În plin interviu despre pedofili, unul dintre cei doi procurori specializați în agresiuni împotriva minorilor a plecat ”ca să-mi depun dosarul de pensie că s-a dat OUG!”

Prim procuror brașovean, despre pedofili: ”Am sesizat recent ministrului justiției că avem un singur Parchet în România specializat în infracțiunile contra minorilor și n-am primit nici un răspuns”!

miercuri, 17 octombrie 2018, 10:45

„Plecată de acasă, mama o rugase pe fată să-i dea și zugravului să mănânce. După ce a mâncat, bărbatul de 52 de ani i-a băgat mâna fetei bolnave în pantaloni, a început s-o mângâie în zona intimă și a mușcat-o de două ori de ambii sâni. Minora de 16 ani și cu deficiențe neuro-psihice s-a panicat!”Dosar penal 8442/197/2017

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

Inculpat – Gheorghe Barbu, 52 ani, de profesie zugrav/muncitor în construcţii

Victimă – L, 16 ani, elevă, o fată cu nevoi speciale (deficienţe neuro-psihice, bolnavă de epilepsie)

Data faptei – vineri, 13 ianuarie 2017

„Meseriașul”

Familia din cartierul Astra din Brașov vrea să-și zugrăvească apartamentul. Cheamă „un meseriaș”.

Joi, 12 ianuarie 2017, „meseriașul” negociază lucrarea. Bărbatul de 52 de ani o vede fugitiv pe fată.

Părinții îi lasă cheia locuinței, crezându-l om de încredere.

A doua zi, vineri 13 ianuarie, zugravul se apucă de treabă și, la prânz, o vede pe fată când vine de la școală.

E ora 14:45.

Un gest normal: Îl invită să mănânce și el

Fata se schimbă în ținuta normală, pe care o folosea de obicei în casă, și se duce în bucătărie.

„Dă-i și zugravului să mănânce când mănânci tu”, îi spune mama lui L.

Mănâncă amândoi. Apoi, Gheorghe Barbu vine spre fată. „Arăți bine și ai țâțe”, îi șoptește el.

Apoi o pipăie în zona sânilor, îi bagă mâna în pantaloni, „o atinge în zona genitală și în zona feselor, fără să-i introducă un deget în vagin”.

Speriată, L protestează atât cât poate și îi îndepărtează mâna: „Lasă-mă, eu sunt bolnavă, să știi!”.

O mușcă de sâni și o pipăie în zona genitală

Bărbatul simte vulnerabilitatea fetei și îi dă înainte.

E un ritual de stâpânire, pe care fata îl recunoaște cu spaimă, pentru că ea avusese probleme, nu sexuale, dar de abuz fizic și psihic din cauza tatălui ei.

Gheorghe Barbu îi ridică bluza, o sărută pe obraz și pe buza inferioară.

O muşcă de două ori de ambii sâni și continuă pipăirea genitală.

Mama: „Pleacă acum din casă!”

Fata se refugiază în camera ei. El intră peste ea, vede telefonul, iese.

Pe mobil, L își sună mama, tremurând.

„Pleacă acum din casă! Du-te la vecina…”, îi indică mama.

Fata se duce la vecină și stă acolo, aproape în stare de șoc, până la 16:45, când mama vine de la serviciu. După 20 de minute, își iau inima în dinți și intră în propriul apartament.

Zugravul Gheorghe Barbu plecase.

De aici, intră în scenă poliția și procuratura.

Testul ADN

Investigatorii ascultă atenți mărturia fetei de 16 ani și, când aud că a fost mușcată de sâni, realizează că pot avea proba cheie: expertiza genetică.

Prelevează probe de pe sânii fetei.

Pe 7 martie 2017, Institutul Naţional de Criminalistică finalizează expertiza genetică „Probabilitatea ca ADN-ul să aparțină autorului Barbu Gheorghe este de 1.496 x 10 la puterea 12 (1.000.000.000.000) mai mare decât ca cea ca ADN-ul să aparţină altcuiva”.

INTERVIU cu George Daniel Dancă – prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi familie Braşov, cel care a intrumentat dosarul de urmărire penală.

Prim procuror: „I-am semnalat recent ministrului justiției că nu avem decât un tribunal pentru agresiunile împotriva copiilor, dar n-am primit nici un răspuns”!

Procurorul Dancă

-Domnule procuror, anul trecut, Parchetul pe care-l conduceți a instrumentat un dosar de agresiune sexuală în care proba prin care a fost demonstrată infracțiunea a fost analiza genetică!
-Da. Știu dosarul deoarece chiar eu m-am ocupat de caz. Parchetul nostru apelează la expertiza genetică, care este una costisitoare, doar când chiar se consideră că este necesară. Când celelalte probe nu sunt concludente.

8.450 lei a plătit Parchetul pentru expertiza genetică în dosar

-Cazurile de agresiune sexuală nu sunt ușor de demonstrat…
-Exact. Pentru că în majoritatea cazurilor nu există martori. Și avem doar declaraţia victimei, care povesteşte ce i s-a întâmplat, contra declaraţiei celui învinuit, care susţine că nu s-a întâmplat nimic. Dacă există probe biologice, ele sunt de mare importanţă şi se prelevează imediat.

„E primul caz de agresiune sexuală contra minorilor la care am folosit expertiza genetică”

-Cât de mult a contat reacția rapidă a mamei, care a alertat poliția imediat?
-A avut o contribuție majoră deoarece, din păcate, în cazurile de agresiune sexuală, la victimă apare sentimentul de rușine și ascunde față de toți ceea ce a pățit. Abia atunci când cineva din anturajul ei observă schimbările de comportament și încearcă să obțină explicații, victima începe să vorbească. Dacă organele de poliție sunt sesizate după două săptămâni de la agresiune este prea târziu pentru a mai preleva probe biologice. Acesta a fost primul caz de agresiune sexuală împotriva unui minor în care am apelat la expertiza genetică.

„Spunea că fata minte, ba chiar cerea să fie pus la detectorul de minciuni, ca să demonstreze că el spune adevărul. Dar și testul cu poligraful a demonstrat că el minţea!”

„Meseriașul” și-a recunoscut fapta

-Și cum a influențat procesul de urmărire penală?
-Inițial, acuzatul a negat orice agresiune asupra fetei, a susținut că singurul contact pe care l-a avut cu minora a fost în bucătărie, unde au mâncat amândoi la aceeaşi masă şi nimic mai mult. Apoi, în baza urmelor ADN lăsate de autor, salivă şi microurme de contact, am probat că bărbatul acuzat de victimă este cel care a săvârşit fapta. După primirea rezultatului, acuzatul și-a recunoscut fapta.

-În ciuda eforturilor Parchetului, instanța l-a condamnat pe inculpat la 3 ani de închisoare cu suspendare!
-Nu doresc să comentez decizia instanței, de închisoare cu suspendare. Recunosc că m-a surprins! Noi doar am instrumentat dosarul, un coleg de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a susținut cazul în instanță. De obicei, acuzarea solicită pedepse cu executare. Mai ales dacă inculpatul are o atitudine sfidătoare, nu realizează că fapta pe care a comis-o e gravă şi nici nu o regretă sincer.

Nu-și amintește de ce nu au făcut apel

-De ce procurorul nu a făcut apel?
-Nu a fost atacată sentința?! Nu-mi aduc aminte… încă o dată, nu doresc să comentez decizia instanței… hotărârile sunt atacate când nu suntem mulțumiți de ele…

-Parchetul s-a constituit parte civilă în acest dosar în numele victimei, aspect rar întâlnit în dosare de agent gen, iar instanța a decis ca inculpatul să plătească minorei agresate suma de 30.000 lei daune morale.
-La noi în Parchet este o practică, dacă victima nu se constituie parte civilă, acţiunea civilă se exercită din oficiu, de către procuror. Este important ca el să plătească daunele morale sau materiale suferite de victimă. Este o satisfacție pentru victimă.

