Ce era în sângele lui Ekeng, fotbalistul de la Dinamo, mort subit pe teren, de șefa laboratorului Antidoping de la București și-a îndemnat un subaltern să mușamalizeze analizele?!

O problemă de care nu ne vindecăm din comunism, falsificarea rezultatelor antidoping, pune sub semnul întrebării un caz de deces subit

sâmbătă, 15 iunie 2019, 10:55

WADA, agenția mondială antidoping, a cercetat abuzurile petrecute în ultimii ani la laboratorul Antidoping din București, instituție autonomă, aflată în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

G4Media a publicat ieri informația potrivit căreia siteul Sports Integrity Initiative a obținut raportul integral al WADA, document care nu e destinat publicității. Cei care au expus raportul insistă pe implicarea Grațielei Vâjială, fosta șefă a laboratorului de la București, în mușamalizarea unor cazuri de dopaj la sportivi. Cei prinși și inițial scăpați erau halterofili, inclusiv Gabriel Sîncrăian, medaliatul cu bronz de la Olimpiada de la Rio, deja prins dopat și descalificat la momentul în care Bucureștiul încerca să-i acopere încă o probă pozitivă.

Dar mai există în raport un episod neașteptat, scos cu greu la iveală.

Până când Vâjială n-a plecat din fruntea laboratorului, spune WADA, nimeni n-a avut curajul să vorbească. După retragerea ei, mai mulți oameni din interior au colaborat cu investigatorii WADA, arată documentul, citându-le pe Cristiana Stan și Ani Toboc, ambele specialiste ale laboratorului.

Printre acest mărturii este una care se referă la moartea fulgerătoare a fotbalistului Patrick Ekeng, jucătorul de 26 de ani al lui Dinamo, mort pe gazon pe 6 mai 2016 din cauza unui atac de cord.

Când mostrele de sînge ale unui fotbalist au ajuns la laboratorul antidoping, Grațiela Vâjială i-a cerut Cristianei Stan să folosească o metodă nevalidată ca să o analizeze! WADA nu spune cu certitudine că sîngele era al lui Ekeng, dar moartea acestuia a fost folosită ca argument de șefa laboratorului când i-a cerut subordonatei să nu facă o analiză conformă. Cristiana Stan s-a opus, însă a spus celor de la WADA că Vâjială a continuat s-o preseze ca totuși să facă analiza nevalidată.

Moartea fotbalistului camerunez care juca la Dinamo a fost subiectul mai multor controverse. Gazeta Sporturilor a dezvăluit că asistentul de pe salvare a încercat să acopere moartea: „Bag p**a în fața lui de negru și în gura lui, mă doare în p**ă că a murit”, a discutat asistentul de pe ambulanță la telefon, deranjat de amploarea luată de caz în presă și expunerea echipajului PULS.

Discuțiile au fost surprinse de procurori, care au trimis mai mulți oameni în fața instanței, inclusiv pe medicul lui Dinamo.

Noile date apărute pe Sports Integrity Initiative readuc tragedia în prim plan și pun într-o nouă lumină decesul. Nu este prima oară când între morțile subite de pe terenurile din România și dopajul administrat fotbaliștilor de cluburi sau de medici apare o legătură. Cazurile lui Ștefan Vrăbioru, fotbalistul de 23 de ani al Astrei, mort în 1999, sau cel al lui Cătălin Hîldan, de la Dinamo, decedat în 2000 la 24 de ani, au ridicat semne de întrebare privind comportamentul medical al cluburilor, dar la vremea respectivă laboratorul ANAD de la București a pretins că rezultatele au fost, ca și în situația lui Ekeng, negative.

Grațiela Vâjială, fosta șefă a laboratorului antidoping, nu a răspuns apelurilor ziarului.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Kiro  •  15 iunie 2019, 11:22

"Noile date apărute pe Sports Integrity Initiative readuc tragedia în prim plan și pun într-o nouă lumină decesul. "-oricum ai incerca sa justifici, fraza asta nu merge. Pentru ca nu merge. Punct. :) Spor!

tindala  •  15 iunie 2019, 11:28

Acuzatia e grava!Dar...nedovedita!Rezulta chiar din material ca singura "proba"ar fi... delatiunea unei foste subalterne a Gratielei Vajaiala!Dupa ce a G.V.nu mai e in functie!O fi de la PSD?Pentru ca suna cunoscut!Seamana cu dosarele "celebre"-instrumentate de DNA, unor adversari politici ai lui Basescu-pe baza unor"marturii" privitoare la presupuse fapte,comise... in urma cu 10 ani!

GHITA  •  15 iunie 2019, 11:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One  •  15 iunie 2019, 11:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  15 iunie 2019, 11:58

Scrie-i corect in articol numele Catalin Hildan, la cat de mediatizat este si nici acum nu stii cum se scrie numele lui corect.

Ady  •  15 iunie 2019, 12:08

Asteptam cam de mult si rapoartele devastatoare ale WADA despre cei din "lumea civilizata" care s-au dopat cu acordul lor invocand tot felul de boli incurabile (*** etc) dar la moda este sa dai doar in Europa de Est, pentru ca vesticii au voie. Si apropo nu cred ca Ekeng (sincer imi pare rau de el) a invatat sa se dopeze in Romania si de asemenea nu vad ce interes ar fi avut statul roman sa musamalizeze cazul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  15 iunie 2019, 12:09

Haldan,Ekeng, ,,treaba,, pentru care 20 de procurori asigurau scorul unui meci si pana si un sef de serviciu secret ,,atentiona,,-conform lui Cornel Dinu,jucatori de fotbal loviti de obiecte in timpul meciului-se intampla cu repetitie...desigur sunt loviti,,adversarii,, ,jucatori prinsi ca introduceau petarde in fulare si mingi pentru suporteri... , echipa prisa cu blatul cu Ceahlaul...retinerea lui McKain jucatorul lui National pe Otopeni pentru ca nu accepta transferul....au toate astea ceva in comun....Se vede si de pe Luna...Unu ...ca nu s-a intamplat nimic din partea autoritatilor sau mai rau ,autoritatile au ,,ajutat,,...Doi ... fac parte dintr-un club de fotbal...Si ...exista ochi albastrii pana si in fotbal!

iri58  •  15 iunie 2019, 12:20

a fost sida 100/100

Laur  •  15 iunie 2019, 12:42

Dacă metoda aleasă pentru a face analiza nu este validată de către acel laborator, nu înseamnă, neapărat, că este o metodă greșită și este nedemonstrată științific. Gândiți-vă că „Mille viae ducunt homines per saecula Romam”, numai că fiecare merge pe altul. Vă salut.

Laur  •  15 iunie 2019, 12:53

Apropo, nu cred că analiza sângelei lui Ekeng s-a făcut printr-o singură metodă. Un caz atât de grav, cum este cel al decesului, s- a făcut, sunt convins, prin cel puțin două metode, poate una dintre ele nefiind validată, dar pe raportul de încercare apare cea validată. Citiți raportul de încercare.

Sibelius  •  15 iunie 2019, 12:56

@tindala: Vajaiala e secretar de stat in guvernul Dancila.

Ilie  •  15 iunie 2019, 13:22

Daca noi nu avem voie acuzatii nedovedite, dvs de ce aveti? Speculatiile ar putea sa fie doar opinii, daca ati da mai multa atentie alegerii cuvintelor. De exemplu PRETINS sugereaza ca au mintit sau cel putin ca dvs nu-i credeti. Normal era sa spuneti "au declarat" si sa adaugati opinia dvs.

Ilie  •  15 iunie 2019, 13:25

Va pun separat citatul pentru ca blogul dvs face foarte dificil ca noi sa scriem civilizat daca nu avem nici paragrafe, dupa ce ca ce este permis jurnalistilor, inclusiv rasism , noua nu ne este! Citatul: "dar la vremea respectivă laboratorul ANAD de la București a pretins că rezultatele au fost, ca și în situația lui Ekeng, negative"

Lucian Nicolae  •  15 iunie 2019, 14:05

Vorba lui Dănuț Lupu,la meciul Dinamo- Polonia Varșovia , conducerea celor de la Dinamo în ziua meciului la masa de prânz la fotbaliștii dinamoviști li sa administrat o doză de medicamente , iar haldan avea să moară subit pe teren două luni mai târziu

rac68  •  15 iunie 2019, 14:13

Poate aveti ceva mai multa grija la ortografie ... lipsesc litere, unele cuvinte sunt scrise gresit. Aveti totusi o reputatie de aparat.

Dictionar  •  15 iunie 2019, 14:31

@Laur poate acreditata, nu validata. Zici ca ii prima data cand investigeaza Tolo gang sectorul medical.

Marcus Aurelius  •  15 iunie 2019, 16:03

''***''.... ce calitate umana sa ai, ce sa fi cititi si pe unde sa te fi scolit sa ajungi a gandi asa...cat despsre empatie...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laur  •  15 iunie 2019, 16:14

„Dicționar” : neah, acreditat e una, procedură validată e altă mâncare de pește. Procedura pe care o aplici ține, exclusiv, de laboratorul în care lucrezi. Poți aplica proceduri interne, le poți breveta, le poți trimite pe Marte... În fine.

Traian  •  15 iunie 2019, 16:29

Mai mult de jumătate din comentarii sunt făcute de postaci.Interese enorme

CCC  •  15 iunie 2019, 17:48

Musamalizare cazurilor "neplacute" este o boala cronica a poporului roman. In popor, se mai spune si bagarea mizeriei sub pres. Si cred ca se afla pe aceste meleaguri de cand s-a :inventat: acest popor si se aplica in orice domeniu. Sa nu uitam ca de multe ori, inclusiv presa a fost partasa la astfel de musamalizari, mai mult sau mai putin grave. Cazul de "blat" dovetid, Ceahlau - Dinamo, este emblematic, atata timp cat echipele respective au fost exonerate de orice pedeapsa iar o parte a presei a jubilat, pe cand cealalta cautat sa gaseasca argumente in favoarea iertarii "pacatosilr", cel mai solid fiind privirea peste gard: "si la case mai mari se petrec astfel de lucruri si nu se iau masuri"! Cat despre cazurile de dopaj, inclusiv cele din fotbal, mereu s-a vorbit prea putin si nu s-a facut nimic. Ce ar trebui sa avem in vedere, este faptu ca aceasta Vajaiala nu facut nimic de capul ei, doar pentru ca-i era simpatic Ekeng, sau mai stiu eu ce canoist. Acolo ar trebui sa se umble si sa se se schimbe ceva, acolo ar trebui sa vedem pedepse aplicate celor prin "retete magice" au facut mult rau unor oameni, pentru unii dintre ei utilizarea acestor "ajutatoare de efort" prescrise de medicii echipelor/loturilor fiind fatala! Poate ca echipa de investigatie gsp ar fi trebuit sa incerce sa contacteze tlefonic si pe cei implicati direct nu numai pe cea care a executat niste ordine. Clar ca asta nu o absova de vina de a fi falsificat rezultatele unei analize. Dar poate si cel care i-a "turnat in pahar" lui Ekeng ar trebui luat la intrebari, mai apasat si uitand ca face parte dintr-un club al ministerului de interne.

Gaga-mic  •  15 iunie 2019, 18:52

Dopajul care omoara, sigur, ingrijorator, dar fenomen mult mai mic ca amploare fata de primul subiect deschis de cazul fotbalistului Ekeng; sa ma explic: istoria acestui tanar, mort inainte de vreme, ar fi trebuit sa deschida un enorm dosar, cu implicatii care privesc toata populatia, al asistentei medicale de urgenta (aici in faza pre-spital). Indiferent ce avea in sange, fotbalistul Ekeng a fost lasat sa moara, in prezenta a cel putin doi medici, doi asistenti medicali si un ambulantier; unul din medici e specialist de medicina de urgenta, unul e medic sportiv, niciunul din ei nu stie sa recunoasca stopul cardiorespirator si sa aplice protocolul de urgenta (nu, protocolul nu prevede transportul alandala la primul spital); echipa paramedicala = asistent si ambulantier nu stie sa recunoasca urgenta vitala, sa acorde primul ajutor, nu cunoaste materialele de urgenta si utilitatea lor. In ciuda unor muguri de SMURD, situatia in asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca ramane dramatica: nu exista program de formare in facultatea de medicina, nu se face absolut deloc in rezidentiat, se face extrem de prost si infiorator de neproductiv in programul de competenta special dedicat al ministerului sanatatii, se face ceva mai bine in cursurile de BasicLifeSupport/AdvancedLifeSupport, dar cu foarte mic impact din cauza numarului mic de locuri disponibile in formare. Nu se face in populatia generala - in scoli de exemplu (ar fi excelenta materia: primul ajutor, alaturi de materia: educatia sexuala). Mugurii de SMURD sunt de fapt o casta care se comporta elitist in sensul prost al cuvantului: o mana de doctori bine pregatiti dar care sunt suprasolicitati si care nu sunt absolut deloc formatori pentru colegii lor, o mana de pompieri salvatori care fac ce pot si numai in orasele in care exista. Nu pare sa se miste mentalitatea in lumea medicala si non medicala, nu pare sa se miste ministerul sanatatii, inecat in probleme de tot felul. Ne multumim sa gandim ca e foarte bine ca exista Raed Arafat si SMURD, uitam de miile si miile de medici si asistenti medicali care nu stiu sa gestioneze o urgenta medicala si le e prea frica sau rusine sa recunoasca. Si asta in conditiile in care, oricum, oriunde pe planeta asta, urgenta vitala e, la baza, o situatie dramatica, extrema, grea, in care nimeni nu e perfect indiferent de experienta si competente. Moartea tanarului Ekeng este o mare ocazie ratata de a vorbi cu onestitate despre realitatea asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca din tara noastra. O dezbatere minunat de absenta. Dar daca doriti sa deschideti, in aceste conditii, un alt subiect legat de acest caz, aveti dreptate, sunteti jurnalist sportiv si e normal sa va intereseze dopajul din fotbal. Eu tot mai astept sa povestim, pe bune, despre cei care ne-ar putea salva.

tindala  •  15 iunie 2019, 19:47

@ Andrei F Nu ai nici o retinere sa vorbesti de blaturi?!Nici macar dupa acel Astra-fcsb=0-2?

tindala  •  15 iunie 2019, 19:59

@ ccc "cazul de blat dovedit Dinamo-Ceahlau"!Mare-i gradina...Adica daca *** intrigantul ala de MM-salariatul Stelei-prin presa subordonata,gata!Blatul e dovedit!Adica Dinamo-care inscrisese 85 de goluri si era pe primul loc-nu putea sa o bata pe ...Ceahlaul-echipa "ascensor"-cand in A-cand in B -decat cu blat!Logica pentru gugustiuci!Si atat de "dovedit"a fost blatul ala,incat Dinamo a castigat la recurs,cu toate ca nu avea nevoie de punctele alea!Si cu toate ca Becali il "omenea"cu "dolaari"pe seful comisiei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  15 iunie 2019, 20:06

Tolo, pe bune acum, eu nu prea inteleg in ce scop si care ar fi utilitatea pentru societate si public a unor astfel de dezvaluiri. De ce? Pentru ca stim deja, de mult, de ele! Pentru ca asemenea lucruri se intampla frecvent in Romania de astazi; pentru ca in fiecare zi asemenea abuzuri au devenit "normalitate", fie la primarie, fie la spital, fie la scoala, fie la guvern, fie la parlament, fie la justitie, fie la presa, fie la orice fel de organism controlat si dependent de stat, inclusiv la sport! Daca nu ma credeti, intrati in lumea reala si intrebati oamenii; va garantez eu ca veti avea subiecte de analize, reportaje, anchete si teorii, cu zecile de mii! Sa fim seriosi; toata lumea cunoaste motivele reale ale deceselor lui Hildan sau Ekeng; rapoartele (oficiale) masluite ale d-nei Gratiela Vajaiala nu valoreaza nici doua parale; iar documentele emise de WADA nu fac altceva decat sa certifice ceea ce stim deja de mult, cu totii! Restul de masluiri ale probelor de dopaj pentru alti sportivi, mentionate in articol, nu fac altceva decat sa intareasca ceea ce-am afirmat mai sus! Pe scurt: NU NE MAI INTERESEAZA! Sa faca aia ce vor ei, e treaba lor! PS: Daca cumva nu cunoasteti, va informez eu: d-na Gratiela Vajaiala a fost eliberata din functia de presedinte ANAD, la cerere, pe data de 17 ianuarie 2019, fiind numita imediat a doua zi in functia de vicepresedinte al "Autoritatii Nationale pentru Formare Initiala in Sistem Dual" din Romania!!!:))) Va rog frumos sa-mi explicati si mie (ca eu sunt mai prost, asa, de felul meu), nu numai ce inseamna aceasta "autoritate", dar si cu ce se ocupa in mod concret, ce treaba face ea acolo!:)))))) Tolo, daca nici acum nu realizam neaos cum stam si ce suntem, ne meritam soarta si articolele tale devin apa de ploaie!

ticbis  •  15 iunie 2019, 21:40

Revin cu o completare la comentariul anterior, lansand o provocare: Sunt dispus sa-mi cedez salariul pe o luna (care nu e deloc mic), oricarui cetatean roman care imi poate povesti, fie real, fata in fata, fie virtual, prin intermediul acestui blog, sau nu numai, cum a fost el "format initial in sistem dual" de catre "autoritatea" a carei vicepresedinte este doamna Gratiela Vajaiala!!!:))) Sunt foarte curios sa cunosc un asemenea exemplar, sa inteleg ce face si ce lucreaza, cum gandeste...!:) Asa ceva... nu exista, ma!:)))

Alex One  •  16 iunie 2019, 8:25

Ati moderat,practic desfiintat, comentariul meu desi l-am pus sub semnul intrebarii. Nu a fost nicio acuzatie de niciun fel.Ca sa nu se creada ca umblu cu cine stie ce grozavii pun altfel intrebarea. Recititi ultimul paragraf "Cazurile lui.........",daca puneti la indoiala, "au ridicat semen de intrebare" si"pretins" oare ce semnifica ?,rezultatele comunicate de ANAD ce sa credem ca verdictul corect a fost poate altul? Dubiile sunt apanajul exclusiv al jurnalistului ? Daca atacati astfel de subiecte logic este sa va asumati o concluzie,un punct de vedere. Da ?

Pixi  •  16 iunie 2019, 9:45

Interesan articol,despre excrocheriile facute in *** si *** oare cand se va elabora o ancheta

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jean  •  16 iunie 2019, 11:09

De ce trebuia musamalizat cazul Ekeng?

andrei  •  16 iunie 2019, 11:50

Tolontane, după 29 de ani de la lovitura de stat, tot sistemul comunist îl acuzi. Eşti ridicol !

Comentează