De la ”Băi limbricule” la ”Îmi cer scuze! Regret!”

Până și în centrul celei mai aprinse polemici rămâne loc pentru scânteia de rațiune care ne face pe toți egali

vineri, 25 ianuarie 2019, 10:11

Acum trei luni, discutam la Turda, în casa lui Ion Rațiu, cu un grup de 20 de tineri jurnaliști de investigație și reportaje despre ”momentul în care publicul ne spune că nu e momentul să publicăm ceva”.

Sunt jurnaliști de la Digi 24, Adevărul, news.ro, Pagina de Media și de la ziare locale țesute cu multă muncă în realitatea comunităților lor.

Reporterii împărtășesc stresul acelui moment, foarte des întâlnit în meseria de ziarist, în care ”deși am scris toată viața despre neregulile lui Mazăre, dacă scoatem la iveală o singură faptă care pare că-i e favorabilă fostului primar, nimic din ce am făcut înainte pare că nu mai contează și suntem numiți nostalgici după Mazăre”, după cum explică ziarista constănțeană Andreea Pavel. ”Dar noi am dezvăluit afacerile care au dus la dosarul penal al lui Mazăre, cum să fim suspectați chiar noi?!”, mărturisește ea, exasperată.

Ce poți face în acel moment, ne întrebăm cu toții. ”Uneori, vin zeci de insulte în comentariile pe net”, observă un alt tânăr ziarist.

Mulți dintre cei 20, așezați în cerc, dau amărâți din cap. Nu există jurnalist care să-și fi făcut treaba de a informa publicul, cu fapte socotite tabu, și să nu fi trecut printr-un val de jigniri. Undeva, pe un perete al mansardei largi în care are loc întâlnirea stă o fotografie mare cu Ion Rațiu. „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“.

Nu există o formulă pentru acest moment în care curg reproșurile. ”Dar mulți dintre ei sunt troli sau postaci”, spune altcineva, ca o consolare. ”E adevărat că doar 1 din 1.000 de cititori comentează. Dar nu, cei mai mulți nu sunt postaci. Încercați să stați de vorbă cu oamenii. Răspundeți la insulte cu argumente și cu politețe. De cele mai multe ori, cititorii realizează că, dacă ar fi față în față cu un om, nu ar folosi acele cuvinte și revin asupra vorbelor”.

***

Au trecut trei luni.

”Băi limbricule cum poți să fii așa de mizerabil și să ataci o femeie care a adoptat un copil. De ce nu vorbești de fam Iohannis, care a participat la vanzarea de copii din satul de lângă Sibiu?? Ești un jurnalist mediocru care linge acolo unde trebuie ca să fie important!! Ești un laș ordinar”.

Urmează răspunsul ziaristului. Ce zice omul, la al doilea mesaj?

”Îmi cer scuze pt cuvintele dure pe care le-am spus. Regret!!!! Multa sanatate!!”.

Cum se încheie dialogul?

”E în regulă, accept scuzele, oricare dintre noi ne enervăm în anumite momente. Suntem oameni, nu mașini”.

Și, revenind în casa lui Ion Rațiu, pentru că suntem oameni și nu mașini ”să nu ne mai luăm atât de în serios noi, ziariștii, că suntem doar mesageri”.

 

 

 

Comentarii (41)Adaugă comentariu

Traian  •  25 ianuarie 2019, 11:06

Situatia descrisa arata fix asa : unul il scuipa in obraz pe un altul complet nevinovat , dupa care il sterge cu un servetel parfumat si nu mai e porcul care a scuipat, da ? Grozav exemplu, ce sa zic...

nelu din bragadiru  •  25 ianuarie 2019, 11:49

Nu Ratiu a inventat fraza cu lupta pentru dreptul celuilalt, asta asa ca idee...ci Evelyn Beatrice Hall in cartea despre Voltaire. Si stai asa ca PSD vrea sa reintroduca insulta si calomnia in CP deci incepe sarba cu strigaturi. Si poate ca vor introduce la un moment dat obligativitatea logarii cu nume prenume real. Deci gata cu anonimatul pe net si conturi false (ca al meu :) ) si postaci. A scris unu o porcarie, copy/paste la dosar ca ai numele si CNP si gata la tribunal.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2019, 12:00

@nelu din bragadiru: daca suntem corecti, preocuparea legata de violenta, verbala si nu numai, de pe net nu e inventata de PSD. Toata lumea e preocupata de subiect. Ganditi-va la urmatoarea situatie: siteurile care fac reclama pedofiliei si care ofera filmari de acest gen nu sunt altceva decat locuri ale unor infractiuni. In lumea fizica, asa se numesc: locuri ale infractiunilor. De ce s-ar numi altfel doar pentru ca sunt in lumea digitala de vreme ce rezultatul e acelasi: abuzarea unor copii?

Lorin  •  25 ianuarie 2019, 12:57

Asa o fi in chestia cu *** dar cand voi, ziaristi ***. *** fara sa va jenati de oglinda ca ne batjocoriti zilnic cum de invocati cuvintele lui Ratiu cand, stiti bine, sunteti primii care ati mintit, sunteti primii care pe Ratiu l-ati blamat, sunteti primii care pe Copsu l-ati dezumanizat. Cei mai multi, imensa majoritate dintre voi, sunteti facuti la scoala *** a lui Ion Iliescu dar veniti sa ne faceti morala pentru ca, vai Doamne, obrazul vostru de sorici a fost atins.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica  •  25 ianuarie 2019, 13:02

Jurnalistii ii numesc pe cei care le comenteaza scrierile "postaci". In sens peiorativ buninteles. Ma intreb, de ce le dati posibilitatea sa comenteze daca unele reactii va intriga? Constat ca, in ultimul timp, cele mai multe articole sunt scrise in mod deliberat ca sa incite la reactii critice, uneori violente in limbaj. Este asta o tactica? Asa se face rating-ul? Si daca voi intre voi aveti o astfel de atitudine fata de proprii cititori, de ce va deranjeaza criticile si limbajul lor mai dur?