-Tribunalul pentru Minori şi familie Braşov este singurul din țară?
-Da. S-a înfiinţat în 2004, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi familie Braşov, un an mai târziu. A fost un program pilot, iar astfel de tribunale şi parchete specializate pe cauze în materie de minori şi familie ar fi trebuit înfiinţate apoi, în toată ţara. Dar noi am rămas singurii!

-De ce?
-Nu e decizia noastră. Noi instrumentăm toate cauzele civile şi penale în care sunt implicaţi minori, însă doar de pe raza judeţului Braşov. Am sesizat recent ministrului justiţiei situaţia acestui Parchet. I-am adus la cunoştinţă faptul că este singurul de acest gen la nivel naţional şi că trebuie să ia o decizie: ori să înfiinţeze instituţii similare în fiecare judeţ, ori să facă secţii specializate în cadrul parchetelor şi instanţelor.

„Am cerut să fie specializați polițiști-femei pentru cauzele de agresiune sexuală la minori. Până acum, n-am primit niciun răspuns din partea ministrului justiţiei”

-Și după ce i-ați sesizat ministrului justiției ce s-a întâmplat?
-Vrem specialiști polițiști-femei pentru că e de notorietate faptul că victimele, care se află în șoc emoțional, comunică mai ușor cu o femeie decât cu un bărbat atunci când dau prima declarație. Nu am primit nici un răspuns de la Ministerul Justiției.

„Plec la Casa de Pensii să-mi depun dosarul”

Interviul se încheie cu o întîmplare stranie – cântăriți-o singuri.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori Brașov, singurul din țară, sunt prevăzuți în schemă doar 3 procurori.

(1) Șeful George Dancă, (2) alt magistrat care este delegat la alt Parchet din Brașov și (3) procurorul Lucreția Teleky.

Cum unul este detașat la un alt Parchet, de lucrat, pe cazurile cu agresiuni asupra minorilor lucrează, așadar, doar doi: George Dancă și Lucreția Teleky.

În timpul interviului, Lucreția Teleky deschide ușa  și își anunță șeful anunțat că s-a publicat OUG pentru justiție în Monitorul Oficial.

„Plec la Casa de Pensii să-mi depun dosarul!”, spune femeia procuror.

E îmbrăcată și cu geanta pe mână, dar sentimentul ziariștilor e că participă la o poantă.

-Suntem la camera ascunsă, domnule prim procuror?
-Nu e nici o glumă, colega mea are 25 de ani de vechime, o ajută noile prevederi ale legii.

-Și ce faceți, rămâneți un singur procuror?!
-O să vedem. Probabil că o să-i înceteze detașarea colegului și va veni el lângă mine!

 

CUPRINS: Toate capitolele investigației Libertatea despre cazurile de pedofilie din România

Comentarii (29)Adaugă comentariu

la un clik distanta  •  17 octombrie 2018, 11:01

trist dar adevarat ... as pune agresorul cu judecatorul in aceeasi celula pentru faptele acestea

dan65  •  17 octombrie 2018, 11:02

daca femeia procuror o facea pe proasta(sau chiar era) ,jurnalistul in loc sa creada ca este o gluma .putea sa o informeze ca pensionarile anticipate sunt amanate cu cel putin 4 ani.dar amanuntul asta nu mergea cu insinuarile atat de putin voalate ca este de vina ministrul justitiei pentru incompetenta procurorilor,care nu au timp de violuri,fiind preocupati de decaparea din ministere.si inca o data te rog Tolontane sa-mi spui unde este limbajul abuziv sau jignitor in expresia *** *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Djeordge  •  17 octombrie 2018, 11:26

Gazetar deghizat in *** *** A ***’ ! Tratam efectele, cauzele le maturam sub pres.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tavi  •  17 octombrie 2018, 12:06

Chapeau! Trist...asta e realitatea in Romania.

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2018, 12:07

@Tavi: dar nu e o realitate care se naste, ca iarba, din pamant si din ploaie. Noi o facem. Si noi, impreuna, o putem schimba.

Andrei F  •  17 octombrie 2018, 12:23

Subliniat de catre jurnalisti,,. Am sesizat recent ministrului justiţiei situaţia acestui Parchet.,,Adica acest Parchet este singurul din tara din 2004 si ministrul actual este vinovat?Pe cuvant?...Asta inseamna pentru mariile voastre ,,recent,,?Tarisoara a fost bine 14 ani si uite ca tocmai acum apare buba?Dar domnilor si doamnelor jurnalisti,pe Macovei de ce nu o intrebati ca doar ea a fost ministru in 2005?------Si ce treaba are OUG cu pensionarea acum?Eu am auzit ca OUG tocmai ca amana pensionarile care altfel intrau ...Sunteti (de) in Zona Crepusculara ?

stelian  •  17 octombrie 2018, 12:53

e dureros ca intr-o romanie plina de prostituate si proxeneti se mai gasesc astfel de indivizi ce isi hranesc poftele animalice prin distrugerea unor vieti nevinovate. este dureros ca intr-o romanie care se vrea normala, niste judecatori din cauza incompetentei statului in a oferi asistenta sociala unor copii defavorizati prefera sa dea pedepse cu suspendare. este direros ca in romania lui 2018 judecatoria si procuratura fac front comun si accepta plata pecuniara din partea inumanului fara sa realizeze cat rau fac celorlalti membrii ai societatii civile pe care trebuie sa o protejeze.

zorrozabal  •  17 octombrie 2018, 13:28

Nu trebuia sa se adreseze pe cale ierarhica-prim procuror-apoi Parchetul General?Care la randul lui, trebuia sa faca un memoriu documentat,cu numarul de cazuri,care sa justifice cererea?Din interviu rezulta ca din trei procurori incadrati in schema la Parchetul de pe langa Tribunalul de Minori-ce mai denumire,"tribunalul de minori"- unul a fost detasat la parchetul obisnuit,ca sa zic asa,din lipsa de activitate!

tindalescu  •  17 octombrie 2018, 13:55

Intr-o cauza penala, procurorul reprezinta statul!Dar iata ca acel procuror nu a declarat apel -nu a exercitat calea de atac impotriva unei sentinte care lasa in libertate un pedofil!"Pentru care nu exista nici macar "scuza"ca ar fi intretinatorul unor minori!Dar procurorul nostru atat de nemultumit de ministrul justitiei-nu face politica,Doamne fereste-nu... isi aminteste"!Acum intreb si eu:Prevede Legea, vreo consecinta impotriva procurorului care "uita"sa isi exercite atributiile?Observati ca nu m-am exprimat"sa isi faca datoria",ca sa nu-i ofensez!Cum sa aiba ei "datorie"fata de statul roman-care ii plateste!Doar sunt independenti,nu-i asa?

Florea  •  17 octombrie 2018, 14:04

Cum putem noi, domnu' Tolo, sa schimbam realitatea asta, ce putem face si nu am facut deja??? Nu vedeti ce atacuri marsave se dau la adresa justitiei, inclusiv cu mituirea asta sa iasa la pensie foarte tineri, cu pensie mai mare ca salariul, si cu decapitarea si incapacitarea DNA si a altor instante?? Ce putem face, si va rog sa nu-mi spuneti sa trimit emailuri parlamentarului meu, ca o sa ma prapadesc de ras. Nu pot nici sa ies in strada in fiecare seara la fiecare mizerie noua ce ni se serveste zilnic, deh, trebuie sa ma duc si la serviciu sa pot plati darile la stat, care nu sunt deloc mici. Astept solutii, ca problemele le stiu. Am inteles de la dvs. ca, de exemplu, nu putem sa-i spunem unei slugi psd-iste ca este sluga psd-ista, deci astept cu nerabdare alte sugestii

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2018, 14:05

@Florea: Ce puteti face? Semnatii petitii cu motivatii care va conving. Trimiteti acest articol pe casuta de email a deputatilor si senatorilor alesi in circusmscriptia dumneavoastra. Faceti voluntariate pentru cauze care va misca. Donati catre ONG-uri. Faceti abonamente la ziarele care vi se par corecte sau donati siteurilor care va conving de buna lor intentie. Informati-va si incercati sa convingeti cit mai multi oameni. Si, mai ales, sa nu renuntam la speranta :-)

sea  •  17 octombrie 2018, 15:00

Tolo, nu o sa schimbam nimic doar publicand in presa...e nevoie de mult mai mult, de oameni care vor schimbarea in functiile de unde o pot face, altfel nu vad nicio sansa! e nevoie de alta clasa politica, oameni care nu au nicio legatura cu actualii si fostii guvernanti! suntem toti niste victime ale sistemului care cu buna stiinta ne ingroapa ca natie!

Catalin  •  17 octombrie 2018, 15:05

*** *** *** *** pe *** *** ? Daca procurorul a facut ''recent'' o sesizare, inseamna ca nu au trecut 30 de zile ''conform legislatiei in viagoare''. Daca exista un singur Parchet specializat, rugam pe dl. Procuror sa ceara transferul la acel Parchet - o fi ***istratificat Iar articolele acestea tolontanecisme le mesteca doar cei cu probleme . . .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kolmogorov  •  17 octombrie 2018, 15:41

Probabilitate= un număr cuprins între zero si unu. Probabilitate de zece la a... nu exista. Incultura. Acest lucru elementar se invata in clasa a 9a. Deci ziarist= opt clase. Ce credibilitate poate avea un ziarist cu <9 clase? Orice cauza ar sustine asemenea ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu  •  17 octombrie 2018, 16:18

am inteles ca s a dat o lege daca esti tanar procuror nu mai poti fi sef decat daca ai vechime multa degeaba esti competent castigi un concurs psd spune ca trebuie sa fii batran am ajuns sa traim in tara hotilor megem la hot ,pedofil ,traficant de droguri sau carne vie si ai spunem domnule vezi c a o sa ti ascultam telefonul ,cei multi si fara de carte au sa spuna ca psd face bine si totusi nu pot sa cred ca in tara asta nu se mai poate demonstra spontan trebuie autorizatie de la psd

Nica fără frica  •  17 octombrie 2018, 17:35

România a ajuns paradisul infractorilor! Deștepți cei care pleacă din țară pentru că în România nu mai e de trăit dacă ai pretenții de la viață!

bg  •  17 octombrie 2018, 17:52

Aici termenul de probabilitate nu este folosit in sensul din DEX. In urma analizei genetice a celor 2 probe biologice (de pe victima si de la agresor) se stabilesc profilele genetice si se formuleaza o concluzie de PROBABILITATE. Astfel, prin prelucrare biostatistica a rezultatelor se calculeaza indicele de incriminare sau IP= probabilitatea de incriminare care daca este > 1.000.000 este extrem de semnificativa. In cazul nostru, IP este foarte ridicat, iar probabilitatea ca materialul genetic din cele 2 probe sa provina din aceeasi sursa biologica este f. mare.

Kendo  •  17 octombrie 2018, 18:20

@AndreiF - esti in stare de orice numai sa-i scoti basma curata pe astia de te conduc acum ca pe o *** Si nu e prima data. Pai cine conduce, bezmeticule, tara de 14 ani? Tata mare? Nu e, cu cateva exceptii, acelasi partid din 1990 incoace? As zice din 1944 incoace, ca obiceiurile sunt aceleasi...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un motan intransigent  •  17 octombrie 2018, 19:33

Cred ca exista cazuri ( spetze ) in care un parteneriat public-privat in probleme de justitie ar fi binevenite . Ma refer la necesitatea reevaluarii justitiei cutumiare , in sensul acceptarii ei ca modalitate de rezolvare a unor cazuri limita . Actuala "justitie" de stat se dovedeste laxa , miloasa din cale-afara si , deci , ineficienta . Ar fi util sa se revina la "venteta" , la "spalarea onoarei" si alte practici considerate vetuste , dar pe nedrept , ele fiind in realitate extrem de eficiente si educative .

Andrei F  •  17 octombrie 2018, 20:20

@ Kendo Probabil ca ai putini ani...Altfel cum de nu cunosti istoria tarii tale?Antipesedistii au ,,domnit ,,mai mult decat PSD in Romania pentru ca FSN s- a transformat in PD- al lui Roman- care s- a transformat in PDL - ul lui Stolojan si Basescu care au fost absorbiti de PNL- ul Bratienilor... Deci in ultimi 14 ani cine a fost mai mult la guvernare? La fel si in ultimii 29 de ani...In contestul dat cumva PSD a desfiintat cumva macar un Parchet de acest tip? De unde! Si singurul Parchet pentru minori a fost infiintat tot de PSD in 2004! Monica Macovei cum a venit la minister a avut grija sa intre in arhiva SIPA,sa schimbe PNA cu DNA si sa schimbe toti sefii din magistratura plus codurile penale ,astea care permit acum ca agresori sexuali sa scape fara sa faca o zi de puscarie! Deci nu PSD scapa violatorii cum a strigat propaganda ...O fi rau PSD dar asta o sa se vada in Justitie doar de acum inainte si doar in masura schimbarilor facute ...Daca Dragnea este cercetat si in Brazilia nu se poate ca si Macovei sa fie cercetata macar pentru faptele de care publicul a aflat- cazul SIPA?

Ervin  •  17 octombrie 2018, 21:25

nu pot sa inteleg sub nici o formă ptr nimic in lume DE CE O TEMĂ ATÂT DE GRAVĂ ca ceea ridicată în acest articol nu este preluată de nici o televiziune din România sub nici o formă! nu stârnește nici o dezbatere sau macar o intrebare adresată vreunei autorități. e pur si simplu incredibil!!!!!!!!!

pawn  •  17 octombrie 2018, 22:09

@Ervin. tema este dramatica si eterna. a existat si sub domnia (ca altfel nu-i pot spune) lui caragea voda. errr, adica a lui basexu-voda. si a *** care taia si decapita batrane iliterate. atunci nu te-ai scandalizat, nu? eh, uite ca si campania asta a domnului tolontan ridica sprancene cand se inchide cu concluzii bine tintite pa ministru' justitiei. adica pe stilul "e foamete in africa. romania lu' psd de ce nu zice nimic?"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tindalescu  •  18 octombrie 2018, 7:57

@florea Mai florica, nici "slugile pesediste "nu iti zic tie ca esti papagal!De ce sa jigneasca biata pasare?!

firicel  •  18 octombrie 2018, 8:32

Tema este grava dar e tratata in cel mai pur stil tolontanian. Daca ati scrie despre cornere ar fi ok, acolo merge oricum. Va rog nu mai imi cenzurati mesajele cu motivarea limbaj vulgar and nu e cazul. E mai cinstit sa nu le publicati daca va deranjeaza opiniile critice, e dreptul vostru. Ma doare in cot daca apar sa nu comentariile respective. Ce ma deranjeaza e ca ma acuzati de limbaj vulgar cand nu e cazul. Asta e doar o marlanie trista.

Ciprian  •  18 octombrie 2018, 8:52

Credeți-mă, cu mare, mare dificultate mă abțin să nu utilizez un vocabular, nu licențios, ci dur la adresa celor ce ignoră problema minorilor abuzați, indiferent de natura abuzului, fie că vorbim de procurori, judecători, instituțiile îndrituite să apere drepturile minorului sau fie că ne referim la ministrul justiției, o rușine de individ, preocupat să apere infractorii și să pună la colț individul onest, corect și de bună-credință, a cărui principal scop este destructurarea domeniului pe care îl conduce înspre nicăieri și să-l facă ineficient, pentru a servi interesele unor persoane profund corupte. Cine are de suferit de pe urma tuturor acestor modificări inoportune și ilogice? fiecare individ din această țară, fiecare om văduvit de un anumit drept la un momentdat, sub o formă sau alta. Toate aceste schimbări survenite în actul de justiție, precum și carențele din sistemul judiciar, nu fac decât să expună pe fiecare dintre noi, la abuzuri, la nedreptăți și la îngreunarea obținerii adevărului într-o anumită sentință avută pe rol. În mod evident, sistemul judiciar a manifestat suficiente carențe, destule sincope și a născut multe decizii controversate, vezi sentințele date în cazul abuzurilor la care au fost supuși minori, în loc să fie remediate problemele de funcționare ale acestuia, așa-zisul ministru, prin deciziile luate, nu a făcut altceva decât să le amplifice și să deregleze și „rotițele” care funcționau. Lipsa preocupării pentru cetățean și falsa preocupare pentru acesta, sunt evidențiate și de lipsa răspunsului dat la solicitarea unuia dintre procurorii intervievați în articolul de față. Și atenție, este vorba de un tribunal pentru copii, cu atât mai grav și de condamnat acest individ ce se proclamă înfăptuitorul unui act de justiție corect. E posibil, să nu neglijați acest fapt, ca, la un momentdat, dacă unul aflat la putere este acuzat de abuz asupra unui minor, aspect de neignorat, această faptă să fie dezincriminată... Să nu vă mire acest lucru... Se pare că faptele se incriminează sau dezincriminează în funcție de interesele pe care le are unul sau altul de la putere și nu în funcție de nevoile societale. Lipsa de asprime în sancționarea abuzurilor asupra minorilor, indiferent de natura lor, nu face altceva decât să redea panoramica de ansamblu asupra unei societăți în care lucrurile nu funcționează așa cum ar trebui, fie că vorbim de un domeniu sau altul. Domnule Tolontan, consider că s-a ajuns foarte departe în țara noastră, infractorii sunt compătimiți, iar victimile sau omul simplu și onest, ignorate. Felicitări pentru munca depusă, oamenii raționali și corecți vă sunt alături! Adevărul trebuie relatat și scos la iveală de către oricine, indiferent de trust și indiferent dacă fapta relatată are sau nu legătură cu domeniul de activitate în care naratorul activează.

zorrozabal  •  18 octombrie 2018, 9:44

Noi discutam despre efecte!Dar cauzele?"Fenomenul"nu poate fi diminuat pana nu se "umbla"la cauze!Cauzele principale?Una din aceste cauze este in mod evident educatia precara!Ce se "preda" acum in scoli e crima impotriva viitorului acestui popor!Ce se vede si ce se aude la tv?Dar pe internet?Mizerie!O alta cauza este saracia!Cumplita saracie, in care traieste o parte din populatia acestei tari-membra a Uniunii Europene!Ce citim in materialul publicat ieri in Libertatea?Ca o intreaga familie-tata,mama,fata de 14 ani si baiat-minor si el-dormeau toti intr-un singur pat-iar sotul intretinea relatii sexuale cu sotia,in prezenta copiilor! Daca tara noastra a ajuns ca o republica bananiera si populatia va fi tot la acelasi nivel!Pe locul 4 in Europa la consumul de bere-inaintea Germaniei-pe locul 2 la consumul de tigari!Droguri,prostitutie!In conditiile in care aparatul administrativ- si structurile de forta- au crescut de...patru ori fata de cat erau inainte de revolutie,la o populatie diminuata cu o cincime!In concluzie,daca nu cresc investitiile,sa se creeze locuri de munca adevarate-nu expediente-daca nu se fac locuinte mai multe si mai ieftine,daca consiliul ala al audiovizualului nu isi face treaba,daca in scoli nu se face o educatie sanatoasa-nu propaganda gay,cum se preconizeaza-putem sa facem cate un tribunal de minori pe fiecare strada!Si sa punem cate un ministru de justitie in fiecare localitate!

Andrei F  •  18 octombrie 2018, 11:01

@Ciprian@Florea Voi sunteti extraterestrii?Voi ati facut armata?Voi stiti pe ce se bazeaza democratia?Daca erati in tarisoara stiati ca Curtea Constitutionala deabia ce a clarificat ca Ministrul Justitiei poate controla doar sefii din Procuratura.Cum domnule Florea sa facem intampinari la parlamentari pentru astfel de cazuri?Unde in lumea asta ati mai auzit asa ceva?In Spania sau America daca populatia a avut sentimentul ca autoritatile protejeaza pe unul dintre ei au facut rascoala!Facem un miting pentru asa ceva?Ar merita sa facem!De ce crezi dumneata ca Romania are CSM sau Procuror General,Inspectie Judiciara,sefi de ICCJ?De ce crezi ca si in Romania Justitia este socotita o putere in Stat si ca nimeni de afara nu poate intervenii in actul de Justitie?Ce poate face un parlamentar la niste sentinte judecatoresti?Poate si bine fac sa introduca o raspundere a magistratilor !Pot schimba legile daca sunt prea blande!In nici un caz si in nici un stat civilizat parlamentarii nu pun sentintele judecatorilor in discutie!In cazul de fata jurnalistii ne spun ca se putea da sentinte de la 3 la 10 ani!Deci lege exista!Si legea interesati-va,nu a fost schimbata cu nimic de PSD,INCA!ACUM se judeca pe legile vechi!Adica va declarati revoltati de actul de justitie si criticati ca cineva vrea sa schimbe realitatea ACTUALA?Intrebati ca cine sufera daca intervin schimbarile preconizate din Justitie.Dar cine raspunde ACUM ca astfel de cazuri de agresiuni sexuale sunt judecate la limita inferioara a pedepselor?Am intrebat daca ati facut armata.Relevanta:daca o faceati stiati ca problemele se anunta la esaloanele superioare...Voi ati auzit Procurorul General sau pe cineva de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care sa spuna un cuvintel despre astfel de cazuri?Voi ati auzit cate Rapoarte de activitate au fost la DNA-pentru ca ei anchetau magistratii- si la Parchetul General?Acolo trebuia sa auziti de aceste cazuri...Desigur,am auzit ce va place voua sa auziti,de parlamentari ,de ministrii,de inalti functionari,prejudicii...La fel si la Parlamentul European...Cetateanul era servit probabil de alte organisme...Avocatul Poporului a inceput sa mai miste dar voua nu va place,nu?Trebuie sa fi foarte rau intentionat ca sa nu poti accepta ca se poate intampla ca si cineva din Justitie sa greseasca sau si mai rau sa crezi ca tot politicienii sunt vinovati si pentru asta...

Ciprian  •  18 octombrie 2018, 11:02

Întrutotul de acord!

pacientuedevina  •  18 octombrie 2018, 11:07

Solutia e extrem de simpla: infiintarea de instante specializate si de parchete aferente pe materii, si anume minori si familie, drept medical, accidente de munca si dreptul muncii etc. In toate materiile ce cer o mare specializare si in care infractionalitatea prospera nestingherita in prezent. O mare minciuna si manipulare din partea CSM ului incearca sa blocheze aceasta masura de reforma: ca nu ar exista "necesar" de dosare pt infiintarea lor in fiecare judete. In realitate, aceste instante trebuie sa fie orocum regionale, pe mai multe judete. Cel mai crunt esec al justitiei din Ro este lipsa de specializare. Asta explica incontestabil si situatia pradatorilor sexuali si a mafiei medicale

Comentează