Medicul i-a inventat miopie ca să crească șpaga!

Cum sunt mințite femeile din România să nască prin cezariană, pentru șpagă, prin boli inventate! La spitalul doctorului fals, rata naşterilor prin cezariană e de 86%, față de 36% media națională

marți, 26 februarie 2019, 7:49

Investigație de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Drama de la Colectiv, exodul medicilor și dezvăluirile presei despre corupția din spitale au făcut publicul să conștientizeze nevoia măririi rapide a salariilor și sporurilor din sănătate.

De la tehnocrații lui Cioloș la pesediştii lui Dăncilă, guverne de diverse coloraturi politice au trecut peste diferențele ideologice, au fost de acord și au aplicat aceste măriri.

Astăzi, 200.000 de angajați din sănătate, dintre care 59.000 de medici, recensământ al Institutului Naţional de Statistică, au venituri de două până la patru ori mai mari decât în 2016.

Este o creștere fără precedent în istoria economică a României.

Așa s-a ajuns ca Roxana Dragu, fosta şefă vreme de 8 ani a secţiei de Ginecologie de la Spitalul Județean Ilfov, până în octombrie 2018, să aibă de la stat un venit lunar de 4.500 de euro, bani în mână.

Nu e însă suficient.

4.500 de euro de la stat plus încă cel puțin 4.000 de euro de la cabinetul său

Calculul e simplu. Salariul unui șef de secție de obstetrică-ginecologie ajunge la 17.800 lei net, la care se adaugă aproximativ 3.000 lei din gărzi.

Gărzile sunt foarte bine plătite, cele din weekend  ajung și la 600 de euro, astfel că, în funcție de numărul acestora, suma oferită de spitalul public poate crește.

În total, Roxana Dragu ridica 20.800 de lei pe lună, adică 4.500 euro net ia Dragu de la Spitalul Județean Ilfov.

Dragu are și cabinetul privat din clinica Sante, de unde poate câștiga cel puțin încă 4.000 euro pe lună.

Deverul este asigurat, pentru că “eram trimise la analize și consultații la cabinetul său din clinica Sante și nășteam în spital”, povestesc pacientele lui Dragu de la Spitalul Județean Ilfov.

14.000 de euro doar din șpaga de câte 1.000 de lei pentru fiecare cezariană

La operațiile de cezariană, pacientele plăteau, conform mărturiilor cu nume și prenume consemnate de Libertatea, 1.000 de lei Roxanei Dragu și 150 de lei “mâinii a doua”, medicului fals Raluca Bîrsan.

Medicul fals Raluca Bîrsan (stânga) și dr. Roxana Dragu erau foarte apropiate și în afara spitalului

La o medie minimă de două, trei cezariene pe zi, se strâng 3.000 de lei din “atenția” oferită de paciente chirurgului.

3.000 x 22 zile= 66.000 lei/lună.

14.000 euro pe lună poate lua Dragu din mita de la operațiile de cezariană, fără să punem la socoteală banii de la nașterile normale, ecografii sau consultații.

În total, câștigul mediu al doctoriței Dragu poate ajunge la 25.000 de euro pe lună.

Falsul medic e om de peste 4.000 de euro pe lună, bani neimpozitați

“Rezidenta” Raluca lucra nu numai cu Dragu, ci și cu alți medici care apelau la serviciile ei.

Ea primea 150 de lei de pacient, conform declarațiilor concordante ale mai multor mame.

Pleca acasă cu cel puțin 1.000 lei pe zi, fără să calculăm gărzile și ceea ce primea de la cabinetul privat al lui Dragu sau din operațiile făcute împreună la spitale private.

Nefiind niciodată declarate, veniturile Ralucăi sunt dificil de calculat, dar putea câștiga din șpăgi minimum 22.000 de lei pe lună, echivalentul a 4.500 de euro, bani negri, neimpozitați.

Așa se explică de ce “rezidentei” cu 8 clase, fără nici un minut de studii medicale, venită direct din “Școala de arte și meserii Unirea”, i-a convenit contractul de voluntariat cu spitalul pe 10 ani.

Vila lui Aurel Bîrsan, cel care «se laudă că fata lor e medic la București»

În comuna Șoldanu, județul Călărași, la 15 kilometri de Oltenița, se înalță noua casă a lui Aurel Bîrsan, tatăl Ralucăi.

