Cum tremură firmele de asigurări, de panotaj și de publicitate în fața lui Gabi Firea! Și cum a oprit Primăria cutremurul să intre în București

Când, curând sau ani mai târziu, cutremurul va lovi România, toți responsabilii se vor ascunde în spatele încurcăturilor din legi

joi, 14 martie 2019, 5:23

 

Când îi întrebăm pe acești oameni de ce au fost părtași atât de mult timp, ei spun că au vrut să prevină situații mai rele. Iar dacă îi întrebăm de ce totul a ajuns să fie atât de rău, ei spun că n-au avut nici o putereRobert H. Jackson, unul dintre procurorii Procesului de la Nürnberg

 

Un mesh de dimensiunile unui teren de handbal a fost înălțat pe 4 martie 2019, ziua, pe un bloc din București și a fost coborât pe 8 martie, noaptea.

4 martie – atunci a fost montat bannerul publicitar
4 martie – atunci a fost montat bannerul publicitar

 

Noaptea, ca să nu se prindă nimeni.

Cearșaful mare cât China simula fotografic cum va ajunge blocul din Piața Națiunilor Unite în cazul unui cutremur. Era un mesaj dur, de 42 de metri pe 19,5 metri, o alertă în fața unei realități nu doar posibile, ci și probabile.

Așa arăta bannerul publicitar care arăta imaginea clădirii după cutremur
Așa arăta bannerul publicitar care arăta imaginea clădirii după cutremur

 

Peste trei luni, peste câțiva ani, peste un deceniu, un cutremur important, anticipează toți specialiștii, va lovi Capitala.

Obișnuită să nege știința și să pună în loc spectacol, Gabi Firea n-a suportat avertismentul unui seism indiscutabil. Poate că noi nu vom mai fi atunci când va urca din adâncuri cutremurul, dar mesajul de pe bloc venea din viitor, de la copiii și nepoții noștri. Vocea lor am șters-o. Alerta lor o ignorăm.

La îndemnul enervant al Primăriei, mesh-ul a fost dat jos urgent de pe clădirea de epocă, aflată acolo unde Calea Victoriei se varsă în Dâmbovița.

Imagine cu blocul după ce bannerul a fost dat jos
Imagine cu blocul după ce bannerul a fost dat jos

Evident, Gabi Firea nu putea face asta cu mâna ei, căci Primăria nu era parte în contract. I-a folosit pe alții. A folosit lașitatea noastră, a tuturor.

PAID – Lowe – Euromedia

Înțelegerea a fost încheiată, succesiv, între trei părți:

  1. Clientul – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o firmă compusă din toate firmele importante de asigurări.
  2. Autorul ideii – Agenția de creație Lowe, filiala unei mari rețele internaționale.
  3. Compania care deține dreptul de a pune bannerul, căci are spațiul luat de la asociația de locatari – firma de outdoor Euromedia, cea mai mare din România.

Euromedia a primit acceptul asociației de locatari, căci altfel nu poți afișa un banner pe nici o clădire. Totul a fost legal.

Dar faptul că nu e parte în nici un contract nu a putut opri Primăria să nu-și declare dezgustul, să preseze și să obțină, foarte repede, înlăturarea mesajului uriaș de pe clădire.

”Ne-au zis că nu se potrivește cu viziunea progresistă a Primăriei pentru București”, a spus, pentru Libertatea, cineva din Lowe.

Oficial, agenția n-a scos o vorbă.

Iar cei care au vorbit, Euromedia și PAID, au mințit.

Vinovat e vântul

Rugate să explice de ce a dispărut publicitatea, de către Cristina Radu și Daniel Ionașcu, colegii mei de la Libertatea care au descoperit subiectul, Euromedia și PAID s-au sfătuit până în ultima clipă cum să justifice povestea fără să se pună rău cu Primăria.

Inițial, susțin surse din piață, voiau să justifice că mash-ul li s-a părut nepotrivit, șocant, macabru. Până la urmă au căzut pe varianta ”vânt puternic”.

Numai că vântul a bătut puternic în București pe 5 martie, iar ei au dat jos mesajul anticutremur pe 8 martie.

O explicație indecentă a asigurătorilor, pe banii oamenilor

Apogeul lașității și al obscenității publice e atins de mesajul PAID.

PAID e o firmă unde acționare sunt companiile de asigurări, dar care reprezintă interesul public, căci cetățenii finanțează PAID pentru că sunt obligați de lege.

Peste 1,5 milioane de gospodării plătesc între 10 și 20 de euro pe an către PAID.

Campania publicitară de pe bloc, plus cea de la radio, a fost făcută pe banii acestor oameni. Ea avea ca rol conștientizarea riscului la dezastrele naturale și creșterea numărului celor care își iau asigurarea obligatorie, pentru că doar 19% din locuințe sunt asigurate.

Întrebați de ce au acceptat ca principalul lor mesaj să fie scos în miezul nopții, asigurătorii au răspuns că ei înșiși au fost victima unui dezastru natural. Chiar așa.

Merită să citiți ceea ce urmează.

”Avertizarea de vânt” e comparată cu ”dezastrele naturale”

Așa sună explicația PAID către public. Cu o ușurătate care ar îngrozi orice om decent, PAID s-a gândit să explice cedarea în fața Primăriei printr-un exercițiu de PR care s-a dorit inteligent, ”șmecher”, însă nu e decât o insultă.

PAID ia bani de la oameni, prin lege, ca să asigure locuințele doar în caz de cutremur, inundații și alunecări de teren.

Ce legătură au aceste evenimente grave cu ”o avertizare de vânt”?

Are, căci e vorba de ”uraganul Firea”.

Gândiți-vă cum vor arăta orele și zilele de după cutremur

Uneori trebuie s-o spui fără menajamente.

Acea zi va veni. Nu azi, nu mâine, dar va veni. Vom alerga rătăciți prin oraș, pe jos, căci străzile vor fi blocate. Telefoanele mobile și calculatoarele vor fi inutile, căci atât rețelete GSM, cât și internetul vor fi căzute, cel puțin o vreme.

Ne vom căuta copiii care învață în școlile neconsolidate, părinții din blocurile vechi, prietenii despre care nu vom ști, ore întregi, nimic.

Și după aceea, din prima seară a buletinelor TV, va începe vânătoarea oarbă a vinovaților.

Dar credeți că vom afla mare lucru? Dacă ei dau jos un mesh de avertisment, gândiți-vă cu ce determinare și cât de sistematic își acoperă deja urmele în cazul unui dezastru.

Iar vinovații nu vor fi ei, ci toți cei care ne plecăm acum în fața abuzurilor, fără să reacționăm.

Banalitatea răului

O societate nu protestează doar ieșind în stradă. E foarte bun și mitingul, însă nu ajunge.

O societate se apără dacă firmele de asigurări, agenția de publicitate și firma de outdoor, toate ditamai companiile, i-ar fi spus lui Firea: ”Nu!”. E un minim respect de sine.

Nu, nu Primăria e de vină. Ea a încercat. Responsabili sunt cei care cedează și care, astfel, participă la banalitatea răului.

Văzându-i pe foștii funcționari ai regimului cum fug de orice răspundere în fața crimelor nazismului, unul dintre procurorii americani de la Nurnberg a spus:

”Când îi întrebăm pe acești oameni de ce au fost părtași atât de mult timp, ei spun că au vrut să prevină situații mai rele. Iar dacă îi întrebăm de ce totul a ajuns să fie atât de rău, ei spun că n-au avut nici o putere”.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Florin  •  14 martie 2019, 19:21

Cate din marile firme din Romania au anuntat ca vor opri activitatea maine la ora 15 pentru 15 minute ? Aud ? Le pasa de angajatii lor care mor pe sosele in delegatii sau transportand marfa ? Cate firme de curierat vor opri lucrul, ca le mor in fiecare saptamana soferi ? AUD ???!!!

Andrei F  •  14 martie 2019, 19:53

,,Peste 1,5 milioane de gospodării plătesc între 10 și 20 de euro pe an către PAID.,,----Uite asa Tolontan si Libertatea se ocupa ei de aceasta mare problema de a face publicul constient de acest mare pericol...Nu ar putea sa faca Libertatea popularizarea problemei la o scara mult mai mare?Fara sa fie publicitate...

Horace  •  14 martie 2019, 19:58

Ceferistii opresc trenurile maine 15 minute?

stefan  •  14 martie 2019, 20:25

Saracu tolo moare de grija firmelor de asigurari care fac o reclama morbida ca sa poate face profit cat mai mare. Au mai fost firme care au facut reclame cu copii subnutriti din Africa. Banii sunt buni mai ales daca sunt implicate "mari " firme din strainatate care au grija de cei care le apara interesele.

Adrian B  •  14 martie 2019, 20:28

Tolo, ce companii mari? Daca erau mari companii așa cum spui tu in articol, veneau cu " armada" de avocați și o distrugeau pe Firea in instanță.Atat timp cat totul este legal ,nu si de ce sa dai inapoi. Asa se procedează în occident. La noi ca-n Balcani, mai lasa de la ei, mai lasa si primarita de la ea , o mana spala pe alta, si un contract pe altul.Ce la noi legea se aplică? Nu tata , se negociază ca-n bazar.De aceea suntem unde suntem, fără autostrăzi și cu wc in fundul curții. PS. Tolo , tu ne spui de acest caz,hai sa-ti dau alt exemplu celebru: numirea primului CEO al Portului Constanța. Stii cine a fost?Dl.Balut Lucian. Cine a făcut "selectia" ? PWC.Cum a ajuns un om fara experienta managerială sa fie selecționat sa fie "uns"CEO in Portul C- ta de către "celebra" PWC este de noaptea minții. Asa , ca pe mine nu mă miră cazul de fata." Toate-s la fel" Intrebare: in cazul unui cutremur ca cel din ' 77( sa nu spunem precum cel din 1802 ) ,oare cineva va fi tras la raspundere? Ma refer la cei care si-au pus semnătura pe diferite proiecte imobiliare, funcționari din primarie, Inspectorat in Constructii etc.

Mircica  •  14 martie 2019, 21:53

Draga Tolo, reclama respectiva poate fi considerata socanta. In orice tara civilizata reclamele socante nu sint difuzate catre public, sint prezentate pe la diferite intilniri de specialitate, au fost ani la rind si la noi organizate astfel de intilniri (Noaptea devoratorilor de publicitate cred ca se numea una din ele). Ca trebuie facuta o campanie de constientizare a populatiei in privinta dezastrelor si a asigurarilor sint de acord dar de aici si pina la a spune ca Primaria sau Firea au pus presiune pe cele 3 parti e cale lunga. Din cite stiu, pentru orice mash de publicitate ai nevoie de o autorizatie si de ceva avize. Te-ai intrebat ce scria in ele si ce au facut in realitate cele 3 parti? Daca au respectat ad literam ceea ce era in autorizatie e ok dar ne intoarcem la prima parte a comentariului meu. Daca e sa mergem pe ideea de socant atunci hai sa punem pe blocuri si imagini cu cadavre ciopirtite (viteza ucide si n-a purtat centura), cu copii bolnavi de cancer, etc. Totul are o limita, daca tie-ti plac extremele e problema ta dar nu spune ca asa e corect

Bogdan  •  14 martie 2019, 22:48

Nu ai cum sa ai pretentii de verticalitate de la o industrie care este nevoita sa subziste prin intelegeri subterane cu autoritatile care sa aleg tacit sa nu aplice o lege in vigoare prin care 60-70% din suporturile de publicitate ar trebui demolate. Ma mir ca acest proiect a ajuns sa fie instalat vreodata. My two cents? O echipa entuziasta care a sperat zadarnic ca poate face acest proiect sub radar

adrian  •  15 martie 2019, 0:04

Este destul de simplu. Euromedia nu a cedat de dragul primarului. A cedat pentru că încalcă legea in multe alte locuri. Și primarul ii permite tocmai pentru că poate avea nevoie de astfel de servicii. Primarul sau partidul primarului. Vorbim de Euromedia (un fel de Hexi) și panourile care obstrucționează vederea în intersecții. Așa este când nu respecți legea, ești șantajabil. Problema începe mult înaintea instalării reclamei

CCC  •  15 martie 2019, 1:25

Se poate dovedi ca mamzela firea a cerut inlaturarea reclamei? Cred ca este necesar si un aviz al primarei pentru "expunerea" publicitatii. Acum, serios vorbind, cum te protejeaza de cutrmur o polita de asigurare? O hartie? Dormi cu ea deasupra capuluk si daca, DOAMNE FERESTE!, pica blocul tu scapi?!. Stiu ca suna aberant, dar poate ca banii care ajung la societatile de asigurare, obligatoriu, poate ar trebui investiti in reabilitarea cladirilor. Poate asa am fi cu adevarat protejati, domnule Tolontan, nu platind catre PAID 10- 20 de euro anual, in speranta ca apartinatorii vor supravietui cutremurului si vor incasa prima de asigurare. Asta da protectie si cu siguranta vom dormi mai linistiti, stiindu-ne protejati de polita....

Horace  •  15 martie 2019, 8:04

CNAIR-ul se alatura protestului !!! Opreste pt 15 minute constructia de autostrazi in toata Romania !!!

dana  •  15 martie 2019, 9:30

PSD va iesi invingator si la urmatoarele alegeri pt ca au acaparat tot prrin puterea banului promis. Noi ne-am pierdut coloana vertebrala in comunism prin parintii nostri. Neam compromis.

Cătălin Radovici  •  15 martie 2019, 9:31

,, Dar faptul că nu e parte în nici un contract nu a putut opri Primăria să ÎȘI declare dezgustul... ''

danilovic  •  15 martie 2019, 10:27

Pentru cei care vor sa aiba o imagine mai clara a ceea ce va insemna cutremur mare in Bucuresti: https://www.decatorevista.ro/cutremur-orasul-vulnerabil-dor-28/

Dan  •  15 martie 2019, 11:56

Companiile nu vor opri activitatea, pentru ca sunt conduse de romani, si *** de frica ulterioarelor represalii, tipic! Cei din aparatul de stat cu functii de conducere vor dori sa-si mentina posturile ocupate prin numire politica si nu prin concurs. In concluzie o sa iasa un lucru romanesc, adica ne terminat. Viva la democracia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bogdan  •  15 martie 2019, 12:25

Cătălin, cearșaf, nu cearceaf.

Șerban  •  15 martie 2019, 13:50

Mare adevăr ai scris - de ținut minte! Firea este de vină dacă la un curemur cade un bloc sau, de ce nu, mai multe! Mori de foame dol.Tolontan?!

xstelu  •  15 martie 2019, 15:09

Andrei F,postac si pesedeu ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendo  •  15 martie 2019, 18:42

@Serban - ba, tu esti prost sau te prefaci? Daca ai votat cu PSD, respectiv Firea, atunci clar nu te prefaci. Ce vrei sa spui? Ca e cutremurul de vina, nu? Nu cumva sunt de vina factorii de decizie care, in loc sa cheltuiasca banii acolo unde trebuie si sa se ocupe de toate cladirile cu bulina rosie (sau fara), fac festivaluri pentru prieteni, umplu orasul cu iepurasi, infiinteaza tot felul de firme pentru rubedenii? Vai de capul tau... Si daca iti cade blocul in cap sau euro ajunge maine 7 lei, tu tot pe astia o sa-i votez. Ca atat va duce creierul.

ticbis  •  15 martie 2019, 19:57

Tolo, esti in eroare! NU exista panotaj stradal, banner afisat public, reclama sau mesaj publicitar ori electoral, care sa fie expuse pe domeniul public fara AUTORIZATIE de la PRIMARIA comunitatii respective! Asa e peste tot in lume; si e normal sa fie asa! Cu alte cuvinte, in ecuatia acestei afaceri, pe langa entitatile pe care le-ai amintit in articol (clientul- PAID, creatorul- LOWE, executantul- EUROMEDIA si proprietarul- ASOCIATIA DE LOCATARI), este OBLIGATORIU (conform legii) si asocierea PRIMARIEI, fara al carei aviz pozitiv NU se poate afisa NIMIC in spatiul public controlat de aceasta! Asa e LEGEA! Tolo, e normal sa fie asa; altfel ar fi haos. Spre exemplu, daca tu vrei sa-ti inscriptionezi portierele masinii de serviciu cu logo-ul companiei la care lucrezi (Libertatea sau Gazeta Sporturilor sau Ringier) si sa circuli cu ea prin Bucuresti, ai nevoie de aprobarea Primariei Capitalei si platesti o taxa. La fel, daca eu imi confectionez un banner si-l afisez in exteriorul balconului apartamentului meu, proprietate personala, fara sa am aprobarea de la primarie, primesc amenda in secunda doi. Este elocvent cazul in care un individ a proiectat prin laser un slogan protestatar intr-o noapte de miting popular din Piata Victoriei, din locuinta proprie, pe cladirile invecinate. A fost amendat de catre Primarie exact conform legii de care aminteam mai sus; n-are nicio legatura cu faptul ca, evident, protestul lui era pe deplin justificat! Asadar, conform legilor, NIMENI n-are dreptul de a afisa vreun banner sau vreo inscriptie publicitara la vedere in spatiul public, nici macar daca e pe proprietatea lui, daca n-are autorizatie obtinuta de la primarie! PS: Cat despre campania publicitara sustinuta de PAiD, consider ca e o teapa colosala! Sunt bani dati de pomana, aruncati pe geam! Polita aia de asigurare e valabila strict pentru inundatii naturale, alunecari de teren si cutremure. Referindu-ma strict la Bucuresti, in peste 50 de ani de viata, n-am auzit niciodata de locuinte distruse pentru ca s-au surpat in urma inundatiilor sau a alunecarilor de teren!:) Cat despre un cutremur mare, asa precum prognozeaza specialistii si prevad ziaristii, exista cladiri vechi supuse riscurilor de prabusire; dar astea reprezinta cam 5% din totalul cladirilor din Bucuresti si sunt cunoscute, identificate, monitorizate si proprietarii avertizati. Daca, totusi, cutremurul ce va urma va fi atat de puternic incat va darama intreg Bucurestiul, Tolo, te asigur ca la sediul PAID nu vei mai gasi caramida peste caramida... deci nu vad cine va mai fi la ghiseu ca sa-ti primeasca dosarul de paguba si sa-ti plateasca despagubirile pentru care ai cotizat!!! Culmea e ca PAID nu accepta sa-i asigure pe cei ce chiar au riscuri de alunecari de teren, de inundatii sau de cutremure!!! Evident, este o teapa de genul Caritas!!! Sa fim seriosi, PAID asta nu este o asigurare a locuintelor la dezastre naturale; este o simpla taxa aiurea, ca sa *** niste bani la buget de la cetateni; una dintre celelate alte o suta de taxe de aceeasi inteligenta. Cine a dorit sa-si asigure in mod real locuinta sau proprietatea, are de mult incheiata o polita de asigurare completa si complexa; nu surogatul asta ce nu valoreaza nici doua parale chioare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan65  •  15 martie 2019, 20:45

draga Tolo.vad ca in continuare ai mare drag la procurori si-i citezi la inceput de articol,chiar daca nu-s de la unitatile de elita(asta a fost o rautate pe care nu am putut sa mi-o reprim).doresc doar sa fac o remarca privind obiectul discutiei. mesh-ul respectiv este o mizerie atat din punct de vedere vizual(mi-a adus instant aminte de imaginile de pe pachetele de tigari) cat si ca mesaj.companiile de asigurari sunt in esenta (alaturi de companiile farmaceutice si banci)doar nite hoti ,asa ca nu-ti inteleg demersul,tu fiind jurnalist(sau macar asa te declari) asa ca ar trebui in teorie sa identifici probleme sociale si sa le prezinti.oricat am incercat sa gasesc asa ceva printre cele scrise de tine dar nu am reusit.in afara de niste insinuari cu iz de calomnie nimic.ai ajuns sa-l copii pe Theodor Jumatate ,sa crii la norma si fara noima

Mihai  •  15 martie 2019, 22:14

Mircica Oare ai vazut cum arata pictogramele de pe pachetele de tigari? Legat de teoria ta puerila cu factoru socant din campaniile de constientizare. Voiai poate o imagine cu gradina raiului pe post de consolare pentru victimele viitorului cutremur poate chiar ca ilustrare a beneficiilor unui cutremur disponibile in viata de apoi? Imi e imposibil sa iti inteleg logica.

codin  •  16 martie 2019, 7:51

Tolontan, din ce in ce mai penibil.

Mircica  •  16 martie 2019, 9:54

@Mihai Ca fumator, da, le vad in fiecare zi. Unele dintre ele imi intorc stomacul pe dos asa ca am grija sa cumpar pachete cu imagini mai putin socante. Numai ca acelea se adreseaza strict fumatorilor, nu intregii populatii. Nu intreaga populatie este vinovata pentru ca o parte din locatarii blocurilor cu bulina refuza consolidarea (da, au fost cazuri) sau ca pun conditii pentru realizarea acesteia si atunci hai sa socam pe toata lumea cu un mash. Acea campanie se poate duce pe latura financiara a pierderilor (romanului nu-i place sa-si piarda proprietatea) si nu pe partea pierderilor fizice (as putea spune ca multi nu dau 2 bani pe aceasta parte). Dar as vrea din partea ta un raspuns la intrebarea mea: ar fi misto sa vedem la fiecare colt de strada un panou cu oameni ciopirtiti?

Cătălin Radovici  •  16 martie 2019, 11:39

Domnule Tolontan, faceți corecția necesară!

dan65  •  17 martie 2019, 7:37

bai fratilor,nici macar nu este vorba de consolidarea unor blocuri.este vorba de asigurare,ca daca te ai asigurare nu mai cade blocul).oricum subiectul principal nu este mmesajul de pe mesh ci faptul ca Firea a avut puterea sa-l scoata fara sa se expuna personal,dar revin si insist ca asta este DOAR O IPOTEZA.ipoteza mea este ca primaria a atras atentia asupra aspectului dezgustator si agentia a indepartat reclama

Comentează