Tusk, Duckadam și cei care n-au cedat

Lecția de democrație a unei zile de mai 1986, când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni

vineri, 11 ianuarie 2019, 9:33

Discursul lui Donald Tusk va emoționa câtă vreme există puști care bat mingea, dacă e nevoie în formulă ”1 la 1”, versiune despre care Ioan Chirilă scria că e cea mai disperată după plăcerea jocului dintre variantele fotbalului.

Joci ”1 la 1” când toți ceilalți nu sunt lăsați de părinți să iasă afară și doar prietenul cel mai bun coboară în fața blocului sau iese pe uliță.

Unul dintre puști este Donald Tusk, junior până la 16 ani la Lechia Gdansk.

Mircea Lucescu spunea că ”sportul este o formă directă de educație, care accesează mintea și inima oamenilor pe o scurtătură care nu e posibilă în alte activități umane”.

Fotbalul explică pe înțelesul tuturor concepte complicate și vagi, precum democrația și competitivitatea. El nu e altceva decât democrație transparentă, redusă la 90 de minute.

De aceea a ales Donald Tusk paralela între temeiurile civilizației și sport. Ca să ajungă la cât mai mulți oameni și ca ei să-și reprezinte importanța democrației prin întâmplări concrete și prin sentimente palpabile din viața lor.

„Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși! Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus președintele Consiliului European.

Grea sarcină!

Dacă România are doar șansa Stelei de a câștiga finala de la Sevilla înseamnă că nu stăm deloc bine.

Lăcătuș, Belodedici, Balint și colegii lor au jucat împotriva Barcelonei în Spania, adică acasă la ea! A fost echipa cu șansa a doua. Le-a lipsit căpitanul de echipă, Tudorel Stoica, suspendat pentru cumul de cartonașe.

Poate că ducem comparația prea departe, dar însuși Tusk a amintit cât de improbabil i s-a părut ca Steaua să câștige acea finală a Cupei Campionilor.

Mai e ceva.

Prin vocea președintelui polonez al Consiliului European a vorbit solidaritatea celor mici.

Decenii la rând, în vremea copilăriei și tinereții lui Donald Tusk, noi nu puteam călători, nu aveam drepturi elementare, dar știam ce e dincolo de granițe ascultând la radio sau citind în ziare nume îndepărtate precum Porto, Dinamo Zagreb, AC Milan, Bayern Munchen, ȚSKA Moscova, Dinamo Kiev, Arsenal, Ferencvaros, Dinamo Tbilisi sau Legia Varșovia.

Dintre ele, echipele din Est aveau un farmec anume. Erau, într-un fel, ”ai noștri”.

Pactul de la Varșovia era, în mintea puștilor comuniști de nevoie, formația lui Puskas, Blohin, Deyna, Stoicikov sau Detari, avându-l pe bancă pe Lobanovski. Când juca Steaua Roșie Belgrad țineam toți cu ea. Când intra pe teren ȚSKA Sofia întindeam antenele-lighean.

În acele nopți, în care echipele”alor noștri”, cei din Est, defilau într-o lumină caldă și gălbuie, pe scala radiourilor cu lămpi nu ne imaginam niciodată altceva decât că una dintre ele va ajunge să câștige Cupa Campionilor. Măcar la sport să îndrăznim ”să fim ca în Vest”.

Restul, adică viața, să aparținem lumii mari, să ne putem întâlni cu oameni de pretutindeni, să-i alegem pe cei care ne conduc și să ne clădim liberi existența, cu alegeri bune sau rele, dar care să ne aparțină, asta era prea mult pentru imaginația noastră!

Când, în mai 1986, Steaua  a devenit cea mai bună echipă a Europei, ceva s-a fisurat în carcasa de resemnare și de neîncredere care se pusese, ca o cochilie ce încremenise timpul, pe sutele de milioane de ființe umane din lumea comunistă. De la Sofia la Tașkent și de la Berlin la București, tinerii care simțeau că viața lor e decisă și perdantă au simțit că imposibilul se poate petrece.

