Cum tergiversează procurorii un accident grav: poliția a cerut către Garda de Mediu un număr de mașină greșit! În loc de MH, a întrebat de MM, iar Garda a răspuns: ”Nu e mașina noastră!”

Procurorul de caz Mihaela Pamfil avertizată de doi judecători să încheie cercetările care durează de trei ani în dosarul Anei, fata de 18 ani paralizată dupăce a fost lovită pe trecerea de pietoni de un comisar ar Gărzii de Mediu Iași

sâmbătă, 8 decembrie 2018, 12:43

de Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

Acum două zile, un judecător de drepturi și libertăți a cerut Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași să finalizeze cercetările în cazul victimei Ana Maria Tănasă.

Noul termen este martie 2019.

E a doua instanță care îi avertizează pe procurori că tergiversează cercetările accidentului rutier care a lăsat un om paralizat.

Când procurorii întârzie, judecătorii ajung să decidă durata anchetei!

În februarie 2018, primul judecător le dăduse colegilor săi magistrați termen pentru septembrie 2018, decizie pe care procurorii nu au respectat-o.

Prin cea de-a doua decizie, Parchetul din Iași ajunge, practic, ghidat de instanță, procurorii făcând proba neputinței de a-și îndeplini menirea de a acuza în numele interesului public.

Dar cum poate dura investigația unui accident de circulație mai bine de trei ani?!

Prin diverse metode.

”Care este firma de asigurări care riscă plata?”

Pe 1 decembrie 2015, fata de 15 ani este lovită atât de tare pe o trecere de pietoni de la marginea Iașiului încât  intră în comă și în tetrapareză spastică.

De trei ani, Ana mișcă doar ochii și, puțin, capul.

Mașina înregistrată de poliție la locul accidentului are numărul MH-20-GNM și aparține Gărzii de Mediu.

Ca să afle la ce firmă e asigurată mașina, avocata Anei solicită procurorului Mihaela Pamfil verificarea.

”Fiind părăsită de părinți de mică, Ana Tănasă este în grija statului. Dacă judecătorii vor dicta despăgubiri, ele intră la stat, pentru îngrijirea fetei. Indiferent cine plătește banii, șoferul sau asigurarea, banii merg la stat” Avocat Sandra Grădinaru

Și solicită numele companiei de asigurări.

Poliția a cerut verificare unei mașini care nu are legătură cu accidentul!

Procurorul de caz Mihaela Pamfil deleagă investigația mașinii către poliție.

Numai că, în loc să trimită Gărzii de Mediu numărul corect al mașinii, în septembrie 2018  poliția expediază o cerere în care scrie MM-20-GNM, în loc de MH-20-GNM. Județul Maramureș în loc de județul Mehedinți.

Este exact eroarea potrivită pentru ca cei de la Gardă, unde șoferul accidentului, Eugen Sandu, a fost șef chiar în 2018, să răspundă în octombrie 2018: ”Mașina cu numărul MM-20-GNM nu aparține Gărzii de Mediu”.

Sigur că nu aparține.

Cum poți tergiversa un dosar

Așa s-a construit tot dosarul 16326/P/2015. Doar câteva fapte:

Maricel Munteanu, avocatul lui Eugen Sandu, spune că ”amânările nu sunt cauzate de noi, clientul meu vrea să se termine totul, pe baza probelor însă, nu a vorbelor”.

Și nici instanța nu a reținut amânările ca fiind treaba apărării, ci a acuzării, a Parchetului.

Victima care încurcă justiția

În acest timp, de trei ani, ”petenta Ana Maria Tănasă” clipește.

Conform medicilor care o îngrijesc, creierul ei a fost atât de lovit de mașina care a trecut pe zebră cu aproximativ 75 de kilometri la oră încât corpul i-a paralizat și capacitatea cognitivă a devenit cea a unui copil de doi, trei ani.

Fiecare tentativă a Anei de a câștiga un pic mai mult înțeles agravează lucrurile.

Fiecare mișcare a ochilor fetei de 18 ani arată cum întregul sistem judiciar implicat în cazul ei o privește de pe margine, o victimă nedorită și nesprijinită.

”Când, în sfârșit, fata a început să se miște, de sub paltonul roșu a apărut mai întâi o fustă galbenă. (…) Părul negru, geanta de catifea, pensulele împrăștiate (detalii, detalii care nu interesează pe nimeni), două mâni cu degetele lungi. Nu murise. A încercat să se întoarcă pe burtă, însă corpul ei, învelit în piele tânără și straturi de țesături lunecoase, nu o asculta deloc. Mai mult decât atât: agrava lucrurile. Cu fiecare tentativă de a se pune pe picioare, culorile din jurul ei se amestecau, formând pe caldarâm o băltoacă multicoloră. Roșu – din piciorul drept, albastru din urechea stângă, galben din degete, verde din buzunare. Orice gest izvora culoare”.

Exact ca în rândurile Tatianei Țibuleac, dintr-o carte în lucru și apărute la ”16 prozatori români de azi”, Editura Humanitas, justiția o privește pe Ana Maria Tănasă cum încearcă să-și ridice adevărul de la pământ.

Și, cu fiecare încercare, apar culorile reale ale acestui caz.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

st.il.  •  8 decembrie 2018, 21:05

Suntem în Postul Crăciunului !... Dumnezeu există , nu-i așa ?... Dreptatea divină este peste dreptatea pământeană !...Păi bine mă , atunci unde sunt toate aceste puteri ale cerului , cu sfinți , îngeri , serafimi , heruvimi , apostoli , patriarhi și patriarhii , episcopi , stareți și stăreții , cum este posibil mă , ca un nenorocit și ne-norocit de om , *** , înregistrat , fotografiat , recunoscut , IDENTIFICAT , un monstru care a distrus viața unui copil (și așa bătut de soartă) , så trăiască bine-mersi , el cu familia sa (apropos : tu ai copii, monstrule ?, sunt bine sănătoși ?), iar Ana, un înger ÎNCÂ viu , să-și trăiască restul vieții , la limita dintre viață și moarte ?. Dar toți nemernicii care-l AJUTĂ pe acest monstru , cum au putut fi părtași la această crimă , atâția ani ?. Voi sunteți oameni ?. Aveți familii , aveți copii ?. Sunteți toți bine-sănătoși ?. Se zice că nu e bine să blestemi , că e păcat !...SE ZICE !..........

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  8 decembrie 2018, 21:49

Sunt convins ca soferul si-a repetat de atatea ori in timpul scurs de la accident ca a fost greseala fetei incat e sincer convins ca e nevinovat. Pana la urma viata fetei oricum e distrusa dincolo de orice recuperare, de ce sa sufere si el pentru ce a fost totusi doar un accident. In cazul de fata marele personaj negativ e procuratura iar accidentul cu toate urmarile lui e doar oglida din care se reflecta inspre noi hidosenia si impostura reprezentantilor acestei institutii parte a statului nostru mereu disfunctional. Suferinta asta enorma ne arata cat de mult e de reparat asa cum ne-a aratat si Colectiv.

Cătălin Tolontan  •  8 decembrie 2018, 21:50

@Mihai: in mod normal, dupa ce doi judecatori stabilesc ei limita de timp a anchetei, o prerogativa in mod normal a procurorului de caz, cineva din Procuratura Generala trebuie sa-si dea seama ca e o dezonoare pentru ideea de magistrat ce se intampla la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi. Si sa ia masuri. Nu poti sa pretinzi ca tu lucrezi in numele interesului public, sa fii platit de cetateni si sa tergiversezi cazul pana la compromiterea lui, asa cum fac procurorul Mihaela Pamfil, ofiterii judiciari si cei din politie care lucreaza la dosar! Ce nu inteleg ei este ca acest caz nu va muri, nu va fi uitat, ci, dimpotriva, oamenii il vor tine minte, iar numele lor vor fi legate pentru totdeauna de suferinta Anei si de acesti trei ani rusinosi pentru procuratura.

arcu de triumf  •  9 decembrie 2018, 8:43

Treaba e simpla si afara nu exista mizeria asta. Ai un procuror sau niste baieti care incearca niste scheme apare forul superior care-i spulbera pe toti mai ales cand apar in presa niste aspecte. Nu discutam nu negociem ca nu cumparam jucatori de fotbal. Dar asta e la noi, mori sau ramai paralizat din vina unui greu si mai si platesti cheltuieli de judecata sau ceri scuze sau ceva. Nu trebuie fata sa plateasca si paguba la masina cumva? Cine trebuie sa-si faca treaba nu si-o face. De-aia suntem unde suntem si cu autostrazile si cu trenurile si cu tot. De-aia americanii au Internal Affaires la politisti ca omu e om. Dar cand intra aia prin birouri se face liniste. Pacat ca minunile nu exista. Cateodata ai mare nevoie de ele. Poate ca daca se rezolva mai repede si fata avea bani putea merge la spitale pe-afara sa incerce ceva. Fiind a nimanui nici nu ai garantia ca banii se folosesc cum trebuie, alta belea. Asociatia aia a victimelor accidentelor de circulatie mai e? Ca sunt jdemii de ONG-uri care protejeaza lilieci ursi egrete melci...dar pentru copii, tineri se ocupa cineva?

Daniel  •  9 decembrie 2018, 9:48

Era evidenta tergivesarea dosarului, deja trecusera prea multi ani. Pe de alta parte, greseala cu numarul de masina :)))) ma face sa rad, clar a fost modificat cu intentie pentru a se incalci ancheta.

Andrei F  •  9 decembrie 2018, 10:09

Sa ne gandim la aceasta drama dar cu alti actori...Victima sa fie antiPSD si cu vizibilitate sau faptasul mai la varful conducerii PSD...Deja se auzea ca politicienii ataca Procuratura cea Buna!!!Sau ca Procuratura apara politicienii cei rai!!! Asa pe nimeni in afara de o parte a presei nu intereseaza!!! Asa am ajuns ca Presedintele sa dea cecuri in alb conducerilor de Parchete unele chiar zilele acestea! ---- Sa ne mai gandim ca acest caz ar ajunge la CEDO sau la bunii parlamentari europeni...Sigur nu ar fi o noutate pentru ei dar nici ei nu ar lasa din brate conducerea cea buna a Parchetelor....Ca doar auzim ce greu o duce aceasta conducere mereu laudata din cauza politicienilor... ---- Si unde este libertatea presei??? Unde sau cine ne arata lantul de conducere si vinovatie din Parchete??? Asa,un procuror cu nume si pronume nu a lucrat mai nimic in acest caz...Cine sunt superiorii lui...???Astfel acest caz nu a ajuns de competenta bunului DNA??? Nu sunt functionari ai statului cei care tergiverseaza ancheta,sanatatea tinerei nu are de suferit datorita inactiunii Procuraturii?Abuzul in serviciu este bun doar pentru altii...Presa a dat atata putere Parchetelor incat atunci cand un Ministru al Justitiei critica ,imputa ,,statul cu fundul pe dosare,, nimeni nu se deranjeaza sau chiar ni se spune ca ministrul este rau intentionat.Ana pana la urma nu este victima doar a unui accident de circulatie ci este si victima rautatilor noastre.Ale tuturor romanilor!

liviu  •  9 decembrie 2018, 12:15

andrei f. parca as fi scris eu rindurile tale ! desi , daca ma gindesc bine ,ele sunt prea blinde o tagma de procurori , organizati intr-un fel de sindicat , au pus stapinire pe tara asta ! si fac ce vor ei , speculind prostia unei parti din populatie , care a fost indobitocita cu ideia ca smecheria folosirii a 2 functionare de la alexandria , si pentru putina birocratie in favoarea p.s.d-ului local , este "crima" suprema in stat , si nu nemernicia a zeci de procurori care au distrus viata a sute si mii de oameni nevinovati , sub privirile obladuitoare a 2 presedinti de stat (actual si anterior) ! mi-e scirba si de cei 2 , mi-e scirba si de aceasta tagma a procurorilor , si mai ales de acea parte din popor care refuza sa vada realitateala politica , din prea multe ore de vizionare la "realitatra" tv !!!

Obiectiv  •  9 decembrie 2018, 12:29

Tolo, fara legatura cu acest material (m-am exprimat deja relativ la acest subiect), iti atrag atentia ca pe acest site apar toate tampeniile posibile! Ma refer la 2 dintre ele: 1. Exista tentatia multor jucatori romani care ajung in Bulgaria, Kazachstan, Azerbaijan si nu stiu prin ce alte colturi ale lumii sa laude excesiv nivelul ligilor respective; in cazul lui Purece (Termalica) nu este vorba despre asa ceva, ci despre stadionul din micuta localitate Nieciecza, despre care fostul fotbalist al lui Hagi spune ca ar arata senzational. Adevarul este ca respectiva arena nici nu se poate compara cu noile stadioane construite/reconstruite/renovate in Polonia!! 2. Gazduiti pe acest site parerea unui barcelonez care-l contrazice pe Pele (in privinta lui Messi), folosind si niste argumente; as zice ca ar trebui sa fie comparate doar Cupele Mondiale la care au fost prezenti cei doi si locurile ocupate de echipele lor! Fara sa fie nevoie de prea mare efort, se observa ca Pele a fost mai bun si ca echipa din care a facut parte a triumfat de 3 ori! Prin comparatie, cu se poate laufa Messi pe la turneele finale ale CM? Acel catalan mai sustine ca Pele (un jucator complet si un adevarat atlet) s-ar descurca mai prost cu fundasii actuali decat o face ... sfrijitul Messi! Asta-i chiar culmea! Stiu ca nu te mai intereseaza sportul, dar am vrut doar sa-ti atrag atentia in privinta celor publicate pe acest site! O.

PaCiEnTuEdEvInA  •  9 decembrie 2018, 23:23

O "schema" similara de MUSAMALIZARE, in "parteneriat neconditionat", din ciclul "nu e masina noastra" se produce intre colegiile teritoriale ale medicilor si spitalele publice, cu rezultatul sustragerii medicilor de la raspunderea legala disciplinara. Este timpul abrogarii acestor prevederi privind pseudojudecarea de catre colegiul medicilor a cazurilor pacientilor omorati sau schiloditi, deoarece toata schema e o mare FARSA, o gogorita, o minciuna sfruntata pe care nu o mai suportam. Ne luam vestele galbene si impotriva colegiului medicilor, care in baza Legii 95/2006, e autoritate publica delegata de stat. Nu mai avem nevoie de "delegarea" asta musamalizanta, domnilor parlamentari, abrogati-o ca nu o mai cred nici copii de gradinita, toata lumea stiece se intampla acolo

Comentează