Secretizarea șpăgii: poliția face percheziții la trei săptămâni după ce Libertatea a descoperit medicul fals de la Spitalul Ilfov, iar judecătorii închid publicului procesul unde dr. Burnei e acuzat de mită!

Ceva fundamental se schimbă în societate, iar justiția pare incapabilă să-l servească pe cetățean

miercuri, 6 martie 2019, 9:11

Un proces deschis e garanția inculpatului că nu va fi acuzat în mod opac de către stat și judecat în culise.

Asta în mod normal.

În cazul doctorului Gheorghe Burnei, nu acuzarea, ci avocatul apărării a solicitat secretizarea procesului. Și faptul că a cerut e un drept legitim, dacă asta îi asigură o mai bună apărare clientului său, la care orice cetățean are dreptul.

Straniu e că procurorul de ședință nu a obiectat.

Iar judecătorul Marius Joița a admis cererea.

”Interesul minorilor”

Când Luiza Vasiliu, jurnalistul care a investigat îndelung cazul, a întrebat Tribunalul București care este motivul secretizării procesului, i s-a răspuns cu un citat din lege.

Cu mare probabilitate, pentru că Tribunalul București nu a dorit să explice exact motivul secretizării, judecătorul susține că are la baza deciziei sale ”interesele minorilor”.

Într-o societate democratică e o insultă ca oamenii să nu știe exact de ce a luat judecătorul o anume decizie, dar să discutăm pe datele pe care le avem. Suntem în teoria probabilităților. Probabil ”interesul minorilor”.

Dependența justiției de pilele din spitale

Care este interesul minorului să nu se afle că părinții săi îl acuză pe un medic că a luat mită?

Este evident că beneficiul aparține acuzatului, și nu minorilor. În spatele ușilor închise, doctorul e cel care scapă de rușinea publică a faptului că părinții îl arată cu degetul în instanță, povestind cum i-au dat bani în momentul lor de suferință și de vulnerabilitate extremă. Atunci când copiii lor erau prăbușiți, ei cotizau cu sume imense la ”domnul profesor”.

Dovadă că avocatul doctorului ortoped e cel care a cerut închiderea ședințelor pentru public și pentru presă.

Faptul că procurorul a socotit că un proces închis e calea către atingerea interesului public, asta e rizibil și ține de dependența justiției de sistemul sanitar. Mai concret, cei din poliție sau din magistratură au și ei nevoie de pile în spitale. Căci procurorii, judecătorii și polițiștii sunt tot oameni.

Departamentul de Arheologie al Poliției Capitalei

Conduita fricoasă a justiției, care decenii la rând nu s-a atins de șpaga și de corupția din spitale, se reflectă și în ceea ce a făcut poliția de la Secția 9 în cazul doctorului fals de la Spitalul Ilfov.

Dacă îi respecți pe medici, atunci îi găsești pe cei care își bat joc de profesie, care spoliază pacienții, nu mușamalizezi dosarele. Când cauți adevărul, atunci arăți cu adevărat că-i apreciezi oamenii care lucrează în mediul stresant al spitalelor.

În România, falsul respect pentru medici al polițiștilor și magistraților a ajuns atât de toxic încât ei nu știu să se comporte nici măcar când presa descoperă un doctor fals.

Făcut public în 12 februarie de către Libertatea, cazul de escrocherie din sala unde nășteau mamele a fost tratat de către anchetatori după un Cod Penal interpretat în stil budist.

Relaxați, abia azi, 5 martie, polițiștii au poposit în locuința falsului medic Raluca Bîrsan și în cea a șefului de secție Roxana Dragu, despre care numeroase paciente au declarat în ziar că i-au dat mită.

Percheziție după trei săptămâni e, vorba unuia dintre cititori, o faptă demnă de Departamentul de Arheologie al Poliției Capitalei, dacă o exista așa ceva.

Toate aceste jocuri de culise nu țin cont că autoritățile se joacă cu focul, pentru că starea de spirit a populației este la limita exploziei.

Sorina Pintea: ”Le cer oamenilor să nu mai dea plicul”

Șperțul, mita, șpaga, plicul, atenția au fost parte din ADN-ul spitalelor din România și, în general, un ceremonial acceptat al sistemului public.

Dar după ce cetățenii au mărit, de la dublu la triplu, veniturile pentru 200.000 de oameni din universul sanitar, oamenii nu mai sunt dispuși să continue jocul propriei umiliri.

Cuplată cu toată corupția și riscul la adresa pacienților, povestea cu plicul a ajuns insuportabilă. Tot mai des apar mici gesturi, discrete fuioare de fum, aici o zdruncinătură, acolo un aer de refuz, care indică iminența erupției vulcanice.

Când însuși ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune ”Le cer oamenilor să nu mai dea plicul!”, înseamnă că lucrurile au ajuns într-un punct periculos.

Oamenii nu mai suportă. Cine nu înțelege pune asupra societății un mare risc.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

dana  •  6 martie 2019, 10:02

***, exact ca ***. Numai ca si ala a scapat pt ca au fost destui care au zis ca "fara cercetarile lui *** nu ar fi avansat fertilizarile cu gemeni"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  6 martie 2019, 11:05

Plicul nu va disparea in veci, e mostenire genetica .. Scapi de plic si mai ales scapi cu viata doar daca ai norocul sa apari prin presa. Tragic.

Mihai  •  6 martie 2019, 11:07

Din pacate lucrurile nu se opresc aici. Intreg sistemul medical este corupt si se punrbatista pe tambal. Va invit sa cercetati cum anumiti medici din Institutul de Pneumologie Marius Nasta, desi au salarii de 10,000 - 15,000 lei, acestia nu trateaza bolnavi, nu consulta in ambulatoriu sau camera de garda. Sunt chirurgi care in zece ani au operat cel mult 60 bolnavi. Insa ministrii sanatatii au inchis ochii, doamna Pintea inchide ochii, iar singura masura a fost de a desface contractele de voluntariat cu medici care isi desfasurau activitatea fara vreo remuneratie sau spagi.

bg  •  6 martie 2019, 11:15

Sa le luam pe rand! Politistii, procurorii, judecatorii sunt platiti de stat, au venituri limitate, nu-si permit sa se trateze in sp. private sau in afara. Mai au si rude prin provincie cu probl. de sanatate si se gandesc ca un medic cat de mic e bun la casa omului si atunci adopta politica strutului cand vine vorba de spaga din sist. sanitar. Stiti cum e cu mita din spitale? Este ca BOALA: intra cu caru' si iese cu lingurita, cu conditia sa beneficieze de tratamentul adecvat. Solutia propusa de Ministrul S. Pintea este din seria PACIENTUL E DE VINA (ca da spaga). La ora actuala spitalele de stat (din Bucuresti) sunt napadite de pacienti grav bolnavi veniti nu numai din Buc. ci si din provincie, de la mari distante, in ochii carora se citeste disperarea sa prinda un pat liber in spital, un medic dispus sa-l opereze. Cererea este mult mai mare (coplesitoare) decat oferta. Despre ce vorbim aici? Si atunci cum sa ceri omului pentru care fiecare clipa de intarziere conteaza si care vrea sa-si salveze viata, sanatatea cu orice pret, sa nu cotizeze cand toti in jurul lui o fac? Ce politica in sanatate este asta? Este praf in ochii pacientilor...Fa domnule spitale regionale noi (cum s-a promis) cu supraveghere video, asigura nr. de paturi la mia de locuitori, incadrarea cu personal sanitar calificat, sectii de specialitate in fct. de incidenta bolilor de la noi, nu dupa ce specialitate are nu stiu ce cunostinta a d-lui profesor, a managerului sau a pres. cons. judetean. Pune PACIENTUL si suferintele sale IN CENTRUL preocuparilor sist. medical si nu interesele pecuniare ale breaslei resp. si sa vezi cum se diminueaza mita. Chiar daca presiunea insuficientei castigurilor in sist. sanitar a fost ridicata, dreptul la recunostinta pecuniara, mita, spaga al pers. medical a ramas si va ramane mult timp de aici inainte. El exista si pe timpul comunismului si a fost cultivat, incurajat, dezvoltat pana la insuportabilitate, vampirism timp de 30 de ani. Mai stiti cum legitima medicul S. Oprescu spaga din sist. medical? Exemplul cu sticla de ulei oferita doctorului...(poate ca valoarea a sute de baxuri de ulei)

Florea  •  6 martie 2019, 11:23

Asta e doar inceputul, Tolo. N-o sa mai aveti acces la informatiile dintr-un proces. Ce va urma pentru presa, te intrebi? Legi anti calomnie si anti defaimare, deja se testeaza apele cu cei care cica zic de rau de guvernul actual al Romaniei pe la Bruxelles, si care cica nu sunt patrioti si ar trebui sa li se inchida gura. Mai vorbim pe tema asta cand vom apuca vremurile cand ziaristii nu vor mai putea sa scrie de nimeni si de nimic inainte de a avea o sentina judecatoreasca, pe motiv de calomnie si atingere a demnitatii publice. Pana atunci, tu continua sa-l ataci pe domnul Sora si sa-l aperi pe iordache (ordonanta 13, alta intrebare, gesturi obscene in parlament, etc.), continua sa o ataci pe Kovesi si sa-l aperi pe toader, dorneanu, etc. In curand astia si cei de teapa lor o sa va puna voua, ziaristilor, juvatul de gat. Dar nu-i nimic, ramane sportul si o sa va puteti intoarce la prima pasiune

Andrei F  •  6 martie 2019, 12:35

Acest articol deocamdata nu am sa- l citesc...De ce? Pentru ca inca nu vreau sa impart prea multe cu cei ca dv.... Eu imi amintesc de niste alegeri unde Patriarhul de Ilfov a amenintat cu interventia politiei daca jocurile nu sunt facute pentru el...Public,la televizor!!!Imi amintesc cum acelasi Patriarh a avut tangenta cu cazul Shanghai...Imi amintesc si de cazul Armeanu si zecile de plangeri trimise de la Cotroceni la ultima institutie...Armeanu tot cu Spitalul Ilfov ...Dv. nu aveti memorie sau nu va permiteti? Cum sa nu fie normal ca Politia sa intervina dupa ce s- a dat alarma si titilul e frumos,curat...??? Cand va tratati oameni buni de amnezie?!?!?

octavian  •  6 martie 2019, 13:20

societatea democratica iti garanteaza dreptul la intrebare, nu la raspuns. de ce trebuie sa stie cetatenii argumentele in baza carora a luat cineva o decizie?

carmen i  •  6 martie 2019, 14:14

Sunt de acrod cu dvs ca justitia procedeaza incorect in cazul Burnei, judecand la secret. Este insa explicabil daca ne gandim ca se pregateste, proabil, o mare musamalizare, in care 90% din acuzatii vor fi date la o parte fara motive temeinice. Publicul trebuie tinut in umbra, precum ciupercile. Pot sa spun din propria mea experienta ca justitia este extrem de toleranta si protectoare cu infractiunile facute de medici, mai ales cand este vorba de "marile somitati". La cata spagareala exista in spitale, ar trebui sa fie inchisorile pline de medici, insa abia daca vedem 1-2 cazuri pe an. De achizitii trucate si de conflicte de interese nu mai auzim nimic . Malpraxisul nu exista. Medicii se pare ca au "imunitate" in fata legilor, indiferent ce fac. Infractiunile exista, dar numarul de condamnari este incredibil de mic - mult prea mic prentru a schimba cu ceva coruptia din sistemul sanitar.

ionut  •  6 martie 2019, 16:36

Buna ziua din nou .......am vazut cu interes cum doamna ministru a numit un nou manager la Bagdasar Arseni.......alooooo romania trezestete ....doamna ministru avea numirea de joi facuta doar mai trebuia sa puna data de mana pe ordin ..........aloooo romania ............trezestete ce naiba avem ....suntem toti *** ........doamna mihaela tanase de la presa ............cum naiba se face ca a-ti gasit asa repede un nou suflu ...........si apropo doamna ministru parca la ora 10 il chemase - ti pe domnul manager la Minister ........chiar asa suntem toti ....nestiutori .......... repet o intrebare : 1 2. Cati voluntari sunt in sistemul medical si cati la cele doua spitale la care dansa a activat o zi frumoasa romania ..........

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2019, 16:37

@ionut: buna ziua, puteti, va rugam, sa ne dati un email pe [email protected]? multumim!

Pacientuedevina  •  6 martie 2019, 16:49

1) Doamna ministru „Pacientul e de vină” îşi reconfirmă zilnic renumele: NU vrea şi NU face nimic concret pentru eradicarea şpăgilor, ascunzându-se penibil în spatele unor campanii superflue de „informare” a pacienţilor, ca aceştia să nu mai dea şpagă, ceea ce înseamnă absolut NIMIC (nu pacientul suferind, disperat şi vulnerabil e problema). Dimpotrivă, în mod perfid şi inadmisibil alimentează gogoriţa că cetăţenii pacienţi ar trebui culpabilizaţi…(în ţările civilizate, MS ar fi sancţionat de Consiliul pentru Protectia Drepturilor Pacientilor). Că aceste campanii de informare, inclusiv avertismentele şi sancţiunile date de conducerile spitalelor medicilor, au efect ZERO este dovedit (www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/perchezitii-la-spitalul-judetean-neamt-manager-am-sperat-ca-oamenii-inteleg-de-vorba-buna-1092693). Acesta e nivelul de competenţă şi performanţă al MS. În realitate, MS ascunde că soluţia este simplă şi extrem de eficientă: respectarea de MS a Deciziei ICCJ şi obligarea medicilor din sectorul public să depună DECLARATII DE AVERE anuale; introducerea în L95/2006 a sancţiunii INTERZICERII DE DREPT a exercitării profesiei de medic pentru 1 an în cazul dovedirii primirii de şpăgi. NU puşcărie. Rezultatul ar fi imediat şi permanent. Dar este clar că nu vrea ministra să pună capăt acestui flagel de corupţie din sistem, prin luarea acestor măsuri elementare; 2) În Rou, NU există un minister al Sănătăţii cetăţenilor, ci al Afacerilor şi Prestatorilor din Sănătate. 3) Dependenţa oamenilor din Justiţie de pilele din spitale poate dispărea extrem de uşor, prin înfiinţarea: a. Direcţiei de Cercetare a Infracţiunilor din Sănătate în cadrul Parchetului General; b. Sistemului independent de expertize medico-legale, care să devoaleze muşamalizările iml-urilor; Secţiilor şi completelor specializate în infracţiunile din sănătate în cadrul Curţilor de Apel (în prezent, ele sunt soluţionate de magistraţi nespecializaţi, majoritatea debutanţi de la judecătorii…). Pentru lipsa de reacţie a procurorului de şedinţă există soluţia legală a sesizării şefului ierarhic pentru a se cere desecretizarea, instanţa putând să revină asupra măsurii. Deci presa, dacă vrea acces, are solutii…În concluzie, SOLUŢII SUNT, simple, ieftine şi eficiente. Voi, stimaţi cetăţeni, faceţi ceva să fie puse în practică, scrieţi petiţii conducătorilor statului, faceţi acţiuni de protest…? Sau aşteptaţi zadarnic după ministrul „Pacientul e de vină”. Vă convine să fiţi minţiţi şi să vi se ascundă numărul alarmant şi inadmisibil de decese datorate infectărilor nosocomiale (www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/de-trei-ori-mai-multe-decese-la-institutul-marius-nasta-decat-cele-anuntate-oficial-1093159). Dacă vi se întâmplă şi celor dragi vouă?

Avem incredere…  •  6 martie 2019, 17:22

Un fleac! Facea si el experimente pe oameni... O sa dureze procesul 45 de ani si faptele se vor prescrie. Ce atatea batai de cap? Plus ca o sa imbatraneasca, o sa scrie carti. Poate are si ditamai familionul de intretinut. Nu ii face si pe ei tata tot directori, sefi, somitati? Cu putin noroc o sa il vedem din nou la masa de operatii si prin emisiuni TV. In final tot statul roman o sa ii plateasca, din banii contribuabilului roman prost si fraier, daune morale pentru ca l-a inoportunat cu acest proces si a fost deosebit de afectat emotional. Lasati asta cu dreptul la acces la informatie si respectul pentru cetatean, in Asia si Africa nu exista asa ceva.

gabric  •  8 martie 2019, 9:51

In America un doctor poate fi acuzat intr-un proces penal doar in 2 conditii: 1. a facut rau cu voie, intentionat. 2. si-a desfasurat activitatea (operatii) sub influenta alcoolului sau a drogurilor

PACIENTUEDEVINA  •  8 martie 2019, 22:32

În care America? Cea de sud-vest? Another Medical Lie... Nici vorbă ca în USA să existe o asemenea superimunitate pentru medici. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

r adu  •  10 martie 2019, 18:41

Șpaga era funcțional explicabilă cât salariile din sănătate au fost de tip ajutor pentru asistat social, în bătaie de joc, ca de pe timpul socialismului. Șpaga era și o modalitate prin care era posibil de a șantaja perpetuu personalul medico-sanitar. Procesul dr. Burnei nu trebuie să fie secretizat, sau efectuat în Piața Centrală, ci să decurgă ca pentru orice cetățean. Părerea că asemenea personaj te va ajuta când ai avea tu nevoie de el, după ce tu l-ai ajutat, ....... este o himeră, pentru că după exerciții de zeci de ani el crede că totul îi este permis.

r adu  •  13 martie 2019, 9:52

Citesc acum despre respingerea de către Senat a legii ce ar fi dat posibilitatea ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă și luate în considerație la pensie. Recunoașterea efortului medicilor era o chestie de înțeles, dar nu a fost așa. Gărzile medicilor parcă ar fi un fel de voluntariat. Pe de altă parte se vorbește insistent ca voluntariatul să fie considerat vechime în muncă și se dorește legiferarea acestui lucru. Atunci ....... medicii să treacă gărzile ca ...... perioadă de voluntariat.

Comentează