Nu e nevoie să hiperbolizăm nimic! A fost, desigur, doar o picătură într-un ocean de disperare. Bucureștiul a apărut pe scala radioului atâtor oameni greu încercați, a doua zi dimineață, când vestea a cuprins continentul.

”Pentru prima dată, o echipă din estul Europei câștigă Cupa Campionilor Europeni!”, așa a sunat știrea din dimineața zilei de 8 mai 1986, a doua zi după finală. Într-un fel simbolic, continentul se unise, oricine avea acces la el.

De aceea, Donald Tusk, tânărul de 29 de ani de atunci, a rememorat ziua și l-a amintit pe Duckadam în fața românilor înfiorați.

Oricât de greu ne e, oricât de dificilă e promisiunea democrației de purtat, cândva ne-a fost mult mai greu, iar femei și bărbați curajoși, bunicii și părinții noștri, n-au încetat să spere.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Xoxo  •  12 ianuarie 2019, 8:46

Astia s mai romani decat cei din guvernul nostru. Ma intreb ce o fi inteles Dancila din toate astea. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gigis  •  12 ianuarie 2019, 10:28

Corect! Dar mai avem de recuperat din diferenta, iar Vestul nu ne asteapta! In acelasi timp, nu toate diferentele dintre Est si Vest sunt in favoarea Vestului. Cu alte cuvinte, nu sunt sigur daca trebuie sa copiem Vestul in toate...

Andrei F  •  12 ianuarie 2019, 10:47

Clisee...Sa lauzi liga celor mici cand tu marele jurnalist ai sarbatorit transferul GSP la un colos extern...?!Sa vorbesti de democratie si sa nu scoti prea multe cuvinte despre Protocoale,ingerinta serviciilor in Justitie ,sa nu vezi cum o parte din elita Parchetelor este acuzata de constituire de grup infractional organizat,sa asisti cum procurorii incomozi sant facuti de o parte a presei nebuni,sa asisti cum judecatorii vorbesc de probe falsificate sau si mai rau de presiuni exercitate asupra lor de unii procurori,sa vorbesti si tu de Romania comprtentelor dar sa nu spui nimic cand munca de ani de zile a unei autoritati este dovedit a fi fost degeaaba ,ba mai rau cu vadita partinire desi este vorba de justitie...

Dragos  •  12 ianuarie 2019, 11:40

Frumoasa, foarte frumoasa ultima fraza. De multe ori ma gandesc ce viata grea au trait bunicii, parintii nostrii. Si ce viata usoara avem noi astazi.... si cum nu suntem in stare sa ne-o facem mai buna, desi am avea toate premizele.... poate cu timpul, dupa ce vom fi devenit o natie mai educata si 1-2 generatii blazate, invatate doar sa primeasca, se vor fi dus.

scorilo  •  12 ianuarie 2019, 11:59

Tusk le adresa bulgarilor, la preluarea de către aceștia a președinției UE, un discurs în limba bulgară în care-și exprima speranța că președinția bulgarilor va fi la fel de eficientă precum a fost prestația lui Stoicikov la CM 1994! Le-a mai pomenit de un poet și de un actor bulgari și de faptul că bulgarii ar fi descendenții dârji ai lui Spartacus. Dacă Tusk mai spunea și că tatăl lui mai ține și acum în pivniță un borcan cu castraveți din vremea lui Jivkov, distracția era totală! Tusk e de toată jena, numai un CTP poate fi entuziasmat de discursurile lui ipocrite!

ciumarosiepsd  •  12 ianuarie 2019, 12:38

si cu toate astea ciuma rosie psd in frunte cu dracnea isi va continua marsul spre Rusia si spre dictatura, intr-un an maxim doi or sa ne dea afara din UE

vasco  •  12 ianuarie 2019, 13:00

@scorilo,corect!@ciumarosiepsd,cred ca delirul ti se trage de la ciuma de pe materia cenusie...sau de la lipsa materiei cenusii...vezi prea mult rosu...Nu incerca cu medicamente,nu exista pentru asa ceva...

