Mărturii despre șpăgile pentru cezariene! Sorina Pintea spune că nici moartea copiilor de la Giulești nu i-a făcut pe medici să renunțe la banii negri!

Sorina Pintea dezvăluie că, din cauza banilor negri, "deși muriseră copii, corpul medical nu a vrut suspendarea Maternității Giulești că erau programate 60 de cezariene și veneau sărbătorile"!

miercuri, 27 februarie 2019, 2:14

Investigație de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Aceasta nu este o dispută între cele două posibilități de naștere: nașterea naturală și cea prin cezariană.

Aceasta este o dispută mult mai simplă: între adevăr și minciună.

Pentru că, dacă prima este o dilemă medicală și etică, a doua nu e o dilemă, ci o obligație: să le spui adevărul femeilor care nasc pentru ca ele să-și exercite dreptul de a opta.

Prin minciună repetată și motivată financiar, rata de cezariene a României este cea mai mare din Europa.

Iar Spitalul Județean Ilfov a ajuns la o rată de cezariene de 86%:

  1. Este exact inversul recomandării Organizației Mondiale a Sănătății, care susține că o rată de cezariene de 15% e normală și previne cazurile de nașteri complicate.
  2. Este aproape dublă față de alte spitale publice cunoscute pentru numărul mare de nașteri, inclusiv nașteri dificile, precum Filantropia, 45,77%, sau Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului,  52,51%.
  3. Este de două ori și jumătate mai mare decât media națională a României, 36%, oricum cea mai mare rată de cezariene de pe întregul continent.

Pacientele povestesc cum apar astfel de cifre, inexplicabile din punct de vedere medical.

Practica șpăgii, așa cum reiese ea din mărturii, nu e o întâmplare, ci o metodă derulată an de an.

Doctor: «Mi-a oprit medicamentos travaliul și am născut cu cezariană»

Medicul stomatolog F.B. a născut în 2018: „M-am internat pe 21 mai 2018 cu contracții, Dragu mi-a spus că nu sunt dilatată și mi-a oprit medicamentos travaliul, ceea ce nu mi s-a părut în regulă. Marți noaptea nu mai simțeam copilul mișcându-se și mi-am oprit singură perfuzia. Miercuri dimineața, Dragu mi-a spus că nasc azi, dar după două ore m-a băgat în operație, deși eu am dorit să nasc normal. Nu am înțeles nici până în ziua de azi de ce mi-a făcut cezariană! Pentru că se grăbea să meargă la cabinetul privat, fiind zi de consultații?”

Pacientă din 2019: «Nu am dat bani de bunăvoie»

Pacientă care a născut în ianuarie 2019: „Eu nu am dat bani de bunăvoie. Cu cinci minute înainte de a intra în operație, a venit doctorița Roxana Al Momani și mi-a zis așa: 150 lei mâna a doua, adică rezidentei Raluca, și 150 de lei anestezistului. Ba chiar m-a întrebat dacă am banii la mine sau sunt la soacra mea, care aștepta afară!”.

«Mi-a spus că are cordonul ombilical în jurul gâtului»

Anca Sava a născut în 2018: „Când a venit momentul să vorbim despre naștere, cu doctorița Dragu, eu am spus că sunt deschisă la ambele variante, tot ce mă interesa era, în primul rând, să fie bebelușul bine și-apoi eu. Așa gândește oricare mamă. Iar doamna doctor mi-a zis că are cordonul ombilical în jurul gâtului și că ar avea diametrul capului prea mare pentru bazinul meu și că asta ar putea duce la complicații dacă am alege să facem o naștere naturală și ea îmi recomandă să facem naștere prin cezariană. Eu am ținut foarte mult legătura cu Raluca. Ea m-a consiliat practic. Ea mi-a spus direct că-mi recomandă să fac nașterea prin cezariană, pentru că prin nașterea naturală pot fi nenumărate complicații. Mi-a zis că după nașterea naturală nu voi mai simți plăcere în timpul actului sexual”.

Cezarienele și-au crescut ponderea în România de cinci ori față de 1990

Această investigație a pornit de la medicul fals, care cosea mamele după naștere de la Spitalul Județean Ilfov și a ajuns la o problemă mult mai amplă.

