Ministerul Sănătăţii nu spune adevărul în răspunsul la investigaţia Libertatea privind favorizarea medicamentului produs de multinaționala Roche, a cărei siglă apărea pe siteul de guvernare al PSD!

Ministerul dă vina pe Agenţia europeană a medicamentului (EMA) pentru recomandarea exclusivă a Herceptin, în defavoarea biosimilarelor. Nicăieri nu există în Agenția europeană ceea ce susține Sorina Pintea!

sâmbătă, 1 iunie 2019, 5:35

de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

Libertatea a publicat documente care au arătat că Ministerul Sănătăţii le cere oncologilor români să folosească exclusiv medicamentul Roche în tratarea cancerului mamar avansat. Asta deşi există medicamente biosimilare, care fac acelaşi lucru și sunt mai ieftine.

În documentul elaborat de minister apare următoarea frază: „În ceea ce privește asocierea Trastuzumab cu Pertuzumab pentru carcinomul mamar avansat HER2 pozitiv, se va utiliza exclusiv produsul comercial Herceptin”.

Ministerul invocă Agenția europeană a medicamentului

Astăzi a venit răspunsul Ministerului Sănătăţii la ancheta Libertatea:

”În urma recomandarilor EMA, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății a propus în acest protocol, printr-o notă de subsol, un singur medicament pentru care utilizarea este autorizată, celelalte produse biosimilare ale DCI trastuzumab nefiind incluse în indicații terapeutice de administrare în combinație cu Perjeta.”

”Bineînțeles ca îmi doresc să eficientizez cheltuielile din sistem, dar nu voi face acest lucru punând în pericol viețile oamenilor. Nu voi face niciun compromis, indiferent de presiunea pe care unele interese o vor crea asupra instituției pe care o conduc”, spune în același comunicat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pe scurt, Ministerul dă vina pe Agenţia europeană a medicamentului (EMA) pentru recomandarea exclusivă a Herceptin, în defavoarea biosimilarelor.

Nicăieri nu există în Agenția europeană ceea ce susține Sorina Pintea!

Dar, în recomandările sale, EMA nu scrie nicăieri Herceptin, ci doar trastuzumab, denumirea comună şi pentru original şi pentru echivalentele lui.

În prezentarea pertuzumab, pe site-ul EMA scrie că medicamentul este folosit, în cancerul mamar metastazat, în combinaţie cu ”trastuzumab, docetaxel şi alte medicamente oncologice”.

Ba mai mult, tot EMA spune, la profilul unuia dintre biosimilarele pentru Herceptin, că: ”studiile de eficienţă şi siguranţă pentru trastuzumab desfăşurate folosind Herceptin nu trebuie să fie repetate pentru Herzuma”.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Altfel spus, dacă un medicament este, dovedit prin studii, ca fiind biosimilar cu altul, nu trebuie să refacă toate studiile clinice deja derulate pentru original. Şi asta fiindcă medicamentele sunt echivalente ca efect.

NICE recomandă folosirea biosimilarului, pentru cost-eficienţă

Alte instituţii prestigioase de sănătate din Europa sunt şi mai categorice.

Să ne uităm, de exemplu, ce spune NICE, adică Institutul britanic pentru excelenţă în sănătate şi îngrijire, care elaborează politici de sănătate bazate pe dovezi.

NICE e un fel de ”watchdog” al cost-eficienţei pentru britanici. Un document elaborat de NICE în februarie recomandă folosirea combinaţiei de pertuzumab original cu trastuzumab biosimilar intravenos, cu argumentul cost-eficienţei.

Prin calcule, NICE arată că această combinaţie este lejer peste ceea ce britanicii consideră cost-eficient, în condiţiile preţurilor negociate de sistemul public cu furnizorii.

Ministerul reia licitaţia pentru trastuzumab

În comunicatul de presă emis astăzi, Ministerul Sănătăţii recunoaște, de fapt, că ”va organiza o licitatie pentru achiziția de trastuzumab care poate fi administrat fără asocierea cu alte medicamente, la care pot participa toți deținătorii de DCI”.
Ministerul redeschide deci licitaţia şi pentru medicamentele biosimilare ale Herceptin, dar le permite oncologilor români să le folosească doar singure, nu în combinaţii terapeutice.

Cu alte cuvinte, ministerul spune că medicamentele sunt echivalente când sunt folosite individual pentru tratarea pacienţilor, dar nu mai sunt echivalente dacă sunt folosite în asocieri cu alte medicamente oncologice. Argumentul ştiinţific lipseşte.

Răspunsul integral al Ministerului Sănătăţii:

”În urma unor articole apărute în presă referitoare la proiectul de protocol de prescriere a unei asocieri de medicamente ce va fi utilizată în tratamentul unor afecțiuni oncologice, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Politicile Ministerului Sănătății au ca principal scop asigurarea tratamentelor necesare pacienților români în condiții de maximă siguranță, cu respectarea recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Pentru eficientizarea cheltuielilor cu medicamente, Ministerul Sănătății introduce medicamente generice și biosimilare care au aceleași calități ca și medicamentele originale și care sunt avizate de ANMDM – singurul organism legal privind siguranța medicamentelor în România.

În acest moment se află în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății un protocol de prescriere pentru tratamentul cu Perjeta asociat cu Trastuzumab. În urma recomandarilor EMA, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății a propus în acest protocol, printr-o nota de subsol, un singur medicament pentru care utilizarea este autorizată, celelalte produse biosimilare ale DCI trastuzumab nefiind incluse în indicații terapeutice de administrare în combinație cu Perjeta.

De asemenea, vă informăm că, Ministerul Sănătății va organiza o licitatie pentru achiziția de trastuzumab care poate fi administrat fără asocierea cu alte medicamente, la care pot participa toți deținătorii de DCI.

Până în prezent au fost introduse pe piata din România biosimilare în urma avizului Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și se vor introduce, în continuare, si alte astfel de medicamente care fac dovada siguranței și eficienței pentru pacienți.

Facem precizarea că Ministerul Sănătății respectă recomandarile Agenției Europene a Medicamentelor în beneficiul pacienților români. În prezent nu există studii care să ateste eficiența și siguranța pacienților în cazul administrării produsului Perjeta cu produse biosimilare trastuzumab.

”Vreau să asigur pacienții că, în pofida tuturor încercărilor unora de a induce în eroare pacienții pentru unele interese comerciale, voi veghea ca pacientul român să beneficieze de cele mai eficiente și mai sigure tratamente, în baza studiilor de specialitate și a recomandărilor EMA. Bineînțeles ca îmi doresc să eficientizez cheltuielile din sistem, dar nu voi face acest lucru punând în pericol viețile oamenilor. Nu voi face niciun compromis, indiferent de presiunea pe care unele interese o vor crea asupra instituției pe care o conduc”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Red77  •  1 iunie 2019, 18:16

Sa înțeleg ca ești nemulțumit ca pentru cancerul mamar avansat se recomanda cel mai bun medicament de pe piața și nu ceva similar mai ieftin? Super!

Fenris  •  1 iunie 2019, 19:08

Oncolog aici care lucreaza in alta tara. In toata tara in care lucrez eu se foloseste Trastuzumab, atat singur cat si in combinatii. Biosimilar. Zic doar.

Vlad  •  1 iunie 2019, 19:13

Ai devenit și expert în ontcologie. Păcat că nu și în jurnalism. Nu ești credibil. Și nici publicația la care activezi. Asta este. Mai bine bagă o anchetă despre cum arată așa "fabulos" doamna Prodan Reghecampf.

ciobanu’ mioritic  •  1 iunie 2019, 19:20

... vă cramponaţi degeaba de viaţa de cacao pe care o duceţi. Sfârşitul se ştie. Asumaţi-vi-l, fără să mai cotizaţi la infractori. Dar, NU DEMORALIZAŢI. Vă puteţi prelungi viaţa SCHIMBÂNDU-VĂ ATITUDINEA AROGANTĂ de buricu' pământului. Şocurile emoţionale şi dorinţa de a schimba lumea pe gustul vostru, RAPID, este cauza spirituală a tuturor cancerelor şi bolilor. Aveţi ce meritaţi, şi meritaţi ce aveţi. Rugăciunea ajută cam 5 la sută. INSUFICIENT. Medicamentele şi terapiile vă prelungesc suferinţa. CUT THE ***. Ori vă schimbaţi, ori LOPATIN-AMIN-AMIN. În rest, sunt bani bani sifonaţi de către casele de asigurari de sanatate. Hai, no ***, câţi dintre bolnavii de cancer - de acum un an - din familia voastră - mai trăiesc şi astăzi?... Corect. Au trăit până la adânci bătrâneţi, şi... dacă n-ar fi murit - ar mai trăi şi astăzi. Thank you, Einstein.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  1 iunie 2019, 20:10

Domnilor investigatori ,ati uitat ce ati scris ieri? Nu ati cris ca firma elvetiana are exclusivitate pe folosirea combinatiei celor doua substante pana in 2023???Si ati verificat costul celor doua medicamente??? Nu mai verific dar parca- mi amintesc ca mult mai scump este medicamentul de care ne spuneti ca britanici il indica in forma fixa!!!Adica britanicii sunt buni ca folosesc intr- o singura denumire - deci un sigur furnizor!!!-medicamentul mai scump iar romanii sunt rai ca procedeaza fix invers??? Pot fi raporturi diferite de folosire,concentratie a celor doua medicamente dat totusi...----Nici comercial nu suna bine...De ce sa nu folosesti produsul original daca ai sansa sa cumperi cantitati mari dintr- o singura sursa certificata si sa imparti comanda pe mai multi furnizori cu o eficienta medicala mai redusa? Pentru ca este clar ca folosirea in schema terapeutica a celor doua substante are importanta medicala mai mare- elvetienii nu protejau schema terapeutica daca nu era asa pana in 2023...

Dada  •  1 iunie 2019, 20:10

Prea te dai expert in toate domeniile. ***. Uneori iti iese... uneori nu. Mi-ar fi rusine sa fiu vazut alaturi de unu ca tine pe strada. In viata ta nu ai facut nimic constructiv... si daca dispari nu va remarca nimeni! Atat de inutil esti !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dragos  •  1 iunie 2019, 21:38

Oamenii ăștia au facut o investigație documentată. Lumea producătorilor de medicamente este una coruptă până în măduva oaselor si peste. Banul face legea si nimic altceva. Ca sa vândă produsele lor oferă mita sub diverse forme in sistemul medical. Bonusuri, excursii etc. Si acum vin niste critici comentatori .... oare !!! Sau sunt doar parte din acest sistem corupt ?

Catalin Mihai  •  1 iunie 2019, 21:49

Daca Ministerul Sanatatii ar fi incurajat ca doctorii sa foloserasca un medicament ieftin atunci ai fi scris ca statul nu trateaza corespunzator pacientii..

Dana  •  1 iunie 2019, 23:03

Daca aveai pe careva cu aceasta boala si trebuia sa faca tratament cu Herceptin, ai fi gandit la fel? Sau ai fi fost multumit ca exista un tratament eficient? Niciodata nu poti sti cand te loveste napasta, dar sigur ti-ai dori cel mai bun tratament.

gigi  •  2 iunie 2019, 0:00

Ghiciti unde au fost acum cativa ani cei de la DNA in vizita. exact la medicii de la oncologii.

General cu patru stele  •  2 iunie 2019, 2:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One  •  2 iunie 2019, 7:22

Articol sponsorizat ? Poate ca nu dar asa pare. Daca-i la ordin, sa traiti !

Cristi  •  2 iunie 2019, 9:34

Buna ziua. Pentru domnul Vlad am 2cuvinte Invata sa scrii ....ONCOLOG nu onTcolog...si apoi arunca cu laturi! Domnul Tolontan va ramane unul dintre cei mai buni ziaristi de investigatie.Toata stima!

Cristijansen  •  2 iunie 2019, 11:00

Cum ,guvernul favorizeaza acest medicament occidental ? Nimic nou sub soare, Pai nu asa se deruleaza contractele cu sefii occidentali care ne predau legile justitiei !! Trebuie sa pastram trendul contractelor de succes pentru occident , Bechtel , EadS, Microsoft ....Inteleg ca urmeaza si mafiotii canadieni sa-si ""recupereze "" ceva banuti de la Rosia .. Ce sa faca rumunii spalatori de wc-uri ai ambasadelor straine , stau ca ghioceii . Tehnocratii nu incredintasera mafiotilor olandezi prin contract direct construirea celor nave pentru armata !! Spalatorii de wc-uri ai occidentului se conformeaza .

Tănăsuică Adrian  •  2 iunie 2019, 11:24

Bună ziua,Reconciliere națională și mai mult decât atât; Papa de la Roma a venit să ne confirme faptul: suntem la fel de creștini, ca și cei din occidentul Europei, doamnă ministru a sănătății, un gând pentru d voastră: dati vă demisia de Onoare...românii nu vă mai vor...Acum e timpul ,să i lăsați pe alții în fruntea guvernului...

Cristijansen  •  2 iunie 2019, 11:46

Eu zic sa-i aducem pe investigatorii americani care au "investigat " cazul colegului dumneavoastra, jurnalistul saudit JAMAL KHASHOGGI ,transat bucatele si disparut in consulatul saudit din Istanbul *** *** *** !! Chiar nu ma pricep la justitie si lupta anticoruptie , zic si eu ..............

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laur  •  2 iunie 2019, 12:13

Domnule Fenris, sunteți de specialitate, lămuriți-ne și pe noi, într-un medicament nu contează substanța activă? Că medicamentul se numește x, că se numește y, că o fabrică îl produce ieftin, alta scump, rămâne la latitudinea cumpărătorului ce vede oferta?

Andrei F  •  2 iunie 2019, 13:47

@Laur • 2 iunie 2019, 12:13 Si pe cine numiti dv. cumparator?Credeti ca cel care cumpara este pacientul?Se vede ca nici nu ati citit atent articolul...

Laur  •  2 iunie 2019, 14:42

Andrei, eu nu m-am referit la pacient, cel căruia i se administrează medicamentul, ci m-am referit la cumpărător, indiferent cine ar fi el. Mie mi se pare ciudat ca unora să li se administreze același medicament, cu aceeași substanță activă în el, care are același efect asupra lor, doar prețul, numele și producătorul să fie diferit.

Toader  •  2 iunie 2019, 21:02

Fapt: după 5 ani de tratament, chimioterapie și radiații, în SUA, mai rămân în viață 2,3% dintre nenorociți. Aceste otrăvuri trebuie oprite numaidecît iar cei ce le dau oamenilor închișii pe viață.

nicolae iozefina  •  4 iunie 2019, 10:10

Toader,daca ai fi pacient oncologic,cum ai proceda,ai face sau nu tratament?

Andrei F  •  4 iunie 2019, 11:47

Domnule Tolontan ,cum se face ca nu cereti sau faceti si o ancheta si pentru dezvaluirile lui Cornel Dinu care facea referire la un serviciu secret,20 procurori,doua cluburi de fotbal implicate ...?,,Valiza,,aceasta e buna de nu trebuie anchetata?Am sa va repet acest comentariu.poate -poate...Nu de alta dar este si despre sport si despre justitie...

Toader  •  4 iunie 2019, 13:46

nicolae iozefina, din ce știu și ce-am văzut în familie și la cunoscuți nu aș face nici în ruptul capului chimioterapie și radiații. În Australia rămân în viață, tot după 5 ani, tot după „tratament”, 2,1%. Care-i, oare, „rata succesului” în România?

Andrei F  •  4 iunie 2019, 17:02

@Toader • 4 iunie 2019, 13:46 Furnizati niste date dar nu si de unde ati preluat informatia sau sa ne spuneti numele dv. adevarat ca sa vedem ce somitate sunteti in domeniu...Comentarii ca cel al dv. ar fi trebuit cenzurate...Sunt sigur ca ne pacaliti si cum eu nu sunt deocamdata o persoana cu o astfel de problema nu conteaza prea mult...Dar acum sunt persoane disperate cu astfel de probleme...Pe ei ii ,,atingeti,,...Poftim si contraziceti datele pentru ce se vorbeste in articol...,,Rata de supraviețuire pentru cancerul de sân Cancerul mamar se formează în celulele care alcătuiesc sânul. Se formează adesea o tumoră care poate fi canceroasă sau benignă. Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul mamar este de 90% și rata de supraviețuire la 10 ani este de 83%.,,-cancer 360.ro

NuZic  •  5 iunie 2019, 21:26

in mod particular, lucrez in industria pharma in elvetia si pot sa va certific ca Roche a dat bani ca sa fie preferat acest medicament. Mai mult, inteleg ca in subsidiara din Romania, unii oameni au primit instructiuni sa combata mediatic aceste stiri si sa arunce cu noroi in cine breaks the news :)))). Ma rog... asta nu e cea mai nasoala chestie pe care o stiu de cand lucrez in pharma, au fost altele mama mama... Il astept pe ala care o sa faca un site de wistleblowers pentru industria pharma si tobacco. :)

Toader  •  7 iunie 2019, 11:29

(1) Toxic Treatment without Any Benefit/Giftkur ohne Nutzen (spiegel), (2) The contribution of cytotoxic chemotherapy to 5-year survival in adult malignancies, (3) Chemotherapy is a Waste of Money, Dr. Peter Glidden, (4) Chemotherapy contributes to a quarter of cancer deaths: study (abc australia)...Iar acestea sînt doar păreri oficiale, vîrful aisbergului.

Comentează