“E, de fapt, casa ei, făcută cu banii din operații!”, spun colegii din Spitalul Județean de Urgență Ilfov.

E o vilă cu etaj și acoperiș cu multe coame, într-o  zonă în care majoritatea locuințelor au un singur nivel.

Construcția e la roșu, vecinii nu au habar cine stă acolo, însă oamenii din primărie confirmă imediat proprietarul.

“E casa la care a lucrat în ultimii ani Aurel Bîrsan”, spun cei din primărie. Numai până în acest moment casa a înghițit câteva zeci de mii de euro bune.

“Familia Bîrsan nu stă tot timpul acolo, de aia n-ați găsit pe nimeni acasă. O folosesc mai mult drept casă de vacanță, ei stau la București. Se laudă că fata lor e medic”.

Vila cu etaj și multe camere e păzită de doi câini.

Vila din Șoldanu care apare pe numele lui Aurel Bîrsan, tatăl medicului fals de la Spitalul Ilfov, cel care a avut numai afaceri în pierdere

“Noroi sau praf vara, Aurel Bîrsan a făcut reclamații la primărie că îi ajunge praf la locuință când trece vreo mașină”, zic cei din primărie.

Pierderi de mii de euro, casă de zeci de mii de euro

Aurel Bîrsan, 56 de ani, e cunoscut în sat drept “nomenclaturist”, iar oamenii spun că în ultimii ani a trăit din două afaceri cu piese de schimb de mașini.

Tatăl falsului medic a avut două firme, SAM Auto 2005 SRL și Ralin Imporex SRL, ambele falimentare.
Una dintre firme a dispărut în 2012, cealaltă, în 2017, după ce a avut pierderi și de 8.000 euro pe an.

“Între Raluca și tatăl ei e o legătură foarte strânsă, noi îl vedeam mereu pe aici, o aducea cu Skoda la spital”, spune o asistentă de la Spitalul Județean Ilfov.

Aurel Bîrsan nu a putut fi contactat, iar Raluca Bîrsan nu a răspuns mesajelor reporterilor.

Andreea Preda povestește cum i s-a inventat o miopie

Pentru ca fluxul șpăgii să meargă înainte, pe sume mari, e nevoie ca pacientele să prefere cezariana.
Operația de cezariană e mai profitabilă nu pentru spital, căci CNAS decontează la fel nașterile naturale și cezarienele, ci pentru personalul medical care acceptă banii negri de la mame.

Andreea Preda a născut în august 2012 în Spital Județean Ilfov, asistată de cuplul de medici Roxana Dragu – Raluca Bîrsan.

“Doctorița Dragu mi-a spus că trebuie să nasc prin cezariană, pentru că copilul are cordonul ombilical înfășurat de două ori în jurul gâtului, iar când zilele trecute am căutat în actele mele, pe biletul de ieşire din spital scrie că am făcut cezariană fiindcă aş avea miopie. Dar eu n-am avut niciodată miopie, este o minciună! Eu aş fi vrut să nasc natural”, povestește Andreea Preda.

Mama a pus la dispoziția publicului, prin Libertatea, biletul de ieșire din spital semnat de dr. Dragu și datat 5 august 2012.

În bilet scrie că mama ar avea nu doar miopie, ci şi coroidoză miopică, adică o modificare degenerativă a fundului de ochi, de regulă asociată cu miopia forte. Doar în aceste cazuri, miopia impune, din punct de vedere medical, cezariana. Dar Andreea Preda n-a avut nici una din aceste afecţiuni.

Contactat de reporterul Libertatea, medicul Roxana Dragu a refuzat să comenteze atât cazul Andreei Preda, cât și acuzațiile celorlalte mame privind plățile informale.

Biletul de ieșire: Indicaţie operație cezariană pentru miopie medie

 

Biletul de ieșire din spital al pacientei Andreea Preda

“Data întocmirii: 2012 luna 08 ziua 5
FO10301
BILET DE IEŞIRE DIN SPITAL
Bolnavul: numele PREDA prenumele: Andreea Ştefania
Sexul F în vârstă de 24 de ani cu domiciliul în judeţul ILFOV
Localitatea ….
Dispensarul medical
A fost internat în secţia OG
Cu diagnosticul: IGIP sarcină 39 săpt., făt viu
De la 2.08.2012 până la 5.08.2012.
Şi iese în stare: Lăuzie fiziologică după naştere prin operaţie cezariană ST
REZUMATUL FOII DE OBSERVAŢIE
Pacientă în vârstă de 24 de ani cu sarcină  39 de săptămâni se internează pentru CUD
Pe 3.08.2012 ora 7:40 se extrage prin operaţie cezariană ST un făt viu, sex masculin, G=318 gr, IA=9

Medicul a inventat miopia pacientei în biletul de ieșire, pentru a justifica operația de cezariană

Continuare (pe verso):
Indicaţie op. cez. ST pentru miopie medie cu coroidoză miopică.
Evoluţia postoperatorie este favorabilă. Plagă abdominală suplă, uter în involuţie fiziologică, labii sangviolente.
Se externează cu recomandările:
-repaus sexual 6 săptămâni
-evită efortul fizic
-toaletă plăgi abdominale
-alăptat
-revine la control conform programării.
Semnătura şi parafa medicului: Dr. Dragu”

86,44% – ponderea cezarienelor la Spitalul Ilfov, față de 36% media pe țară

Libertatea a solicitat Direcției de Sănătate Publică Ilfov cifrele oficiale ale cezarienelor din Spitalul Județean.

În 2018, 86,44% din nașteri au fost prin cezariană, mai mult decât dublu față de media națională de 36,3% din 2017, furnizată ziarului de Ministerul Sănătății.

Iată cifrele comparative:

Medical, maternitatea Ilfov nu are explicația pentru rata uriașă de cezariane

O precizare importantă: maternitatea Ilfov este de gradul 2, ceea ce înseamnă că nu primește sarcini premature sub 35 de săptămâni și are mult mai puține cazuri de cezariene dictate de condiții medicale urgente, față de Pantelimon, Bucur, Giulești și alte clinici, care sunt de gradul 3.

Maternităţile şi secţiile de obstetrică-ginecologie din România sunt împărţite pe trei niveluri: 1, 2 şi 3.  În maternităţile de gradul 3, categorie în care intră şi maternităţile regionale, pot fi rezolvate cele mai complicate naşteri şi cele mai grave afecţiuni la nou-născuţi.

Ierarhizarea maternităţilor şi secţiilor de ginecologie se face în urma unei evaluări complexe a infrastructurii şi a personalului medical, care cuprinde criterii precum: accesul la investigaţii, personalul specializat în neonatologie, ATI, posibilitatea de a acoperi în permanenţă gărzile pe aceste specialităţi etc.

Atunci când cazul este prea complex pentru a fi rezolvat de o maternitate de grad inferior, pacienta sau nou-născutul se transferă de urgenţă la o maternitate de grad superior.

România, țara cu cele mai multe cezariene din Europa

Consecința acestei politici a plicului? România este una dintre țările cu cele mai multe operații de cezariană, raportate la nașterile totale, din întreaga lume.

Conform unui studiu publicat recent în revista ştiinţifică PLoS, nici o țară din Europa nu are mai multe cezariene decât noi. În lume, doar patru țări, Republica Dominicană, Brazilia, Egipt și Turcia, au peste 50% cezariene. România e în primele 10 din cele aproximativ 200 de țări ale Globului, țara noastră având o rată a cezarienelor de 36%.

Sigur că situația e mai complicată decât cazul scandalos al medicului fals și protectorilor săi de la Ilfov, de vreme ce anumite spitale, mai ales din București, ajung și ele la cifrele uriașe de la Spitalul de Urgență Ilfov.

La fel de adevărat e și că dr. Dragu nu e singurul ginecolog de la acest spital și că politica “cezariană pentru bani” e aplicată pe scară largă și la Spitalul Ilfov și în alte clinici.

De asemenea, există o serie de avantaje în cazul cezarienelor şi e dreptul mamelor să aleagă. Dar tocmai aceasta este problema.

Plicul manipulează libera alegere a femeilor

În locul consimțământului informat, la noi se practică extorcarea femeilor din România.

Căci ce transpare, indiscutabilă, din aceste cazuri este tehnica de a induce false diagnostice femeilor sau copiilor nenăscuți: “miopie forte”, “cordon în jurul gâtului”, pentru a nu le lăsa să decidă singure, ci în funcție de interesele medicului și ale însoțitorilor săi din sala de operație.

Continuarea în Libertatea de mâine.

Citeşte toate episoadele investigației:

 

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Jaf organizat la scara larga  •  26 februarie 2019, 21:21

Conducerea spitalului este la fel de vinovata ca si escroacele. Vorbim aici despre 10 ani de spagi, distrus destinele unor medici, conditionat actul medical si pus viata in pericol a unor oameni. Si mai ales despre dispretul fata de pacienti. Daca nu existau aceste articole ele ar fi continuat sa opereze si sa "opereze" nestingherite, pentru ca din punctul de vedere al interlopilor din spital ele erau 100% in regula. Mai mult ca sigur ca dadeau dreptul la superiori si nu le intreba nimeni de sanatate. Le doresc sa aibe parte de un proces corect.

gicapuia  •  26 februarie 2019, 23:33

Chestia asta e in toate spitalele din tara. Toate. Combinatia cabinet propriua spital e sfinta. E lege in toata Romania. O cinsortinta s-a dus la cel mai bun medic orelist din oras . dupa ce un *** i-a facut niste spalaturi. NU mai auzea cu urechea si avea dureri. Medicul ia spus ca are timpanul fisurat si ca trebuie sa o opereze. A mers si la o clinica privata pentru o alta opinie. Nici vorba de timpan spart. Daca avea timpanul spart toate picaturile care le punea ar fi trebuit sa lesimta in gura. I-a aspirat urechea si aude perfect cu ea. Trebuie sa fii *** sa crezi ca cel mai tare medic din orelist din oras nu stie cind un timpan e spart. S-au invatat asa si nu ai ce sa le faci. Cine zice ca nu e asa insemna ca habar nu are pe ce lume traieste. Sa nu ma luati cu " nu toti sunt asa " ca nu tine. Maririle astea fabuloase de salarii nu au ajutat la nimic.La absolut nimic. Sunt la fel de rai ca politiceinii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PACIENTUEDEVINA  •  27 februarie 2019, 0:50

Dezamăgitoare prestația MS la interviul luat de Libertatea. MS a devenit purtătoarea de cuvânt a conservatorismului establishmentului medical, iar nu promotorul curajos al unor politici publice reformatoare în slujba pacienților-patroni ai serviciului public de sănătate. Este incredibil ca într-o țară UE, în secolul XXI, un MS să mai susțină mentalitatea anacronică potrivit căreia *pacientul este de vină*. Iată numai 2 exemple halucinante din interviu: 1) că infectările nosocomiale s-ar datora pacienților și aparținătorilor, fără a pomeni de indisciplina personalului medical și de nerespectarea fățișă de către spitale a normelor de igienă (lipsă apă sterilă la blocul operator și dezinfectanți etc.). Nu i-au fost puse întrebările extrem de importante și concrete ale publicului, scrise pe Fb (de ce întârzie emiterea OMS privind: transparentizarea totală a raportărilor IAAM, înființarea Direcției pentru protecția dr. pacienților; de ce e posibil ca în Italia să funcționeze spitale moderne în clădiri vechi de secole, iar în fiecare spital să funcționeze un tribunal al pacienților, pe când în Rou nu se urmează exemplele UE în niciun domeniu din sănătatea publică; ce să facă un cetățean dacă DSP mușamalizează neraportarea infecțiilor nosocomiale de către spital - adică probleme acute cu care se confruntă pacienții); 2)spitalele ar fi în halul în care sunt pentru că pacienții fură cearceafurile...nimic despre tunurile din achizițiile publice, despre dezinteresul și incompetența managerială...Cu asemenea mentalitate la vârful MS, serviciul public de sănătate nu va fi pus în slujba cetățeanului...De altfel, MS a declarat că nu i se pare normal să se ocupe și să răspundă la petițiile pacienților contribuabili privind deficiențele din sistem. No comment

PACIENTUEDEVINA  •  27 februarie 2019, 1:06

MS ne-a demonstrat din nou de ce este nevoie urgentă și acută de înființarea Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Pacienților, ca autoritate independentă care să garanteze aceste drepturi

dana  •  27 februarie 2019, 8:54

Toata lumea stie. Toti asteptam sa-si faca justitia treaba. Asta ar urma sa ne spuneti acum, dl T, cind incepe justitia sa-i ia la intrebari pe toti din spitalul asta, sa ancheati si condamnati mai repede. Poate e nevoie de voluntari si in justitie, la cite anchete au de facut in sanatate...

Florin  •  27 februarie 2019, 9:06

Pentru cine stie ceva management de organizatii, cu psihologie si sociologie, era clar ca lumina zilei ca marirea salariilor nu va schimba niciun comportament. Uitati-va la esecul experimentului cu venitul minim in Finlanda.

Coșcadâru  •  27 februarie 2019, 9:24

Am ascultat cu atenție interviul doamnei Sorina Pintea de la Libertatea Live. Eu cred că doamna ministru este bine intenționată. Din nefericire, se străduiește să văruiască closetul. Pentru a construi unul nou, curat și uscat, nu are suficientă znagă. „Buba” pornește chiar din învățământul medical de nivel mediu și universitar, în special din cel privat. La noi, niciodată interesele particulare nu se vor pune în slujba sistemului medical. Continuă apoi cu sistemul de rezidențiat lăsat la bunul plac al unor „profesori” care asigură rezidenților o pregătire profesională modestă și umilimțe cît cuprinde. Și în sfârșit totul se desăvârșește în spital unde incompetența, moralitatea îndoielnică, lipsa de etică sunt încurajate, ocrotite și promovate. Trecerea unor spitale importante în administrarea consiliilor județene este o greșeală imensă. A adus în activitatea medicală măruntele interese politice locale și arbitrariul. (A se vedea ce se întâmplă la S.C.J.U. Ilfov.)

ionut  •  27 februarie 2019, 9:36

Buna ziua tuturor ……….felicitari pentru Libertatea si felul in care o promovati ….. Pentru corectiutudinea mediatica si pentru ca publicul sa fie informat …..va rugam sa cereti de la Ministerul sanatatii urmatoarele date : 1. Cati voluntari ( medici ce au voie sa faca act medical ) exista in reteau spitalelor Ministerului Sanatatii , inclusiv la fostele doua spitale conduse de doamna ministru Sorinea Pintea si daca s-au incheiat cu respectarea prevederilor legale …..MS are deja aceasta situatie centralizata ceruta de la spitalele aflate in subordine . 2. Unde este angajat Baiatul doamnei ministru si daca a dat examen pe post …… Cu deosebita stima ……...

Mara  •  27 februarie 2019, 9:42

Sistemul este profund corupt si nu doar cel de sanatate. Trebuie facut ceva.

bg  •  27 februarie 2019, 11:24

Felicitări echipei! Punct ochit, punct lovit! Pacienții, opinia publică, trebuie sa beneficieze de la înf. corecte, de transparență. Nu trebuiesc subestimați! Vor ști singuri ce să aleagă și să ceară de la șist. de sănătate. La noi, filtrele (UMF, MS, DSP, Col. Medicilor, Ord. asistenților, CNSAS)) dintr-o societate. dem. normala sunt pervertite, alterate și blocate în interese personale, materiale. Ele trebuie făcute să functioneze înainte de a se ajunge în justiție. Sa insistam cu tenacitate, încăpățânare. Numai mor caii când vor câinii...

bogdan  •  27 februarie 2019, 11:58

la inceput am fost impotriva construirii de noi puscarii in detrimentul spitalelor sau si a scolilor acum insa ,bucuros as da din impozit catre constructia de noi puscarii ca sa nu aud cumva ca specimene ca astea doua n au unde sa si ispaseasca o bine meritata condamnare

carmen i  •  27 februarie 2019, 12:41

Situatia descrisa este revoltatoare, insa risca sa devia banalitate. Interviul cu Sorina Pintea arata clar ca individa este detasata de problemele sistemului sanitar. Fireste, recunoste ca exista coruptie in spitale, ca nu o doare gura, dar se comparta de parca n-ar fi treaba ei sa rezolve problema. Cu cata duiosie ne explica madam Pintea ca spaga nu va inceta sa existe, ca ea a facut tot ce s-a putut prin faptul ca le-a marit lefurile la medici. Sanctiuni, verificari, supraveghere - nimic, nici nu se pune problema. In rest, tot pacientii sunt de vina. Acinetobacterul este sanatate curata, pacientii de la Marius Nasta au murit de la prea multa sanatate... Voi, cei de la Liberatea, sunteti penibili. In loc sa luati un interviu dur, ati lasat-o pe Sorina Pintea sa va duca cu presul si sa va insire abureli. Nu va este rusine sa fiti atat de slugarnici cu aceasta individa? Ar fi trebuit sa-i spuneti: Doamna, ati uitat ca sunteti ministrul sanatatii, este treaba dvs sa rezolvati problemle sistemului sanitar si sunteti platita pentru asta. Mor pacientii in spitale si nici nu va pasa! Recunoasteti ca nu ati facut nimic sa opriti coruptia si nu ati luat nici o masura prevazuta de lege! de ce nu va dati demisia daca tot nu faceti nimic? Problemele nu se rezolva doar constatand ca exista!

pacientuedevina  •  27 februarie 2019, 13:01

MS este foarte bună la discursuri cu generalităţi, cu ce intenţii bune are. Această vrajă dispare în momentul când se pun întrebări punctuale privind existenţa dovedită a unor soluţii care funcţionează pentru probleme concrete din sistem, dar pe care MS refuză să le pună în practică prin OMS. De exemplu, de ce nu emite OMS pentru generalizarea în spitalele publice a Protocolului eficient de monitorizare a infectărilor intraspitaliceşti a pacienţilor, creat şi aplicat la spitalul din Braşov de către dr. Grigorescu Ovidiu Dan (şi cerut public de zeci de medici)? De ce numai pacienţii din secţia domnului dr. Grigorescu au această şansă, nu şi noi toţi ceilalţi? Sau când emite OMS (cerut de mii de medici, iar refuzul este unul dintre motivele principale pentru care medicii pleacă din ţară) privind despărţirea competenţelor manageriale de cele didactice ale şefilor de secţie, în sensul că fiecare secţie din spitalele universitare trebuie condusă administrativ (cu contract de management) de un medic care câştigă concursul pentru cel mai performant proiect managerial, iar NU automat de cadrul didactic cu cel mai înalt grad (profesor, conferenţiar). Acesta din urmă trebuie să fie şef numai peste activitatea didactică din secţie, adică peste rezidenţi şi studenţi, nu peste personalul medical şi pacienţi. De ce? Pentru că NU a dat concurs pentru postul din spitalul public, ci a primit din oficiu postul ("normă integrată" de 4 ore) doar pentru că este cadru didactic. Aceasta este CEA MAI MARE problemă pe care medicii o semnalează de decenii sub denumirea de "UMFistan" (www.jurnalistii.ro/ministerul-sanatatii-este-un-dinozaur-anchilozat-si-agonizant-interviu-cu-medicul-marian-stamate/;www.bugetul.ro/dezvaluiri-revoltatoare-ale-unui-medic-roman-care-da-de-pamant-cu-tot-sistemul-medical-ministrul-sanatatii-tace/). De ce MS nu ascultă nici medicii şi nu aplică reformele cerute de aceştia pentru buna şi corecta funcţionare a sistemului de sănătate? De ce MS rămâne captiv al acestui "UMFistan", până când să mai aştepăm, medici şi pacienţi, să fie emise OMS privind măsuri elementare de reformă? Se pune întrebarea legitimă: cine patronează în realitate sistemul medical din ROU, cine conduce MS?

Adrian B  •  27 februarie 2019, 13:54

Tolo, acești medici spagari trebuie să ajungă mai intai pe mâna *** apoi pe mâna procurorilor. Sunt studiu de caz ptr studenții de la ***.Si 1 milion de euro / lună, sa castige, ei vor cere șpagă in continuare.Sunt oameni ***. PS.Asa cum " Mafia" este ceva " made in Italia" , așa si " Șpaga" este ceva " made in Romania".La câți oameni bolnavi de "șpagă "pe cap de locuitor avem , putem să o înscriem în patrimoniul UNESCO.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează