Mesaj de o înțelepciune desăvârșită al Papei Francisc la Cotroceni

Elogiu pentru românii care muncesc în străinătate, dar și un apel cald pentru „soarta celor mai dezavantajați”!

sâmbătă, 1 iunie 2019, 9:37

”Odată cu condițiile materiale, este necesar să se dezvolte sufletul poporului vostru”, a spus, astăzi, Papa Francisc la Palatul Cotroceni, în fața autorităților, reprezentanților societății civile și corpului diplomatic.

Chiar și după alegeri, diviziunea în societatea noastră a rămas parcă la fel de acută. Sunt forumurile publicațiilor și e Facebook-ul plin de „câștigători” nemiloși cu „electoratul sărac” și de „învinși” furioși pe „tinerii corporatiști care nu înțeleg România reală”.

În această atmosferă încărcată, Papa a oferit un mesaj de toleranță și empatie. Pentru el, nu există separare între tineri și bătrâni, între românii din țară și cei din străinătate, între cei cu posibilități și cei fără posibilități.

Discursul lui, plin de idei din credința creștină, a răsunat cu o actualitate asurzitoare în sala Palatului Cotroceni.

Suveranul Pontif i-a elogiat pe românii din străinătate.

„Mă refer în primul rând la fenomenul emigrației care a angrenat mai multe milioane de persoane care și-au lăsat casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă”, a spus el.

„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”.

În același timp, Papa a pledat pentru toleranță și pentru compromisul necesar care să-i adune pe toți românii împreună.

„A merge împreună, ca mijloc de consfințire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din viziunea proprie sau din interesul specific personal în favoarea unui plan mai amplu, astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri Comune”.

Să renunți la o parte din punctul absolut de vedere ca să-l înțelegi și pe celălalt!

„În felul acesta se poate construi o societate care să-i includă pe toți”
Papa Francisc

Papa Francisc ne-a invitat să ne gândim la „o societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei din urmă să nu fie considerați nedoriți, obstacole care împiedică «mașina» să meargă, ci cetățeni și frați care trebuie integrați în totalitate în viața civilă; ba mai mult sunt văzuți drept cea mai sigură dovadă a bunătății reale a modelului de societate care se construiește”.

Felul în care sunt tratați cei vulnerabili, spune Papa, e proba „bunătății reale” a societății.

Au fost momente emoționante care vor rămâne. Sfântul Părinte ne-a amintit că „cei slabi” nu sunt „obstacole care împiedică mașina să meargă”, o teorie care, din păcate, prinde din ce în ce mai mult la noi și care nicăieri și niciodată în istoria lumii nu a dus la nimic bun.

„De fapt cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă”, a spus oaspetele.

”Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a încheiat Papa Francisc, lăsând în urmă o senzație pe care n-am mai simțit-o, probabil, de la discursul din Parlament al Regelui Mihai din 2011.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii (4)Adaugă comentariu

aciduzzo  •  1 iunie 2019, 10:54

Vai....mai emoționat pana la lacrimi Tolontane! Cat despre vizita (CULMEA....SFANTULUI PARINTE!!!....ASTA DA BLASFEMIE)....vin tot cu un indemn al Mântuitorului .... ,, Lasati mortii sa-si ingroape mortii lor".

Vlad  •  1 iunie 2019, 10:54

Dacă Satana ar veni cu coadă și coarne, toată lumea s-ar feri de el.

aciduzzo  •  1 iunie 2019, 10:58

....si pentru Sfintitul Părinte......CARE E CU TOTUL SI CU TOTUL ALTCEVA DECAT SFANTUL PARINTE.....ne vom ruga pentru sănătatea sa.

Garido  •  1 iunie 2019, 11:41

Sa se dezvolte , ce ? Sufletul poporului !! Perfect adevarat , cand o singura persoana cu drepturi speciale de marzzian talhareste romania in fiecare luna cu cate 15.000 lei , 20.000 lei sau 30.000 lei va dati seama cat de dezvoltat are sufletul , da suflet dezvoltat, exact ca al unui interlop bucuros ca te-a "" facut "" la buzunare . Va dati seama cat de dezvoltat este sufletul respectivului pentru ca in maxim doi ani isi cumpara apartament in buricul capitalei . Da ,suflete cu drepturi speciale . alti DUMNEZEI . Stare de *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează