Firma fostului angajat al Guvernului care a spus că ”manifestanții din 10 august trebuiau mitraliați” a primit, fără licitație, 19.000 de euro bani publici

Chiar când regreta că s-a folosit apă și nu gloanțe, Cristian Bîrdac încasa de la BTT, prin firma sa Content Media Press, 81.700 de lei pentru ”strategii de promovare, dar e mult spus”, explică chiar el

miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:57

De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

„Cine-i Diaspora?!? Observ mii de postări în care suntem ultragiaţi că Jandarmeria a făcut şi a dres. Postăm nişte materiale video scoase din context şi facem pe călugăriţele pe aici. Dar ăia care au dat foc la toţi brazii din Victoriei şi că erau să sară în aer maşinile din zonă sau ăia de au măturat cu forţele de ordine pe jos, ăia cu ceafă lată, ăia nu ne mai deranjează? Ce Diaspora reprezentau ăia? Peluza Paris sau peluza Madrid?  Nu mai plângeţi şi rostogoliţi imbecilităţi pe reţele. Trebuiau mitraliaţi, nu stropiţi cu apă!!!”.

Cuvintele îi aparțin lui Cristian Bîrdac, consilier guvernamental în 2017 la Secretariatul General al Guvernului României.

După protestul Diasporei din 10 august, Bîrdac a postat pe Facebook, chiar pe 11 august, că manifestanții ”Trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă!”.

După ce postarea a fost remarcată de Adevărul, Bîrdac și-a șters comentariul.

Chiar în momentul în care el reacționa astfel la adresa protestatarilor, firma lui, Content Media Press, unde este acționar cu 100%, derula un contract cu BTT, companie cu capital integral de stat.

În acea vară, Cristian MG, nickname-ul lui Constantin Bîrdac, posta despre hotelul Forum, din Costinești:

”Hotel Forum vă așteaptă la Restaurantul Forum cu preparate tradiționale și mediteraneene. Mănânci ce vrei, cât vrei și plătești o singură dată”.

Contractul de promovare a hotelului Forum, semnat în aprilie 2018 pentru 8 luni, cu final în decembrie 2018, prevede servicii pentru pagina de Facebook, știri, machete grafice și alte servicii de promovare.

Valoarea totală este de 81.700 de lei, echivalentul a 19.000 de euro, aproximativ 2.000 de euro pe lună. Un salariu excepțional pentru România primit de un om, prin propria firmă, pentru servicii greu de măsurat și de verificat.

”Este o achiziție inutilă deoarece hotelul Forum se vinde fără promovare, iar la momentul încheierii contractului, care poate fi numit fictiv, hotelul avea deja vândut 90% din spațiul de cazare pentru tot sezonul estival”, explică un angajat din cadrul BTT SA.

Forum are reputația unuia dintre hotelurile legendare ale litoralului românesc, plasat chiar pe faleza din Costinești.

Cristian Bîrdac este un apropiat al lui Constantin Diceanu, directorul BTT SA și fost purtător de cuvânt al lui Nicușor Constantinescu.

Cristian Bîrdac: ”Nu m-au plătit să le fac publicitate, ci pentru machetare și consultanță”

Contractul cu BTT a urmat procedura standard, spune fostul consilier guvernamental

-Domnule Bîrdac, în ce a constat contractul semnat anul trecut cu BTT SA?
A fost un contract pentru servicii DTP și campanie publicitară. Dar nu m-au plătit să le fac publicitate, ci a fost vorba de consultanță,

-Ce fel de consultanță?
Să le prezint strategii, dar e mult spus, de promovare a proiectelor lor în mediile de difuzare, radio, TV, social-media

-Iar serviciile DTP?
A fost vorba de machetare a materialelor publicitare, gen târguri de turism…

-Despre hotelul Forum din Constinești?!
Au existat materiale despre hotelul Forum cînd au redeschis Teatrul de vară…

-Îl cunoașteți pe Constantin Diceanu, directorul BTT SA?
Doar din vedere. Nu am interacționat cu dânsul. Oricum, el a fost numit director după ce am semnat contractul.

-Cum ați aflat de această achiziție, BTT neorganizând licitație?
Știu că BTT a făcut cerere de oferte către mai mulți furnizori de servicii și apoi a apărut în sistemul electronic. A fost o procedură standard.

 

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Andrei F  •  23 ianuarie 2019, 12:43

Articol nesemnificativ si deci nu-mi pierd timpul sa-l citesc in totalitate....Adica cineva se presupune ca sifoneaza ceva din 19000 de euro si e rau dar 4 ani s-a judecat degeaba la o institutie si marele jurnalist independent nu sufla o vorba?In cazul de care vorbesc oare cat o fi prejudiciul Tolontane?Dar suferinta umana ...?

