Dragi fanatici care detestați săracii, pesediștii, useriștii, peneliștii, minoritățile ”care ne strică fetele și băieții” și rromii ”care fură”

Odată cu Amos Oz dispare un uriaș al literaturii și rămâne promisiunea că empatia este una dintre căile spre progres

sâmbătă, 29 decembrie 2018, 2:22

Scriitorul israelian Amos Oz a murit, vineri, la 79 de ani.

A fost etern favorit pe lista scurtă a premiului Nobel pentru literatură și niciodată câștigător.

Se resimte lipsa distincției ca o nedreptate pentru milioanele sale de cititori din întreaga lume?

Da, însă, cu expresia unuia dintre personajele lui Oz din ”Cutia neagră”, înfrângerile ne fac bine, iar ”singurătatea, dorința și dorul ne depășesc puterile noastre, însă fără ele ne stingem”.

Sau, cu mai mult umor, ”E greu să fii profet în țara profeților. E prea mare concurența”.

La schimb, scriitorul a fondat ”Partidul Linguriței”.

În epoca tuturor înflăcărărilor și fanatismelor, Amos Oz s-a simțit solidar cu cei care iau apă din mare cu lingurința și o aruncă pentru a încerca să stingă ura, conflictele și extremismul.

Ultima carte a sa, publicată în 2018 în România la editura Humanitas, se intitulează chiar așa: ”Dragi fanatici”.

”Fanaticul năzuiește să te schimbe ca să fii și tu ca el”

Într-un mai vechi eseu, editat în urma unui discurs din 2002, Oz conturează esența fanatismului.

”Una dintre trăsăturile cele mai pregnante după care se poate recunoaște un fanatic este năzuința lui fierbinte de a te schimba în așa fel încât să devii și tu ca el. Să te convingă că trebuie să-ți schimbi neîntârizat părerile. Fanaticul nu vrea câtuși de puțin să existe vreo deosebire între oameni. Dorința lui e să fim cu toții <ca unul>”.

Idee din România: să aibă drept de vot numai anumiți oameni. ”Ce dacă ar participa la alegeri doar 15% din populație?”

Din cauza preocupării sale pentru fanatism, Amos Oz a fost considerat ”trădător” chiar de către radicalii poporului său. ”Port acuza de trădător ca pe o medalie de onoare”, spunea el.

Nu cu multă vreme în urmă, unul dintre actorii societății civile din România, exasperat de rezultatele votului, propunea ca la alegeri să se restrângă dreptul la vot!

”Să voteze doar cei care au o aplecare minimală pentru a face ceva pentru țara asta”, scrie pe facebook Cătălin Teniță, unul dintre fondatorii #GeeksforDemocracy#.

Ideea lui: cine poate face o săptămână de muncă socială, ”dar muncă fizică, nu la birou” să voteze, cine nu, nu!

”Da, poate că ar participa doar 15% din populație. Apoi doar aia ar vota sau ar candida. Care e problema?”.

Chiar așa, care e problema să le recunoști doar unor dreptul de a alege ceea ce le influențează viața tuturor? Care e problema să practici ”taxare fără reprezentare”?

Amos Oz ar zâmbi.

Binele de după ce vom scăpa de ”balast”

De mii de ani, în Orientul Apropiat ideea că ”dacă scăpăm de ceilalți o să ne fie bine” a făcut o carieră convingătoare și un dezastru pe măsură.

Amos Oz ar zâmbi ori de câte ori aude cum soarele va apărea după ce vom scăpa de ”cei întreținuți”, de balastul oamenilor săraci care ne opresc să progresăm.

Studiile arată că România este una dintre puținele țări europene în care, odată cu creșterea gradului de educație sau a veniturilor, nu scade nivelul de intoleranță!

Cei mai ”luminați” dintre noi continuă să considere că sunt trași în jos de către cei care ”nu corespund” și nu lasă România să progreseze.

Zeloții noștri, de toate orientările, sunt chiar mai iubitori decât ai altora.

Vinovăția copilului ai cărui părinți ”s-au sacrificat de dragul lui”

Oz îl citează pe Winston Churchill: ”Fanaticul e un om care cu nici un chip nu-și schimbă opinia și care cu nici un chip nu te lasă să schimbi subiectul”.

În intoleranța lor, cei intoleranți nu te salvează doar pe tine, ci salvează orașul, generația, țara și omenirea.

Fanatismul, spune scriitorul, începe acasă.

Alchimia intoleranței, așa cum o citește Amos Oz, debutează mărunt. ”Prin impulsul atât de frecvent de a-i schimba pe cei dragi, pe copii, pe fratele tău și pe sora ta”.

Uneori, acest impuls ”se canalizează pe un făgaș diferit: să ne jertfim pe noi înșine cu bucurie de dragul viitorului copiilor noștri, sau de dragul generațiilor viitoare”.

”Nu o dată, copilul ai cărui părinți ”s-au sacrificat de dragul lui” e condamnat să-și poarte toată viața povara grea a sentimentului de vinovăție”, crede scriitorul în ”Dragi fanatici”.

”Se întâmplă ca sacrificiul de sine să fie o armă fanatică extrem de ascuțită, o armă care servește la efectuarea unei manipulări sentimentale strivitoare”.

Pe domeniul lui Radu Cosașu

Și mai e ceva, observă Amos Oz.

”Cui e dispus să se sacrifice pe sine cu entuziasm nu-i va fi greu să-i sacrifice pe alții”.

Partidul Linguriței a suferit o mare pierdere.

Dar, ca să cităm dintr-un domeniu frivol, însă drag lui Radu Cosașu, acest Amos Oz al nostru, știți ce se întâmplă când un jucător este eliminat dintr-un meci de fotbal?

În multe cazuri, echipa lui devine, spre surprinderea tuturor, mai bătăioasă și mai bună!

Printr-un proces silențios de multiplicare a energiilor, dispariția unuia din echipă îi face, involuntar, pe ceilalți zece să încerce să-i ia locul. O echipă în inferioritate numerică nu trece din starea de 11 în cea de 10, ci, de multe ori, într-o stare de 20!

Calculul aritmetic e simplificat, desigur.

Vorba lui Amos Oz, cu ultimele cuvinte ale ultimei sale cărți: față de orice visuri, viața reală e ”mult mai puțin și mult mai mult”.

 

 

 

Comentarii (63)Adaugă comentariu

constantin  •  30 decembrie 2018, 16:47

@Ervin Condamnarea unor crime nu poate fi numită fanatism, mai ales că istoria poate fi reversibilă. Evreii nu-i lasă pe criminali să uite atrocităţile comise şi o fac pentru ca nimeni să nu se gândească la repetarea acelor vremuri. Trăim într-o lume nesigură şi uitarea poate fi periculoasă. Anormal este comportamentul fostelor ţări comuniste, ţări care nu au avut curajul să condamne înţelegerea de la Yalta ca pe o crimă împotriva umanităţii. 9 mai (1945) ar trebui întâmpinată cu steagul în bernă în tot spaţiul fost comunist, nu cu parada de la Moscova. Cum îşi permit, Vestul şi Rusia, să sărbătorească înfrângerea nazismului, ignorând ceea ce a urmat în ţările abandonate în Gulagul Sovietic? Cum îşi permit! Păi îşi permit, pentru că noi tăcem, iar într-o zi ne vor spune că am vrut şi ne-a plăcut... În Est nu există politicieni de talie mondială care să impună celor în cauză o anumită conduită, ăsta-i adevărul. Eu aş susţine nişte ONG-uri care şi-ar propune condamnarea comunismului, în fiecare an, pe 9 mai, ziua trădării Estului de către Vest. Dar la noi ONG-urile au alte treburi... Evreii nu vor tăcea şi nu-i va lăsa pe urmaşii autorilor să uite crimele din acele vremuri, până când această lume va deveni un loc sigur pentru toţi. Este asta o vină? Este fanatism? Nu, stimabile. Putem ierta, dar nu vom uita niciodată.