Toader  •  12 ianuarie 2019, 13:25

„Să fim ca în Vest”, acela văzut și trăit de Cioran. Scrisoare către Noica: „Atitudinea ta părtinitoare față de popoarele Occidentului, ale căror defecte nu le distingi prea clar, este efectul distanței: eroare de optică sau nostalgie a inaccesibilului. […] . Faptul că – privitor îndepărtat – ai asupra ei o viziune fantasmagorică e cît se poate de firesc: cum eu o cunosc îndeaproape, este de datoria mea să risipesc iluziile pe care ți le-ar putea întreține. Nu vreau să spun că o detest în mod absolut – știi doar că am o slăbiciune pentru monstruos […] . E prea puțin spus că nedreptățile abundă în această societate; e chiar chintesență a nedreptății. De bunurile pe care le etalează, de opulența cu care se împăunează – delicii și belșug de suprafață – se bucură doar trîntorii, profitorii, experții în mîrșăvie, ticăloșii mai mari sau mai mici. Sub lustrul aparent se ascunde o lume a dezolării, de ale cărei detalii am să te cruț.” (Istorie și utopie, Paris 1960 și București 1992, pg 15-16)

Mihalcea  •  12 ianuarie 2019, 13:54

Tusk ăsta nu vine din țara aia care a subjugat justiția și care e arătată cu deștu de mai marii europei? Ăstuia îi ridică statuie luptătorii anticorupție? :)))))

ManX  •  12 ianuarie 2019, 14:18

Frumos, emotionant si încurajator, unul dintre cele mai frumoase complimente facute poporului român. Din pacate, doar cel al lui Jean-Claude Juncker conteaza si este luat în seama în presa internationala. Interpretat chiar foarte, foarte negativ.

maria  •  12 ianuarie 2019, 14:34

V-ati prins ce a sugerat dl.Tusk: cel care apara democratia in Romania are nume de neamt. Sint convinsa ca nu a ales intimplator aceasta poveste si nume.

Popa  •  12 ianuarie 2019, 16:53

Tolo, esti penibil. Sa vorbesti de Europa, Tusk si Steaua, cand voi va bateti joc zilnic de cel mai important nume din fotbalul romanesc prin alaturarea la numele unui infractor si echipa lui mono-silabica. Esti de cea mai joasa speta, un mare nimic ca si ziarul asta de “sport”.

Ana-Maria Contulescu  •  12 ianuarie 2019, 17:21

Exceptional articol, felicitari Tolo.

di livio  •  12 ianuarie 2019, 17:53

clișee, clișee...clișeele binomului Gîdea-Badea...portocoalili și portocoalili...și serviciili care nu-și văd dă treaba lor și se ingerează în hoțiile pesedeilor...și aggentturili soroșiste care l-au prinsără ele pă însuși el, Daddy, cu mîna pină-n cot în fondurili europene...portocoalili si completili dă cinci, astea-s marile ilegalități...că vine Dorneanu dă la ruși și schimba constituția din pix, asta-i legal...că vine Orlando tăt dă la ruși și face trăznăi, asta-i tot legal...să tot repeți ca papagalu clișeele binomului Gîdea-Badea și să nu scoți un sunet dă legea contra spălării banilor...curat echidistant

Dan  •  12 ianuarie 2019, 17:54

Cum ar fi d na Dancila adresandu se in poloneza?

Andrei F  •  12 ianuarie 2019, 18:20

Ha,ha...Legea contra spalarii banilor?! De cand va doare asta pe voi??? Cand spuneati de guvernanti actuali ca schimba legea cu banii transferati din afara tarii si presa voastra o dadea cu noi impozite unde erai ,,de stronta,,????Cand fostul sef ANI a fost inregistrat afirmand ca banii ministrilor dintr- un guvern se aflau in Elvetia ce s- a intamplat??? Desigur,nimic legal iar public au patit- o jurnalistii,mai tarziu chiar seful ANI...---Pana si Udrea scapa deocamdata de condamnare...asta datorita tot lui Gadea???Sau a lui Dragnea???

Andrei  •  12 ianuarie 2019, 18:32

Ce sa înțeleagă și Tusk din practicile Stelei de dinainte de '89? El si lumea se rezuma la acea finală, dar uita detaliile! Marea echipa venita pe tancurile sovietice a fost cea mai democrata echipa din România, alături de alta mare echipa, dinamo! Mi-e lehamite cu asa exemple, Tusk nu are nicio vina, el declară ce a văzut, păcat de asa exemple triste pentru istoria fotbalului romanesc! Și când am văzut ca toți din sala zâmbeau și râdeau de parca steaua era echipa democratiei în România! Cu asa popor de ignoranți și de indiferenți e clar de ce PSD-ul e la guvernare! Pentru voi nu contează practicile Stelei și a lui dinamo, nu contează ca era echipa sistemului, ca a fost înființată la ordin de partid, ca a racolat jucători și a aranjat zeci de meciuri, de ce sa conteze? A câștigat cce, ne-a făcut mândrii ca suntem români! Nu va amăgiți, corupția nu dispare din tara asta pentru ca sunteți ignoranți, pui de vipere comuniste și de oportuniști! Bine face dragnea cu voi! Va vindeți pentru un pumn de bani, de trafic, pentru a da știri cu aceste echipe, fără sa țineți cont ca exista și alte echipe în tara asta! Voi ați creat acest monopol, voi presa independenta și corecta! Echipele astea doua, steaua și dinamo, trebuiau desființate în 1990. De ce nu s-a respectat punctul 8 de la Timișoara? De ce Iliescu nici azi nu e condamnat? Domnule Tolontan, cred ca articolul asta e scris din nostalgie, sunteți și dvs nostalgic! Apropo, unirea sufleteasca nu e făcută, aceleași practici, ca Brătianu fata de Maniu! Politica asta mârșavă care se practica în capitala nu ne reprezintă! Ca popor ne meritam soarta, din fericire exista oameni care cred ca lucrurile se schimba, dar prea lent. În 100 de ani atitudinea miticilor fata de restul tarii a rămas la fel.

Nu i-a ascultat nimeni pe birocratii UE  •  12 ianuarie 2019, 22:00

@ Toader, 13:25 Emil Cioran A RENUNTAT sa mai fie inrudit cu poporul vostru, asta ... mult-laudat de Tusk... Pacat ca nu v-a laudat si betivul notoriu Juncker.

xstelu  •  12 ianuarie 2019, 22:24

@andrei f. Numele tau e ratare! Ratarea unei vocații ce ar fi putut face din tine *** Trăiește vâscos din discursuri pline de angoase existențiale, umoral limfatice ale lingaului de esență pesedista! Clișeele în care se zbate rama politica tarandu-si searbada existenta plina de învățăturile roșii tine de fantosele unei increngaturi politice pe care revoluția romana trebuia s-o dea uitării. Sau cel puțin s-o(re) ducă la infinitezimalul unui individ ce cu inconștiență își spune" om"! Noi cei care gândim, ne-am saturat de voi bestii ce trec pina și veacul! *** Ne-am saturat de comuniști! Chiar nu ți-e limpede? Chiar crezi ca acei tineri au murit la revoluție ca indivizi de teapa ta sa - și reverse veninos bulele de orientare politica? Nu! Ajunge!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florin  •  12 ianuarie 2019, 23:41

E usor penibil cum vorbele unui birocrat de la Bruxelles gadila orgoliul unui popor atat de mic, mic, mic, incat se uda tot cand e laudat. Poate ar trebui sa ne punem niste intrebari, macar acum, ca tot fu centenarul, de ce Germania nu ne lasa sa miscam un deget pentru Basarabia si apara interesele Rusiei intre Prut si Nistru. Valori europene? Daca asta inseamna si interese geopolitice, da, tati, valori europene. Pesedeu e nasol, dar slugarnicia asta "pro-europeana" e, totusi, mai detestabila... Imi curge o lacrima ... sau nu

di livio  •  13 ianuarie 2019, 0:29

ne doare de cînd n-o dă pesedeu și ne amendează UE...da cred ca mai tare-l doare pe daddy ca de aia nu se da...de doi ani se rezolva numa durerile lu daddy...îl dureau portocoalili, Codruța si completili dă cinci...le rezolvă el profesionistu ***...ca mai scapă tîlhari și violatori pe lîngă daddy, nu contează...pe *** nu-l anchetează nime că el îi semizeu...numa procurorii trăbă anchetați, miniștrii nu...chiar daca miniștrii fac trăznăi după ceva escale pă la ruși...miniștrii lu daddy fac lucruri trăznite

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  13 ianuarie 2019, 0:32

@ xstelu Gandesti...?!?!Cand...?!?!Si mai ales...CE?

Andrei F  •  13 ianuarie 2019, 9:48

@ di livio Vai, te doare!!! Poate in cot ca ne amendeaza UE...La fel cum te doare si pentru hotararile CEDO...La fel cum te doare si pentru zecile de procese care trebuiesc rejudecate...Tot pe banii istetule!!!!La fel cum te- a durut si de banii pititi in Elvetia- vorbele fostului sef ANI...Recursul compensatoriu nici macar nu stii opera cui este si nu stiu ce mare politician a beneficiat...Dragnea eu nu stiu sa fi avut treaba cu DNA Ploiesti asa ca portocalele tale sunt lamai...Ungureanu nu este ministru PSD dar asta este acreditat cu o mare traznaie cu rusii...Te chinuiesti sa capeti terminatia ,zo,,????Diii ma....!!!!Tu esti nou pe aici????

Durden  •  13 ianuarie 2019, 10:56

Mama cat patetism pt discursul 100% politic al unui politician =)))))

Obiectiv  •  13 ianuarie 2019, 11:28

@ Dan Dvs. ati fi in stare sa va exprimati/sa cititi in limba poloneza? Doar dl. Ioanitoaia cunoaste aceasta limba dintre cei pe care-i cunosc! In schimb, a citi ceva in limba romana e mult mai usor, chiar daca Tusk este polonez si obisnuit cu engleza si cu limba lui imposibila, cu o multime de consoane si cu un fel de "L" ("Ł", de fapt )care se citeste precum un "w"! Intrebare prezumtioasa, rautacioasa, deplasata! O.

dan65  •  13 ianuarie 2019, 12:00

interesant cum securistii amintesc doar de apararea democratiei in referirile la discursul lui Tusk,despre libertatea castigata nu vor sa sufle un cuvintel.cat despre discurs in sine,un politician bine instruit stie cum sa capteze atentia si prin cuvinte mestesugite sa se faca placut(arta oratoriei nu au inventat-o functionarii UE),dar trebuie sa recunosc ca nu degeaba a ajuns polonezul in varful ierarhiei.

xstelu  •  13 ianuarie 2019, 15:50

@andrei f. Ar fi perfect dacă te ai întreba,ce-i cu tine pe acest pământ. Gândirea e apanajul meu. Ca tine sunt mulți postaci pe aici. Habar n au despre ceea ce scriu, dar scriu. Ca și tine bătrâne comunist! Acestea fiind zise m**I liniștit mah! Promit sa-ți priveghez liniștea eterna!

marinica alin  •  13 ianuarie 2019, 16:58

ce tot il aduceti in fata bai ,pe mircea lucescu ?ce performante a avut in fotbalul adevarat ? in italia a retrogradat doua echipe,plus ca la inter milano,care era in momomentul venirii lui ,era sa spun venirii sale,pe loc de faforita la scudetto,semifinalista de cupa italiei si sfert finalista a ucl,cu r.baggio,ronaldo,simeone paolo sousa taribo west,pagliuca,zamorano,a reusit performanta de a iesi din toate competitiile in doua luni,LUIGI SIMONNI fusese declarat antrenorul lunii decembrie in italia aaaa v-a luat pe la istanbul si donetk la all inclusiv la un peste ,la un caviar

mircea  •  13 ianuarie 2019, 17:19

Polonia va deveni in cel mult 5 ani o mare putere in Europa.Sindicatele din Polonia sunt foarte puternice . Dl TUSK nu a venit cu familia in Centrul Vechi , asa cum a venit baietelul din teleorman cu mamica la Parlament .