Pacientuedevina  •  23 ianuarie 2019, 13:07

Toate mafiile (administrativă, medicală etc.) se tem de un SINGUR lucru: acţiunile civice ale cetăţenilor (PROTESTE în stradă, pichetări, petiţii cu sute de semnatari etc.). Pentru că mobilizarea opiniei publice, împotriva abuzurilor grave ale acestor mafii, împiedică sau îngreunează muşamalizarea acestora, obligă organele de control şi anchetă să îşi facă datoria. Ele devin de notorietate, sunt popularizate de mass media, se imprimă în conştiinţa publică şi se decontează politic la alegeri. Deşi în prezent românii au cel mai redus grad de activism civic din UE (motiv pentru care mafiile din Rou sunt cele mai înfloritoare din UE), răbdarea cetăţenilor abuzaţi a luat sfârşit. Bravo cetăţenilor din Vâlcea care au ieşit în stradă împotriva repetatelor şi nestingheritelor neglijenţe, indolenţe, falsificări şi ameninţări ale unor pdeudomedici. RESPECT! (www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/protest-la-ramnicu-valcea-in-cazul-copilului-de-1-an-aflat-in-moarte-cerebrala-spitalul-a-sters-medicamentatia-1066732; www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/noua-acuzatie-de-malpraxis-la-spitalul-din-ramnicu-valcea-fetita-grav-bolnava-la-plamani-tratata-pentru-rosu-in-gat-1063700). Ce măsuri a dipus prin ordine normative ministresa sănătăţii ca aceste abuzuri să nu se mai repete nicăieri în România? ZERO barat. Oamenii nu mai suportă: nu numai că iau salarii astronomice angajaţii din sănătate, dar îşi ascund toate neglijenţele prin falsificări. Iar apoi vin muşamalizările făcute de colegiul medicilor si ministra sănătătii. Şi morţile "evitabile" continuă cu indolenţă. Deja oamenii ies în stradă şi strigă: Gata, ajunge! Fără morţi "evitabile" în spitalele din Rou! Iar fenomenul va degenera, deoarece disperarea oamenilor a ajuns la apogeu, mai ales pentru că refuzul ministrei de reformare legislativă a răspunderii personalului medical este deja revoltător şi anacronic, fiind indezirabil chiar şi pentru medicii care îşi fac datoria şi au somat-o public pe ministră să facă reforma

dana  •  23 ianuarie 2019, 13:37

@Andrei F, nu ai voie sa iei pauza?! Pierzi daca n-ai postari peste tot in Gazeta, te cred... Eh, da-i-nainte poate iei si tu ca baiatu asta, nici prea frumos, nici prea destept, dar bine infiltrat, bani publici, ca na, cu statul faci cele mai bune afaceri in Romanica

adrian  •  23 ianuarie 2019, 13:48

Maigret, cu anchetele astea nu îți iese. Până la 30.000 euro nu este obligatorie licitația. De sărbători, Pandele a dat cu încredințare 10 lucrări , fiecare fiind puțin sub 30.000 euro. Despre asta nu ai scris nimic. Încearcă să scri articole despre sport, poate o să ai mai mult noroc.

Cătălin Tolontan  •  23 ianuarie 2019, 13:49

@adrian: nu a spus nimeni ca e obligatorie licitatia, ci doar ca s-a facut fara licitatie. Si, in timp ce lua contractul de 2.000 de euro pe luna pentru servicii pe care le cauti cu lupa, acelasi om, fost functionar al Guvernului, regreta ca nu s-au folosit gloante, ci apa, pentru demonstranti.

Andrei F  •  23 ianuarie 2019, 14:31

@dana Lipsa de imaginatie doar...? Desigur ca toate nefacutele din tarisoara mi se datoreaza!!! Deci nu vreau sa fiu ca ,,ala,,ci sunt !!!Dar de ce nu crezi ca as fi si in afacerea 4 ani,zeci de procese,zeci de magistrati...? Asta este lucrarea ta?