Mamutul Deontolog  •  25 ianuarie 2019, 13:22

”De aici a pornit victimizarea”. Cătalin Tolontan, acum doua zile despre Dancilă.

BogdanM  •  25 ianuarie 2019, 13:32

Cred ca e foarte necesar sa ne gandim la felul in care vorbim unii cu ceilalti. Mai ales pe net unde in loc sa se dialogheze, se scuipa cu invective si alte otravuri care parca ard preventiv oricare posibilitate de comunicari. @Tolo, Apreciez faptul ca raspunzi comentatorilor. Si de asemenea apreciez felul in care o faci, fiindca oferi un model de a dialoga cu responsabilitate. Deci chapeau pt ethosul asumat. Cred ca faci cinste meseriei. Dar! Daca sistemul educativ nu transmite valorile etice necesare ca sa purtam un dialog constructiv si respectuos, ma tem ca jurnalisti o se bata cu morile de vant pe frontul asta. @nelu din bragadiru: poate n-ar fi rau sa limitam anonimatul online cu scopul de a-i responsabila pe cei care participa intr-o discutie publica. (dar sa fie clar ca in niciun caz nu cred ca cenzura ar fi o idee buna)

Andrei F  •  25 ianuarie 2019, 14:51

Declar pierdut ziarist onest...A scris un articol care se ridica impotriva amendarii unor batranei care strigasera presedintelui ,,Demisia!,,....Publicul roman corect ar plati ca sa afle ce s-a intamplat cu acest jurnalist de care am avea mare nevoie in vremurile acestea tulburi...----Acum sa ne minunam ca si o parte din cititori folosesc arsenalul de care multi jurnalisti au abuzat...?

Mircica  •  25 ianuarie 2019, 16:44

Tare articolul! Ne facem ca uitam de unde a plecat totul, adica o ancheta/investigatie/stire sau cum vrei tu sa-i spui ratata? Dupa care facem pe cocosii indemnind persoana lezata sa ne dea in judecata? Si terminind cu un apel la dialog civilizat? Pe bune Dl Tolontan? Era o vorba "cine seamana vint culege furtuna", fix asta s-a intimplat in cazul asta.

Adrian  •  25 ianuarie 2019, 17:39

De fapt Tolontan isi da singur "calde" cu speranta ca unii fraieri vor pune botul. Chestia asta cu Dancila a fost un plonjon in abisurile abjectiei. Nici o legatura cu jurnalismul, doar o tentativa de a destabiliza psihic o femeie ajunsa intr-o functie cheie...

Ouch  •  25 ianuarie 2019, 18:07

Incă doare, nu? Continui să "te scoți" ca un copil. Groapa Marianelor a jurnalismului și a respectului de sine tolontane. Nu sunt nici postac, nici psd-ist dar nici tu nu mai ești jurnalist #detoatăjena

Relu Secu  •  25 ianuarie 2019, 18:40

Hai bre nea Tolontane, tii mortis sa te acoperi complet de ridicol (ma exprim elegant). N-ai decat, nu te pui cu placerea omului. Ti-am zis, mie mi se parea mai elegant sa recunosti greseala, sa iti ceri scuze in numele redactiei si sa treci mai departe. Asta cu victimizatul e o caracteristica pe care o impartasiti voi astia #rezistenti? Pe bune, acum te-ai apucat de teoria chibritului pentru un limbaj un pic mai colorat? De fapt un singur cuvant din ce a scris persoana respectiva pare condamnabil. Serios, in toata porcaria asta tu te-ai impiedicat de un cuvant? Vai dar asuprit esti, nu stiu cum supravietuiesti. Pai ce vroiai sa iti zica ? Sa te numeasca maestru in ale jurnalismului? Care crezi ca ar fi fost un termen mai potrivit? Hai ca esti simpatic.. Si uite, daca as fi elitist asa ca voi, care mi-ati explicat ca aia cu *** si PSD nu e *** ci se refera de fapt la *** sa stii ca respectivul cuvant are si alta insemnatate. "7 (Mun; Olt; dep) Epitet pentru un om scund, slăbănog, considerat fără valoare și fără însemnătate." (am luat din DEX). O fi fost omul din Olt si te-a facut scund, slabanog si fara valoare. Apoi a realizat ca nu esti asa de scund si de slab si si-a retras cuvantul. Ce e asa rau?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xstelu  •  25 ianuarie 2019, 18:59

Andrei F. Nu voi înceta vreodată sa ma lupt cu bolșevicii. Nu te slaghesc mah nila! Cum nu l lași tu in pace pe Tolontan asa de bine n o sa te las sa trăiești. Antipatizez pina n plasele naparcile bolșevice. As scrie eu mai multe în ceea ce te privește însă mă cenzurează. ***! Ha ha!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  25 ianuarie 2019, 19:25

Va contrazic. Cel care se adreseaza cu "Bai limbricule" nu merita nici un raspuns, iar dialogul cu un asemenea om nu e un castig.

Crimson Veritas  •  25 ianuarie 2019, 19:56

De cate ori iti citesc materialele ... parca as urmari filmul Alien (in 1 l-ai distribuit pe Ponta, in 2 pe Dragnea, 3 pe Firea, acum pe Dancila)! ...:)) In sensul ca esti total paralel cu Romania si cu orizontul de preocupare al Romanului *** ... care probabil nici nu stie ca ... existi ...:)) Bolsevici, comunisti, ciuma rosie (Ciuma = Black Plagie) ... Parca as citi o Gazeta *** ... *** ...:)) Tu si cu adulatorii tai ... sunteti complet depasiti ... de istorie, de civilizatie ... de realitate ... dpmdv ... *** ... *** ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad Slăvoiu  •  25 ianuarie 2019, 20:34

Una peste alta, dna Dăncilă a fost inteligentă și a știut să iasă bine din povestea asta, așa că, omenește, aș căuta să-i iert și pe dl Tolontan&colegii pentru prostia făcută.

Liviu  •  25 ianuarie 2019, 21:35

Domnule Tolontan, bunicul meu, Dumnezeu sa-l ierte, mi-a spus odata " Mai pruncule in viata ta sa te feresti intotdeauna de degetul aratator al celuia din fata ta" tradus s-ar spune sa te feresti sa fii aratat cu degetul. Daca unii colegi ai dvs ar fi avut un bunic atat de sfatos poate ca in viata ar fi evitat multe neplaceri. Dar, nu-i tarziu nici de acum incolo . Daca vor invata ca ceea ce scrii trebuie sa aiba acoperire in real atunci totul va fi perfect. Avand in vedere ca dvs faceti , dupa cum ati spus, unele intalniri sa nu ne ferim si sa le zicem de lucru ar fi bine daca ati invita si unii jurnalisti - ei asa-si spun - din radio si mai ales televiziune . Nu de alta dar in momentul in care incercam sa urmarim o emisiune ori de care speta avem impresia ca vine SFARSITUL LUMII. Lasand la o parte faptul ca vorbesc fara semne de punctuatie, ca vorbesc peste interlocuitori , mai ales cei care nu le plac, ca ridica decibelii la o limita aproape insuportabila, ca ne induc in subconstient ca urmare "stirii"lor se va abate asupra noastra nu stiu ce consecinte nefaste (chiar acum se prezinta o ploaie inghetata" ca o catastrofa a naturii, pun intrebari de tot rasul, daca nu ti-ar veni sa plangi. Vezi intrebarile puse unor arestati pentru diferite fapte in momentul zero cand sant dusi la politie. Ceea ce e culmea ca asteapta si raspunsuri. Ar fi buna o discutie vizand ROLUL jurnalistului in viata nostra. Apropo. Eu as interzice postarile celor redactate in limbajul (adoptat de unii), de calculator. E pur si simplu execrabil. SE AUDE ???

mishu  •  25 ianuarie 2019, 21:35

pai daca persoana respectiva si-a cerut scuze cand a gresit, tu de ce nu poti face acelasi lucru?

Radu  •  25 ianuarie 2019, 21:46

Catalin Tolontan , daca tot vorbim de "suferintele " ziaristilor si situatia presei din Romania , eu am niste nelamuriri metafizice , la care incerc de aproape 25 de ani sa gasesc raspuns. Fara succes. a) O breasla onorabila se construieste in timp si una din regulile de baza este delimitarea severa de membrii sau aspirantii care prin actiunile lor afecteaza prestigiul grupului. Cum se numea chestia aia , parca deontologie ? Presa romaneasca este o cirdasie mocirloasa, poate chiar mai sulfuroasa decit zona politicului. De ce au impresia ziaristii ca merita respectul altora , cind ei nu sunt capabili sa-si respecte breasla si meseria ? b) De 25 de ani vad la TOATA presa de investigatii , cel putin la vectorii de notorietate un fel de parodie fara de sfirsit... Dupa modelul tara arde si baba se piaptana , vedem si acest subiect " fiul adoptiv al doamnei Dancila". Si vad chestia asta frecvent . Nu cred ca pot numara in 25 de ani 5-10 anchete semnificative . Semnificative inseamna cu impact social si importanta in agenda publica . O sa spuneti , ca e nevoie si de subiecte de vodevil ... Pai daca avem nevoie de ziare vindute cu orice pret va recomand porno sau groaza. Mie Tera Patrick ( vedeta de filme pentru adulti) mi se pare mult mai onorabila si performanta in profesie ( si breasla) decit 90% dintre ziaristii romani. c) Chiar nu se gaseste unul din marii ziaristi de investigatie din Romania sa faca o ancheta cum scrie la carte despre coruptia sistemica din zonele politic , judecatoresc si guvernamental ? Si aici vorbesc de la Nastase , pina la Liviu Dragnea , pentru ca este evident ca fenomenul este transpartinic. In loc de asta fiecare are sa-si plateasca polite , sa-si rezolve obsesii si nu in ultimul rind sa-si umple buzunarele , pretinzind ca este ultimul onorabil din breazla. Cred ca astea ar fi primele lucruri pe care ar trebui sa le invete astia tineri de la voi cei cu experienta. Cind isi vor onora meseria , vor primi respect...

ticbis  •  25 ianuarie 2019, 23:22

Subiectul asta pus in discutie pe blogul Tolo.ro este exterem de sensibil, arde, frige! Problema asta e mult mai complexa decat incearca s-o prezinte Tolo aici, aruncand-o in derizoriul cotidian. Libertatea de opinie (aia la care se referea Ratiu) NU presupune jigniri gratuite, injuraturi birjaresti, atacuri la persoana sau acuzatii fara argumente concrete si logice. Din punctul asta de vedere, articolul lui Tolo este cat se poate de corect si de bun simt. Pe de alta parte, chestiunea asta NU rezida doar la nivelul comentatorilor (sau a "postacilor", asa cum ziaristii au tupeul sa ne numeasca, desi de pe urma click-urilor noastre isi castiga painea pentru ei si pentru familiile lor); ci se propaga in mod sinistru direct de la sursa, din redactiile ziarelor, fie ele din presa tiparita sau din cea on-line, din media vizuala, din cea scrisa pe hartie de ziar sau publicata in mediul virtual pe internet. Facand un bilant personal doar pe blogul Tolo.ro, imi iese cam "fifty-fifty": am apreciat prin comentarii pozitive vreo jumatate din numarul articolelor publicate; am criticat cu argumente de bun-simt cealalta jumatate. Consecinta a fost uluitoare (pentru mine si pentru dl. Ratiu, daca ar mai fi trait): am fost banat, am fost cenzurat, am fost exclus, am fost exilat pe lista neagra ("black list") a site-ului... Mentionez ca NICIODATA, in niciun comentariu postat pe acest blog n-am injurat, n-am jignit si n-am ofensat pe nimeni, n-am folosit cuvinte si expresii vulgare; mi-am exprimat parerile cu argumente concrete... nimic mai mult! Din motivul asta, consternat de cenzura abjecta practicata pe blogul Tolo.ro, am intocmit un dosar; am tradus articolele autorului si comentariile mele cenzurate, inclusiv print-screen-urile cu mesajele livrate de server prin care eram instiintat ca sunt un paria exclus de pe platforma blogului si exilat pe un asa numit "black-list"!:) Acest dosar l-am transmis pe e-mail catre doua organisme internationale ce se ocupa cu monitorizarea mass-mediei din Uniunea Europeana si din Statele Unite. Raspunsul primit a fost cat se poate de clar si de concludent: ceea ce se intampla pe blogul Tolo.ro, cel putin in cazul meu, reprezinta CENZURA in cea mai pura nuanta a definitiei acestui termen. Am semnalat toate aspectele astea direct celor implicati; am o corespondenta pe e-mail destul de stufoasa atat cu Catalin Tolontan cat si cu cativa alti angajati de la publicatia gsp.ro implicati in povestea asta... Nu am timp si nici nu ma pasioneaza ideea de a le face publice acum... poate, altadata! Urmarind cat de cat constant blogul lui Tolo, am remarcat o chestie cel putin ciudata: *** si subiectul articolelor, sunt lasate la liber comentariile ce profereaza strict injurii si insulte la adresa autorului si/sau a userilor. Ideea nu e deloc rea: e mai usor sa te victimizezi ca autor atunci cand primesti doar insulte gratuite; e mult mai dificil insa sa te justifici in fata comentariilor pertinente ce-ti rastoarna cu argumente irefutabile intreg esafodajul articolului. Prin urmare, ii lasam la liber pe aia care doar insulta (ca nu sunt niciun pericol, dimpotriva, ne vin manusa - vezi articolul de fata); in schimb ii cenzuram pe aia care ne arata "cealalta fata" a problemei, pe aia carora nu le putem raspunde pentru ca NU AVEM CE! Astia ne deranjeaza confortul de "jurnalisti", nu aia care ne injura!!! Tolo, pe bune acum, este aberant la ce va pretati voi. Limba romana este foarte bogata in expresii, cuvinte si nuante; cuprinde cca 80 de mii de termeni, explicitati in DEX. Limba romana e si foarte "colorata", de aceea e considerata si cea mai savuroasa limba din lume! Din pacate, fara exagerare, o jumatate din DEX este interzisa pe blogul tau sau pe site-ul gsp.ro. Cu alte cuvinte, tolo.ro si gsp.ro cenzureaza nu comentatorii si nici comentariile, ci LIMBA ROMANA in esenta ei pura!!! Si nu ma refer aici la trivialitati, la injurii sau la limbaj licentios, ci la vorbirea curenta, romaneasca! Sa ne intelegem; n-am nicio problema cand se cenzureaza o injuratura sau o insulta... bre, dar cand imi cenzurezi mie citate din literatura clasica nationala sau universala, cand imi cenzurezi citate din Ion Creanga, Ioan Luca Caragiale, Marin Preda, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Liviu Rebreanu, George Cosbuc sau Barbu Delavrancea, esti fie impotriva culturii, fie frate de cruce cu Dancila si cu Nicolicea! Iar cand imi cenzurezi citate din Nicolae Balcescu, din Iuliu Maniu, din Petre Tutea, din Constantin Brancusi, din Nae Ionescu, din Emil Cioran, din Constantin Noica, din Lucian Blaga, din Mircea Eliade, din Titu Maiorescu... atunci esti... (ghicesti si singur epitetul). Tolo, crede-ma, NU exista NICIO scuza in lume, in afara de prostie si de incultura crasa, pentru a justifica cenzurarea oricarui rand scris si publicat de catre toate personalitatile amintite mai sus. TOATE scrierile acestora se invata (presupun) inca din scoala generala; sunt un fel de "must have" pentru formarea ca om si ca intelect a oricarui roman ce-si respecta obarsia, istoria si cultura in care s-a nascut si pe care este dator s-o transmita genetic si generatiilor viitoare. Orice cenzura pe aceasta tema este un atentat la fiinta neamului romanesc si la sufletul de roman. Aviz "moderatorilor"!:) Tolo, sa fim seriosi, pe ala care te-a jignit gratuit intr-un comentariu, il publici si il folosesti acum ca sa-ti justifici demersul; pe ala care a citat din Marin Preda si nu ti-a cazut bine, ca nu te "coafa" conjunctura, l-ai bagat pe "black list", in lipsa de alte putinte si de orice fel de putirinte.:) Tolo, nu-mi povesti mie aici de remarca lui Ratiu privind dreptul liber la opinie si nu o mai da drept exemplu pentru a-ti justifica "indignarea" contra "ororilor" de limbaj din comentariile userilor. La urma urmei, ai painea si cutitul; asa cum poti sa ma cenzurezi total (sau sa ma bagi in black-list) pentru un comentariu in care am inclus un citat din Petre Tutea sau din Marin Preda, ce nu ti-a picat bine, la fel de simplu poti sa-l banezi si pe ala care te-a luat cu "bai limbricule":) Poate n-ai inteles... eu n-am asteptari de la anonimii "postaci" de pe internet... astept insa de la aia care zic ca sunt "ziaristi"... inca astept... PS: Eu am scris... nu ca as avea iluzii ca acest text va fi vreodata publicat pe blog... stiu bine ce urmeaza: cam 4-5 ore va sta in "comentariul dvs asteapta moderarea", apoi, gata...:))) De fiecare data am incercat sa-mi inchipui cata sudoare si cat chin produc textele mele (refuzate de cele mai multe ori) in job-ul eminamente lin si fara cute al "moderatorilor" de la gsp. Imi inchipui cum imi citeste unul textul, cum nu-i cade bine comentariul, cum se straduieste sa-mi gaseasca macar un cuvant pe care sa-l incrimineze ca fiind ne-la locul lui, cum il paseaza colegului ca poate descopera ala ceva, cum in cele din urma il asteapta pe "sef" sa decida el daca... cum, dupa cel putin 5 ore de chinuiala aiurea... se respinge! Toata redactia rasufla usurata! Imi cer iertare, dar asta nu e meserie, e tristete! Asa ceva n-as putea presta niciodata in viata mea, indiferent cu cat de multi bani as fi platit! Prin urmare, voi astepta si pentru comentariul asta vreo 5-6 ore, ca de obicei... Seara buna, Tolo! Seara buna, moderatori!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cn  •  26 ianuarie 2019, 1:54

De acord cu un comentariu de pe forumm - nu exista dialog cu cineva care se adreseaza cu 'bai limbricule'. Scuuzele sunt evident ipocrite, omul a scris ce-a scris si in sinea lui a zis 'limbricul naibii'....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danny  •  26 ianuarie 2019, 3:49

Problema este in felul urmator .. 3 sferturi din jurnalisti .. nu au articole .. vad acelasi articol (copy /paste cu greseli cu tot :D ) ei sunt angajati doar ca sa fie creeze articole la comanda .. Exemplu : Fapta lui dancila e dezvaluita acum la 15 ani distanta .. pentru jocuri politice.. Cum sa credem in jurnalistii si casele de presa .. sunt in mana politicienilor ;) Ne place sa ne mintim ;) Romania o tara corupta de la primul pana la ultimul ... Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie .. o tara corecta .. ar trebui sa ne dam afara toti .. toti suntem pe pile .. in ziua de azi stim cum se face scoala .. avem exemplu la ponta ;) eu unul recunosc ca fac parte din sistemul asta *** .. dar tu?! ..Sfantul din seriale ;) si va urasc pe toti .. mai ales voi presa .. manipulatorii, spalatorii de creier .. voi care schimbati realitatea .. de asta va uram .. cu presa suntem controlati noi romanii .. ne dezbinati .. dar va furati si pe voi in acelasi timp ... doar ca nu realizati ... !!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  26 ianuarie 2019, 7:15

Cand dancila era jignita si injurata, inclusiv de colegi de ai tai din presa n-ai avut nici o problema si vorbim de lucruri neinsemnate cum e coafura doamnei fata de mizeria pe care ati facut-o voi in libertatea. Reactiile oamenilor au fost blande fata de gunoiul de articol, nedocumentat plin de acuze si insinuari false pt asa ceva prin tarile civilizati erati imediat concediati chiar si daca vorbim de tabloide gretoase cum e libertatea.

Napolion  •  26 ianuarie 2019, 9:58

Interesante comentariile "societatii" la articolul precedent (vezi si ca statistica a celor care au intrat si a blamurilor exprimate).... Interesante si cele de acum.... Arata inca odata (insa cam "strigator la cer") s-au vazut metehnele unei mentalitati de presa mediocra, orientata conceptual pe caterinca s-au fault (dupa impejurari sau necesitati). De altfel e normal ca atunci cand nu poti sa tintesti pe teme importante la care trebuie sa lucrezi mult, sa ajungi sa produci materiale pe teme mediocre umflandu-le prin stridente. Si uite asa ca gresesti fata de oameni... sau ca generezi consecinte poate tragice.... nu mai este ceva important... fata de comandamentele inalte ale presei libere ... de a manji si imprastia cu mizerie.... Asta ca sa ne justificam in fata constiintelor noastre.... Cred ca daca as fi ziarist si as reusi sa constientizez asta.... ar rebuii sa mi se faca o rusine teribila de halul in care accept sa lucrez.. Pe de alta parte.... va inteleg ca suntem cu toti oameni si trebuie sa mancam cumva nu-i asa ? Asta este o portita grea deschisa... Cred ca ar trebuii aici sa lucrati cu breasla. Pe tema asta a insanatosirii iin timp ce incriminati pe x sau pe y ca a luat spaga sau nu mai stiu ce . Ca noi toti suntem bolnavi si doar impreuna ne putem insanatosi. Pana atunci meditati un pic la moralitatea personala....

pacientuedevina  •  26 ianuarie 2019, 11:28

faceti confuzii epocale, inadmisibile... ziaristii nu sunt calugari, deontologi etc. Sunt cainii de paza ai democratiei, ai interesului public. Au obligatia sa intre cu bocancii in tot ce este legat de viata publica si actorii ei. Sa avertizeze, sa provoce, sa latre, sa sape, sa genereze dezbateri chiar dureroase. Fara ei, suntem in bezna, sclavie, abuz, dictatura

pacientuedevina  •  26 ianuarie 2019, 11:53

Mai cititi jurisprudenta CEDO privind activitatea ziaristilor. Orice persoana publica isi asuma faptul ca presa ii va scotoci trecutul si va scoate la iveala toate suspiciunile de nelegalitati. Ca nimeni nu mai este infailibil, ca tatucul Stalin. Iar persoana publica e obligata sa vina cu argumente, sa se puna in slujba publicului, sa respecte transparenta. Deci degeaba incercati sa discreditati si sa demonizati jurnalistii, sa puneti pumnul in gura presei. Domnul Tolontan si echipa sunt singurii care, in ciuda riscurilor enorme inclusiv pentru viata lor, se lupta si cu mafia medicala si farmaceutica, impotriva manipularilor si musamalizarilor acesteia, care costa zilnic vieti omenesti ale cetatenilor (inadmisibilele si scandaloasele "morti evitabile"ale pacientilor)

Andrei F  •  26 ianuarie 2019, 13:10

@pacientuedevina • 26 ianuarie 2019, 11:28 Ati reusit sa-mi furati un zambet...Desigur ca ziaristii pot face anchete,dezbateri dar in primul rand trebuie sa fie in slujba cititorului...Daca o critici pe Firea pentru un cuvant spus contra jurnalistilor atunci nu poti sa te faci ca nu auzi ce spune un alt primar-Robu-la adresa acelorasi jurnalisti si intr-un mod mult mai toxic...Poti fi si partizan ca jurnalist dar trebuie sa informezi cititorul...Asa se intampla in tarile civilizate...Si este doar un mic exemplu...In cazul Dancila gresiti ...In nici o conjunctura nu se pot publica acte oficiale sau inscrisuri care contin date personale...Legile tarii trebuiesc respectate chiar si de jurnalisti...Pentru ca prin numele ales va arogati un rol...Faceti-va un bine si daca nu mai tineti minte recititi cate un scandal publicat pe acest blog pe tema ...Puteti incepe cu Hexi...Va spun ca din primele articole sunt multe firme care faceau acelasi lucru ca Hexi si de care nu ni se mai spune nimic...Deci ziaristii nu sunt calugari dar trebuie sa fie corecti cu cititorii...

Crimson Veritas  •  26 ianuarie 2019, 13:15

Tolontan si 'echipa' ... nu au scris un singur articol in ultimii 15 ani ... in care sa se refere la ... democratie, la incalcarea drepturile si libertatile individului, la modul cum ultimii 2 presedinti si-au exercitat puterea in spirit autocratic si au avut o atitudine zeflemitoare fata de ceteni, si fata de tara, la afacerile famililor prezidentiale, propriu-zise si extinse, la transgresiunile evidente si dovedite ale procurorilor si servicilor de informatii, din punctul meu de vedere ... nici un subiect, care conteaza cu adevarat ... pentru cetrateanul roman. Deci ... vorbiti numai prostii ... Tolontan o tine una si buna ... ca un hitman de 'casa consiprativa' ... cu PSD din culcare in sculare, un warfare politic uni-directional ... impotriva unui partid care de 15 ani de zile nu mai detine Puterea in Romania ... oricat incercati voi sa ascundeti evidenta, cu marlania care va caracterizeaza si discursul diversionist si agresiv. Puterea o are cine are Decizia ... cine numeste / revoca procurori si judecatori dupa chef, sefi de servicii secrete, cine aproba bugete, cine promulga legii, cine conduce ... Armata, Securitatea si Politica Externa a tarii ... si are si un cuvant esential in orice decizie importanta de politica interna ... conform CR ... si aia este o singura institutie ... Institutia Prezidentiala a Republicii. Asta este Tolontan ... din culcare-n sculare in campanie electorala ... impotriva 'inamicilor' politici ... ai Presedintelui de Stat ... care este conform CR si Patronul ... Statului Altenativ ... in Autocratia Romania! Iar individul cauta nod in papura ... partidului de opozitie (aka PSD) ... care nu a mai dat presedinte din 2004 ... scormonind subiecte, si unde nu sunt creindu-le ... in miile de acte / decizii adminstrative ... care statistic vorbind este imposibil sa nu gasesca si cateva ... mere stricate ... pentru ca 'cine nu munceste nu greseste' ... cine a venit cu aceasta sintagma ... sigur nu l-a cunoscut pe Klaus Werner Iohannis. Sintetizand ... ***. care scormoneste mizerie ... iar unde nu e ... prezinta ca e ... pe o reteta bine stabilita (chiar de catre DNA) ... pornind de la un 'mark' ... si construind de acolo ... tot felul de scenarii si fictiuni ... care prezinta apetit electoral ... pentru cei cateva zeci ... de ametiti care viziteaza blogul asta ... *** ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Napolion  •  26 ianuarie 2019, 13:30

Epocal.... inadmiaibil... mai citeste si tu.... adicalea suna cam asa "prostule care esti neinformat cum consider eu bine.... esti nedemn de luat in seama"...cand spuneam ca suntem cu totii bolnavi.... povestea este ca de la unii dintre noi nu am pretentie (inclusiv de la cei ce scriu comentarii ca mine sau ca... tine.... insa de la domnii ziaristi DA am pretentie... si nu o sa consum timp explicand ceva atat de vizibil precum conditiile pe care trebuie sa le i deolineasca un sofer de logan si unul de autocar. O sa te rog pe dumneata ca in plus de CeDo si altele sa citesti si niste articole/analize economice sau anchete sociale sau articole politice din spatiul curent de limba engleza sau franceza ( ca astea s-au cam predat in scoala) si sa vezi modalitatea de punere a problemei si nivelul de documentare. Si acolo e desigur si cu fenta politica ... dar dupa aia o sa vezi ce rudimentar si la oase se joaca la noi.... fiindca la noi si publicu cere d'astea.... asa mai fasole cu ciolan si nu prostii cu trufe. Da neicusorule imediat ne trezim ca metoda de dialog pertinent cu texte de genul "ba prostule" , "invata limba romana mai intai" si " daca nu lupti asa inseamna ca esti corupt". Este ca in de ce trag vlopotrle Mitica! Mult zgomot, multa imagine ... multa naduseala .... si mult Arghezi. Si sa stii ca pacientii mor la noi si din indolenta si din incompetenta si cumva ... si din cauza noastra. De la vames pana la presedinte.

gogu  •  26 ianuarie 2019, 15:15

daca presedintele demisioneaza psd sa PROMITA ca va face autostrazi si chiar sa dubleze salarii si pensii fara sa creasca euro asta pt cei din psd ,acum draga tolo ma intreb cum te simti cand munca ta de zeci si sute de articole despre udrea care in prima faza s a materializat cu puscarie cum te simti cand vine psd si zice te au judecat cinci judecatori ? esti liber ca nu e valabil te a judecat un judecator esti liber nu e valabil usor usor spre erdogan si acum urmeaza prapadul de la BNR sa tipareasca bani pt nevoile psd

Florin  •  26 ianuarie 2019, 21:46

Daca tot se vorbeste despre jurnalism, poate ar fi interesant un studiu de caz legat de accidentul care a avut loc la Cluj in noaptea de 20/21 ianuarie in care o tanara si-a pierdut viata. Tanarul de la volan a fost facut "DROGAT" vreo 4 zile de catre toata presa. Asta in conditiile in care comunicatul IPJ spunea "se pare". Niciun jurnalist nu s-a impiedicat de verbul "se pare" si au folosit "sofer DROGAT" nu "presupus drogat". Niciun jurnalist nu a fost interesat sa afle si sa prezinte ce inseamna procedura unui test de acest tip, toti au preferat sa verse repede galeata cu sange pentru haita cititorilor. Jurnalistul nu mai informeaza, el creeaza spectacol. "What we print and what we don’t print matter a lot.”— Katharine Graham

di livio  •  26 ianuarie 2019, 23:44

declar pierdut ziarist onest...no auzî-l tu...are el mare nevoie de un ziarist onest în aceste vremuri tulburi...apu da ai un binom onest, la impactu lu Felix...preafericitu binom Gîdea-Badea...sau trinom cu Ciuvicu...nu știu ce ziariști onești cauți ici-șa prin multinaționala lu rinjieru...se știe că ăștia-s vînduți lu Soroș...și nu știu ce vremuri tulburi visezi, daddy zice că tăt îi țais și buzunarele românilor îs doldora de mocăciuni..***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacientuedevină  •  27 ianuarie 2019, 3:43

Degeaba vă chinuiți să semănați confuzii, să smintiți. Nu se intră în cârciumă pentru închinare sau rugăciune, ci pentru a mânca și a bea, după citire atentă a meniului, a etichetelor băuturilor. Nu se intră în armată pentru a cânta la harpă și a cultiva zambile. Nu se intră/accesează organisme de presă (ziare, bloguri, canale de știri etc.) pentru închinare și sfințenie, ci pentru acces la informații brute, așa cum sunt reflectate subiectiv de ziariști (nu de drone), pentru a fi comparate cu cele ale altor organisme de presă și cu alte surse, și apoi judecate cu aplicarea propriului sistem de valori. A fi în slujba cititorului, înseamnă a nu-i ascunde informații, iar NU a gândi în locul lui. Ziaristul de investigație nu este părinte spiritual, un sfânt, nu este chemat să suplinească eșecul educațional al școlii, bisericii și organizațiilor civice. El nu mai lucrează la #Scânteia# pentru a imprima unitatea de monolit de opinii, el nu este axiolog, ci soldat în tranșeele realității cotidiene și a durerilor celor mulți, este un temerar vigilent, care taie în carne vie până la puroi și cangrenă, care ne alarmează, ne face să ne întrebăm, să ne trezim. Când un popor este cu cel mai mic grad de activism civic din UE, când este manipulabil și șantajabil (din cauza eșecului managementului economic, educațional, de sănătate și al Ministerului *Public*), numai libertatea jurnalismului de investigație mai poate ține departe înrobirea prin unitatea de opinii gen Coreea de Nord, specific metehnelor totalitarismului și ale mafiilor. Ale căror zapcii se autodevoalează încercând să discrediteze sau să bagatelizeze unicul lor antidot: ziaristul de investigație și activistul civic

pacientuedevină  •  27 ianuarie 2019, 4:05

cei care nu suportă sau nu au interesul ca alții să poată avea alte opinii, au o semnătură inconfundabilă, o amprentă imuabilă: încearcă să discrediteze prin atac la persoană și să bagatelizeze. De exemplu, că numele meu ar fi arogarea unui rol, că opinia mea ar smulge un zâmbet etc. Inocă acuzator legislația datelor personale, dar ascund că aceasta stabilește că respectivele date pierd caracterul personal când pun în discuție capacitatea sau îndeplinirea condițiilor pentru exercitarea unei funcții publice ori un interes public sau încălcarea legii ori vătămarea drepturilor unui minor etc. Invocă acuzator că au existat și alte firme de tip Hexi despre care nu s-a investigat jurnalistic, dar ascund faptul că ziaristul nu este procuror, nu este Inspecția Sanitară de Stat, nu el trebuie să epuizeze domeniul de anchetat, ci doar să dezvăluie un fenomen antisocial. Apoi, CEDO este retrogradat batjocoritor la CeDo, iar pomenirea sa este răstălmăcită ca fiind considerarea altora ca proști etc. Eu nu sunt de acord cu domnul Tolontan, de exemplu, în investigațiile din lumea mafiei medicale, deoarece consider că se oprește la #jumătate#: nu investighează și soluțiile (din statele occidentale) care ar elimina cauzele deficiențelor grave din Rou, deci se autosabotează, se autodiluează. Dar de aici până la a semăna confuzii privind rolul și metodele ziaristului de investigație, este o diferență enormă

pacientuedevină  •  27 ianuarie 2019, 4:14

Da, este adevărat că pacienții mor cu zile și din indolență, incompetență, mușamalizare până la cel mai înalt nivel. Inclusiv din cauza noastră, pentru că nu facem nimic împotriva acestor realități. Dar fără ziaristul de investigație, cazurile și cauzele acestor morți evitabile ar fi secretizate și s-ar pretinde că fenomenul nu ar exista, deci nu ar trebui luate măsuri. De asemenea, fără ziaristul de investigație, firavul activism civic care a pornit în prezent (asociații, acțiuni în justiție, proteste și pichetări la spitale etc.) nu ar mai fi catalizate și nu ar mai crește ca bulgărele de zăpadă pentru a deveni avalanșa care să curețe serviciul public de sănătate de corupție și iresponsabilitate

Andrei F  •  27 ianuarie 2019, 10:13

@ pacientuledevina Pentru ca este duminica...mi de ode jurnalistului de investigatie!!! M- ati iertat? Acum din doua una...Cumva recent ati vazut Superman si cand rodicati statui jurnalistului de investigatie il ,,vedeati,,pe Clark Kent...?Vorbiti de atac la persoana??? Sa ma iertati dar nu eu am iscodit prin pruncia cuiva ,nu eu am cautat in lucruri belicoase in familia cuiva... Eu v- am rugat ca in cazul in care ati uitat sa recititi cateva articole dintr- o ancheta jurnalistica si am mers spre Hexi...Este printre cele mai cunoscute...Nu este o jignire ca afacerea Hexi are legatura cu numele pe care vi l- ati ales... Deci incercati sa recititi primele articole despre Hexi si daca nu se vorbeste despre mai multe firme care procedau asemanator cu a lui Condrea eu imi cer scuze...La fel si la paralela Bucuresti Timisoara....Daca Robu nu exista sau nu a facut declaratii despre jurnalisti mult mai rusinoase...o sa- mi cer scuze...Asta inseamna...onest!?

Napolion  •  27 ianuarie 2019, 14:12

***. Sa nu ne punem poalele in cap. Ca nu rezolvam nimic decat ne aratam dimensiunile intelectuale. Ca acolo le avem. Jos.... Circ zgomot transpiratie .... *** . ***. Citesc de ani de zile si vad denunturi, ruperi de taceri, declaratii bomba, acuze... nu am vazut solutii promovate pe termen lung de catre domnii ziaristi. Si acolo este vorba de salariu, de piata si am intelegere intr-o oarecare masura. Viata e complicata si a solicita cuiva sa fie impecabil ... conceptual e moral dar in practica generala sociala e ipocrizie. Nu exclud exceptiile pentru care am admiratia. Dar nu toti putem sau alegem sau ne permitem sa fim eroi. Ce vreau sa spun ca aici nu este o discutie despre ziaristi doar ci si despre noi. Noi hai sa spu em simplist societatea ( am oroare de simplificare la categorii precum noi/buni iar ei/naspetzi.. etc) Nu neg sunt si ceva articole corecte. Dar ff putine. Mai sunt si greseli....Ce pot sa reprosez e ca mi se par mai vizibile in ultimii 2 ani, ca au inceput si lucraturi la nivel psihologic. Adoptia/Dancila e doar un caz. Dar se folosesc ziarele ca sa se incerce sadirea de neincredere in interiorul echipelor politice, demolarea emotionala etc. Pesemne asa e intr-o tara moderna. Dar asta nu cred ca are de a face cu ziarismul corect si nici noi nu trebuie sa consumam asa ceva. Si noi trebe sa luam atitudine aici. Cazul asta mi s a parut o greseala de moralitate si stil. Nu am citit pe tema asta articolele ca mi s a facut rau de cand am inteles despre ce se discuta... e cam prea mult. Apropos dragilor idealisti si exorcisti: de ce folosim toti pseudonime ? Aaa... ca viata nu e tocmai simpla si ca solutiile care le tzipam pentru altii ne dam seama ca nici noi nu le putem respecta. Pai atunci hai sa incepem cu ce putem face si nu sa mai tot zbieram lozinci idealiste. Si eu vreau sa fie bine ca sa nu fie rau.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marina  •  27 ianuarie 2019, 14:38

Violenta verbala la adresa jurnalistilor este cam pe unde este violenta verbala la nivelul socetatii. Expresii ca : "Te bat de te omor'. "Iti rup picioarele" sunt banale in curtea scolii. Au mai fost apoi doi presedinti care au lansat jurnalistilor "Mai ***" si "*** ***" iar in parlament injuriile sunt adresate si colegilor si membrilor presei Cit despre "adoptia" doamnei Dancila, intentia este ca a multor oameni care vor sa devina parinti - de laudat. Ce autoritati ale statului pot sa faca acest proces sa dureze zile, e de investigat. Mie nu mi-ar fi rusine cu familia pe care o are Dl. Dancila. Rusine sa le fie celor care nu le-au dat sanse sa reuseasca in viata, mijloace de reusita sociala decenta unei vaduve cu multi copii si o sansa la educatie pentru copii

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Napolion  •  27 ianuarie 2019, 16:35

Patetica cenzura.... inca ma mir ce termeni au fost considersti vulgari sau injuriosi....

pacientuedevina  •  27 ianuarie 2019, 17:14

Nu intamplator, unii medici din Spitalul de la Valcea au amenintat ziaristi locali de investigatie. Pentru ca protestul cetatenilor din fata spitalului public a fost catalizat de respectivele investigatii. Managerii de spitale, directorii DSP si ministra etc. nu suporta mediatizarea protestelor cetatenilor impotriva indolentei si iresponsabilitatii

pacientuedevină  •  27 ianuarie 2019, 17:29

Noroc că Scripta manent... Da, aceeași tactică mefistofelică de încercare de discreditare, de bagatelizare, cu acuzații că opinia ta e SF... Apoi ne prefacem că atacurile la persoană (inclusiv cele privind *arogarea*, smulgerea zâmbetului si închipuita necunoaștere a legislației) nici nu ar fi existat. Ne prefacem că nu știm că profesia jurnalistului de investigații oriunde în lume este de a căuta lucruri belicoase din trecutul și prezentul persoanelor publice, de a denunța publicului orice suspiciuni de nelegalități. Apoi, o victorie a jurnalismului de investigație se încearcă a fi dusă în derizoriu, sub pretextul că metoda Hexi a fost folosită si de alte firme. Iar apoi metoda autovictimizării și arătării cu degetul a celor care au mai atacat ziariștii... Acest modus operandi, transpare cu cel al infatuării lumii medicale rou: care cu o superioritate falsă și găunoasă se chinuie să te desconsidere ca pacient și ca opinie, ca ziarist, deși ai dreptul la acordul informat și la alte opinii medicale, la informație privind serviciul public de sănătate; care trec la faza de negare, nu au spus, nu au făcut, nu au atacat etc.; care se autovictimizează și caută pretexte când îi prinzi cu neregularități și ilegalități; care apoi încep cu și alții mai fac așa etc. Deranjează groaznic, nu-i așa, gogorița pe care ați inventat-o, cu *pacientul e de vină* și care este acum vă descalifică în conștiința publică? Da, toți jurnaliștii de investigații merită ode, pentru curajul și lupta lor, chiar și când greșesc. Fără ei, suntem țara bananieră în care mafiile își pot face de cap și pot abuza cetățenii. Țara în care pacientuledevină, ziaristuledevină

Comentează