Cazul unui pedofil mobilizează un cetățean care propune o lege: ministrul Tudorel Toader nu răspunde, dar Parlamentul, da! Povestea avocatului Fesan și a deputatei Bîzgan, doi oameni care au creat registrul unic al agresorilor de copii!

Deputați și senatori de la toate partidele, inclusiv numeroși parlamentari din PSD și ALDE, s-au dovedit mai preocupați de drepturile victimelor decât Ministerul Justiției din Guvernul PSD-ALDE!

luni, 22 octombrie 2018, 11:39

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

„Hai cu mine să-ți arăt Bucureștiul!”.

Scena are loc în fața unei școli din Bacău, iar bărbatul o tentează pe fetiță să plece cu el.

Puștoaica are 9 ani, dar e suficient de isteață și de pregătită încât să-i întoarcă spatele, să fugă și să se ducă șnur la învățătoare.

Școala alertează Poliția. Nu poate fi făcută o recunoaștere, pentru că în România nu există nicăieri o bază națională de imagini și date ale celor implicați în abuzuri sexuale împotriva minorilor.

La câteva ore, nestingherit, bărbatul pune cuțitul la gât altei fete! Noroc că eleva are la îndemână un spray cu piper și scapă!

În sfârșit, poliția îl prinde pe agresorul sexual și descoperă că individul avea deja două condamnări pentru viol.

Specializat în apărarea victimelor minore abuzate sexual, avocatul băcăuan Vlad Fesan află despre caz. Și ia o decizie.

A ales să nu le impute altora, ci să le scrie parlamentarilor.

Avocatul trece dincolo de „democrația de imputare”

După o expresie a lui Pierre Rosanvallon (”Contrademocrația – politica în epoca neîncrederii”), „democrația de reprezentare” devine „democrație de imputare” când se generalizează sindromul punerii politicienilor sub acuzare permanentă, de către public, dar și de către justiție.

Avocatul din Bacău alege altceva.

În prelungirea șocului inițial, Vlad Fesan nu optează pentru învinovățire sau pentru resemnare, ci pentru implicare împreună cu cei pe care cetățenii i-au ales și pe care mizează: parlamentarii și guvernanții.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, nu răspunde inițiativei cetățeanului. Dar Parlamentul, da! Deputata independentă Oana Bîzgan, fost la USR, își altoiește o inițiativă proprie peste textul avocatului.

Iar proiectul trimis de avocatul Vlad Fesan, în calitate de cetățean, se transformă luni, 15 octombrie 2018, în lege votată de Senatul României fără nici un vot împotrivă!

„Democrația de reprezentare” își dovedește funcționalitatea pentru că un cetățean s-a implicat și mai mulți parlamentari i-au răspuns.

Au cuvântul.

Avocat Vlad Fesan: „Să fie clare interdicțiile, astfel încât pedofilii să nu mai ajungă lângă locurile cu copii!”

-Domnule avocat, primele cuvinte ale Legii registrului agresorilor sexuali sunt exact cele din propunerea dumneavoastră. Multe alte puncte sunt inspirate tot din ce ați trimis. Cum vă simțiți?
-Simt, evident, o satisfacție! Gândiți-vă, în cazul în care două fetițe au fost agresate în aceeași zi, omul era condamnat de două ori cu executare pentru viol și se plimba pe lângă un loc frecventat de copii!

-Ce ați făcut?
-Prima mea reacție a fost să cer, într-un dosar, interzicerea condamnatului să se apropie, după eliberare, de locuri frecventate de copii! Aceasta e o pedeapsă complementară care n-a fost dictată niciodată până atunci, deși era de ani buni în Codul Penal! Apoi am zis să fac mai mult și mi-a venit ideea constituirii unei baze de date.

-Cui v-ați adresat?
-Am făcut un draft pe care l-am trimis peste tot. Deputați, senatori, Ministerul Justiției. Unora direct, unora prin intermediari. Propunerea a fost înregistrată pentru dezbatere în Senat în 8 martie 2018.

-Ministrul justiției v-a dat un răspuns?
-Nu.

-Și cine a reacționat?
-Parlamentul.

101 senatori au votat da pentru «Registrul Național», o abținere, 0 voturi «Nu»

-În ce constă propunerea?
-Practic, în constituirea unei baze de date a agresorilor sexuali condamnați sau urmăriți. Să aibă fiecare o pagină cu o fotografie recentă, profil biologic, ADN – în cazul violatorilor condamnați li se recoltează oricum probe ADN. Mai mult, să se specifice că există interdicții, cum ar fi să nu te angajezi la un loc de joacă sau la o grădiniță.

„Aș fi vrut să beneficieze și școlile de ea”

-Înțelegem că a trecut, pe 15 octombrie, lunea trecută, de Senat și de două comisii.
Da, luni, când ați publicat primul episod al investigației, a fost pusă pe ordinea de zi, a trecut de comisia juridică și cea pentru drepturile omului și a fost adoptată. Practic, acum mai așteptăm votul Camerei Deputaților. În cazul unei decizii favorabile, legea va fi adoptată.

-A mai fost modificată față de forma trimisă de dumneavoastră?
-Sigur, normal că da, pe alocuri. De un singur aspect îmi pare rău. Aș fi vrut ca directorii de școli să aibă acces la baza de date. De exemplu, în cazul Bacăului, dacă acel violator era văzut de un cadru didactic, s-ar fi uitat printre poze cu persoanele condamnate în trecut în oraș și l-ar fi găsit. Nu se mai regăsește în varianta finală.

-Există restricții constituționale, e important și ca drepturile omului să fie respectate.
-Da, e adevărat. Parlamentarii știu mai bine, aceasta-i meseria lor, să facă legi.

-Nu aveam așa ceva până acum. Ce state au? Ce state UE?
-Franța, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Austria… În Statele Unite sunt chiar date publice. Putem intra chiar acum pe site să îi căutăm. Mai mult, există site-uri pe care a fost implementat sistemul pe Google Maps, îi vezi pe toți unde locuiesc!

Deputata Oana Bîzgan: „E timpul să vorbim și despre victime, nu numai despre infractori!”

Deputata Oana Bîzgan, fostă USR, acum independentă, e inițiatoarea proiectului „Registrul Național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Ea a cooptat peste o sută de parlamentari când a depus proiectul și își amintește de faptul că a citit și a folosit inițiativa avocatului din Bacău.

-Doamnă deputat, proiectul legii inițiate de dumneavoastră seamănă destul de mult cu cel trimis de avocatul Vlad Fesan.
-Da, eram preocupată de mai multă vreme de situația copiilor agresați sexual. Am ajuns la un studiu comparativ al legislației noastre. Când am mers să-mi conving colegii, colegul Gabriel Vlase mi-a dat propunerea avocatului din Bacău. Și era foarte asemănătoare cu ce gândiserăm noi.

-Deputatul Vlase, fost vicepreședinte al PSD și actualul director al SIE?
-Da, era parlamentar PSD, eu sunt independentă, însă e normal ca oamenii să știe adevărul. Am avut parte de o contribuție importantă din partea tuturor partidelor! Eu am inițiat proiectul, însă pe această temă, a pedofililor, violatorilor și abuzatorilor de minori, toate partidele au reacționat pozitiv.

„Ne-am chinuit mult, am muncit în Parlament, pentru că nu e normal ca o societate să întoarcă privirea când sunt agresați copiii, crezând că problema va dispărea. Nu dispare, se face mai mare!” Deputatul Oana Bîzgan, independent

-Care a fost motivația dumneavoastră?
-Ca parlamentar, le-am promis alegătorilor că mandatul meu va însemna o luptă pentru drepturile victimelor. Am fost extrem de frustrată că vorbim despre drepturile abuzatorilor și mai puțin despre cei abuzați. E timpul să vorbim și despre victime, nu numai despre infractori!

-Au existat 101 voturi pentru și doar o abținere, a senatorului PMP Traian Băsescu, fost președinte.
-Da, domnul președinte Băsescu s-a abținut – mi-au povestit colegii – pentru că pur și simplu n-a fost atent și, în momentul votului, neștiind în detaliu despre ce e vorba, a ales această opțiune.

-Cu cine ați mai lucrat la proiect?
-Cu cei de la Inspectoratul General al Poliției. Inițial, au dat aviz negativ, dar luni bune am lucrat împreună, ne-am înțeles argumentele. Sunt niște oameni competenți și pasionați. Poliția ar fi vrut să fim și mai duri, să existe nominalizate meseriile în care să nu mai poți fi angajat dacă ești condamnat pentru infracțiuni împotriva copiilor. IGPR ar mai vrea să înăsprească și Codul Penal pentru astfel de fapte.

-V-ați gîndit la acest lucru?
-Sincer, cred că acum o modificare în Codul Penal ar fi interpretată în fel și chip. Eu vreau să împingem lucrurile și, după ce sper că va fi adoptată și de Camera Deputaților, legea Registrului Electronic al abuzatorilor e un pas înainte. Sunt extrem de bucuroasă! Ce li se întâmplă acestor fete este îngrozitor și nu mai putem tăcea. E foarte bine că scoateți cazurile la lumină, sper să mergeți înainte.

„Pedofilia, violurile și celelalte abuzuri împotriva minorilor deveniseră un fel de fapt divers în România. Am văzut ce s-a stârnit în media, am dat și legea și cred că e momentul să reacționăm ca societate, cu zero toleranță față de abuzatorii copiilor!”Deputatul Oana Bîzgan, independent

-E un caz de bipartizanism, de voință comună a aleșilor din mai multe partide de a acționa într-un domeniu important.
-Exact! Mulți colegi din Parlament au lucrat și au insistat pentru legea registrului unic. Pe mine, protecția reală a copiilor, drepturile minorilor și ale victimelor vor continua să mă preocupe până la finalul mandatului.

 

CUPRINS: Toate capitolele investigației Libertatea despre cazurile de pedofilie din România

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Zagna  •  22 octombrie 2018, 12:49

Un ministru al justitiei care nu respecta legile trebuie demis imediat!Slugarel a devenit ministrul Injustitiei...

Costea  •  22 octombrie 2018, 13:00

În lege trebuie introduse: castrarea chimică a celui care agresează, 25 de ani de închisoare și ciparea sub piele a pedofilului.

Didi  •  22 octombrie 2018, 13:10

Ce caută articolul ăsta politic aici ??!!!

Bradu  •  22 octombrie 2018, 13:21

Deja este DICTATURA PSDRAGNEA IN ROMANIA!..Oare cum este permis acestui comunist nebun ,care este Dragnea,si a celorlalti comunisti,talhari,card,l sustin,sa duca tara inapoi la dictatura!.NIMIC NU ESTE PREVAZUT IN CONSTITUTIE!?

Cătălin Tolontan  •  22 octombrie 2018, 13:22

@Bradu: in Constitutie e prevazut ca puterea e a dumneavoastra si ea poate fi exercitata in forma in care au facut-o avocatul Vlad Fesan si grupul mare de parlamentari mobilizati de deputata Oana Bîzgan. Dar nici o Constitutie nu prevede sa ii interzicem pe cei care nu ne plac.

Grigore  •  22 octombrie 2018, 13:48

Tudorel - Slugarel era prea preocupat sa scape sefii psd de condamnari, ce sa-i mai pese de copii abuzati si de pedofilii care se plimba nestingheriti printre ei adulmecand victime. Cat timp nu-i copilul lui nu conteaza ! Acest om n-a facut nimic bun pentru justitia acestui popor, pedofilii si violatorii primesc 2-3-5 ani de inchisoare (in SUA un pedofil primeste min 10 ani) din care pentru purtare buna ies la trei sferturi din pedeapsa. Nu mai spun de tunari, evazionisti, escroci mai mici sau mai mari care sunt liberi. Vai de ea tarisoara noastra.

Gabi  •  22 octombrie 2018, 13:55

Din nou, bravo domnule T.!!! Felicitări d-lui avocat si d-nei deputat ! Tocmai când credeam că orice speranță este pierdută... Există drepturi la fel de importante pentru care este nevoie de aceeași îndârjire, fie si a unei singure persoane care continua sa încerce, chiar daca pare ca nu mai exista nicio speranță ...macar până când da peste cineva care are acelasi vis, un vis care visat împreună devine realitate ! Dacă luptăm putem pierde, dar daca nu luptam am pirdut deja !

Matei  •  22 octombrie 2018, 14:32

Clar sunt multe de facut si nu cred ca te poti opri vreodata. Oricine ai fi, in orice pozitiei ai fi, publica sau privata, vor fi lucruri de facut si de schimbat in orice moment. Chiar si atunci cand vei fi plecat, vor fi altii care vor veni sa aduca propriile schimbari. Nu se presupune ca dupa Raluca Pruna, trebuia inchis postul de ministru al Justitiei. Cum nu se presupune ca DNA moare dupa inlaturarea LCK. Poate doar in manipularile si fantasmele imbuibate de has ale unora. Exista un Parlament care ... legifereaza. Si in cazul asta a facut-o sau incearca sa o faca. Dar chiar si o idee buna (prezentata in textul articolului) este folosita, invartitat pe toate partile pentru a crea isterie, ura si dispret intr-un mod josnic, pentru a da impresia ca Tudorel Toader are vreo cardasie cu violatorii si d-asta le face un favor de vreun fel, nedorindu-i la puscarie. Legile date de Tudorel Toader (OUG-urile, pentru ca restul: legile justitiei si CPP au fost adoptate prin Parlament), nu vizeaza violatorii sau libertatea acestora. Apreciez felul in care dintr-o data existenta violatorilor, a fost adusa in prim-plan, dar nu pot sa nu sesizez felul in care Tudor Toader este legat de acest subiect, ca si cum el si numai el a creat conceptul de violator in lumea asta, iar el trebuie sa raspunda in vreun fel. Din textul articolului "În elaborarea legii împotriva pedofililor se implică inclusiv influenți senatori și deputați din PSD și ALDE, care aleg să nu tacă, precum ministerul justiției din propria guvernare." - Poti elabora putin legat de felul in care Ministrul Justitiei a tacut? I s-a adus la cunostinta proiectul de lege? exista vreo confirmare a notificarii trimise catre Ministrul Justitiei? (si eu am mai trimis adrese la institutii si primesc notificari cu numar de inregistrare). Cand a fost trimisa ea? Intreb, pentru ca, in acelasi articol mai sunt mentionate urmatoarele: "Avocatul trece dincolo de furie și se implică, scriind un proiect de lege pentru o bază de date electronică a tuturor agresorilor sexuali de copii din România." "Fesan trimite propunerea de lege pe e-mail parlamentarilor, iar o deputată independentă, Oana Bîzgan, fostă USR, împreună cu colegi din toate partidele, inițiază un proiect bazat în bună parte pe textul avocatului." Asadar, desi din titlul articolului, se deduce ca Tudorel Toader este de vina pentru tot, din textul articolului (pe care posibil multi nu vor ajunge sa-l citeasca), se mentioneaza detaliile si se spune care au fost etapele pentru ca aceasta propunere sa ajunga spre examinare in Parlament. Un “demers” jurnalistic care se foloseste de o propunere de lege, pentru a arunca cu noroi in Ministrul Justitiei, parte dintr-un efort in masa al presei jurnalistice cu diverse interese pentru demiterea celui care a pus bete in roate sistemului. Se mentioneaza totusi ca cei din IGPR au cooperat intens si au venit cu propriile propuneri. De ce nu este mentionat in titlul articolului ca Doamna Carmen Dan a avut o contributie intensa, pentru ca institutia din subordinea sa, a contribuit?! Pentru ca nu ar avea logica. Asa cum nu are logica culpabilizarea lui Tudorel Toader pentru inexistenta unui registru. Dar, Dumneavoastra in calitatea de jurnalist impartial neafiliat poltici si fara interese, ar fi trebuit sa mentineti aceeasi linie a logicii, desi aceasta lipsea cu desavarsire: ”fie arunc cu noroi in Tudorel Toader si o aplaud pe Carmen Dan, fie nu mentionez pe niciunul pentru ca nu au relevanta in desfasurarea evenimentelor” Un ultim lucru, Doamna Bizga mentioneaza ca in tari precum Franta, Austria, Germania, Spania exista un astfel de sistem, un registru al celor care au savarsit infractiuni si ca acestia pot fi vazuti acolo. Sa nu uitam de celebrul GDPR care a fost recent adoptat la nivelul UE. Sunt curios cum functioneaza sistemul asta in contextul GDPR.

Andrei F  •  22 octombrie 2018, 14:41

Desigur ca Tudorel este vinovat!Ca doar violatori in 2016 nici nu existau!!!Violatorii sunt un produs al ministeriatului lui Toader...????Pentru ca articolul trecut m-ati cenzurat degeaba,unde va sunt standardele acum cand lasati sa treaca comentarii ofensatoare la adresa unui Ministru?Sau asta doriti?Ce poate sa faca Toader daca cei ca voi imediat strigati ca politizeaza?...A schimbat Toader un articol de lege care sa favorizeze violatorii?Desigur ca nu,ba chiar mai mult!Voi care ati fost contra la tot ce a facut ministrul il acuzati ca prin schimbarile produse lasa liberi violatorii...Deci voi de fapt ati sprijinit agresiunile prin stoparea tuturor initiativelor care indrepta ceva in justitie....Raspunderea magistratilor este peste tot ce scorniti...

dan65  •  22 octombrie 2018, 14:48

se pare ca romanii nu prea sunt impresionati de pedofili,homosexuali sau alti ***nu ati vazut cati au iesit la referendum?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

serban  •  22 octombrie 2018, 15:08

Ați primit ordinul de zi pe unitate, "săriți la gâtul lui Toader", Tolontane ? Avem poliție și parchete care să supravegheze infractorii și recidiviștii, ceea ce se pare că nu fac, fiind prea ocupați cu găinăriile și marea corupție constând dintr-o găină și zece ouă ! Că restul dosarelor le cad ca popicele, la judecată ! Avem parlament care să facă legi, ceea ce se pare că au și făcut în privința asta, numai să nu aibă ghinionul să trimită Joha legea respectivă la CCR, așa, din obișnuință, sau să o citească juma' de an, ca să se dumirească ! Faci propagandă de doi lei Tolontane și-i păcat, ziarul ăsta merită ceva mai mult.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lupe  •  22 octombrie 2018, 15:09

Foooarte subiectiv acest articol! Adica se induce ideea ca un deputat a initiat un demers legislativ intr-un anumit domeniu, dar nu si ministrul justitiei. Evident , ideea e construita pe un puternic parti-pris. Asta e rolul parlamentarului, sa initieze proiecte legislative in diferite domenii ale vietii sociale. Parlamentarul este legislatorul (cel care initiaza si adopta proiecte normative). Daca a initiat parlamentarul (legislatorul), de ce este nevoie sa se critice ca nu a initiat sau a participat si ministrul justitiei? Este irelevant si ilegitim sa se plece ab initio de la premisa ca nu a facut-o din rea credinta sau din dezinteres pt domeniu (de altfel, nu vad pdv al ministrului cerut de catre jurnalist). Este ca si cand l-am critica pe Tolontan, parte insemnata a unui ziar de sport (DE SPORT), ca nu a scris despre moartea fostului sportiv (SPORTIV) Ilie Balaci, in timp ce alti colegi de breasla au scris despre acest eveniment (deci, in oglinda cu mesajul articolului, alti ziaristi au fost interesati de un subiect de interes national, in timp ce dl Tolontan, prin omisiune, ar fi dovedit, aparent, un maxim dezinteres). Si exemplele pot continua. Concluzia este ca nu trebuie sa criticam pasivitatea cuiva in legatura cu un domeniu, doar pentru ca altul, obligat profesional, a actionat cu prioritate. Asa cum nici cel din urma nu trebuie evidentiat (caci nu a facut altceva decat sa-si indeplineasca atributiile), doar pt ca primul a omis implicarea (si fara a se cauta si indica explicatiile acestuia). In alta ordine de idei, in oglinda cu proiectul in cauza, si eu (impreuna cu altii) ne gandim sa initiam un proiect cetatenesc prin care urmarim o serie de interdictii pentru soferii condamnati in legatura cu infractiunile rutiere (pana la interzicerea dreptului de a mai sofa vreodata). Iar problema asta este net mai vitala pentru societate (avand in vedere efectele nocive la adresa membrilor societatii din partea soferilor, incomparabile ca numar si consecinte cu orice alte fapte antisociale).

Cătălin Tolontan  •  22 octombrie 2018, 15:11

@lupe: ati aflat cum s-a initiat si cum s-a votat o lege. Daca nu va place nu dati vina pe mesageri :-)

scorilo  •  22 octombrie 2018, 15:13

Uimitor, dar madam Prună, cunoscută sub numele de cod "Drepturile omului sunt un lux", a ratat acțiunile astea de înăsprire a legislației în privința interlopilor, violatorilor și altor specimene foarte periculoase pentru societate. A avut altă agendă, se pare. Printre altele, să confere drepturi mai mari procurorilor prin OUG. Tot peste noapte. Unele curat neconstituționale. Interesant e că doamna Bîzgan a fost obligată să demisioneze din USR, în 2017, imputându-i-se că ar fi făcut jocurile PSD la o comisie. Iată că indezirabila useristă a făcut o treabă bună. Prin urmare, se poate. Cu condiția să existe voință în sensul ăsta. Chiar aș fi curios să aflu ce proiecte legislative a depus USR-ul în acești doi ani. Că de contestat acțiunile altora, văd că -i place foarte tare. .

Mircea Ordean  •  22 octombrie 2018, 15:57

Mie lucrurile îmi par simple. Și omenești. "Scoală-te tu, că să mă așez eu!"

koskutim  •  22 octombrie 2018, 15:58

un aspect imi atrage atentia din articol. A doua fata s-a aparat folosind un spray lacrimogen. Din cate imi aduc aminte este ilegal sa ai un asemena spray. In Romania nu se acorda destule sanse victimelor sa se apere. Legislatia este foarte restrictiva. Felicitari fetelor si parintilor! Iar statul poate ajuta macar prin alternarea orelor de religie cu ore de autoaparare (cum sa reactioneze in caz de atac, daca vad ceva suspect, incendii etc..). Bine ca a avut spray ca altfel ramanea cu rugaciunile...

Mircea Ordean  •  22 octombrie 2018, 16:01

Ce e rău în activitatea unui profil? Aștept o explicație domoală, la subiect. De unde dilema-mi: care-s mai blamabili: pedofilii ori aceia care găsesc în dumnealor banal pretext social, pentru a-și purja latura animalică a sufletului...

Ion  •  22 octombrie 2018, 16:01

Ca sa vezi! Tolontane cum se face ca ai scris mai mult acum despre grija care o porti copiilor dar pe timpul prietenului Ciolos ai lasat in coada de peste cazurile sugarilor decedati din caze necunoscute? Toader ar trebui miercuri sa aminteasca Procurorului General in cate situatii procurorii nu au facut recurs cand violatorii scapau de puscarie...O sa- ti placa? Justitia este slaba acum pentru ca jurnalisti ca tine va aparati interesele...Ce sa vezi,a descoperit Tolontan ca in Romania exista violatori! Cati ani ai ,,stimabile,,?

Skyndy  •  22 octombrie 2018, 16:59

Domnu Tolontan ocupatova de sport nu de cancanuri

Toader  •  22 octombrie 2018, 17:06

Adică poate o femeie unde nu pot 3 milioane de oameni.„În politică nu se'ntîmplă nimic fără a se fi hotărît de dinainte.” (Mark Twain parcă)

ticbis  •  22 octombrie 2018, 17:35

@Lupe: Te citez: "eu (impreuna cu altii) ne gandim sa initiam un proiect cetatenesc prin care urmarim o serie de interdictii pentru soferii condamnati in legatura cu infractiunile rutiere (pana la interzicerea dreptului de a mai sofa vreodata). Iar problema asta este net mai vitala pentru societate (avand in vedere efectele nocive la adresa membrilor societatii din partea soferilor, incomparabile ca numar si consecinte cu orice alte fapte antisociale)" .............................. Nu zau, chiar asa??? Adica, daca fata, nevasta, mama, sora, nepoata ta ar fi violate sau agresate sexual la colt de strada, pentru tine sunt mai vitale infractiunile rutiere ale soferilor?!?!? Daca fata ta e violata la poarta scolii, pe tine te intereseaza mai mult amenzile si condamnarile soferilor ce incalca legislatia rutiera? Ca n-au oprit la stop; ca au condus bauti; ca n-au acordat prioritate; ca au depasit viteza legala; ca si-au busit masinile si au facut victime din cauzele astea??? Bre, esti de pe alta lume!:) Daca chiar gandesti asa, eu iti doresc sa-ti dea Dumnezeu sa nu patesti niciodata vreun pocinog auto si sa nu platesti in viata ta vreo amenda rutiera, in schimbul unui viol al sotiei tale pe strada sau al fetitei tale la poarta scolii!!! Poate doar asa, o sa-ti dai seama de ineptiile pe care le gandesti! :) Vai de cozonacul si de familia ta!

11  •  22 octombrie 2018, 18:02

Gata, m-am convins si cu domnul Tolontan. El nu cauta solutii, in realitate il doare in cot ce se intampla atata timp cat are el ce scrie. Domnul Tolontan are dreptul la exprimare pentru ca el isi castiga painea scriind baliverne, noi, restul fraierilor, nu avem dreptul la exprimare pentru ca asa a hotarat domnul Tolontan impreuna cu gasca lui de manipulatori si angajati cu cunostinte limitate.

Lupe  •  22 octombrie 2018, 18:11

Tolontan si ticbis, era un exercitiu virtual, in oglinda, baieti! Nu un proiect concret. Ce naiba, putina logica! Pe de alta parte, ticbis, sper ca nu vorbesti serios si cazi in capcana unor sensibitati transformate in „civisme populiste”. Da, agresiunile asupra minorile sunt fapte extrem de grave. Dar sa fim seriosi, astea sunt cazuri izolate in cuantumul infractiunilor (subsumand gravitatea consecintele) din Romania. De pilda, cazurile care au consecinte grave, cu pierderi omenesti (deci, atentie, PIERDERI OMENESTI, inclusiv de minori) cauzate de faptele savarsite cu vinovatie (deci incluzand culpa simpla: greseala, imprudenta, fara intentie) ale soferilor dintr-un singur an sunt intr-un numar mult, mult, mult (MUUULT) mai mare decat agresiunile sexuale la adresa minorilor pe 10 ani. Nu se poate face o ierarhie cu privire la dimensiunea infractiunilor, dar sa fim seriosi, daca s-ar face nu cred ca uciderea din culpa (cea mai des intalnita fiind in accidentele rutiere) ar fi sub agresiunea sexuala. Deci, dle, copii dumitale sunt de 100 de ori mai predispusi riscului de a fi ucisi de catre soferi, decat agresati de un dezaxat.

Lupe  •  22 octombrie 2018, 18:17

...copiii........................................

ticbis  •  22 octombrie 2018, 19:32

@Lupe: Uite ce e, accidente rutiere, navale, aeriene si de oricare alta natura (inundatii, cutremure, razboaie, atentate teroriste, incendii, catstrofe mai mult sau mai putin naturale) se intampla frecvent de cand lumea si pamantul. Mor oameni in astfel de imprejurari tragice, si nu putini. Evident, pot fi identificati si culpabilizati responsabilii si vinovatii pentru toate astea, insa victimele sunt consecintele unor conjuncturi nefericite ce tin de hazard si de conjuncturi specifice. In schimb, un viol sau o agresiune sexuala asupra unei femei/fete/minore nu tine de hazard sau de vreun accident intamplator, ci strict de o deviatie mentala a unor suboameni. E o diferenta de perceptie intre victimele razboaielor, ale accidentelor rutiere sau aeriene, ale atentatelor teroriste, ale tragediilor navale ca a Titanicului sau ale celor arsi de vii ca in incendiul de la Colectiv... si victimele violurilor si ale agresiunilor sexuale, de orice fel! Pentru ca, in cazul acestora din urma, NU exista niciun fel de justificare; nici din punctul de vedere al conjuncturii si nici din cel al fatalitatii! Este un act animalic gratuit produs de dezaxati mintali si bolnavi psihic, de indivizi alienati mintali si cu creierul la nivelul de instinct al primatelor! Pe scurt, iti doresc ca fiica/sora/mama/nepoata ta sa fie ferite de accidente auto, dar expuse zilnic violurilor si agresiunilor sexuale... constat ca asta preferi si tu!:) Succes!!!

vasco  •  22 octombrie 2018, 19:53

Ei lasa,lasa,majoritatea revoltatilor de aici nu a fost la referendumul pentru familie,ca asa e de bon ton , sa fii "european" si "cine stie ce mai vrea Dragnea".Maine poimaine o sa ne propuna europenii belgieni si cei olandezi sa ratificam o lege prin care sa acceptam si pedofilia...pe langa droguri,poate face presiuni si o alta tara 'civilizata",Australia...Cand masuram civilizatia doar in progresul economic si uitam de morala...se nasc monstri.d-le Tolontan,vrand sa faceti politica la moda,adica antipesede,gresiti dand intr-un om vertical,competent,cum ar fi bine sa mai avem si in alte domenii,Tudorel Toader.Pacat!

pacientuedevina  •  22 octombrie 2018, 20:02

Asteptam si Registrul unic al medicilor cu malpraxisuri...

scorilo  •  22 octombrie 2018, 20:17

@ticbis: Te înșeli. Numeroși șoferi sau motocicliști sunt dezaxați și trebuie opriți să mai circule pe drumurile publice. Individul ăla, de care Dumnezeu s-a îndurat să ne scape, ce-și făcea live pe facebook la 180 de km la oră și care a ucis un copil de nouă ani, merita să aibă carnet? Unul care circulă cu 150 de km la oră în oraș merită să aibă carnet? Ăștia nu provoacă accidente, ci ies la distrus vieți la drumul mare. Iar dacă nu se întâmplă de fiecare dată, e pentru că mai există și noroc pe lumea asta. Dar asta nu-i scutește de vină și de diagnostic pe acești indivizi. Din nefericire, legiuitorii pun pe primul plan interesele industriei de mașini, nu viața omului. Dacă s-ar face teste psihologice pertinente, nici jumătate din fauna de pe șosele n-ar mai avea carnet.

Drakkknea  •  22 octombrie 2018, 20:22

Psdei spalati pe creier, mergeti si comentati la voi acolo, aici se vorbeste de lucrurui serioase! Cum sa fii ministrul justitiei si sa fii mai preocupat de drepturile infractorilor decat de al copiilor? Asta e intrebarea, indiferent cine e ministrul! Omul ala a scos in evidenta un fapt grav si buborel era procupat sa trimita judecatorii la pensie sa scape infractorii si voi ziceti ca e nevinovat? Miseilor!

pacientuedevina  •  22 octombrie 2018, 20:48

Foarte interesant: Ioan Gyuri Pascu, Ilie Balaci, zilnic cel putin un caz in presa locala si nationala privind decese evitabile...Dar nu raspunde niciodata nimeni...Tic-tac, cand vine randul nostru, a celor care nu facem nimic pentru responsabilizarea medicilor

Andrei F  •  22 octombrie 2018, 21:02

@ Lupe Interesant comentariul dv.! Uitati si alta prespectiva...Ce ridicam mai inainte,zidurile sau fundatia unei case? De ce scapa acum unii violatori?Pentru ca unii din Justitie nu aplica legea conform gravitatii faptelor! De ce s- ar respecta si acest Registru? Oare legi nu avem in Romania? Oare acel ,,om,,care cauta victimele pe langa scoala o mai facea daca in cazurile in care fusese deja prins era condamnat la limita maxima a pedepsei?Si ati auzit in Rapoartele celor din Justitie macar un cuvintel la adresa celor care scapa usor desi agreseaza sexual copii?Dar despre proteste,mitinguri de sustinere a victimelor de toate felurile?

ticbis  •  22 octombrie 2018, 21:31

@scorilo: Gresit! Ala care iese cu masina pe sosele conducand iresponsabil n-o face in scopul de a omori oameni; o face doar din teribilism si inconstienta ***. In schimb, ala care asteapta cu orele la poarta scolii ca sa prinda o prospatura de eleva minora stie bine ce urmareste: s-o violeze! Daca nu percepi diferentele, ai o problema! Mare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio  •  22 octombrie 2018, 22:09

@Matei In momentul in care Toader ( a se citi de fapt Dragnea- Tariceanu) isi pune nestingherit omul in fruntea DNA atunci chiar s-a terminat cu institutia, nu trebuie sa fi foarte inteligent sa intelegi ca DNA nu va mai investiga PSD- ALDE, poate-i va investiga pe USR pentru felul in care au cheltuit banii tarii in cei 29 de ani cat au fost la guvernare. Dar nu esti, nu-i asa?

pacientuedevina  •  22 octombrie 2018, 22:34

Celebra Monica Pop a indraznit sa spuna azi la Sinteza zilei ca domnul Balaci nu si-a facut analizele... Asta-i Ro, tara lui "pacientul e de vina" si a dumnezeilor medicali. Este nevoie si de o initiativa pentru o lege privind raspunderea medicilor si a societatilor de asigurari de malpraxis. Va rog sa faceti o ancheta jurnalistica privind moartea Marelui Ilie Balaci, nu mai permiteti musamalizarea din cazul Gyuri Pascu!

Lupe  •  22 octombrie 2018, 23:09

ticbis, ai mari probleme de logica. Din chiar comentariile tale rezulta dovada greselii in care persisti. Adica, pe de o parte vorbesti despre consecintele omucide multiple provocate frecvent de inconstientii care detin “dreptul” de a sofa, iar pe de alta de cate un caz al vreunui dezaxat, dereglat pshic (deci cazuri rare). Si tie ti se pare ca societatea trebuie sa se mobilizeze mai mult impotriva situatiilor mai rare, umbland la drepturile dereglatilor psihic (de parca restrictionarea drepturilor ar rezolva problemele unor bolnavi psihic), dar neglijand situatiile omucide frecvente, produse de catre soferii “sanatosi”, purtatori de drepturi (restrictionarea drepturilor celor din urma chiar ar evita omorurile)? Ca sa nu mai vorbim ca punem in balanta omorurile frecvente cu agresiunile exceptii, iar tu le bagatelizezi pe primele. Daca gandesti, asa esti mic la gand, pitic la viziune!

Lupe  •  22 octombrie 2018, 23:33

Ca sa nu mai vorbim ca, in logica ta (dar strict asa), am putea bagateliza si agresiunile sexuale in genul: minorii care devin victime sunt consecintele nefericite ale intalnirii cu unii dereglati psihic. Ingradirea drepturilor astora nu elimina problema, intrucat ea este creata de natura. Pe cand victimele acidentelor rutiere de ordinul sutelor in fiecare zi in tara sunt consecinta nu a unei deviatii pshice a unora, provocate de natura, ci a comportamentului infractional (sub form dolului sau a culpei) al miilor de soferi sanatosi in fiecare zi si, indirect, consecinta nepasarii unei societati iresponsabile care neglijeaza viata semenilor( in favoarea unui confort material). Iar restrictionarea drepturilor astora chiar ar putea elimina sau macar refuce drastic omorurile in accidente rutiere. Dar presupun ca esti un superficial si un artificial si vezi problemele sociale doar pe fondul unor situatii puternic emotionale (precum agresiunea minorilor), insa nu vezi cauzele pierderilor zilnice de vieti omenesti din jur, mai ales daca si tu te regasesti in situatiile impricinate si esti subiectiv (gandindu te ca esti pasibil de a produce accidente, chiar si cu ucidere din culpa, si nu ai vrea sa fii privat de drepturi).

jus vs lex  •  23 octombrie 2018, 2:22

Catalin nu sunt in grupul de fani al ministrului Toader. Dimpotriva, mi se pare cel mai detestabil mercenar politic pe care l-a avut Ro in ultimii ani. Dar aici referirea ta la ministrul justitiei este mult fortata. Problema nu tine de justitie, ci de o alta zona (protectia persoanelor vulnerabile, eventual masuri politienesti de prevenire, etc), astfel ca nu avea cum sa intre in competenta de initiativa legislativa a ministrului justitiei . Ministerul justitiei poate cel mult sa dea un aviz de legalitate in procesul legislativ, dar nu are specialisti care sa eleboreze o legislatie de felul asta. Dupa cum ai observat, dna deputat s-a sfatuit cu IGPR care are aparatul adecvat, iar nu cu MJ. Prin analogie e ca si cum ai pune in sarcina ministrului justitiei sa initieze o legislatie imptriva malpraxisului medical care, fara indoiala are conexiuni penale, dar trebuie elaborata de oameni care stiu cu ce se mananca. Sau referirea la Toader din titlu era doar o chestie catchy?

Ioana  •  23 octombrie 2018, 3:30

Felicitari domnului avocat si tuturor celor care s-au implicat! Astfel de legi ar trebui sa dea parlamentul.

Orlando  •  23 octombrie 2018, 7:39

Astept cu nerabdare ziua in care apare o lege de castrare ( fie ea si chimica ) a pedofililor si violatorilor.

calu lu fat-frumos  •  23 octombrie 2018, 7:51

Si cu Hexi Pharma cum mai e? A fost atata iures cu sapunurile si solutiile alea zile intregi si pe urma liniste. Mai urmareste cineva dosarul sau s-a dat ordin de "abort" ? :) Ca vad ca unele dosare sunt mai dosare decat altele.

Cătălin Tolontan  •  23 octombrie 2018, 7:52

@calu lu fat-frumos: da urmarim procesul Hexi Pharma, o vom face pana la capat. Cum datoria noastra de jurnalisti e sa va informam, sa stiti ca si datoria dvs ca cetatean e sa va informati. Puteti citi aici, multumim! https://www.tolo.ro/2018/09/27/hexi-pharma-da-vina-pe-spitale-si-pe-medici-depozitau-dezinfectantii-in-magazii-cu-geamuri-sparte-iar-doctorii-le-recomandau-deci-sunt-bune/

Ciprian  •  23 octombrie 2018, 8:03

Felicitări avocatului, care prin gestul său, a arătat că-i pasă de ceea ce se întâmplă în jurul său cu semenii săi... Individul de la justiție, nu este pus acolo să facă justiție și să facă cât mai funcțional sistemul de justiție, ci să-l dezintegreze, să-l pună pe butuci... Chiar aveți impresia că acest om are vreo treabă cu pedepsirea faptelor infracționale?! indiferent că este vorba de copii sau nu... Ăsta este executantul dispozițiilor date de infractori, pentru a-i scăpa de pușcărie și pentru a le „curăța” cazierele... Dacă un astfel de om, poate fi ministrul justiției, vă dați seama cât de rău am ajuns?! Omul ăsta este capabil să facă orice, dar absolut orice, numai ca sistemul de justiție să nu funcționeze așa cum trebuie. Rezumând, felicitări celor două persoane implicate în proiectul de lege înaintat și preluat, rușine ministrului injustiției și multă înțelepciune și raționament fiecăruia dintre noi pentru a-i opri pe acești infractori, indiferent că sunt cei din Parlament sau din afara sa, pentru a stopa o politică mizerabilă propusă de niște oameni dubioși, certați cu bunul simț, respectul față de cetățean și interesul public, responsabilitatea față de țară și, mai grav, cu legea!

stefan al doilea  •  23 octombrie 2018, 8:12

Din cate inteleg actualele legi ale justitiei urmaresc raspunderea magistratilor si de-aici opozitia judecatorilor si procurorilor la aceste legi, dorinta de a iesi rapid la pensie etc..Democratia de imputare strabate articolul dumneavoastra! Ca si in cazul legat de Udrea si Bica, unde ati pus vina pe actualul ministru al justitiei, si in acest caz ati politizat o problema care nu este de ordin politic!

bg  •  23 octombrie 2018, 9:20

Felicitari ptr. articol! Este un exemplu extraordinar de implicare si civism care ar trebui practicat frecvent la noi. Trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna ca daca drepturile si libertatile noastre sunt enuntate in Constitutie, legi, asta nu inseamna ca se si respecta, ca suntem automat protejati de stat in calitate de cetateni platitori de taxe si impozite. Romania este tot mai mult tara formelor fara fond. Vorba unui politician:" Noi toti, sa spunem in afara acelasi lucru, ca in tara vedem noi ce facem". Asta arata o anumita mentalitate si mod de actiune in politica care este de neconceput intr-o tara partenera a U.E. O tara in care nu exista dezbatere reala, consens politic si social, transparenta in luarea deciziilor si cheltuirea banilor publici, nu este o tara democratica.

gilos  •  23 octombrie 2018, 9:48

Felicitari D-le Tolontan pentru articol, d-lui avocat si d-nei parlamentar pentru initiativa ! Vedem clar ca se pot face legi de bun-simt, pentru oameni, pentru societate. Faptul ca postacii psd-isti sunt revoltati si incearca politizarea subiectului arata clar ca nu le convine ca oamenii sa se implice, sa ia atitudine, sa isi cunoasca drepturile si sa fie constienti de puterea pe care o au ca societate civila care stie ce vrea.

Ion  •  23 octombrie 2018, 9:50

@ Drakkknea Tare mult te- ai talibanizat daca poti spune ca Tudorel a cerut pensionarea judecatorilor! Toader a dat o ordonanta prin care a amanat iesirile mai repede din sistemul juridic la pensie...Fara Ordonanta lui Toader chiar se putea iesi mai repede la pensie!!!! Si e tare ca perpetuezi minciuna cu Toader care se lupta pentru drepturile infractorilor!!! Sa faci asta tocmai la un astfel de articol??? Propagandisti ca tine spuneau ca schimbarea legilor justitiei lasa liberi criminali,violatori.Uite ca articolele de fata spun clar ca violatorii scapa acum de puscarie datorita legilor pe care le vreti neschimbate! Esti la fel de vinovat ca violatorii pentru ca de fapt prin ceea ce faci chiar ii ajuti sa scape pe astfel de agresori...

Dragos  •  24 octombrie 2018, 11:08

Felicitări avocatului Vlad Fesan și grupului de parlamentari pentru inițiativă și mobilizare. Nu se precizează însă cum se va folosi acest registru. O să fie ceva clasic (gen cazier judiciar) sau este mai evoluat (eg. face recognition) care ar permite, de exemplu, polițiștilor locali identificarea automată pe camerele de supraveghere din orașe a pedofililor care încalcă interdicția de a se apropia de parcuri, școli etc.

cozmas  •  26 octombrie 2018, 15:17

Felicitari lui Vlad Fesan!

Antonescu Florentina  •  2 noiembrie 2018, 7:21

Era bine ca acest proiect sa ii includa si pe proxeneti.

Comentează