Vlad  •  23 ianuarie 2019, 14:49

Are aceeași relevanță ca articolul cu fiul D-nei Premier. Ai reușit să îi dai o față umană. Tu cât ai luat pentru promovarea celor de la Roșia Montană Gold Corporation? Mai puțin? Legea spune că se poate da fără licitație. Deci, e legal. Nu e moral. Dar mizeria scrisă de voi despre copilul altuia, indiferent despre cine e vorba, e morală? *** Care e diferența dintre tine și Firea? Nici una! Poate că femeia si-a abandonat copilul pentru că foștii tăi patroni au furat din bugetul țării!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obiectiv  •  23 ianuarie 2019, 15:01

@ Cătălin Tolontan Sumele despre acre scrieti pe aici sunt insignifiante prin comparatie cu cele delapidate/solicitate de diferite firme/persoane de-a lungul timpului! Nu prea mai urmaresc emisuni de analiza politica, dar imi amintesc despre afirmatii ale unor persoane (din justitie, parca), care declarau/spuneau ca pentru mai putin de 50.000 Euro nici nu se dau jos din pat! Eu, care as castiga o astfel de suma mergand zilnic la lucru vreo 6 ani (la salariile de acum), sunt oripilat ca pot exista indivizi care sa se exprime astfel (si, repet, este vorba despre sume pe care unii nici nu le-ar lua in seama)!

Pacientuedevina  •  23 ianuarie 2019, 15:20

Rou este în groapă tocmai pentru că în loc să daţi dovadă de activism civic, vă distraţi la căldurică bălăcărindu-vă între voi, aşteptaţi să primiţi sinecuri şi voi, vreţi ca alţii să lupte pentru voi, ignoraţi semnalele de alarmă trase de ziarişti şi le răstălmăciţi. Din această cauză vă şi mor copii, părinţii şi rudele prin spitale

gelu antigelu  •  23 ianuarie 2019, 15:33

Este fascinanta limitarea unor astfel de indivizi care nu se pot abtine sa nu tina lectii publicului, in conditiile in care ei sunt niste nulitati care sug de la buget prin tot felul de proptele. Cand ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rexrapidistul  •  23 ianuarie 2019, 16:03

*** si marlania nu dispar cu una cu doua din bagajul noilor ***! Nu inteleg unde nu este adevarat, *** care au provocat haspsul din asa zisul protest trebuiau imbratisati si nu opriti de jandarmi, asta vrea sa ne induca asazisul redactor sportiv independent, in realitate individ de marca al noilor ***, binenteles ca este incurajat si de cititorii lui multi sunt cei ce rad fara motiv!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  24 ianuarie 2019, 0:04

Tolo, imi cer iertare, dar o firma care incaseaza 2 mii de euro pe luna dintr-o afacere, fie ea chiar si cu statul (adica bani publici), e de rasul curcilor, chiar si in Romania! Cu banii astia patronul firmei respective nu-si poate plati la salariul minim pe economie nici macar femeia de servici; cu atat mai mult e aberant sa credem ca se imbogateste din asa ceva... Sa fim seriosi si sa judecam normal: evident ca patronul ala a ciugulit ceva din bugetul public si ca si-a scos banii pe un VW Passat la mana a doua in 5 luni (am scazut impozitul pe profit datorat fiscului), fara sa presteze nimic concret, doar pe hartie. Legea, asa proasta cum e ea, trebuie totusi sa fie musai insusita si inghitita, chiar daca nu ne place si nu e ceea ce-ar fi trebuit sa fie. Pentru contracte de achizitii sub 30 de mii de euro, nu e nevoie de licitatii publice. Punct! Prin urmare, toata potlogaria asta de 19 mii de euro din bani publici e absolut legala!!! In primul rand, statul roman nu din astfel de ciupeli pagubeste... sa fim seriosi, sunt tunuri de milioane de euro pe la ministere, primarii, companii de stat, etc. Pe de alta parte, sunt mii de salarii bugetare si de pensii speciale de 12-15 de euro pe luna... deci 2 mii de euro sunt bani de tigari... nici nu treci strada cu mizilicul asta in buzunar:) In al doilea rand, intr-un stat adevarat si real, individul asta ar fi fost de mult bagat la puscarie; dar nu pentru 2 mii de euro pe luna ciorditi de la bugetul de stat, ci pentru culpa de declaratii EXTREMISTE si atentat la democratie, pentru afirmatiile publice de sorginte totalitara si terorista ("trebuiau mitraliati, nu stropiti cu apa"), pentru culpa de subminare a principiilor statulului de drept! Asadar, Tolo, da-l naibii pe amaratul asta si pe cei 2 mii de euro pe care-i suge lunar de la stat; sunt zeci de mii ca el in Romania... problema e alta: un asemenea individ ar trebui izolat de societate si internat de catre stat la reeducare... tot pe banii nostri, of course!:)

Costi  •  24 ianuarie 2019, 1:39

Cel mai interesant este ca astia se toarna reciproc , print screenul contului de facebook este facut de unul din administratorii contului, de aceea apare numele celui ce a publicat postarea pe pagina BTT :)

Comentează