Ieșenii din Valea Lupului au protestat azi împotriva autorităților, pe trecerea de pietoni unde a fost călcată Ana Maria Tănasă! Unul dintre manifestanți a venit în vestă galbenă

”Indiferența voastră ucide!” scrie pe pancartele oamenilor

duminică, 9 decembrie 2018, 9:12

”Ce putere avem noi? Ce putem face?” e întrebarea care întâmpină cu neîncredere aproape orice rezolvare a întâmplărilor în care oamenii simpli se simt nedreptățiți și neputincioși.

”Să spui adevărul Puterii!” e unul dintre motourile mișcărilor civice încă din anii ’50, preluat apoi de disidenții din vremea comunismului și de cei care au înfruntat dictaturile militare din America de Sud, Mafia italiană sau pe generalii și pe despoții de ambele părți ale Cortinei de Fier. Și e unul dintre răspunsuri la întrebarea ce pot face cetățenii ca să se facă auziți.

foto: ziaruldeiasi.ro

Astăzi, relatează Ziarul de Iași prin semnătura lui Radu Meșniță, aproximativ 50 de locuitori ai comunei Valea Lupului  au blocat trecerea de pietoni de pe șoseaua E583, de la ieșirea dinspre Iași spre București.

Ei au traversat în sus și în jos, ca să atragă atenția asupra faptului că autoritățile sunt nepăsătoare.

Și că nu fac nimic ca să le protejeze viața. În filmarea Ziarului de Iași se vede cum unul dintre protestatari a venit îmbrăcat în vestă galbenă, marca mișcărilor contra autorităților pornite în Franța. 

Este aceeași zebră pe care, pe 2 decembrie 2015, a fost lovită de o mașină și paralizată Ana Maria Tănasă, fata părăsită la casa de copii și crescută de mică de către o familie de țărani.

Ana Maria Tănasă devenise o fată din Valea Lupului, se educase la școala de aici și locuia aici.

În cei trei ani scurși, cazul tulburător relatat săptămâna trecută pe larg de Libertatea nu a fost trimis în instanță de către procurorul Mihaela Pamfil.

Autorul accidentului este un comisar de Gardă de Mediu, ajuns în 2018, pentru o vreme, chiar șeful instituției!

În trei ani, accidentele au continuat să aibă loc pe aceeași trecere și pe celelalte două zebre din zonă, toate ”complet neprotejate în fața unui trafic demn de o autostradă”, cum descriu situația locuitorii.

Și nu exagerează.

Imaginați-vă o pistă de bob pe care trec, cu viteză, tiruri luminate ca de Crăciun. Aceasta este, văzută la fața locului, șoseaua Păcurari, pe care azi oamenii au protestat pentru ”dreptul de a trece strada”! 

Mâine, la Prefectură, oamenii au cerut o discuție cu autoritățile.

Toate episoadele investigației:

Comentarii (42)Adaugă comentariu

Luca  •  9 decembrie 2018, 21:39

Singura tara din UE fara radare fixe , este RO ! Ungaria a accesat foduri europene (40 mil €) pentru monitorizarea soselelor ! IN plus politia romana este invizibila si indulgenta . Oare s-a verificat daca soferul vorbea la telefon cand s-a petrecut tragedia ? Oare a verificat cineva daca soferul avea lipite pe mijlocul parbrizului cruciulite, braduti parfumanti ?

Papai  •  9 decembrie 2018, 21:42

Cataline, dar codruta cea decorata de partener, si pentru care se va inventa premiul nobel pentru lupta impotriva romanilor, ce zice?

Matei  •  9 decembrie 2018, 21:46

Procuroarea Mihaela Pamfil nu o sa plateasca pentru aceasta mizerie. Aici e problema.

Andrei F  •  9 decembrie 2018, 21:51

,,Sa spui adevarul Puterii!,,Adica ridicati si Procuratura la rang de ,,Putere,,?Daca este asa atunci locul mitingului nu a fost bine ales dar este un inceput...--- Cand faceti paralela intre vestele verzi din Franta ...va ganditi ca francezii protesteaza de fapt contra Presedintelui?

Kellovictor23  •  9 decembrie 2018, 22:04

De ce nu au ieșit în strada atunci? Ce vina are acest guvern, aceasta putere de acum, pentru ceva întâmplat în guvernarea Cioloș???

Gagiu  •  9 decembrie 2018, 22:06

tolontane , Pe tine nu te interesează problema în cauză, de altfel revoltătoare ca multe altele , tu ești în tranșă pentru că ,.... ce să vezi... a apărut la acel protest unul în ....vestă galbenă.

PACIENTUEDEVINA  •  9 decembrie 2018, 22:12

RESPECT! Pentru toti cei care fac ceva impotriva infatuarii, musamalizarilor, minciunilor si manipularilor functionarasilor publici din serviciul public al justitie (magistrati), din serviciul public al sanatatii (medici, directori etc.): protesteaza, dau in judecata, ofera presei informatii pentru anchete jurnalistice etc.

Gabriel  •  9 decembrie 2018, 22:14

Tara de ca... Fara drepturi,fara nimic si plina de hoti..exemplul PSD..

Kellovictor23  •  9 decembrie 2018, 22:16

Aici se vede clar manipularea...... Ies după 3 ani în strada sa ceara ce?? Sa mute zebra? Totul e politic în tara asta..... Aia cu siguranță sunt membrii PNL sau usr din sat....deja s-a ajuns prea departe....

Cătălin Tolontan  •  9 decembrie 2018, 22:17

@Kellovictor23: nu e nimic de genul partizanatului politic in ce fac oamenii acestia. Protesteaza pentru ca nu mai vor ca ei, copiii lor, parintii lor sa fie supusi unui sir de accidente. Si nu, nu vor sa mute zebra, ci sa se faca o pasarela.

Greg  •  9 decembrie 2018, 22:33

Ce comentarii slabe, toti spun ca nu e vina puterii. Ba este ! Se puteau face pasarele, treceri subterane, se putea face o centura ocolitoare, se pot pune radare fixe, se pot da amenzi celor care circula cu viteza prea mare, se pot pune cocoase pe carosabil, putea fi trimis in judecata cel care a comis accidentul. Autoritatile nu fac absolut nimic si sunt aparate de trepanatii care comenteaza mai sus.

PACIENTUEDEVINA  •  9 decembrie 2018, 22:37

Trebuie sa iesim cu veste galbene si impotriva musamalizarilor sistematice si nerusinate a infectarilor nosocomiale ale pacientilor din Romania, din cauza INDISCIPLINEI cadrelor medicale, care se cred dumnezei. Multi medici din strainatate au fost socati de "nivelul" extrem de precar al disciplinei medicilor din Rou, pe fondul declaratiilor purtatorului de cuvant al Maternitatii Giulesti, ca nu ar avea ce face cand unii colegi din graba "uita" sa se spele pe maini, ca nu ar fi recomandat ca ei sa aiba analizele la zi etc. Medicilor straini nu le vine sa creada ca intr-un stat UE medicii se pot apropia de un nou nascut fara masca si manusi, fara sa aiba analizele facute!!! In strainatate, pentru asemenea indisciplina se face inchisoare...

catalin  •  9 decembrie 2018, 22:39

Dragnea e de vina:))))

Cetatean  •  9 decembrie 2018, 22:43

Au protestat pe trecerea vecina celei pe care a fost accidentata Ana ,dar pe toate cele 3 treceri sunt zeci de victime ranite/ moarte.,multe victime sunt copii. Tolo ar trebui sa distribui in cifre si poze care e pretul indiferentei politicului. Da-le un nume si un chip celor nevinovati.In acea zona un sens de mers spre iesirea din oras apartine localitatii Valea Lupului si un sens de mers spre oras apartine de Iasi.In zecile de intalniri, pt ca sunt intalniri, primarul din Valea Lupului afirma ca el nu poate construi pasarele suspendate si pe partea de drum care apartine Iasiului.Cei doi primari, din valea lupului si din Iasi nu vor sa gaseasca un cadru legal sa faca pasarelele impreuna. Nu le pasa. Oamenii trebuiau sa protesteze in fata portii primarului din Valea Lupului, el e cel care inca da aprobari de construirea blocurilor in zona rurala fara sa respecte cele mai elementare reguli de urbanism si de bun simt dar si fara sa ii pese de infrastructura.

ionut  •  9 decembrie 2018, 22:59

Domnule Tolontan, in acea zona au fost numeroase accidente in ultimii ani..practic atat intrarea cat si iesirea din oras, pe drumul european este un calvar. Vina este una comuna( administratie, politie, pietoni si soferi) Administratia din zona e depasita de situatie. Dl primar *** din zona si arunca vina pe autoritatile centrale, ca vorba aia doar e drum european acolo chiar daca e pe raza comunei sale. Politia cu vestitele neinscriptionate sta la panda cativa km mai departe doar pentru planul de amenzi. A se vedea cate accidente mortale sunt pe tronsonul Iasi Tg Frumos, imediat ce soferii au trecut de radarele politiei.Iar un alt subiect: Justitia ieseana. Oare cate dosare au fost ascunse si ingropate in sertare doar pt ca vinovatii sunt persoane cu functii publice? o analiza ampla asupra activitatii judecatorilor si procurorilor de la Iasi ar putea scoate la iveala multe nereguli...Din pacate la toate acestea se adauga culpa soferilor, mereu grabiti si a pietonilor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  9 decembrie 2018, 23:01

@ionut: aveti dreptate, tocmai pentru ca e o zona cu accidente in serie autoritatile sunt obligate sa actioneze rapid si semnificativ. Nu cu vorbe, nu cu doua semne, ci cu pasarele! Prefectul si primarii se intreaba cat costa pasarelele, cand intrebarea corecta e cat costa daca nu punem pasarele!

john  •  9 decembrie 2018, 23:26

Gata, am vazut un prosst care da vina pe Ciolos. de le *** se intampla toate nenorocirile in tara asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  10 decembrie 2018, 4:50

Esența a prins-o un cititor, mai sus. "Vesta galbenă", folosită de autorul articolului pentru incitare, la nivel subliminal. Nimic nou sub soare pt. "maestrul" Tolontan.

Spiridonescu Razvan  •  10 decembrie 2018, 6:49

În fiecare articol se subliniază ca respectivul sofer este comisar de mediu si chiar a ajuns sef al acestei institutii. Ce importanta are? Daca era orice altceva era ceva diferit? Asta vrea să sugereze textul?

cc  •  10 decembrie 2018, 8:38

Aloooo! Kellovictor23 ce-ai patit?Ce conteaza ca sunt de la nu stiu ce partide politice? ***. Si mai esti si PSD-ist. Uite ca-m facut si-un pleonasm.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  10 decembrie 2018, 9:10

Felicitari pentru reactia locuitorilor din Valea Lupului si tuturor romanilor care au inteles ca numai asa se pot indrepta lucrurile. Replici si practici precum:"Hai, ca m-am scos... Lasa ca merge si asa...Scopul scuza mijloacele...Capul plecat sabia nu-l taie", etc...lovesc acum ca un bumerang si fac victime. Astazi este vecinul tau, maine poti fi chiar tu.

Edy  •  10 decembrie 2018, 10:17

Ar trebui dată în judecată primăria și Consiliul județean Iași, nu e posibil sa nu faci pasarele și să lași oamenii să treacă pe trecerile alea de pietoni pe drum european, e inconștientă și a autorităților și a oamenilor care nu au cerut ferm pasarele, acolo ești că la ratele și vânătorii , viteza legala e de 100 km , ești victima daca treci pe acolo

Vladone  •  10 decembrie 2018, 10:44

Tolo... ce ai fost si ce ai ajuns. Pe mine unul m-ai pierdut. Nu cauti deloc rezolvari, cauti doar can-can. Nu degeaba te-ai mutat la Libertatea. 50 de ametiti (au fost 50?) protesteaza ACUM (oare cine i-a pus, refuz sa cred ca au iesit de buna voie si nu sunt platiti de cineva) pentru ceva ce s-a intamplat in 2015. Ori e o reglare de conturi cu autorul faptei ori asta este nivelul la care a ajuns presa din Romanai... De ce nu au iesit atunci?

Cătălin Tolontan  •  10 decembrie 2018, 10:45

@Vladone: in text scrie clar ca acolo s-au comis mai multe accidente, nu doar cel din 2015. Recurenta accidentelor e ceea ce i-a facut pe oameni sa iasa in strada.

Kellovictor23  •  10 decembrie 2018, 10:52

Cătălin Tolontan, acea pasarela de care vorbesti nu trebuia ceruta atunci, in 2015?le-a trebuit 3 ani sa își dea seama ca trebuie pasarela?

Kellovictor23  •  10 decembrie 2018, 10:53

Chiar aștept un răspuns pertinent!

Ilie  •  10 decembrie 2018, 10:58

Procurorii fug doar dupa pestii mari, nu le pasa de noi, astia micii. Pe de alta parte, nu-mi dau seama de ce nimeni din institutiile statului, nu se implica. Ei sunt cei care au parghiile necesare sa ia taurul de coarne. Procuroarea Mihaela Pamfil, trebuie trasa la raspundere pentru tergivesare, dar se pare ca factorii decisivi, sunt pasivi.

Ilie  •  10 decembrie 2018, 11:01

#Vladone, treaba lui Tolo este doar sa ne informeze. Este treaba autoritatilor sa rezolve problema. Pe mine personal, ma bucura cand ies la iveala astfel de cazuri. Intr-un stat democratic lucrurile ascunse, conduc la abuzuri.

unu_rt  •  10 decembrie 2018, 11:14

O sa monteze pasarela, dar o sa traverseze pe sub ea. La fel ca in cazul pasarelelor de pe DN1. Iar cand politia ii amendeaza ca nu trec pe pasarela, o sa tipe ca e politia de vina, psd-ul de vina si restul. Stim scenariul, am mai vazut filmul asta. PS Vestele galbene sunt pro-Rusia si anti-europa in Franta. Banuiesc ca nu sunt la fel si aici, sau din nou nu stiu ce fac, o forma fara fond in Romania cu protestele.

Cătălin Tolontan  •  10 decembrie 2018, 11:15

@unu_rt: teoriei acesteia ca oamenii nu merita, ca oricum ei nu folosesc infrastructura i se opune ce s-a intamplat odata cu dezvoltarea Vestului. Da, oamenii au nevoie de reguli, dar ei incep sa se comporte in norma daca statul inususi le da probe ca priveste la viata lor cu preocupare.

Kellovictor23  •  10 decembrie 2018, 11:27

CC, nu faci decât sa acuzi..... Nu ai de unde sa știi ce culoare politica am..... Vorbești ca un postac, îmi pare rău pentru tine. Ideea e ca au ieșit după 3 ani..... Când era ciolos nu aveau voie sa iasă?? Le-a trebuit 3 ani sa își dea seama ca e nevoie de pasarela?

Dox  •  10 decembrie 2018, 12:33

Iar unul cu căciulă neagră! Oare, asta ce înseamnă? P.S. Înseamnă titlu de scandal, articol de scandal.

MM  •  10 decembrie 2018, 13:05

@Kellovictor23: si tu vorbesti doar de dragul de a te baga in seama. Din pacate oamenii de acolo de multi ani tot fac proteste legate de accidentele din zona. Daca tu abia acum ai auzit de ele, asta nu inseamna ca nu au fost. Mai grav e ca nimeni nu-i baga in seama si accidentele se tin lant.

Costica  •  10 decembrie 2018, 13:24

Asta se intampla in statul mafiot , al procurorilor, care slujeste mafiei politice, economice si nu poporului roman !

gigi  •  10 decembrie 2018, 13:39

daca nici autoritatile nu isi fac treaba si vinovatul e liber si victima e cea care e facuta sa sufere nu ne mai ramane alt ceva decat sa ne facem singuri dreptate. Nu se mai poate asa, infractorii sunt lasati liberi si victimele sunt amagite si batjocorite, de asta e bine sa iti faci dreptate singur

Cătălin Tolontan  •  10 decembrie 2018, 13:40

@gigi: Nu va suparati, dar dreptatea de unul singur nu se numeste dreptate, ci razbunare. Dreptatea e ceea ce recunoastem cu toti, e bunul nostru comun si de aceea trebuie ca cetatenii sa se implice si sa impinga statul si justitia sa lucreze pentru ei.

gilos  •  10 decembrie 2018, 18:34

Imi pare rau de saraca fata si sunt revoltat de indolenta voita a autoritatilor. Felicitari d-lui Tolontan si echipei de jurnalism pentru perseverenta si spirit civic. Avem nevoie de oameni ca voi !! Respect PS Ati putea sa sesizati Inspectiei Judiciare / Sectiei de Investigare a Magistratilor, comportamentul si atitudinea procuririlor implicati in acest caz ?

Andrei F  •  10 decembrie 2018, 18:59

@cc Dar ce spune despre noi faptul ca reactionam fata de autoritatile locale dar nici un pic fata de puterea procurorilor?De fapt niciodata fata de puterea procurorilor.Asta se intampla in principal datorita celor ca tine...

Jenel Claudiu Iunchermarcso  •  11 decembrie 2018, 0:15

@nu_rt • 10 decembrie 2018, 11:14 " Vestele galbene sunt pro-Rusia si anti-europa in Franta." Da, deci am consultat 3 surse progressiste (BBC, NYT si DIGITV) si deci se confirma 150%. Vestele galbene franceze sunt finantate de Stalin, Brejnev si Putin si nu urmaresc decat sa compromita pe Imparatul Soare Macron, se opun reformelor green si gender fluid si se mai opun si stralucitorului Pact facultativ obligatoriu de emigrare african-araba fara numar, fara numar. Din fericire se ocupa UERSS de la Bruxelles-Molenbeek si totul va fi bine spre linistea elitelor si a fanilor lor cu creierii clatiti.

Luca  •  11 decembrie 2018, 9:41

TOLO, in Praga am vazut semafoare la trecerile de pietoni , actionate de catre pietoni , DAR ,erau conectate la un radar si in momentul in care se apropia un autoturism cu viteza mare , se facea automat rosu - chiar daca nu era niciun pieton in zona . Astfel erai obligat sa conduci cu 50 km/h , daca nu trebuia sa astepti 1min ,2 , la rosu.

mordved  •  11 decembrie 2018, 9:48

Ce pasarele, nene, mocofanul traverseaza pe unde vrea muschiul lui. Protestul e o neghiobie la trei ani dupa accident. Si care sa fie urmarea? sa fie condamnat administrativ faptuitorul? Sa fie dat pe mana bastinasilor spre a fi linsat? Ne cereti insistent sa dam clic DA pentru jurnalism: care jurnalism? Osanalele lui Becali?

Radu  •  11 decembrie 2018, 14:41

In zonă sunt in mod constant accidente, lucru care s-a menționat clar in articol. Nu știu dacă am voie sa dau linkuri către alte ziare, dar o simpla căutare pe web va arăta că ultimul accident s-a întâmplat pe 4 Decembrie. Proteste sunt organizate in mod constant, dar din pacate nepăsarea autoritaților e fară limite. Toata lumea ridica din umeri, se arata cu degetul către celălat și intre timp au loc tragedii pe acel drum și mai ales la acea trecere de pietoni. Zona este vânată de "dezvoltatorii imobiliari" se construieste haotic, de cele mai multe ori ilegal sau la limita legii. Numarul de automobile e in creștere, traficul e sufocat, iar lipsa de viziune a autoritatilor locale, nepasarea, "lobby"ul facut de cei cu bani si interese imobiliare in zona, face ca aceasta situatie să nu mai fie o știre ci doar rutină! Deși am sa dezamagesc pe mulți, nu e vorba de Macron aici, nici de USR, PNL, PSD, ci doar de țara, orasul, satul in care trăim, unde vocea noastră contează doar o singură dată la fiecare 4 ani. In rest putem fi măcelăriți pe șosele și treceri de pietoni, pentru că nimănui nu-i pasă!

Comentează