Maxentiu  •  14 ianuarie 2019, 12:26

Tusk își reciclează discursul motivațional, schimbînd doar simbolurile de la o țară la alta, ca pentru proști. Ne gîdilă orgoliul cu clișee răsuflate așa cum odinioară vesticii cumpărau bunăvoința băștinașilor cu cîteva mărgele colorate înainte de a-i spolia și a-i transforma în sclavi. Un jurnalist autentic, vigilent și critic din principiu cu puterea, ar fi punctat asta. În schimb, Tolontan, ca și CTP, specialist în de toate, se întrece să mai toarne și el o lingură de zahăr peste metaforele dulcege ale lui Tusk, convins probabil că nu rațiunea ci emoția trebuie să conducă lumea.

Max  •  14 ianuarie 2019, 12:27

Donald Tusk a ales paralela cu sportul fiindcă nu avem alt domeniu în care sa fi atins asemenea performanta.Nu ne putem mândri decât cu performante de acum 30 ani. Vă dați seama că de atunci am retrogradat an de an.

Mircea  •  14 ianuarie 2019, 12:51

in pressone, un super articol : https://pressone.ro/romania-masina-timpului/ Acest articol atinge esenta lucrurilor cu adevaruri incomode; cititi-l iar apoi puneti-va pe ganduri... Este super sa vezi ca exista si presa de calitate dar in acelasi timp este trist sa observi cum ageasta gazeta se transforma din ce in ce mai mult intr-un tabloid ieftin. Poate ca a sosit timpul pt un nou portal de sport in care toate sporturile sunt reprezentate, unde se scrie despre sport si nu despre barfa, unde titlurie nu incep cu "incredibil", "halucinant", "uluitor"...etc. Un portal unde un stoica sau becali sau dragomir nu ocupa prima pagina, un portal in care nu apar iubitele fotbalistilor sau tatuajele lor... In fine, intr-un cuvant: calitate !!

Zagna  •  14 ianuarie 2019, 15:22

Cand vreau sa ma enervez, intru pe aceasta pagina si citesc comentariile. Daca este laudat ceva/cineva, bineinteles toata lumea injura: jumatate ca de ce e laudat, iar restul ca de ce nu e injurat. La critica este la fel... ROMANUL S-A NASCUT GICA- CONTRA ! El le stie pe toate, pe el nu e bine sa-l contrazici, ca el nu s-a nascut altul… Cand este vorba de o discutie concreta, nimeni nu mai este prezent.

redog  •  14 ianuarie 2019, 15:46

uite de aia, votam noi dinamovistii cu psd, si santem anti-ue, fiindca pana si presedintele comisiei europene e stelist..de nesuportat. viva dragnea si dancila!

gogu  •  14 ianuarie 2019, 19:26

e un baiat destept ANDREI F ***ar andrei ne vorbeste de portocala de nedreptatea din justitie adica dupa el toti puscariasi sant nevinovati si sistemul juridic nu e bun DECI TINERE libertate pt cei care fura mult cei care fura putin trebuie sa faca puscarie psd ia de la saraci si da la bogati ,inteleg perfect ce vri sa spui cataline dar e aproape imposibil mergi tu intr un judet majoritar psd si spune ti parerile liber intr o sedinta cu timpul vei fi dat afara iar sotia ta contabila la un spital va fi data afara caz adevarat si cand ai in familie doi someri si un copil la liceu parca te gandesti ca mai bine taceai si zici lasa sa se zbata altii pt democratie acum cetateanul tace la fiecare sedinta

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează