DIICOT CEAUȘIST – Fostul șef PSD al Radio România a cerut să afle cine dă informații pentru tolo.ro, procurorii au executat! Percheziții la 6 dimineața în casa unui redactor muzical, în fața fetei ei suferindă de autism!

Procurorii i-au confiscat laptopul, au luat-o la DIICOT și au făcut-o să recunoască o infracțiune inexistentă

marți, 16 aprilie 2019, 11:29

Investigație de Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

Cei trei bărbați și o femeie așteaptă în fața ușii. E marți, 30 mai 2017, ora 6 dimineața, pe palierul unui bloc din cartierul Obor. Ei sună scurt. O femeie de aproape 60 de ani deschide ușa.

”Bună dimineața, suntem de la DIICOT și am vrea să discutăm cu dumneavoastră”, spun musafirii. ”Dar cum ați intrat în scară, că e interfon jos?”, întreabă femeia. ”Avem metodele noastre”, zâmbește unul dintre polițiști.

Atunci, ea a văzut că, deși în civil, comisarul are un pistol sub haină.

”La 6 dimineaţa, cu două pisici şi un căţel, un copil handicapat şi o mătuşă bătrână”

Femeia care îi primește în casă, ”oricum ar fi intrat, că aveau mandat de percheziție”, se numește Gabriela Scraba și lucrează de 30 de ani la redacția muzicală a Societății Române de Radiodifuziune.

Redacția muzicală, unde lucrează Gabriela Scraba, deservește România Actualități, România Cultural și celelalte posturi.

”Sunt un om de microfon, om cu emoțiile sub control, dar am simțit că mă pierd”, își amintește ea.

”La 6 dimineaţa, cu două pisici şi un căţel, un copil handicapat şi o mătuşă bătrână, m-am trezit în casă cu patru poliţişti cu pistol”, avea să povestească ziarista în fața a două judecătoare de la Curtea de Apel București.

Împreună cu ziarista muzicală mai sunt fata ei de 25 de ani, suferindă de autism, și mătușa de 80 de ani.

Procurorii de la Criminalitate Organizată și Terorism fac percheziție acasă la o jurnalistă muzicală

Ce infracțiune cercetează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la cele trei femei în casă?

Și ce suspiciune gravă a determinat-o cu trei zile mai devreme pe judecătoarea Ioana Cleopatra Şipoteanu, magistrat de drepturi și libertăți, să ofere procurorilor un mandat de percheziție al apartamentului ziaristei Gabriela Scraba?

În august 2016, de pe un email anonim, angajata Radio România a trimis către redacția Gazetei Sporturilor și către tolo.ro informații despre deplasările internaționale ale președintelui Ovidiu Miculescu.

N-am spus nimănui că eu dau informațiile. Vi le-am trimis vouă, că am văzut că nu se întâmpla nimic, numai că am vrut să rămân secretă, așa că apoi am șters emailul Gabriela Scraba, fost redactor-șef la redacția muzicală

Gabriela Scrabala Foto:Bucuresti FM/Alexandru-Dolea

De pe același email, ea expediase extrase din constatările Curții de Conturi către ”Sus România”, blogul deținut de unul dintre sindicatele din Radio.

Informațiile sursei anonime se confirmă.

Deplasări de 110.000 de euro pentru Ovidiu Miculescu

În octombrie 2016, după ce verifică ponturile și le coroborează cu alte surse și documente, Gazeta Sporturilor publică un serial despre cheltuielile președintelui radioului public.

Instalat de PSD la șefia SRR, în numai doi ani, Ovidiu Miculescu face 32 de deplasări externe, în valoare de 110.000 de euro.

Președintele zboară exclusiv la business class. Decontează bilete de 900 de euro până în Turcia, Cehia și Polonia și de peste 5.000 de euro în Japonia. Poposește de două ori în China, de două ori în SUA, plus Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia și Malaezia.

Un privilegiu de care, după cum documentează Gazeta Sporturilor, nu se bucură nici șefii BBC.

Șeful SRR începe căutarea celor care oferă informații despre banii publici cheltuiți

Fostul șef SRR, Ovidiu Miculescu Foto: Agerpres

În afara acestor deplasări de 110.000 de euro, un raport al Curții de Conturi vizează alți bani cheltuiți de Miculescu.

Extrase din raportul Curții sunt expuse pe blogul sindicaliștilor din Radio.

Nici jurnaliștii și nici sindicaliștii nu știu cine e în spatele emailului anonim care le-a oferit ponturile.

Cheltuielile sunt mari și nemulțumirea colegilor acută, astfel încât mulți angajați din Radio România trimit informații în același timp.

În SRR începe prigoana. Miculescu vrea neapărat să afle cine sunt cei care oferă date. Președintele crede că are puterea de a le transforma în secrete, prin gestul simplu al unui ordin intern.

”Eu le-am spus că am dat informațiile, ca să ne lase colegii în pace”

În noiembrie 2016, la o lună după publicarea informațiilor, DNA ridică documente din radioul public, într-un alt caz. Încurajată, jurnalista din redacția muzicală crede că se poate schimba ceva.

”Miculescu hăituia oameni aiurea! Unul dintre băieții de la IT era suspectat și fusese deja mutat la poartă! Atunci m-am dus la Mariana Milan, șefa Serviciului Juridic și omul lui Miculescu”, spune angajata.

”Le-am spus că eu am dat informațiile, ca să ne lase colegii în pace”, își amintește Scraba.

Cu aceste date doi, Miculescu mai face încă o plângere penală la DIICOT. În total, a trimis trei plângeri.

Iar procurorii antidrog și antitero se pornesc pe oamenii din Radio România.

Daniel Horodniceanu, fostul șef al Parchetului antidrog și antitero Foto: Hepta

Procurorul-șef Florina-Silvia Popa și procurorul Robert Fleckhammer o pun sub acuzare

La DIICOT, dosarul ajunge la Florina-Silvia Popa, procuror-şef al Secţiei de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice.

Ea consideră că a transmite date privind deplasările lui Ovidiu Miculescu și rapoarte publice ale Curții de Conturi înseamnă să comiți două infracțiuni:

1. ”Transfer neautorizat de date”.

2. ”Divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice”.

Florina-Silvia Popa îl deleagă drept procuror de caz pe Robert Fleckhammer.

Fleckhammer e procuror din 2002, a debutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov și a venit de curând la sediul central DIICOT. Și el crede că e o crimă să expui informațiile publice.

Pe 30 mai 2017, magistratul își trimite echipa de patru oameni acasă la redactora muzicală. Nici un avocat nu e prezent. O ridică pe femeie, ”au fost chiar drăguți, scuzându-se că așa sunt procedurile”, iar fata suferindă de autism rămâne cu mătușa de 80 de ani.

Alergici la pisici și la informații publice

Puțin după 6 dimineața, ”nu era nimeni pe străzi”, își amintește ziarista, o mașină traversează Bucureștiul. Ofițerii se grăbiseră și pentru că șeful echipei, comisarul DIICOT, care era alergic la cele două pisici ale femeii, ”începuse să strănute și să îi dea lacrimile”.

În mașină este ziarista, laptopul personal și un stick, pe care ofițerii le-au sigilat.

O introduc pe Gabriela Scraba în sediul cubist al DIICOT de pe Calea Griviței 24, chiar la câteva minute de mers pe jos de Radio România.

Ovidiu Miculescu poate fi mulțumit. Prin dosarul DUP 648/D/P/2016, deplasările sale de serviciu au devenit un secret care transformă în infractor pe oricine le atinge.

În interiorul clădirii DIICOT, jurnalista cedează. ”Aș fi semnat orice”, spune ea.

 

Citește continuarea:

Cum le-au dat judecătorii cu dosarul în cap procurorilor DIICOT și șefului PSD al Radio România după ce aceștia smulseseră recunoașterea unei pedepse de 1 an și 3 luni de închisoare cu amânare de la redactorul-șef al redacției muzicale!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

brodnici si berladnici  •  17 aprilie 2019, 12:33

Nu tot horodnicul a fost cel sub a cărui conducere luminată a fost instrumentat circul De Largă Yinspirație Yioropeană cu ancheta împotriva celor care au făcut "documentarul" traficului de arme pentru "Sky"? http://www.ziare.com/articole/trafic+arme+jurnalist+sky+news ...BA DA! Ce naște din ceaușică, democrație mănâncă... Așa cum și tovarășa prună Yioropeană ne-a spus că binemerităm de la Patrie. Iar acum berladnicul vrea să fie Procuror General sau Procuror European! ...iar Klaus-Werner Întîul♚ Al Serviciilor, cu skiptrul roșu aurit ceaușist în Iaba lui cea mare, îl va numi pe post cu cea mai mare viteză de care-i capabil: ...viteza a II-a. Pentru al doilea mandat.

VLAD  •  17 aprilie 2019, 13:30

Bun articol, dar cand vad ca sub el este elogiata o botoxata de la FRF, imi vine greata. Asa ca , pana nu te delimitezi clar de Fata de la pagina 5 & Co., ramai ***. Eu cred ca un om se poate schimba, dar, pentru asta, trebuie sa recunoasca ca a gresit si sa isi ceara iertare. Sa nu uitam ca Parintele Calciu -Dumitreasa a fost unul dintre *** de frunte de la Pitesti. Dar a reusit sa se schimbe si sa treaca peste acest lucru. Tu nici macar nu incerci! Scrie un articol prin care iti ceri iertare. E mult?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  17 aprilie 2019, 13:43

Horodniceanu out!

nelu din bragadiru  •  17 aprilie 2019, 13:52

Si daca informatiile secret de serviciu sunt abuzuri dezmaturi si risipa de bani te mai leaga? Ca la noi nu e vinovat ala care face mizerii ci ala care il toarna :)

ticbis  •  17 aprilie 2019, 13:56

Grav este ca timp de doi ani si jumatate, in loc sa se lupte cu crima organizata si cu infractorii reali, acesti procurori DIICOT si-au canalizat intreaga activitate sa fabrice un dosar fictiv ziaristei muzicale pentru o vinovatie inexistenta conform legilor si Constitutiei tarii si s-o bage nevinovata la puscarie. Desigur, asta pentru a-l albi de vinovatia flagranta pe directorul pesedist al Radioului public. Deci, timp de doi ani si jumatate, acesti procurori si-au justificat activitatea si si-au incasat lefurile astronomice luptandu-se cu faptele de "crima organizata si terorism" ale ziaristei de la Radioul public, cheltuind resursele materiale si umane ale DIICOT, deci BANI PUBLICI!:))) Intr-o tara normala la cap, in urma dezvaluirilor aparute in presa privind felul in care directorul Radioului public cheltuie cu nemiluita banii institutiei bugetare pentru dezmatul sau personal, procurorii DIICOT ar fi trebuit sa se autosesizeze si, a doua zi, la ora 6 dimineata, trebuiau sa-i sune la usa directorului respectiv, cu mandat de perchezitie, NU ziaristei! La fel, intr-o tara normala la cap, in urma articolului de fata, Inspectia Judiciara ar trebui sa se autosesizeze din oficiu si sa porneasca ancheta disciplinara impotriva TUTUROR magistratilor mentionati care au facilitat aceasta evidenta facatura judiciara, de la procurorii DIICOT implicati si pana la judecatorii care au admis rechizitoriile si au emis pe banda rulanta mandatele de retinere, de incepere a urmarii penale si de perchezitii informatice sau domiciliare pe un caz ce se vedea si de pe luna ca este fabricat si contrar legilor si Constitutiei tarii. Mai mult, CSM-ul ar trebui sa-i sanctioneze drastic pe toti acesti magistrati ce aplica legile dupa cum le e trasata linia si dupa interesele de partid, dupa cum vor ei, si nu dupa cum suna legislatia si Constitutia in vigoare. Dar traim in Romania si aceste personaje triste, in loc sa fie sanctionate si retrogradate, sunt, dupa cum vedem, avansate in functii si promovate in pozitii inalte si banoase pe la Consiliul Europei si pe la Parlamentul European!:) Justitia actuala din Romania este o gluma proasta, o varza totala; NU functioneaza ca un sistem coerent si democratic; a devenit un simplu instrument angrenat in jocurile dubioase ale celor aflati la butoane, servindu-le interesele si protejandu-le puterea... e un fel de instrument de opresiune, n-are NICIO legatura cu slujirea LEGII!!! Astfel de dosare fabricate sunt zeci si sute in Romania; sute de cetateni, oameni simpli, nevinovati, s-au trezit pe cap cu astfel de procese inventate, pentru ca au deranjat intr-un fel sau altul pe cei ce controleaza cap-coada aceast instrument represiv. Sorry, eu n-am nicio incredere intr-o astfel de justitie, n-am niciun motiv concret pentru asta. Sunt prea multe derapaje de la normalitate si de la democratie in actualul sistem judiciar... In fine, asta e...!

ahuramazda  •  17 aprilie 2019, 14:20

Tare articol si respect magistratilor cu sange in instalatie care au stiut sa-si citeasca dosarele. Te mai bagi si la alte dezvaluiri privind abuzuri alr magistratilor sau mergi doar pe cele care afecteaza presa??? Respect Cataline.

Cătălin Tolontan  •  17 aprilie 2019, 14:21

@ahuramazda: criteriul nu a fost acela ca afecteaza presa, daca aveti informatii le asteptam cu drag pe [email protected]. Multumim!

Ghita Bizonu’  •  17 aprilie 2019, 15:17

Da ce e prima data ? Ca au mai fost cazuri in care simpla atentionare "te dau ma in judeata" sau "zic la presa|"a fost considerata santaj .....

antioier  •  17 aprilie 2019, 15:35

felicitari pentru articol,pacat de suferinta femeii...

tindala  •  17 aprilie 2019, 16:41

Inteleg ca eroarea a fost determinata de neclaritatea definitiei"secrete de serviciu sau nepublice"?Altfel,ar fi ingrozitor ca niste procurori- la un asemenea nivel-sa manifeste atata superficialitate in pregatire si in exercitarea atributiunilor de serviciu!Chiar,pe ei cine ii controleaza?Ca oficiali de la Uniunea Europeana, vad ca someaza Romania, sa desfiinteze Sectia de cercetare a magistratilor din cadrul DNA!

Constantin  •  17 aprilie 2019, 16:55

Catalin,ati publicat nenumarate anchete ,vizând flagrante incalcarii ale legi .Dar nu sa intamplat nimic.Tot hotii sunt la butoane !!Si sustin cu inversunare ca statul paralel(care o fi ala ),Soros, Iohanis sunt de vina !!Seara de seara vad atacuri de la a3,romania tv cu aceiasi Ciuvici,Chireaci,S.R.S,Ciutaci,Bodea si generalul comunistoid Abraham,fost sef antidrog si mai sunt !!!!IE jenanat cum poti sa fi atat de ticalos !!Mai nou nici nu ma uit la televiziunile sus numite !!Eu cetatean votant astept cu nerabdare ca toti infractorii sa intre acolo unde e locul lor v!

Cristina  •  17 aprilie 2019, 17:15

Felicitari dnei GAbriela Scraba pt curajul sau dublu! Intii a spus, apoi a recunsocut pt a-si salva colegii... Incredibil cit curaj intr-o lume romaneasca ascunsa sub frica si lasitate. Despre cei doi obzei oribili, ce sa mai spun... Vorbeste fatza lor de imbuibati pe banii nostri.

Florea  •  17 aprilie 2019, 17:16

Deh, draga Tolo, ce-ti zic eu prin comentarii de vreo 2 ani, ca dupa ce pun mana pe justitiei primii care urmati sunteti voi ziaristii (cauta niste comentarii de-ale mele sa te convingi). Dar tu baga in continuare capul in pamant si fii deontolog pana-a panzele albe, aparandu-i pe pesede, tudorel, dorneanu et co., si in acelasi timp atacand oameni precum kovesi si augustin lazar. Continua pe aceeasi directie si ne mai povestesti din cand in cand ce patiti (cat mai este permis sa o faceti)

Luca  •  17 aprilie 2019, 18:32

Ma intreb , oare acesti procurori , nu am parinti , nu au copii , vecini ?! Cum justifica actiunile lor nesabuite sau facute la comanda politica ? Litoralul este "alb" pentru ca ei se ocupa de astfel de acuzatii de acest gen ? Doar intreb ... Ca o comparatie , politistii se leaga de vanzatoarele octogenare de patrunjel , in timp ce vanzatorii de tigari netimbrate stau pe margine si fac glume ... Felicitari tolo.ro !

tindala  •  17 aprilie 2019, 19:54

@Constantin Vezi ca procurorii sunt considerati-de cei pe care ii enumeri tu-ca facand parte din "statul paralel"!Cine trebuie sa indrepte deficientele in acest caz,dupa parerea ta?

Catalin Mihai  •  17 aprilie 2019, 20:01

Au inceput sa te supere d-nii procurori, d-nule Tolontan? Observ ca d-voastra vedeti abuzurile procurorilor doar cand pesedistii fac plangeri penale.

Marius  •  17 aprilie 2019, 20:56

Bun, dar cine plateste? Dicot 1000000 (da, un milion) Esti prost si servil plateste D-na sa se adreseze justitiei sau CEDO Pentru ca astfel astfel de magarii se vor repeta Felicitari! Dl Tolontan si echipei sale

nicu  •  17 aprilie 2019, 22:04

Nu cred, procurorii să facă așa ceva?Să ne fie clar, justiția este perfectă în România!

Sfinte Sisoe!  •  17 aprilie 2019, 22:59

Noroc ca exista judecatori cu creier si sa ii tina Dumnezeu sanatosi!

AndTahar  •  17 aprilie 2019, 23:08

Pai cine iese pe scarile judecatoriilor si tribunalelor si cere desființarea Sectiei de anchetare a magistratilor? Nu am vazut un judecător sau procuror participant la aceste actiuni sa ia atitudine in fata unor asemenea abuzuri.Cand oare vom avea o lege a raspunderii magistratilor?Ca sa incadrezi o asemenea fapta la divulgarea de informatii secrete e ceva absurd si sa mai fii si procuror la DIICOT....Poate il intrebati pe Horodniceanu de ce tot protesta la pe scari? Sau era nemultumit de colegii sai? Si se mai vrea si Procuror General. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

satanae  •  18 aprilie 2019, 1:37

Cred ca accentul ar trebui pus pe altceva. Nu stiu cit de bine redau autorii articolului ce s-a intimplat atunci, dar daca este adevarat ca femeia a semnat acord de recunoastere a vinovatiei fara sa fie in prezenta unui avocat, macar desemnat din oficiu, procurorii respectivi au calcat in picioare Codul de procedura penala. Nici macar invinuirile nu puteau sa i le citeasca, fara sa fie de fata un avocat. Asta nu este o neregula oarecare, pentru procurorii respectivi ar putea sa fie chiar o infractiune. Este bine ca judecatorii au respins cazul, dar ar fi trebuit sa sesizeze si Inspectia Judiciara, pentru ca totul a fost o bataie de joc de neimaginat. Si nu este vorba aici numai de vina procurorilor in cauza. Seful DIICOT este in egala masura vinovat daca respectiva a fost cercetata fara avocat si, sa nu uitam, DIICOT face parte din Parchetul General. Parca taica Lazar ne asigura ca organele au renuntat la naravurile vechi imediat dupa 1990. El ce pazea acolo, daca subalternii saltau oamenii din casa, ca pe vremea lui Ceausescu, si-i virau la zdup fara sa respecte nici o regula? E usor sa dam vina pe directorul Radio-ului, pe PSD, dar adevarul e ca respectivul doar a depus o plingere, ceea ce avea dreptul sa faca, in schimb n-a obligat pe nimeni sa ia in serios plingerea si dup-aia s-o salte pe femeie ca s-o sperie la Parchet, pentru ca nu era asistata de avocat, si s-o faca sa recunoasca tot ce voiau ei, exact cum faceau si pe vremea Securitatii. Pentru asta sint de vina organele de acolo, procurorii care au comis-o - si care se vede ca au fost avansati - si toti sefii lor, pina la procurorul general, inclusiv. Daca asa se face justitia in Romania, avem o mare problema si ca lucrurile merg rau se vede de foarte multa vreme, atita numai ca cei care tipa pe tema asta sint numai niste infractori cu putere, in timp ce restul ne imaginam ca, daca ne situam de partea cealalta, sintem de partea adevarului si dreptatii. Dupa cum se vede, sintem niste prosti cu totii.

Mihai  •  18 aprilie 2019, 7:32

Ce procurori profesioniști erau pe timpul lui basescu. Nu-i așa tolontane?

Ciprian  •  18 aprilie 2019, 8:03

În primul rând, felicitări doamnei Scraba pentru curajul de care a dat dovadă și rușine celor care ascund toate aceste matrapazlâcuri și, în egală măsură, procurorilor care s-au comportat precum haiducii, necunoscând legea sau ignorând-o cu bună-știință. da, din păcate, asta se întâmplă la aceste societăți ale statului, uitați-vă cum se întâmplă la TVR, situația fiind similară și la Radio România, unde, fără nicio rușine, sunt puși tot felul de trepăduși, nu pentru a desfășura un management eficient, ci pentru a sluji interesele unor politicieni fără scrupule. Uitați-vă ce se întâmplă în prezent, vi se pare că lucrurile s-au schimbat vreun pic? eu cred că nu, dimpotrivă, degradarea lor este și mai evidentă. Încotro ne îndreptăm domnule Tolontan?! eu cred că înspre ieșirea din UE, îndreptarea către Rusia și instaurarea unei dictaturi nord-coreene. celor ce nu ne convine, va trebui să ne luăm tălpășița și să o tăiem către alte zări. Îi de neiertat ceea ce i s-a întâmplat acestei doamne, domnia sa, cu toate argumentele din lume, poate discuta despre abuzurile la care a fost supusă, dar nu politicienii, vinovați de toate mizeriile petrecute în această țară. Se pare că nu ne putem îndrepta, nu dorim să ne civilizăm, nu tindem spre lumea civilizată, nu avem pretenția de-a deveni o țară în adevăratul sens al cuvântului, dorim să rămânem în mocirlă, în Evul Mediu și sub administrarea unora ce ne duc la pieire și nici într-un caz la mărire. ne merităm soarta... Respectele mele doamna GABRIELA SCRABA!

Zagna  •  18 aprilie 2019, 8:31

Bine ca ne informati. Dar, vinovatii vor face la fel, vor abuza in continuare in interesul coruptilor...

liviu  •  18 aprilie 2019, 8:40

Ce frumos este cand e una de-a voastra care a servit intereselor voastre .Procurori e rai , nu domnu tolontan? Goarna sereista de esti .Doar procurori anti-psd sunt buni .Mi-e scarba , rau ...

Vlad  •  23 aprilie 2019, 15:52

Bravo! ...............

Comentează