Sably  •  30 decembrie 2018, 16:55

Ptr. Mihalcea: Dacă cumva (nu ştiu) comentariul tău se referea la postarea mea, aceea în care da, mă consider SUNT şi VOI FI PE VECI UN "FANATIC" ANTI-PSD, un ANTI a tot ce provine şi încearcă să perpetueze comunismul, DA, sunt un fanatic declarat. Aşa cum spuneam, am min. o mie de motive şi tot pe-atâtea argumente personale şi generale. Încă odată, aici, acum: Ai cumva vreun leac ca să mă scapi de ruşinea ce mă astupă, mă face să am permanent senzația că se cruceşte lumea, când, în numele meu, (şi al tău!) vorbeşte Viorica, Nicolicea, Codruț Ştefănescu, Şerban Nicolae, sau Florin Iordache?

florinm  •  30 decembrie 2018, 16:59

Tolo, un tip inteligent, oportunist si ipocrit.

Belphegor  •  30 decembrie 2018, 18:31

@Adrian Preda@ Neo marxistule de extremă stângă care ești tu neo marxist împreună cu Johaniss , USR , PNL , haștagiștii și globaliștii și bandiții de la Bruxelles care vă susțin și care vorbiți de "dreapta" și de democrație și de drepturile omului dar voi aveți idei bolșevice și nici nu vă dați seama de asta (sau nu VREȚI să vă dați seama) dacă aveai altceva decât nisip în căpățână ți-ai fi dat seama că "modul la care am scris" Constituția României este o greșeală de "auto-corect". , sau "din cauza vitezei". Sunteți mici... sunteți JOS... sunteți NIMENI. Și mai ales ***... nici voi nu credeți ce spuneți. Restul , în privința abuzurilor pe care le face DNA-ul și "justiția" noastră SUPER coruptă pe lîngă care comuniștii și securiștii lui Ceaușescu erau mici copii , rămâne cum am vorbit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belphegor  •  30 decembrie 2018, 18:43

@Sably@ Sably , cu tot respectul , cei pe care îi susții tu , INCLUXIV globaliștii și neo marxiștii de extremă stângă de la Bruxelles sunt xei mai comuniști dintre comuniști , dar probabil că încă nu te-ai prins tu. Iar PSD-ul , pe lîngă PNL-ul tău SUSȚINUT de acei ipocriți și jnapani de la Bruxelles pare deadreptul de dreapta prin comparație. Haștagiștii din toată Lumea , inclusiv cei din America sau România , sunt progresiv liberalii... noii neo marxiști. Ți-o spune un anti comunist convins și un INDEPENDENT care nu votează , dar dacă ar fi OBLIGAT SĂ VOTEZE , ar face-o cu PSD-ul mai degrabă decât cu PNL-ul sau USD-ul. Lupta nici măcar nu se mai dă între dreapta și stânga , acum lupta pe Planeta Pământ se dă între Globaliști (guvernele de stânga din toată Lumea) și ANTI globaliști (de ex, Donald Trump , Putin , Erdogan adică cei care-și apără țara , valorile , rasa , neamul , cultura de invadatorii din Asia și Africa). Alianțele , dușmanii... prietenii... sau schimbat de niște ani buni. Oricum VOI sunteți de stânga. de extrema stângă. Nu vă considerați de dreapta că sunteți în mare eroare. Este mult de vorbit aici și dacă încep nu mai termin nici până la Anul Nou 2019-2020!!! Hai Să Trăim Bine!!!

Kendo  •  30 decembrie 2018, 19:34

@Belphegor - mama, mama, cata ura in discursul tau! Nu stiu daca esti spalat pe creier, domnule, dar ai toate simptomele. N-o sa incerc sa te conving de nimic, n-ar avea rost, e evident ca esti prea dus in lumea ta ca sa incerci sa privesti lucrurile si diferit. Sustii niste ineptii de sta mata-n coada... Auzi tu, el e anti-comunist verde, dar ar vota cu PSD (!!!!). Trump, Putin si Erdogan isi apara valorile, neamurile si rasa... Eu nu zic ca Franta de azi mai e Franta sau Europa de Vest n-ar trebui sa stea mai dreapta in fata PC-ului mizerabil care face legea, dar sa spui ca liderii astia trei sunt, vezi Doamne, niste eroi, mi se pare de desene animate. Sunt sigur ca si Orban ti se pare nemaipomenit, desi Ungaria nu mai e de mult ce era acum 10-15 ani. Eu zic sa vorbesti, da-i drumul, e clar ca ai niste frustrari legate de Basescu (cum mama dracu' doar astia care il urau il mai pomenesc?!?!), poate vorbind te faci bine.

Belphegor  •  30 decembrie 2018, 20:13

Kendo , ăsta este adevărul!!! Europa Occidentală este condusă în mare parte de niște Globalisto-NeoMarxisto-PoliticallyCorecto demenți de extremă stânga pe lîngă care un PSD pare mai degrabă "de dreapta" , dar după cum mai spuneam , "războiul" nu se mai duce de mult între "stânga" și "dreapta" ci între Globaliști și AntiGlobaliști. Și cu toate că un Erdogan sau un Putin sau un Orban (nici măcar un Donald Trump) nu pot fi numiți nici pe departe eroi , eu (ca și MUUULȚI alții) îi prefer de un milion de ori mai mult decât pe cei cu ideologii neo marxiste care vor să termine rasa albă și să deschidă granițele arabilor , africanilor mexicanilor... La asta sa ajuns acum în zilele noastre și dacă mai acum 20-30 de ani mi-ar fi spus cineva că voi lăuda un Orban sau un Putin (chiar și un Trump) , aș fi râs și cu fundul , dar...... asta este. Noul cancer al Planetei o reprezintă Noua Ordine Mondială , Neo Marxiștii de extremă stângă cu Corectitudinea lor Politică cu tot , "Corectitudine Politică" care nu reprezintă altceva decât cea mai grețoasă și mai perversă formă de cenzură pe lângă care ceea ce făceau comuniștii "noștrii" acum 30-40 de ani era o joacă de copii. Și da , avînd în vedere toate aceste lucruri și în contextul actual , pot spune că sunt de partea celor care se OPUN acestei globalizări demente (printre care și un Erdogan , Putin , , Orban , Trump , Chinezii , Japonezii...etc...etc...). Din păcate!!! Și da , văzând cu stupoare cum PNL-ul (care numai de dreapta nu mai este) împreună cu Johannis , Macovei și alți VÂNDUȚI și trădători le pupă tălpile și le fac jocurile murdare TOCMAI acestor globaliști neo marxiști parșivi , ipocriți , mincinoși , hrăpăreți și diabolici , sunt OBLIGAT să votez mai degrabă cu PSD-ul (de fapt aș vota cu ALDE , liberalii lui Tăriceaunu fiind mult mai aproape de ceea ce însemna adevăratul Partid liberal de dinainte de război decât PNL-ul jalnic al acestei marionete jalnice pe nume Werner Johannis)!!! Hai La Mulți Ani și să fim Sănătoși!!! Hai ROMÂNIA!!!

Liviu  •  30 decembrie 2018, 21:21

@Alex One. Numai partial va dau dreptate. Ganditi-va insa ca pana si de portarul de la Universitate se prinde ceva, dapoi de cei care macar "de ochii lumii" si tot se duc la cursuri. Oricum e o tema care ar merita discutata. Am crezut -vai- ca macar acum in comentariile acestui articol am scapat de Dragnea, PSD, ALDE etc. dar, nu sant unii care nu ne dau pace. Tin sa ni-i aminteasca zilnic si nu renunta. Oare acestia nu se cheama FANATICI ??? Faptul ca-i toaca zilnic cred ca ne vor scapa mai repede de ei ??? Sant sigur ca nu, poate doar in mintile lor bolnave. Ei ii spun demo nu e este prostie nici macar fanatism nu e .

Marian Boeangiu  •  30 decembrie 2018, 21:44

Fanatismul e un exces iar excesele nu au fost niciodata semne de inteligenta. Impaciuitorismul e baza modelului KGB de manipulare alaturi de excluderea blazat-intelectuala care spune ca "toti sunt sau nu sunt cumva "pentru ca astfel sa induca ideea ca nu avem ce alege si ca atare sa ramana astia rai si penali in functie, nepedepsiti ,pentru ca NU CRED ca altii ar fi mai buni. Toate astea vin de la "amicii" lui Sably cu care sunt de acord in totalitate. De ceilalti mi-e o greata infinita pe care o pot explica clar si argumentat dar nu am pentru cine.

Sably  •  30 decembrie 2018, 21:51

Ptr. Belphegor s.a. 1. De unde ştii tu pe cine susțin eu, sau, dacă susțin pe unii, sau pe alții? Nu, doar, NICODATĂ PSD ŞI TOT CE INSEAMNĂ URMAŞII COMUNIŞTILOR, atât! 2. Ca să ai o minusculă idee, sunt doar unul din "proştii"care, acum 29 de ani, pe 21 decembrie, au avut (ne)şansa să scape la un milimetru de glonțul lor, al comuniştilor... Acum, după o viața de corporatist, intr-o mutinațională, (deci "sorosist", nu?) , cum spuneam, doar ruşinea că pe mine, pe tine, pe mulți alții, ne reprezintă ăştia din psd, mă deprimă cumplit, aproape axifisiant. Punct.

dan65  •  31 decembrie 2018, 7:26

daca se apuca Klaus Werner Iohannis sa citeasca articolul asta ,pana-l termina de citit i se termina mandatul.ca sa mai si inteleaga ce este antisemitismul nu trag sperante,dar pentru felul in care se joaca cu vietile romanilor doar pentru a fi considerat un baietel ascultator de Soros,sper sa ajunga cat de curand in puscarie.daca asta nu-i sarac(cu atatea case),este apolitic(ca asa spune la constitutie)nu ne strica fetele si baietii(ca vad ca nu-i facator de copii) si fura dar nu este rrom, pot sa-i doresc puscaria fara sa fiu considerat fanatic ?

Flavione  •  31 decembrie 2018, 7:44

Salut Catalin Doua comentarii. Vizavi de "...soarele va apărea după ce vom scăpa de ”cei întreținuți” ". Ar fi o nebunie sa crezi ca daca acum "îi dispărem" pe cei saraci, de maine va fi mai bine. Intotdeauna va fi cineva mai sarac decat ceilalti. Asta insa nu trebuie confundat cu lenea endemica a unor conationali voinici si sanatosi! Nu este normal ca eu sa muncesc si pentru un lenes. Normal ar fi sa stimulam munca prin acordarea ajutorului social doar celor care nu pot munci. In realitate acel ajutor este folosit de catre politicieni ca o unealta de a tine acei oameni sclavi: "va dau ajutorul daca ma votati" . Prin aceasta politica de stat stimulam ingrosarea masei de "ajutorati" nu munca, asa cum ar fi normal. Al doi-lea comentariu, legat de "să ne jertfim pe noi înșine cu bucurie de dragul viitorului copiilor noștri, sau de dragul generațiilor viitoare" . Probabil ca e mult spus "sa ne jertfim". Nimeni nu se sinucide de dragul copiilor. Insa cred cu tarie ca orice parinte normal a facut si face sacrificii pentru copii lui: dincolo de dragostea neconditionata, dedica timp, dedica resurse. Sunt de acord ca nu trebuie sa ne sinucidem de dragul generatiei viitoare, dar eu unul nu sunt linistit ca azi huzurim pe bani imprumut, pe care-i va plati copilul meu de 18 ani si copii lui nenascuti. Ce zici?

Corect  •  31 decembrie 2018, 8:21

Mulți din așa zișii jurnaliști din această redacție sunt fanatici;la ceva timp(în ultima vreme s au înmulțit)se publică câte un articol manipulator (mai direct,mai subtil)prin care se atacă valorile naționale;cei care și înțeleg ceea ce citesc,vor observa că și aici este o propagandă subtilă pentru așa zisa corectitudine,de fapt este un atac la moralitate prin susținerea celor din comunitatea B***T.G.(de data asta sper să apară mesajul);domnul Tolontan probabil că se face că nu știe că medicii în trecut susțineau de exemplu că homosexualitatea este o boală;și nu numai.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează