Rețeaua doctorilor falși se extinde și în spitale publice! O femeie de 30 de ani și-a inventat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov!

Spre deosebire de italianul Matteo Politi, dr. Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar parafă de la DSP! Libertatea prezintă filmări cu ea în sala de operaţie, singură, cum închide o pacientă! Explicaţia „doctorului” Bîrsan: „Doar serveam instrumentarul”

marți, 12 februarie 2019, 2:45

În cazul Matteo Politi, angajatorul avea obligaţia să verifice dacă are toate documentele, nu doar parafă. Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla! Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

 


Investigaţie de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan

Ei iau decizii care fac diferenţa între viaţă şi moarte.

Există un motiv pentru care un medic studiază 6 ani în facultate, apoi continuă să înveţe într-un proces rotitor şi exigent de rezidenţiat, acesta durând între 4 şi 7 ani, timp petrecut în subordinea unor medici specialişti supraocupaţi, epuizaţi şi despotici şi la dispoziţia unor pacienţi care se uită la ei ca la Dumnezeu reîntrupat în persoana unui tânăr fără viaţă privată.

Motivul pentru care medicii trec prin acest proces de învăţare, care nu se termină niciodată, este acela că ei iau decizii care fac diferenţa între viaţă şi moarte.

La Spitalul Judeţean Ilfov, în care se intră pe la subsol, pe lângă o spălătorie, deciziile le ia un om fără studii medicale.

Singurul „doctor” de pe Secţia Ginecologie

„Raluca Daniela Bîrsan se comportă ca un medic, se prezintă pacienţilor ca un medic, face gărzi, câteodată singură chiar, fără doctorul Dragu, cea care a fost până de curând şef de secţie la Ginecologie”, povesteşte una dintre asistentele din spitalul public.

Când reporterii Libertatea au ajuns joi, 7 februarie 2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Raluca Daniela Bîrsan era singurul doctor din compartimentul de medicină materno-fetală. Am apelat-o cu „doamna doctor Bîrsan” şi a răspuns zâmbitoare: „Eu sunt”.

Cu câteva ore înainte, sunasem pe telefonul fix şi cerusem cu „doamna doctor Bîrsan”. Ne-au spus că o cheamă imediat.

Toată lumea o ştie de medic, pentru că face ce face un medic. Şi nu numai aici, ci şi la clinica de stat din Voluntari!

„Ne pregătim de operaţie”, după cum spune doctorul Roxana Al Momani, pozându-se pe Facebook alături de Raluca Daniela Bîrsan.

Dar dovezile că ea practică medicina fără studii şi avize nu sunt de pe Facebook, ci din imagini de necombătut şi din documente oficiale, precum condica medicilor şi falsuri grosolane de la dosarul Ralucăi Daniela Bîrsan.

Căci, după cazul Matteo Politi, în sistemul sanitar românesc escrocheriile nu se injectează cu seringa hipodermică, ci printr-o conductă încăpătoare, tot mai încăpătoare.

Filmarea cu „chirurgul” Bîrsan în sala de operaţii

Libertatea publică azi şi o înregistrare video, în care se vede cum Raluca Daniela Bîrsan închide o pacientă, o coase, la finalul unei intervenţii ginecologice de la Spitalul Judeţean Ilfov.

Imaginile o arată cum lucrează singură în faţa mesei pe care stă pacienta.

„Şi pe mine Raluca m-a cusut la naştere, după cezariană”, mărturiseşte una dintre asistentele de la Spitalul Județean Ilfov.

Administrativ, spitalul e subordonat Consiliului Judeţean Ilfov, dar din punct de vedere medical, el este în totalitate în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii.

„În cazul meu, deşi am cerut explicit ca Raluca să nu intre în sală, ea a fost totuşi acolo când am născut”, povesteşte o altă asistentă.

Împreună o colegă care titra pe Facebook „Ne pregătim să operăm” în 2016
Împreună o colegă care titra pe Facebook „Ne pregătim să operăm” în 2016

Un scandal muşamalizat în 2015!

Dar unii pacienţi nu sunt atât de pretenţioşi şi o laudă pe „rezidentă”. Căci mai au un defect pacienţii obişnuiţi. Nu sunt informaţi, aşa cum e personalul clinicii de stat, privilegiat să ştie ceea ce oamenii nu ştiu.

Pentru că, în 2015, a fost un scandal în spital, când Raluca Daniela Bîrsan a fost îndepărtată, dar controlul a fost muşamalizat.

Iar pacienţii au fost puşi, din nou, în situaţia de a fi trataţi de către o persoană fără studii medicale şi, conform surselor din spitalul public, şi fără liceul terminat, exact ca în cazul Matteo Politi!

Similitudinile nu se opresc aici.

„Raluca rezidenta are un viitor strălucit”

Iată un mesaj de pe net, de pe forumul copilul.ro.

„Extraordinara
De Roxa pe 01 August 2016
niciodata nu m-am simtit mai in siguranta ca azi cand am plecat din cabinetul dnei dr Dragu. Este o fiinta minunata si un de extraordinar. Ati avut dreptate ! Iar Raluca rezidenta cu care colaboreaza are si ea un viitor stralucit!!! Felicitari !!! Nu- mi vine sa cred ca avem asa un de in Romania. Acestia teebuiesc promovati nu cei care ne fac de ras !!! Avem valori trebuie doar sa ii cautam si sa ii gasim !!!!”.

Se prezintă drept „rezidentă obstetrico-ginecologie”

În actele spitalului, Raluca Daniela Bîrsan e „voluntară pentru activităţi medicale”.

Voluntar neplătit, dar tot doctor, aşa cum apare şi în Condica medicilor din 2018, fotocopie aflată în posesia ziarului.

Dar statutul de medic voluntar nu înseamnă că acest medic ar fi exceptat de la a avea parafă de la DSP şi aviz de la Colegiul Medicilor.

Nimeni nu poate efectua activităţi medicale într-un spital, cu atât mai puţin în sala de operaţii, fără să aibă aviz de la Colegiul Medicilor!

Pe profilul ei de Facebook, Raluca se prezintă ca „absolventă a UMF Carol Davila, şi rezidentă obstetrico-ginecologie din 2013”.

Bîrsan afirmă pe rețelele de socializare că e rezident obstetrică-ginecologie din 2013

Bîrsan afirmă pe rețelele de socializare că e rezident obstetrică-ginecologie din 2013

„Am absolvit UMF Carol Davila în 2013”

Şi în discuţia cu ziariştii, Raluca Daniela Bîrsan susţine: „Am absolvit în 2013 UMF Carol Davila”. Este cea mai mare facultate de medicină din România.

Libertatea a solicitat medicului de la Spitalul Judeţean Ilfov o diplomă.

Raluca Daniela Bîrsan a trimis diploma sa, din care reieşea că a absolvit UMF Carol Davila, dar ea a şters iniţial numele, apoi doar seria, numărul şi anul în care a terminat universitatea.

„Este diploma care există şi la spital”, spune o sursă din interiorul clinicii de Urgenţă Ilfov.

Redacţia a făcut o cerere către UMF Carol Davila, însoţind-o de:

Cum am obţinut aceste elemente şi de ce am decis să le folosim în verificare?

Diploma de licență trimisă de Raluca Bîrsan reporterilor Libertatea și inclusă la dosarul acesteia din Spitalul Județean IlfovDiploma de licență trimisă de Raluca Bîrsan reporterilor Libertatea și inclusă la dosarul acesteia din Spitalul Județean Ilfov

Orice situaţie care pune pacientul în pericol trebuie clarificată imediat

Diploma e chiar de la Raluca Daniela Bîrsan, iar buletinul şi carnetul de conducere au fost furnizate de surse din spital.

Le-am utilizat în corespondenţa cu UMF şi cu spitalul, pentru că un asemenea caz e de interes public şi ţine de siguranţa pacientului.

De altfel, în ţările civilizate, orice pacient poate afla pe baza codului unic al medicului, codul de parafă cum se numeşte el în România, dacă doctorul său e real, unde a absolvit şi ce carieră are.

Orice suspiciune în materie de sănătate publică se rezolvă imediat în statele care au pacientul în centrul sistemului de sănătate.

Concluzia Universităţii de Medicină din Bucureşti în cazul Raluca Daniela Bîrsan?

Semnătura Ralucăi Bîrsan și numele ei apar drept medic voluntar în condica de prezență a medicilor de la Spitalul Județean Ilfov Semnătura Ralucăi Bîrsan și numele ei apar drept medic voluntar în condica de prezență a medicilor de la Spitalul Județean Ilfov

Decanul Cătălin Cîrstoiu: „Nu a absolvit la noi!”

„Am făcut verificări la absolvenţi începând din 2006, când pretinsul medic avea 18 ani, şi până în prezent. Omul care are acest CNP nu a absolvit facultatea noastră”, confirmă Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Carol Davila.

În plus, Cîrstoiu spune că „din ceea ce am văzut pe diplomă, documentul pare un fals”.

Sunt mai multe elemente, descrise de decan, care îi fac pe cei de la UMF să afirme acest lucru:

  1. „Pe această diplomă apare ştampila decanatului. Dar la UMF tot timpul e ştampila rectoratului şi niciodată n-a fost pusă cea a decanatului”.
  2. „Scrisul de la calculatorul nostru nu e cu italice, iar cel de pe diploma pretinsă e puţin înclinat”
  3. „Numele ministerului emitent care figurează pe diplomă, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, nu era acesta nici în 2013 şi nici în alt an în care, conform vârstei, ea putea absolvi UMF”.
  4. „Noi avem menţiuni speciale pe diplomă care aici nu apar”.

Dar de ce, atunci, UMF spune „pare un fals” şi nu „e un fals”?

„Pentru că suntem o instituţie publică şi avem nevoie de seria şi de numărul pretinsei diplome ca să ne putem pronunţa 100%. Cert e că nu a absolvit la noi”, explică decanul Cătălin Cîrstoiu.

Ce spune despre toate acestea „doamna doctor” Raluca Daniela Bîrsan?

Bîrsan: „Trebuia să aveţi avizul conducerii ca să veniţi aici”

Săptămâna trecută am purtat prima discuţie cu Raluca Daniela Bîrsan. Era singură cuc în compartimentul de medicină materno-fetală de la Spitalul de Urgenţă Ilfov, din Bulevardul Basarabia 49-51.

-Doamna dr. Bîrsan?
-Da, eu sunt.

-Sunteţi medic ginecolog?
-Nu sunt medic ginecolog, eu am absolvit Facultatea de Medicină şi fac voluntariat în cadrul secţiei. Nu desfăşor activitate medicală de obstetrică-ginecologie. Doar ajut aşa, cu scrisul unei foi, cu chestii de genul ăsta.

-Din informaţiile noastre, aţi intrat în sala de operaţii, aţi făcut ecografii.
-Exclus aşa ceva! O s-o sun pe doamna dr. Dragu, fostă şefă de secţie. Trebuia s-aveţi avizul conducerii să veniţi aici…

Scoate telefonul s-o sune pe dr. Dragu.

-Ştiţi ce se întâmplă, este un medic aici care mă tot reclamă de zor.

-Cine?
-Cine v-a dat, probabil, această informaţie. Am avut diverse denunţuri la diverse autorităţi, pe la DNA, DIICOT şi aşa mai departe. O s-o sun pe doamna dr. Dragu.

-Sigur, dar staţi să vorbim înainte. Deci credeţi că vrea să vă facă cineva probleme.
-Da, dar nu are dovezi.

„Am terminat Carol Davila în 2013 şi m-am înscris la rezidenţiat, dar n-am luat”

-Unde aţi terminat facultatea?
-La Davila.

-La UMF Carol Davila?
-Da.

-Şi v-aţi înscris la rezidenţiat?
-M-am înscris la rezidenţiat în 2013. Am dat, n-am luat. Am mai dat o dată, n-am luat. Şi aia a fost toată chestia. N-am mai dat.

-Şi la UMF când aţi terminat?
-În 2013.

-Şi nu aţi încercat să vă luaţi certificat de liberă practică de la Colegiul Medicilor?
-Eu consider că ăla nu m-ajută cu absolut nimic în ceea ce fac, pentru că eu nu desfăşor activitate medicală, nu consult, nu examinez. Faptul că scriu o reţetă după dictare… Eu scriu şi dânsa parafează.

-Mai multe paciente femei, inclusiv colege ale dumneavoastră, spun că aţi intrat în sala de operaţie când au născut.
-Ştiţi ce se întâmplă? Eu nu operez. Faptul că manevram instrumentarul, adică serveam instrumentarul, deci nu am desfăşurat o activitate medicală, chirurgicală…. Nu am făcut o operaţie. Că tot am fost acuzată.

-Sunt femei care spun că dvs. le-aţi cusut. Ziceţi că nu?
-Nu. Absolut pe nimeni. Hai s-o anunţăm pe doamna dr. Dragu.

Cum ne-a dat diploma fără serie şi număr

Conversaţia o continuăm la telefon şi pe WhatsApp a doua zi. Raluca Bîrsan încearcă să ne convingă că doi medici din spital îi vor răul şi ea n-a greşit cu nimic. Încearcă să ne ghicească sursele.

-Doamna Bîrsan, ajutaţi-ne să eliminăm suspiciunile legate de situaţia dumneavoastră în spital. Trimiteţi-ne o fotografie cu diploma de la UMF.
-V-o dau. Dar fără nume, doar cu poză.

O trimite într-o primă variantă.

-Vă rugăm să nu ştergeţi rubricile.
-Bine, dar fără serie şi număr. Pentru asta daţi e-mail spitalului. Fără ezitare. Eu nu pot trece peste conducere. Şi-aşa am dat notă explicativă din cauza voastră. Eu asta fac în spital: observ. Nu operez, nu consult şi nu fac ecografii.

„Nu operam, serveam instrumentarul, pensele”

Conversaţia continuă luni.

-UMF nu v-a găsit ca absolventă în anii 2011, 2012 şi 2013. Vă rugăm să ne daţi seria şi anul diplomei. Ne puteţi spune, vă rog, şi ce liceu aţi terminat?
-Nu, nu pot. Dvs. sunteţi jurnalist. Nu poliţist. Este deja hărţuire ce faceţi.

-Cum credeţi. Dar lucraţi într-un spital public, în sănătatea publică, aşa că întrebările sunt legitime.
-Sunteţi informat greşit. Activitatea de voluntariat nu înseamnă a lucra. Eu am observat ce se întâmplă în sănătatea publică. Este o mare diferenţă.

-Există mărturii care spun altceva. Există filmări cu dvs. lucrând în sala de operaţie. Cum le explicaţi?
-Serveam instrumentarul. Nu lucram.

-În filmări sunteţi singură cu pacienta şi operaţi. Ce înseamnă că serveaţi instrumentarul?
-Adică serveam pensele.

-Cui anume serveaţi pensele?
-O zi bună!

-Nu aţi terminat Medicina. De ce ne-aţi spus asta şi nouă, şi în spital?
-Cum spuneţi dvs.

-N-o spunem noi, o spune UMF.
-Bine. Dvs. nu aveţi autoritate să mă legitimez în faţa dvs.

-Vi se pare bine ca cineva să lucreze într-un spital cu o diplomă falsă?
-Repet… nu am lucrat. Este o diferenţă… între a lucra şi a observa. Dvs. mă hărţuiţi. Nu aveţi acest drept. Eu zic să nu vă mai agitaţi atât. Vă creşte tensiunea.

-Am înţeles. Vă mulţumim.
-Cu drag.

Spitalul Județean Ilfov. Aici lucrează falsul doctorSpitalul Județean Ilfov. Aici lucrează falsul doctor

Managerul Arghir: „Tot ce se întâmplă cu ea în secţie e în răspunderea şefului de secţie”

Libertatea a solicitat, începînd de vineri, reacţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov.

„Am primit e-mailul, dar n-am avut timp să vă răspundem”, a spus managerul Arghir Vasile Ciobotaru.

-Avem diploma şi verificarea de la UMF, ne puteţi da, vă rugăm, seria şi numărul diplomei Ralucăi Daniela Bîrsan din dosarul ei de la spital?
-Doar cu o adresă scrisă. Dar ea era voluntară.

-Şi o voluntară cu activităţi medicale poate face ce vrea? Se poate pretinde medic?
-Tot ce se întâmplă cu ea în secţie e în răspunderea şefului de secţie.

-Dar cine a angajat-o?
-Repet, tot ce se întâmplă cu ea în secţie e în răspunderea şefului de secţie.

Discuţia s-a încheiat abrupt.

În loc să dea afară medicul fals, ei dau afară ziaristul!

Peste un sfert de oră, după ce ziaristul a discutat cu şefa de la resurse umane, „pentru că aţi vorbit neautorizat cu persoane din spital”, el a fost evacuat de trei agenţi de pază.

Aproape la fel ca la Monza, în preziua publicării articolului despre Matteo Politi.

Aceeaşi reacţie.

Prinşi că au în spital un medic fals, ei au dat afară mesagerul.

Citește și: 

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Maxentiu  •  12 februarie 2019, 16:43

Sint multe chestii care nu se leaga aici. De ce ar lucra cineva timp de 10 ani intr-un spital... ca voluntar? Sa fie spagile atit de mari incit salariul nici sa nu conteze? Si pe urma... 10 ani? Daca in 10 ani doamna asta si-a facut treaba ca un medic fara sa aiba studii de medicina, atunci poate ca studiile alea sint inutile, mai stii? Pina la urma, marii spagari, sefii de clanuri, tartorii spitalelor nu provin dintre impostori ci vin din inima sistemului. De la virful sistemului. Poate ca toate "dezvaluirile" astea sint modul prin care sistemul incearca sa se apere de intrusi.

PACIENTUEDEVINA  •  12 februarie 2019, 19:53

Nici pentru ministră nu PACIENȚII sunt în centrul serviciului public de sănătate, din moment ce încearcă să se strecoare prin pretexte penibile precum felul contractului (de voluntariat, de muncă, de colaborare etc. bla-bla) al falsului medic, în loc să recunoască faptul ESENȚIAL că într-un spital PUBLIC, PACIENȚII au fost puși în pericol de un fals medic, care a funcționat ilegal în cadrul prestațiilor medicale ale spitalului. Avem dovada că MS a scăpat iremediabil controlul sistemului de sănătate (efect al mușamalizărilor tradiționale sistematice practicate de chiar acest minister) și este absolut necesară intervenția de urgență a LEGIUITORULUI printr-o nouă Lege a sănătății prin care să fie reașezat sistemul în slujba PACIENȚILOR, și sub controlul asociațiilor de pacienți, simultan cu înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Pacienților

Freedom  •  12 februarie 2019, 23:11

Doamneeeee!!! Nu cred așa ceva... Femeia asta a intrat la mine in sala,când am născut fetița în 2014,toată lumea știa că e rezidenta și primea și onorariu :( DA făcea gărzi! Mulțumesc lui Dumnezeu că m-am apărat!

Comentează