După Revoluție, țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a procentului de nașteri prin cezariană din Europa: de la 7,2% în 1990, la 36,3% în 2017.

Înainte de Revoluție, suferința femeilor era imensă. Așa cum spune una dintre zecile de mii de cititoare care au rezonat cu investigația Libertatea, „creșterea numărului de cezariene este și răzbunarea femeilor împotriva interdicției, împotriva umilințelor, împotriva durerii”.

Acum, aproape 40% din femeile din România nasc prin cezariană, deși în peste jumătate din aceste cazuri nu se impune medical această procedură.

Dar, în ceea ce privește pacientele, e de înțeles. Și, de aceea, această poveste nu e despre alegerea între cezariană și nașterea naturală, ci despre dreptul lor de a fi corect informate.

Sorina Pintea: „Primul motiv sunt plățile informale”

Motivele ratei mare a nașterilor prin cezariană în România sunt:

Ieri, la interviurile Libertatea, ministrul Sorina Pintea a pus și ea pe primul loc șpaga. A folosit expresia „plăți informale”.

„E nevoie de reacția societății: fac un apel la pacienți să nu mai dea plicul!”

Întrebată de jurnalista Libertatea Laura Ștefănuț dacă este normal ca un șef de secție de Ginecologie, care câștigă 4.000 de euro net de la spitalul public, să ia mită de la pacienți, Sorina Pintea a fost fermă.

„Nu e un salariu decent cât ia șefa de secție?”, a întrebat ziarista.

„E un salariu la care eu nici nu mă gândesc”, a răspuns ministrul.

„Tocmai de aceea e nevoie de reacția societății și le cer pacienților să nu mai dea plicul!”, a continuat Sorina Pintea.

Ea a dezvăluit un caz uluitor.

„La finalul anului trecut, după ce Maternitatea Giulești a greșit grav, n-a respectat regulile și s-a decis suspendarea activității, au urmat presiuni mari din partea personalului medical”.

„Iar motivul este același: banii?”, a întrebat ziarista.

„Da, evident, asta am aflat și eu! Aveau programate 60 de operații de cezariană, veneau sărbătorile”.

Sărbători, cheltuieli, șpagă. Sfânta Treime pentru care Maternitatea Giulești nu s-a mai închis, iar afirmația n-o fac pacienții, ci ministrul sănătății.

 

 

Citește și:

Comentarii (24)Adaugă comentariu

carmen i  •  27 februarie 2019, 14:55

Rar vezi atata nesimire la un ministru. Asadar, Sorana Pintea stie foarte bine despre toate ilegalitatile, stie de spagi, de cezariene facute fara temei medical, de infectii etc. dar NU FACE NIMIC, desi are la dispozitie toate parghiile legale! In loc sa ia masuri, ne zice ca "societatea" ar trebui sa reactioneze! Ce ne facem cu medicii care nici nu te baga in seama daca nu le dai ceva? Are vreo stretegie dna ministru? Sa le mai triplam lefurile, eventual? Duma cum se vede, PSD ul a schimbat strategia. Pana acum se nega realitatea si nu se facea nimic, acum se recunoaste ( doar partial!) realitatea crunta si tot nu se face nimic. Iar Libertatea a alunecat pe panta slugarniciei, in loc sa puna intrabari tintite, sa scoate in evidenta faptul ca ministra nu isi face treaba si nu-i pasa de pacienti, sta sa gudure pe langa individa.

dana  •  27 februarie 2019, 15:05

Exista scoala de moase si exista persoane dedicate meseriei dar li se cere "cotizatie" de 4000Eur ca sa li se dea un post in spital! Raluca a fost inventata si tinuta in brate ca sa imparta banii cu protectaorele ei. Dar o moasa cu scoala si diloma e tinuta pe tusa pt ca nu cotizeaza la seful sectiei... In Franta toate nasterile naturale se fac cu moasa, doctoru vine doar cind e vreo complicatie. Moasa iti pune copilul la sin si te invata cum e cu lactatia, moasa te panseaza... La noi asistentele le-ar minca pe moase cu fulgi cu tot!

Toader  •  27 februarie 2019, 15:27

Femeile ar fi bine să nască acasă. Sarcina și nașterea sînt procese biologice firești nu stări clinice.

Vlad  •  27 februarie 2019, 15:33

Ai descoperit roata! Nu numai la cezariene este așa, ci aproape peste tot. Nu poți nici măcar profesa fără șpagă. Dacă ai dovezi, de ce nu sesizezi Procuratura? Pentru că ori ești laș, ori nu îți convine să se rezolve.

Pacientuedevina  •  27 februarie 2019, 15:44

Dacă MS rămâne pasivă în discursuri generice şi se preface că nu ar şti cum să facă ceea ce are de făcut, iată un simplu test (privind dovada aplicării sau nu în practică a bunelor intenţii), constând într-un elementar şi minimal program de început de pornire a reformei (starter) a serviciului public de sănătate, ce poate fi implementat chiar de mâine (deoarece NU costă bani) prin emiterea de ordine de ministru, prin care să dispună: 1) înfiinţarea în minister a Direcţiei pentru protecţia drepturilor pacienţilor; 2) afişarea obligatorie pe site-ul spitalelor a unui „contor” al nr. real de infectări nosocomiale ale pacienţilor, prin raportare directă on-line de către laboratorul de microbiologie, fără posibilitate de cenzură de către conducerea spitalului; 3) includerea obligatorie şi permanentă în consiliul de administraţie al spitalelor, cu drept de vot, a unui reprezentant al asociaţiilor de pacienţi; 4) încheierea obligatorie de asigurare de răspundere civilă de malpraxis pentru spitalele publice; 5) despărţirea atribuţiilor manageriale, de cele didactice, ale şefilor de secţie din spitalele universitare; 6) obligaţia tuturor medicilor din spitalele publice să depună anual DECLARAŢII DE AVERE (şpaga de la pacienţi şi de la industria pharma va fi simţitor redusă, iar fenomenul va deveni controlabil) sub sancţiunea confiscării bunurilor ce nu pot fi justificate, la fel ca şi în cazul celorlalţi slujbaşi publici. Deci, vorbind la concret, vreţi sau nu să faceţi ceva doamna MS pentru a începe măcar eliminarea deficienţelor? Acum puteţi dovedi concret. Să vedem faptele, că de vorbe ne-am săturat deja

bg  •  27 februarie 2019, 15:45

Halucinant! Cum sa apelezi la pacienți sa nu de-a șpagă? Acest ministru nu-și cunoaște responsabilitatile. Ii este frica să acționeze deși are legislația la dispoziție? Că sa faci curățenie în sistem ai nevoie de voință politică ....și eu nu vad asta la actuala putere. Noi, pacienții, ce garanții avem că vom fi tratați corect și onest de actualul șist. sanitar corupt, daca nu dam darul cui trebuie? In Romania sunt cadre medicale care câștigă mai bine că în afară și cu munca mai putina, weekenduri fara bătaie de cap, vacante și libere la discreție. De ce? Pentru că SE POATE...Doamna Ministru Sorina Pintea, că să fiți credibila, faceți în așa fel sa NU se mai poată....și aveți considerația noastra, astfel îngroșați cohorta ministrilor de până acum.

sergiu  •  27 februarie 2019, 15:56

Domnule Tolontan, cum se face că judecătorul Dolache Damian de la Curtea de Apel București, trimis în judecată pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului, judecă în continuare, deși este la rândul său inculpat, și secția de judecători a CSM nu îl suspendă, deși Art. 62 alin.(1) lit. a) din legea LEGEA Nr. 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede clar că Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri: când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni, după confirmarea judecătorului de cameră preliminară ( a se vedea dosarele nr. 2/42/2019 și nr. 2/42/2019/a1, aflate pe rolul Curții de Apel Ploiești) ? Dacă presa n-o să zică nimic, CSM-ul va dormi în continuare, iar un inculpat pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului va judeca în continuare alți inculpați pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului. Ce soluții va pronunța inculpatul -judecător e lesne de înțeles.

pacientuedevina  •  27 februarie 2019, 21:13

Numărul pacienţilor decedaţi la Institutul „Marius Nasta” a ajuns la CINCI (www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/inca-un-pacient-cu-acinetobacter-a-murit-la-spitalul-marius-nasta-1090043). Numărul de Ordine de ministru al sănătătii de măsuri urgente de reformă în domeniu (pentru raportarea transparentă on-line pe site-ul spitalelor a infectărilor nosocomiale; pentru aplicarea generală a Protocolului folosit de dr. Grigorescu la spitalul din Brasov; pentru numirea unui reprezentant al asociatiilor de pacienti în Serviciile de Prevenire a Infectiilor Asociate Asistentei Medicale din spitale): ZERO...Alo, se aude la MS, vă pasă, sau aveti alte preocupări acolo, mai importante decât viata pacientilor???

Spectator  •  27 februarie 2019, 22:04

destul de slab interviul. Ce-am aflat? ca unii doctorii cer/accepta/incureajeaza spaga desi au salarii de ~4000 euro? Mi-ar fi placut sa vad intrebarea despre solutiile ministrului Pintea si a PSD+ALDE pentru aceasta problema. Solutii pe termen scurt (~2 ani de mandat PSD+ALDE) si cele pe termen lung, in caz ca PSD+ALDE ar castiga alegerile. Plus, la maternitatea Giulesti a vorbit de presiunea cadrului medical, ok si presiunea a castigat si gata? Punct si mergem in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?

pacientuedevina  •  27 februarie 2019, 23:41

Este cel mai neperformant si duplicitar ministru, refuză să emită ordinele normative de ministru pentru reglementarea si implementarea măsurilor de reformare a serviciului public de sănătate prin punerea acestuia în slujba reală si controlabilă a pacientilor. Refuză până si să îi oblige pe medicii din sectorul public să depună declaratiile de avere, ca toti angajatii publici, pentru a pune capăt practicii nelegale a spăgii, scăpată de sub orice control de către MS. Nici măcar nu a emis ordinul de reorganizare a MS pe criterii de performantă. A fost numită prin Decretul nr. 76/29 ianuarie 2018, iar la peste un an de la numire are la activ ZERO ordine de ministru de reformare reală pentru respectarea concretă a drepturilor pacientilor contribuabili

pacientuedevina  •  27 februarie 2019, 23:50

Decizia ICCJ nr. 19/2015 - medicii din sectorul public au calitatea de functionari publici si NU pot primi plati suplimentare sau donatii - fiind functionari publici trebuie să depună declaratii anuale de avere. Respectati Decizia ICCJ, doamna ministru! Asa se eradichează spaga si coruptia din sistem, iar nu culpabilizând pcientul suferind si disperat că ar da spaga cu forta

ionut  •  28 februarie 2019, 8:32

Buna ziua tuturor ……….felicitari pentru Libertatea si felul in care o promovati ….. Pentru corectiutudinea mediatica si pentru ca publicul sa fie informat …..va rugam sa cereti de la Ministerul sanatatii urmatoarele date : 1. Cati voluntari ( medici ce au voie sa faca act medical ) exista in reteau spitalelor Ministerului Sanatatii , inclusiv la fostele doua spitale conduse de doamna ministru Sorinea Pintea si daca s-au incheiat cu respectarea prevederilor legale …..MS are deja aceasta situatie centralizata ceruta de la spitalele aflate in subordine . 2. Unde este angajat Baiatul doamnei ministru si daca a dat examen pe post …… Cu deosebita stima ……...

PaCiEnTuEdEvInA  •  28 februarie 2019, 12:32

Am avut un ministru al serviciului public al justiţiei "Altă întrebare". Acum avem un ministru al serviciului public al sănătăţii "Pacientul e de vină - nu trebuie să emit ordine dacă nu sunt respectate drepturile pacienţilor"... Care este numitorul lor comun? Oare dispreţul faţă de cetăţeni? Non combat-ul împotriva încălcărilor Legii? De ce să ne mai prefacem, de ce să se mai cheme acest minister, ca fiind al "Sănătăţii" cetăţenilor (conform DEX, sănătatea este un atribut al INDIVIDUALITĂŢII umane). Să îi spunem pe nume: Ministerul Afacerilor şi Prestatorilor din Sănătate. Aceştia sunt în centrul sistemului, NU sănătatea concretă a beneficiarilor pacienţi, ca individualităţi umane, cu drepturi determinate şi care trebuie garantate zi de zi

PaCiEnTuEdEvInA  •  28 februarie 2019, 13:27

MS şi-a devoalat foarte clar programul de guvernare a serviciului public al sănătăţii, în momentul în care trebuie să rezolve probleme CONCRETE, cum este cazul în care nu a sancţionat pe şeful de secţie al unui institut PUBLIC DE SĂNĂTATE, care a îndrăznit să acuze (cu un cinism record absolut în UE) pacientul-victimă a infectării nosocomiale de la Institutul M.Nasta, că acesta ar fi mers la institut nu pentru a i se salva viaţa, ci ca să moară acolo, ca apoi să îi poată arăta apoi cu degetul pe cei de la institut…MS nu l-a sancţionat, nu i-a reziliat contractul de administrare, nu a sesizat comisia de disciplină şi cea de etică a institutului, nu a sesizat Colegiul medicilor etc. Dimpotrivă, în stilul ei deja caracteristic şi devenit celebru, NU A FĂCUT NIMIC din ceea ce o obligă legea şi atribuţiile de serviciu, pentru care este PLĂTITĂ din banul PUBLIC de către toţi cetăţenii contribuabili

r adu  •  28 februarie 2019, 16:24

În DEX se spune: MÍTĂ, ȘPAGĂ, ȘPERȚ reprezintă sumă de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească mai conștiincios. Pacientul nu vine la spital-cabinet medical ca să determine personalul medico-sanitar să-și încalce obligațiile de serviciu, pacientul vrea să se facă sănătos ........ când pe piață sunt 3 mere și el vrea 10 mere. Pe de altă parte, pacientul dorește ca prin mită să forțeze (???) personalul medico-sanitar să-și îndeplinească mai conștiincios obligațiile de serviciu, care personal medico-sanitar deci ...... nu-și face treaba legală. Păi ..... dacă 11 din 10 pacienți dau mită-șpagă ...... cum să nu fie forțați ceilalți (care?) să dea mită, iar atitudinea asta este de decenii. Medicii ce nu primesc mită sunt arătați cu degetul la televizor, ca și cazuri de mare raritate. Declarațiile de avere la nivelul medicilor sunt acțiuni ce mimează legalitatea. Dar câți asistați sociali sunt ...... chiar legali??? Câți sunt legali cu veniturile dintre taximetriști, sau coafeze, sau instalatori, sau cei de la service-urile auto, sau piețari, sau camionagii, sau din industria alimentară, sau industria hotelieră, sau învățământ ??? Din cauza celor descrise, dar și a altora de același fel, există la populație un dor nebun de personalități ca Vlad Țepeș, Vadin, sau Codruța K și altele la fel ...... care...... se crede că poate ar face dreptate. Tot de aia, în perioadele când stânga ........ e stângace ........ drepta devine ........ extrem de galbenă în piață.

Pacientuedevina  •  28 februarie 2019, 17:59

Lăsaţi sofismele. Plăţile nelegale, pe care le încasează direct (le primesc conştient, NU le refuză) personalul medical din sectorul public (profitând de vulnerabilitatea, suferinţa şi disperarea pacienţilor), nu pot fi bagatelizate sau duse în derizoriu. Ele sunt şi rămân o ilegalitate şi un abuz extrem de grav la adresa pacienţilor, precum şi cauza principală a pervertirii funcţionalităţii corecte a sistemului. Medicii şi personalul sanitar din sectorul public au calitatea de funcţionari publici şi NU pot primi DIRECT plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi (donaţiile pot fi primite de spitale, cu respectarea destinaţiei stabilite de donator: pentru modernizarea spitalului, pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi, pentru un fond de premiere al angajaţilor etc.). Dacă personalul condiţionează actul medical de primirea plăţii, vorbim de luare de mită. Iar DECLARAŢIILE DE AVERE anuale pentru medici sunt instrumentul foarte eficient de reducere majoră a primirii plăţilor nelegale (atât de la pacienţi, cât şi de la industria farma), deoarece se controlează veniturile întregii familii, iar apariţia peste noapte de vile, terenuri, maşini şi motociclete de lux, conturi, bijuterii etc. nu mai este uşor de mascat. Cine vrea plăţi directe legale, le poate obţine în sectorul privat, în cabinetul privat propriu sau în spitale private. În concluzie, şpaga la medicii din spitalele publice NU este o problemă de mentalitate, ci de LIPSĂ TOTALĂ de măsuri administrative de descurajare şi împiedicare (declaraţii de avere, confiscarea averilor nejustificate, controale şi metode de monitorizare eficiente şi de depistare promptă, sancţiuni eficiente de excludere din profesie în cazul dovedirii primirii plăţilor, neînfiinţarea Consiliului Naţional pentru Protecţia Pacienţilor etc.).

Razvan  •  28 februarie 2019, 23:10

Interesant articol. Imi spunea o colega ginecoloaga cand a ajuns in Germania dupa 2 luni ca medicii din Romania nu mai stiu sa faca nasteri naturale daca situatie este putin mai complicata. Probabil efectul triadei pe care a fost amintita mai sus : plic + comoditatea (programarii) + dorinta pacientului de a naste cu doctorul ales (orice compromis e necesar). De ce se intampla? Pai se intampla si pentru ca nici un Spital nu a intrebat vreodata doctorii pe ce cheltuie banii. Daca spitalul ar avea date/ ar fi interesat sa vada cati bani da pe cezariene cum ar sta situatia? (Bine aberatia sistemului romanesc e posibil sa plateasca asa prost nasterea naturala prin DRG incat Spitalele sa fie fericite ca se fac cezariene). Din pacate probleme ca acestea se reduc la o parte a legii care guverneaza sistemul medical si anume faptul ca pacientul in sistemul de stat este pacientul unui medic curant anume si nu pacientul sectiei. Daca pacientul al fi al sectiei - vazut de toti, de alti medici zilnic, nu ar mai avea cui sa ii dea spaga - ca doar nu va da spaga la toti medicii de pe sectie sa il opereze. E o chestiune care va trebui la momentdat luata serios in discutie in sistemul sanitar. Cat despre supararea unor ca ministrul nu face nimic. II anunt ca nici nu prea are ce sa faca. In Romania exista o tendinta de a gasi vinovatul - sariti pe Ministru el are parghile. Din pacate el are responsabilitatea sa faca un sistem disfunctional sa supravietuiasca - iar vinovatii pentru stadiul in care e sistemul sanitar suntem in primul rand noi (si prin noi inteleg breasla medicala) caci noi am suportat si am facut compromisuri si am ajuns aici. Ulterior urmeaza politicieni si poporul. Unii ca nu au facut altii ca au votat si nu au cerut. Dar schimbarea nu poate sa se produca peste noapte ci treptat - acum 3?-4? ani citeam ancheta dumneavoastra despre Hexi. Eram rezident anul I si credeam ca masurile drastice se pot lua. Acuma inteleg ca fara munca unor oameni ca dumneavoastra mizeria o sa planeze in continuare in sistem si noi care ne luptam sa schimbam ceva nu avem nici o sansa. Va rog sa continuati - desi nu stiu cum rezistati!

^^  •  1 martie 2019, 8:13

Atata PSD-ALDE.. Spagi se dadeau si pe vremea lui Ciolos si pe vremea lui Boc si nimeni n-a facut nimic. In 2019 descoperim toti ratele de cezariana si spagile la medici. Wow, ce soc, zici ca nu s-a lovit nimeni de asta pana acum. Dar toti tac si merg pe burta si dau plicul. Indiferent daca e la ginecologie, ATI sau chirurgie, etc (am un exemplu personal). Daca n-ar mai da nimeni spagi in spitale, nu si-ar mai permite medicii s-o ceara. Asta e un obicei incetatenit de ani de zile si nu numai in sistemul medical. Nu aud pe nimeni sa comenteze despre sumele uriase luate de profesori drept cadouri de Craciun, 8 martie samd. Ori bani, ori cadouri luxoase. Altfel iti trateaza copilul ca pe un gunoi. Nu zice nimeni sa nu iei ceva simbolic, dar se cam ajunge la absurd. Despre asta cand scrieti, dle Tolontan?

^^  •  1 martie 2019, 8:15

Si hai sa ne oprim putin si asupra asistentelor, ca pe ele le-am uitat.

pacientuedevina  •  1 martie 2019, 8:59

De astazi puteti merge la cinematografe sa vizionati filmul romanesc "Sa nu ucizi" (privind Hexi, UMFistanul, mafia medicala). Prin acest simplu gest cultural, puteti da um semnal civic guvernantilor privind nemultumirea dvs. fata de serviciul public de sanatate. Pentru ca ei declara ca nu inteleg de ce de prabusesc in sondaje. Iata de ce: debandada din sanatate pastorita de ministra "pacientul e de vina"

antonia  •  3 martie 2019, 10:04

Despre comportamentul jenant al colegelor ei de partid, ajunse in functii de conducere la fel cum a ajuns si ea, de ce nu vorbeste d-na ministru, atat de transant? Foste secretare conduc acum spitale si directii de sanatate publica, fara sa fi avut o minima experienta in domeniu, singurul lucru pe care stiu sa il faca este sa execute orbeste ordinele absurde ale celor care le-au numit. Au transformat spitalele in campuri de batalie in lupta PSD de a pune mana pe tot ce a mai ramas de furat. Angajari pe bani grei, posturi scoase "cu dedicatie", numiri in functii pe criterii nelegale, contracte de achizitii pt. firmele apropiatilor PSD, constructii nelegale, care pun in pericol activitatea medicala si viata pacientilor, lipsa aparaturii in spitalele de stat (ca sa mearga pacientii in privat) si ex., pot continua. Despre asta, d-na ministru nu doreste sa discute. Sau despre rata mortalitatii in spitale, din cauza coruptiei generate de felul in care sunt manageriate spitalele!!!

Ministrul care nu face nimic  •  5 martie 2019, 12:16

Am sa ii ofer eu o solutie doamnei ministru. Salariile au crescut, nu este normal acum sa creasca si pedepsele EXCLUSIV PENTRU PERSONALUL MEDICAL SPAGAR? Statul roman, asa cum este el, a facut un efort mare pentru a-i renumera in plus pe medici. Acest efort este suportat de catre contribuabil, adica acelasi om caruia i se pune cutitul la gat sa mai dea si spaga. Dublu taxat. Daca cetateanul este dublu taxat - de ce nu sunt si medicii spagari dublu pedepsiti? Statul roman si-a facut datoria fata de ei, acum sa isi faca si ei datoria fata de pacienti. De ce nu se face o campanie DENUNTA PRIMUL TAU MEDIC SPAGAR. Sa se ofere premii vacante si autoturisme. La 5 medici spagari dovediti de instanta - superbonus superbingo. Va garantez ca vor pleca mai putini medici cinstiti in strainatate. Medicii cinstiti pleaca si pentru ca sunt dati la o parte de clanurile de interlopi din spitale. A se vedea cazul Ilfov. Nu este posibil sa li se creasca salariile si ei in continuare sa ia pielea de pe oameni si sa puna viata in pericol. Este inacceptabil.

Panaiota D  •  24 martie 2019, 9:15

Ce înseamnă “plăți informale”?

mercier  •  13 iunie 2019, 15:11

Incredibil, dar adevărat, am cunoscut un om minunat pe nume Barbetti care îi ajută pe oameni și care mi-a acordat un împrumut de 88.000 €, care trebuie să ramburseze peste 4 ani, cu un interes foarte scăzut de la el sau de 3% pe întreaga durată a împrumutului și de acolo în dimineața următoare, am primit banii fără protocol. Aveți nevoie de credit personal, Banca dumneavoastră refuză să vă acorde un împrumut, sunteți în cdi și altele să se adreseze la ea și veți fi mulțumit, dar ai grijă pentru tine, care nu le place să ramburseze împrumuturile.Aici este adresa lui de e-mail: [email protected]

Comentează