Doctorul Ciomu al femeilor – După ce a uitat două foarfeci într-o femeie, chirurgul Ștefan din Constanța a cusut defectuos o pacientă, astfel încât “Trei ani nu am putut să fac nici măcar un control ginecologic”!

Cazul s-a rezolvat abia după 7 medici contactați, la 7 spitale diferite!

miercuri, 5 decembrie 2018, 12:37

“Stimate coleg, vă rog să aveți amabilitatea de a elibera doamnei X, 65 ani, pe care ați operat-o în iulie 2015, un bilet detaliat privind intervenția chirurgicală pe care ați efectuat-o întrucât nu putem efectua analizele uzuale de screening, Pap. test, ex. bacteriologic al secreției vaginale, ADN HPV și inspecția simplă a colului uterin.
La tușeul vaginal efectual cu deosebită dificultate (abia intră inelarul) se palpează un inel circular (la ½ medie a vaginului) de fire??? neresorbabile? la fel posterior. Nu îndrăznesc să intru în sala de operație să desfac ce a efectuat alt coleg fără să cunosc detalii. Vă mulțumesc, cu stimă”.

Doctor Doinița Gache de la centrul ISIS, către Gheorghe Ștefan, directorul medical al Spitalului Militar din Constanța, 16 martie 2016

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Câtă umilință, durere și amânare trebuie să îndure o femeie ca să ajungă să povestească răni ce țin de intimitatea sa?!

“Ceea ce urmează să descriu nu vine din răutate, însă datorez comunității și mie însămi ca situația să fie făcută publică. Deși nu mi-e deloc ușor, prin publicarea acestei atenționări a medicului sper să se rezolve ceva. Dacă nimeni nu scrie sau nu reclamă, atunci nimic nu se va schimba în sistemul nostru sanitar!”, spune I.

Ce dorește pacienta care a contactat Libertatea?

“Vreau să contribui la corectarea unui medic chirurg, Gheorghe Ștefan, de la Spitalul Militar din Constanța, care a operat la repezeală și grabă, fără a ține cont că pacientul este și el om. Din greșeala medicului, am trecut prin multă suferință”.

Ce punte traversează o femeie înainte să decidă să mărturisească motivul pentru care nu mai poate face dragoste?

Prin ce trece astfel încât să spună celor din jur, care o vor recunoaște cu ușurință, dar și străinilor care n-o identifică, însă o pot judeca, că, în urma unei operații, a ajuns să nu mai poată avea o viață normală?!

Prin următoarele a trebuit să treacă.

Un medic cu o listă lungă de plângeri de la pacienți

În iulie 2015, I., 62 de ani, se operează de ruptură de perineu la doctorul Gheorghe Ștefan, actualul director medical al Spitalului Militar Constanța.

Medicul are o colecție de situații rar întâlnite în medicină.

Libertatea a relatat câteva din ele: o pacientă cu două foarfeci uitate în abdomen și găsite la ecografie! Sau o altă pacientă, care și-a pierdut rinichiul, infectat în urma operației aceluiași medic, Gheorghe Ștefan.

În al treilea caz, medicul a pierdut în instanță, după ce o femeie l-a acuzat că s-a infectat din cauza unui grupuscul de ațe de operație rămase în organism, depistate și ele la ecografie!

Povestea lui I. este cel de-al patrulea caz.

Reprezentare grafică a Primele trei cazuri prezentate de Libertatea: pacient cu rinichi pierdut (1), pacient în care a uitat două foarfeci (2), pacient în care a uitat un ghem de ațe (3) // Cele trei imagini reprezintă un fotomontaj și nu radiografiile pacienților
Reprezentare grafică a Primele trei cazuri prezentate de Libertatea: pacient cu rinichi pierdut (1), pacient în care a uitat două foarfeci (2), pacient în care a uitat un ghem de ațe (3) // Cele trei imagini reprezintă un fotomontaj și nu radiografiile pacienților

7 medici și 7 clinici ca să dezlege o singură operație!

După operația de perineu, I. se externează, pe 14 iulie 2015.

“Mersesem să mă operez pentru că aveam pierderi de urină, dar acum urinam mult mai des!”, spune ea.

Cusătura mult prea strânsă în zona vaginului îi provoacă mai întâi doar disconfort, apoi durere și o aduce în imposibilitatea de a avea viață sexuală.

E consultată la ȘAPTE clinici și spitale în următorii trei ani și jumătate.

Libertatea a consultat documentele medicale care atestă pelerinajul nesiguranței sale!

Femeia află că i-au fost uitate și ațe groase după operație, ațe care i-au provocat mai multe infecții, dintre care una cu bacteria intraspitalicească Proteus.

Mai mult, la clinica Ponderas i se transmite că “explorarea cu sondă ecografică nu se poate efectua corespunzător ca urmare a modificării calibrului vaginal postintervențional”.

Femeia a subliniat pe analize detaliile scoase în evidență de ceilalți medici: aici, la Regina Maria – Ponderas, mai multe probleme la efectuarea analizelor
Femeia a subliniat pe analize detaliile scoase în evidență de ceilalți medici: aici, la Regina Maria – Ponderas, mai multe probleme la efectuarea analizelor

Medici de la diferite spitale și clinici, de stat sau private, sunt șocați de ceea ce descoperă, treptat, în cazul ei.

“Nu îndrăznesc să intru în sala de operații fără să cunosc detalii”

Pe 15 aprilie 2016, la 9 luni de la operația doctorului Gheorghe Ștefan, I. ajunge la clinica ISIS.

“M-am dus la doctorița Doinița Gache, care venea de la București. Pur și simplu nu m-a putut consulta. M-a trimis la doctorul Ștefan să-mi scoată ațele”, povestește pacienta.
Într-o notiță scrisă a doctoriței Gache către Gheorghe Ștefan, ea îi scrie că are nevoie de “un bilet detaliat al intervenției chirurgicale”.

Pentru că bolnavei nu i se pot face analize!

Nici inelarul doctoriței nu intră din cauza cusăturii strâmte din zona vaginală!

Se simt fire neresorbite de la operație, spune doctorița.

“Nu îndrăznesc să intru în sala de operație să desfac ce a efectuat alt coleg fără să cunosc detalii”, încheie ea apelul către chirurgul Gheorghe Ștefan.

Pacienta merge la chirurg și, pe 16 martie 2016, acesta îi scoate ațele. Mi-a scos pe viu două bucăți de ațe destul de lungi”, spune femeia.

Nu trecuse cumpăna.

Peste toate, infecția nosocomială

Au apărut simptome ciudate, nespecifice unei operații.

“În toată această perioadă am avut dureri mari în spate, lombar dreapta, am gândit că ar fi de la coloană, dar am fost la Constanța, la medicul urolog Raluca Zica, la clinica Medstar 2000, și mi-a recomandat să fac analize la urină”.

E infecție!

“M-am dus cu rezultatele și mi-a spus că am infecție cu Proteus, care se ia doar din spital. La ECO mi-au ieșit două abcese în rinichiul drept, mi-a dat tratament de urgență conform antibiogramei și m-am vindecat la timp”, își amintește I.

Infecția cu Proteus, scoasă în evidență pe antibiograma eliberată de centrul medical Visa Med
Infecția cu Proteus, scoasă în evidență pe antibiograma eliberată de centrul medical Visa Med

E obosită.

“Am făcut drumuri la doctori specializați în ginecologie și urologie, cheltuieli pentru consultații și investigații, drumuri și deplasări la București, la Spitalul Militar și Regina Maria / Ponderas, după ce am epuizat căutarea fără rezultat în Constanța”.

Alege să se opereze din nou.

Ultima operație, acum o lună

“În data de 11 noiembrie 2018 am plecat din Constanța către Arad cu trenul, am ajuns în Ungaria, la Szeged. Pe 15 noiembrie m-am internat și am fost operată de dr. Fekete Zoltan, am stat o noapte la spital și pe 16 mi-am făcut externarea”, spune I.

“S-a creat în interiorul meu o ruptură, o traumă psihică, au apărut frustrări colaterale, stări de nervozitate, agitație, depresie, lipsa somnului, scăderea nivelului de energie, discuții în familie, te simți inutil”.

Concluzia ei? “Te simți inutil”.

Dorința? “Vreau să contribui la corectarea unui medic chirurg”.

Nu vrea să se răzbune, nu vrea să facă rău, ar vrea ca un medic să se corecteze.

“Știți, când ieși din spital, nu te gândești înapoi, simți nevoia să uiți, să lași lucrurile în spate. Dar, pe mine, ele m-au ajuns din urmă și mă gândesc că alții sunt în aceeași situație, nu vreau să se simtă singuri”, spune I.

Întrebările Libertății către Spitalul Militar din Constanța și către medic au rămas, și pe acest caz, fără răspuns.

 

Citește și:

Directorul medical al Spitalului Militar din Constanța a uitat două foarfeci de 16 cm în abdomenul unei paciente de 61 de ani!

Medicul care a uitat două foarfeci într-o femeie a pierdut luni un proces după ce o altă pacientă l-a dat în judecată pentru că a găsit ”două conglomerate de fire de sutură”!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

doctormengele  •  5 decembrie 2018, 16:54

cine-l tine in sala de operatie pe macelarul asta? Nici nazistii in razboi nu faceau asemenea experimente ...

dottore  •  5 decembrie 2018, 17:38

salarii dublate de la dragnea. multumiti-i aluia pentru ca ii dati 20.000 de lei net chirurgului lui peste si pensie de vreo 15.000. Cand scrieti de nenorocirea care se va produce prin pensionarea doctorilor, cu pensii nesimtite care vor intre ce pensiile nesimtite ale politailor, sereistilor, judecatorilor?

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2018, 17:40

@dottore: salariile personalului medical nu puteau ramine aceleasi. Marirea lor a fost un act responsabil, cu care au fost de acord toate partidele. Iar, in calitatea de contribuabili, ar trebui sa fie mandri.

gicapuia  •  5 decembrie 2018, 17:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  5 decembrie 2018, 18:24

Pentru a afla nivelul sistemului romanesc de sanatate , faceti o vizita la Szeghed ... :-(

MM  •  5 decembrie 2018, 18:47

Din pacate daca nu dai atentie inainte de operatie, suferi dupa. Acum vreo 3 ani o cunostiinta s-a operat la sold, la spitatul de recuperare din Iasi. Mi-a spus ca ajunsese de nu mai putea merge. Cand l-am intrebat de ce a asteptat atat, mi-a spus ca a stat sa stranga bani, ca venise cu 6 luni inainte la consult si doctorul i-a spus in fata ca operatia il costa 3000 euro. Dupa vreun an am citit in ziar ca l-au prins pe medicul respective cu mii de euro mita adunate doar intr-o saptamana.

ticbis  •  5 decembrie 2018, 18:59

Tolo, de data asta nu mai scriu nimic! Nu si-ar avea rostul! Constat insa ca un spital din Szeget e mai "tare" decat unul din Constanta sau din Bucuresti; aici am ajuns! Sa ne fie de bine! Unii pe aici ma intrebau care e semnificatia sintagmei "ciuma rosie"... Dumnezeu cu mila... nici nu mai conteaza... !:)

Andrei F  •  5 decembrie 2018, 19:46

@ticbis • 5 decembrie 2018, 18:59 Te provoc eu inventatorule!!!!Ce treaba are PSD cu un spital militar???Si ce a schimbat PSD -ul in rau in Sanatate fata de ,,iubitii ,,tai care au condus tara?A ,e asa de rau ca nu au inchis spitale?E asa de rau ca PSD incearca sa tina medicii in tara dupa ce Basescu ii trimitea afara?Du-te la manastire si te roaga pentru ce ai cautionat...

ladislau  •  6 decembrie 2018, 0:55

Imi pare sincer rau pt biata femeie sidl doctor nu ar mai trebui sa opereze Intrebarea mea este femeia asta chiar voia sa maifaca dragoste la 65 de ani ? pebune ?

L307  •  6 decembrie 2018, 8:22

Nu are nici o legatura politica cu profesionalismul. In timpurile noastre inca se mai intanesc astfel de cazuri. Cu toate acestea nu se poate generaliza.

bg  •  6 decembrie 2018, 9:41

In acest caz nu mai este vorba de politici in sanatate, de partide, de salarii...Aici discutam de cum se raporteaza un medic la pacientii sai si la colegii de breasla. Codul deontologic al medicilor le interzice acestora sa faca aprecieri negative asupra muncii altui coleg. Poate ca acest medic chirurg a avut o cariera buna, cu multe reusite profesionale, dar a intervenit ceva pe parcurs (o boala, poate lacomia, superficialitatea...)Oricum ar fi fost, malpraxisul nu este scuzabil si el este raspunzator (material si moral) pentru suferintele propriilor pacienti. Problema mare la noi este faptul ca organismele abilitate cu raspunderea medicilor (Colegiul medicilor, DSP, Administratia si Comitetul de etica al spitalelor, etc...) nu isi fac treaba si reactia imediata (in astfel de cazuri) este cea de negare, musamalizare...iar pe termen lung nu se schimba nimic si cazurile se inmultesc. Vorba unui medic de la Giulesti: mai usor cu datul in judecata...Ce, vreti sa ne plece toti medicii din tara in afara unde sunt aparati de lege? Dupa ce ca pacientul lipsit de aparare si aflat in suferinta, vine la spital sa ceara ajutor si isi incredinteaza viata si sanatatea in mainile medicului, tot medicul este cel abuzat si pus in pericol de catre pacient? Ce mentalitate ...mai avem mult pana departe.

Cafegiu  •  6 decembrie 2018, 10:55

Nu pot sa inteleg cum e posibil sa uiti doua foarfece in cineva. Nu doar ca depaseste puterea mea de intelegere, dar depaseste si capacitatea de a-mi imagina asa ceva...

gabriel valeriu  •  6 decembrie 2018, 11:54

Pe langa suferinta pacientilor - da, sunt mai multi suferinzi dupa interventiile acestui individ - rasar intrebarile firesti: ce fel de spital e acela unde un om cu probleme profesionale grave e lasat sa se joace cu vietile pacientilor? Care este ratiunea in numele careia acest om n-a fost scos de urgenta din sala de operatii? De la cate rateuri in sus "se pune" ca e incompetent? de la 10, de la 50? Sa asteptam, plini de speranta, prima lui suta de operatii ratate ca sa fie poftit afara? E nevoie de proteste in piata sau de interventii politice pentru ca un asemenea exemplar sa fie scos pe tusa?

dottore  •  6 decembrie 2018, 15:17

@tolontan, când se măresc salariile doar la medici si asistenti e discriminare, când le dai banii din 2022 in 2018 e prostie, când zici ca le dai bani ca nu fuga e ticalosie, stim toti ca au plecat in special cei care nu au avut loc la stat sau nu aveau rude. Un an de umf e 9000, o facultate e 54000 lei, statul roman a vândut diplome fara numar. Poate scrieti cândva cum media de la bac ii fac studenti pe cei care iau 2-3 la grila.bacul le face media peste 5, avem studentime😀

st.il.  •  6 decembrie 2018, 19:11

Subiectul este neverosimil și revoltător !. La ce te mai poți aștepta , în ziua de azi , ca "simplu" pacient , de la acest sistem de sănătate realmente bolnav , corupt și totalmente indiferent !...Întrebarea este , bine-nțeles, retorică !.....

webguest  •  7 decembrie 2018, 9:48

Nici in articol si nici in rubrica de comentarii nu regasesc ceva foarte important: acest medic chirurg nu opereaza singur ! In general, la intereventiile importante exista "mana a 2-a, a 3-a "(de chirurgi) plus asistenti. Oare ei nu au observat cele intamplate? ei nu se fac raspunzatori ? Si inca ceva. La unele interventii chirurgicale, principalul actor (vezi cazul Gheorghe Ștefan) nici nu finalizeaza el actul medical, pacientului i se inchide operatia de catre ceilalti "participanti". Iese repede din sala, trece in alta, pentru ca timpul este scurt si pacientii-s multi. (vezi cazul infectiilor nozocomiale din salile de operatie / paturi dezinfectate doar pe hartie, pentru ca daca faci un calcul simplu intre orele dintre operatii nici nu exista timpul fizic necesar - articol tolo sau libertatea)

max  •  7 decembrie 2018, 15:27

Domnule Tolontan, in sistemul medical este cea mai mare coruptie. Eu ca contribuabil nu sunt mandru ca banii mei merg la doctori incompetenti, indolenti si corupti. Spaga nu a disparut, posturile de conducere sunt ocupate politic, posturile de executie sunt ocupate pe spagi. Managerul nu ii sanctioneaza pe cei care sunt iresponsabili, fiindca si el este incapabil pentru o asemenea functie, Programul unor medici este de 4 ore , si alte ore la cabinetul privat (iar acesta este platit ca si cel care sta 8 ore in spital).Sa ajungi la medic dimineata , trebuie sa te invioesti de la munca. (daca iti da voie patronul). Medicamente nu sunt, cand ti le cumperi isi bat joc de tine si iti spun ca ei nu stiu legea ca nu au auzit sa se deconteze banii cheltuiti pe medicamente.( de unde rezulta ca doar anumite persoane deconteaza). La acest sistem bolnav si corupt nu pot cotiza cu mandrie.

Ilie  •  7 decembrie 2018, 18:20

Daca nimeni din conducerea spitalului sau din ministerul sanatatii nu se implica cu privire la individul Ciomu, atunci ne meritam soarta. Cu asa oameni, Romania nu se va schimba, ori cat de mult ne place sa credem asta.

Ilie  •  7 decembrie 2018, 18:23

webguest, este vorba de teama de a nu pierde locul de munca, chiar cu riscul de a muri oameni din neglijenta doctorilor. Acest doctor se crede ''mare'' si colegii au o teama de ei, nu risca sa-si piarda jobul.

antonia  •  8 decembrie 2018, 9:00

In cate spitale din Romania se regasesc astfel de situatii, cati oameni au de suferit, cati au murit din cauza incompetentei si a dezastrului din sistemul sanitar?! Recrutare si selectie de personal pe criterii clientelare, pe pile si bani multi, investitii prost facute pe aceleasi criterii, nepasare, incompetenta si multa prostie. Peste toate astea, hotie si ticalosie cat cuprinde. Asa functioneaza sistemul sanitar roamnesc. Si in aceste conditii, Romania, respectiv ministrul Sanatatii a avut tupeul si bineinteles cate o doza din tot ce caracterizeaza sistemul, sa preia presedentia Consiliului UE in acest domeniu. Nebuni si aia!!!

o mama  •  9 decembrie 2018, 0:32

Sistemul este alcatuit din oameni si oamenii alcatuiesc sistemul. Parerea mea, poate gresesc... In cazul prezentat este un amestec ciudat de teama, nesiguranta si lasitate si poate, iarasi, gresesc... Acest chirurg a operat singur??? Fara "mana a doua", asistente, a fost singur in sala de operatie??? Dar... teama ca daca îi va atrage atentia "marelui" chirurg, nu va mai opera in acel spital si are nevoie de recomandari... nesiguranta, pentru o asistenta din blocul operator care a observat greseala dar, daca spune ceva ramine fara serviciu, si lasitate, o dulce si complice lasitate din partea celor care au fost in acea sala de operatii... "nu e treaba mea..." nu sunt eu chirurgul "prima mana", el raspunde in fata pacientului. Gresit, de fapt e treaba tuturor dar toti sunt legati prin niste fire invizibile... Sistemul este alcatuit din oameni si oamenii alcatuiesc sistemul.

pacientuedevina  •  9 decembrie 2018, 18:31

lasati poezia si proza, subterfugiile si manipularile...Solutia e simpla: spitale conduse de manageri juristi si de consilii de administratie in care sa fie majoritar reprezentate asociatiile pacientilor si societatile de asigurari de malpraxis. Iar la Colegiul medicilor, comisia de disciplina sa fie compusa din: un membru medic ales de medici, un membru ales de asociatiile pacientilor, un membru un medic legist numit direct de MS. Trbuie doar schimbata Legea nr. 95/2006, nu e mare scofala

pacientuedevina  •  9 decembrie 2018, 22:54

Fiecare tara are serviciul public de sanatate exact asa cum s- il reglementeaza prin lege, in functie de acest fapt simplu si elementar, sunt si rezultatele. Rou, prin Legea nr. 95/2006, a stabilit un serviciu public de sanatate impotriva beneficiarilor cetateni asigurati medical (pacientilor), dand liber la umilirea, abuzarea, neglijarea, discriminarea acestora. Rou este SINGURA tara care are liber la malpraxisul impotriva pacientilor, deoarece raspunderea medicilor este FICTIVA, nefunctionand efectiv, prompt si permanent. Rou e tara dumnezeilor medicali, care ne sfideza cu imunitatea lor in fata legii. Solutia: schimbarea legii, a paradigmei, medicul e servitor, nu dumnezeu, si trebuie platit in functie de performanta evaluata de beneficiarii serviciilor pe care le presteaza

pacientuedevina  •  9 decembrie 2018, 23:04

Dupa ce esti tratat, ca roman, de un medic ungur de la Szeged, dupa ce beneficiezi de profesionalismul, respectul, devotamentul, disponibilitatea acestuia, nu mai vrei sa mai ai de a face cu infatuatii, superficialii si smecherii din Rou

Comentează