Vă recomand 6 superlecturi de weekend » De la cuplurile gay care au dat în judecată statul român pentru a le respecta dreptul la viaţă de familie până la românul care a ajuns primar în Germania

Colega mea, Alexandra Nistoroiu, vă oferă o selecție cu cele mai interesante articole publicate în această săptămână în Libertatea

duminică, 23 iunie 2019, 11:51

Dacă le-ați ratat, în tumultul de breaking news al zilei, sau pur și simplu nu ați avut timp să le citiți, veți găsi aici, sâmbătă de sâmbătă, o selecție de investigații curajoase, opinii argumentate și povești (scrise sau video) care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

de Alexandra Nistoroiu

1. Viața pe ascuns. Povestea lui Andrei și Cristi, homosexualii care au dat în judecată statul român pentru a le fi recunoscută relația

7 cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO pentru faptul că nu le respectă dreptul la viață de familie. Libertatea vă prezintă în exclusivitate povestea a trei dintre acestea, dar și motivele care le-au determinat să recurgă la o instanță europeană.  Andrei și Cristi sunt de 15 ani într-o relație. Se consideră o familie și au acceptat să vorbească deschis despre asta cu reporterii Libertatea. O serie documentată de Florinela Iosip, Delia Marinescu şi Eli Driu (foto).

2. Din Drumul Taberei, primar în Germania! Octavian Ursu le dă sfaturi politicienilor români: „Să fie corecți și harnici. Să-și câștige respectul în țară, dacă vor respect în afară”

 

Creștin-democratul Octavian Ursu, 51 de ani, este unul dintre eroii momentului în Germania, pentru că duminica trecută, în alegerile pentru Primăria orașului Görlitz, l-a învins pe candidatul partidului populist Alternativa pentru Germania (AfD), considerat de mulți analiști ”lupul cel rău” din viața politică a țării. Românul care și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei și adolescenței în cartierul bucureștean Drumul Taberei a explicat, într-un interviu pentru Libertatea, cum a reușit să câștige încrederea și respectul nemților.

3. CRIZA CITOSTATICELOR. În toată ţara lipsesc medicamente esenţiale pentru tratarea copiilor cu cancer. Medic: „Am 80 de copii internaţi într-o lună. La 50 dintre ei, aduc din sponsorizări măcar un medicament”

 

”Suntem unde eram în 2013, în timpul crizei citostaticelor, doar că între timp au dobândit şi mai puternic obiceiul ăsta de a minţi că avem de toate. Puţini medici ies în faţă să spună adevărul”, arată Monica Althamer, navigator pacienţi şi unul dintre voluntarii care aduc în ţară citostaticele care lipsesc.

4. Primăria a plătit un videoclip de lux pentru STB! Whats UP, BRomania și Jo își abandonează mașinile și cântă despre cât de tare e să mergi cu autobuzul

”În ultima sută de ani, Micul Paris s-a mai schimbat,/ Traficul s-a dublat, s-a triplat,/ Lumea agitată a mai claxonat, s-a mai certat,/ În capul meu am o dorință,/Vreau să fiu mai relaxat.” Așa începe clipul aniversar STB în care artistul Whats UP (pe numele lui real Marius Ivancea), sătul de agitația din trafic și de stresul de la volan, alege să abandoneze mașina luxoasă în care era, scoate trotineta electrică din portbagaj și se îndreaptă spre prima stație de autobuz. Detalii despre realitatea paralelă pictată de reclama plătită de primărie, în materialul realizat de Daniel Stanciu.

5. Escroc promovat de Pro TV și Antena 3! Mută norii, vorbeşte cu extratereştrii şi a descoperit tinereţea veşnică. Cum s-a umplut Sala Palatului cu promisiunile false ale „regelui paranormalului” Albert Ignatenko

Parapsihologul ucrainean Albert Ignatenko pretinde că a descoperit secretele tinereții veșnice și ale paranormalului, că poate schimba temperatura aerului cu puterea gândului, dar și că a luat contact cu peste 48 de civilizații extraterestre.

Reporterii ziarului Libertatea au fost la spectacol și au încercat să înțeleagă cum își vinde iluziile un mincinos profesionist, după ce mai multe instituții de presă, ca PRO TV și Antena 3, l-au ajutat să-și consolideze brandul.

6. Microbuzul fără șofer și curierii-roboți, invențiile viitorului în Estonia de astăzi! Experiență SF în campusul Universității Tehnice

Curierii vor fi înlocuiți de roboți, șoferii nu vor mai exista în lumea mașinilor fără șofer. Estonienii se aliniază în rândul marilor puteri ale lumii prin investițiile în cercetare și educație.

Andreea Archip a vizitat Universitatea Tehnică din Tallinn unde se pun la cale cele mai îndrăznețe proiecte.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Vlad  •  23 iunie 2019, 15:20

Dacă e extraordinar să citești ***, ești mare....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  23 iunie 2019, 15:29

Multumim soldateilor progresisti de la "Libertatea" care ne ajuta in fiecare saptamina sa scapam de evul mediu in care traim si ne picteaza un viitor luminos plin cu masini electrice, ghei casatoriti si spitale moderne la fiecare colt de strada.

andrei  •  23 iunie 2019, 15:56

ar trebui sa iti fie rusine si sa nu mai scrii in ziarul de sport ai la indemana..scrie acolo si cititi doar voi

dan65  •  23 iunie 2019, 16:02

dacă-l recomandai pe Ellen G. White cu lucrarea sa „Patriarhi şi profeţi cu privire la distrugerea Sodomei şi Gomorei" te luau a ochi ONG-urile sorosiste sau spalaţii pe creier de la diez rezist.

Balauru’  •  23 iunie 2019, 17:18

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dio  •  23 iunie 2019, 17:23

Eu am vazut ca sunt trei iubiti, de caine de ce nu ai scris nimic?!?

Dan  •  23 iunie 2019, 17:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  23 iunie 2019, 20:34

De mult simteam nevoia de asa ceva. In multimea de stiri, canale de informare si solicitari sa clickam pe te miri ce prostie nu mai stim ce sa citim. Multumim Tolontan! Va rugam sa creati un serial cu ce merita citit in pe net zilnic sau saptamanal.

Cris  •  23 iunie 2019, 21:18

Super Tolo, thanks !

Valeriu  •  23 iunie 2019, 21:34

Cateva dintre lecturile recomandate am sa le strabat cu ochii si ca sa va intorc gestul am sa va recomand si eu cateva lecturi interesante d.p.m.d.v...au in compozitie un limbaj si o tematica filosofica probabil si datorita istoricului educational de fost student la facultatea de filosofie : - "Why Liberalism Failed" - Patrick J. Deneen - (nu stiu daca permiteti link-uri asa ca n-am sa le postez dar cartea se gaseste pe Amazon...din pacate nu este inca tradusa ...sper ca intr-o zi...) - "Revolta impotriva lumii moderne" - Julius Evola (editura Antet - 2012) - "An Open Letter to Open-Minded Progressives" - Mencius Moldbug pseudonimul adevaratului autor Curtis Yarvin (de gasit doar varianta Kindle pe Amazon insa se poate citi si online sub forma de blog) Spor !

Vlad  •  23 iunie 2019, 21:47

Vă recomand o superlectură extraordinară!!!!! Despre nunta unui ratat: Nicușor Stanciu!!!! A dat-o în muzică cultă, cum ar spune Tudor Giurgiu, șeful de la TIFF! AȘA SE EDUCĂ COPIII!

Mircea  •  23 iunie 2019, 22:40

@Valeriu: "an open letter to open-minded progessives" ...a very long writing for a letter, don't you think ? ;) . Am citit primul capitol care a inceput cu un fel de "hey, stiu despre ce vorbesc pt ca am fost crescut asa.." apoi m-am dus direct la ultimul capitol si dintr-o data mi-a sarit in ochi:" Democracy is a dangerous, malignant form of government " ...oookkkeeyy..tipulul i-au trebuit 14 capitole intr-o scrisoare deschisa sa ne spuna ca de fapt open minded progressives nu exista. ughh..?? ;) Sorry mate, Internetul este plin de bloguri de genul asta care se intrec in mediocritate si proasta interpretare a realitatii Oare cine o fi inventat internetul ? un open minded progresist traind intr-o democratie vicioasa sau un conservator-fundamentalist ? ;)

Valeriu  •  23 iunie 2019, 23:38

Interesant dar rudimentar mod de a evalua o citire pentru un amator de carti probabil...ceea ce ma face sa cred ca stiati dinainte cate ceva despre cartea sau autorul in cauza, cred ca mai mult de prin auzite si ati pornit la drum cu o conceptiie preconceputa. Internetul a devenit un mijloc de exprimare ale carui baze au fost puse sau a carei inventie a fost facuta posibila de Ministerul Apararii al S.U.A....Nu trebuie sa fii atat de sigur de ceea ce este mediocru sau nu, ia sfatul lui Socrate un alt critic al democratiei : "Cee ce stiu este ca nu stiu nimic".

paul cristian stefanescu  •  24 iunie 2019, 12:33

Tolontane, ai gresit in titlul de la homosexuali. Ai pus acolo ca statul nu le recunoaste alora "relatia", si ai scris cu r in loc de f. Am remarcat ca il iubeai foarte mult pe Basescu, dar le-ai atacat cu ferocitate pe Rizzi si Udrea, iubitele lui de sex feminin. Hai, lupta mai cu dedicatie, mai cu pasiune! Parca vad ca la 60 de ani o sa dezvalui un mare secret pe carte l-ai tinut ascuns din cauza societatii insuficient de moderne. Doare? E greu sa traiesti in Romania?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  24 iunie 2019, 14:20

@Valeriu: dpmdv citirea este rudimentara, de aici si abordarea mea. In ceea ce priveste internetul: ideea intr-adevar a fost preluata foarte repede de catre Ministerul Apararii dar ideea in sine, conceptul, world web wide, nu-i apartine. Idei de genul acesta care au potentialul de a schimba functionarea societatii si a interactiei intre oameni se nasc in general in spatii ceva mai aerisite dogmatic Socrate are dreptate: nu stiu nimic...dar..am o parere ;)

Mircea  •  24 iunie 2019, 14:28

@ paul cristian stefanescu : este super ca Tolo aduce in prim plan si astfel de situatii care - in cazul celor doi gay - arata cat de curajos trebuie sa fii pt a te bate cu o societate care inca nu-si accepta realitatea. Si mie imi creaza repulsie postarea ta si sincer, ma bucur ca nu sunt ca tine. Tipic ca o majoritate rectioneaza numai la povestea celor doi gay cu toate ca celelalte articole sunt la fel de interesante.

paul cristian stefanescu  •  24 iunie 2019, 15:37

Mirceo, esti un mimoz sensibil si delicat. Ai facut o emisiune cu Cabral? Sau ai lucrat la MTV Romania? O realitate a societatii este si ca orice om merge la WC, unde face ceva, din mancarea pe care o mananca. Acest produs, o realitate, nu trebuie scos pe firmament si expus catre toata lumea. Ca unora poate nu le place sa vada asa ceva. E si chestia aia din vasul de WC o realitate, cat se poate de reala. Dar majoritatii ii e sila sa o vada. Exact asa este si cu homosexualitatea. Eu nu vreau sa improste Tolontan toata Romania cu homosexualitate. Si ceilalti ca el. Faceti-va baruri, site-uri, petreceri, aveti toata toleranta mea, dar nu fiti intoleranti cu mine.

Mircea  •  24 iunie 2019, 16:18

@paul cristian stefanescu: LOL n-am inteles, expune cumva Tolo realitatea din WC-uri ? Hai acum pe bune, ce zici de chestia aia cu Trump si "grab her ...." ? Si cum sunt oamenii astia - care vor sa fie impreuna si nu sunt lasati - intoleranti cu tine? Adica pt ca tu esti homofob, n-au voie sa-si expuna cazul ? Daca nu te intereseaza povestea lor, nu o citi ! Du-te si citeste despre un Becali sau alte bazaconii. Tolo a recomandat si alte articole la fel de interesante...

axel  •  24 iunie 2019, 17:12

Multumim pentru recomandari! Ordinea este aleatorie sau pur si simplu puneti problemele mai importante pe primele locuri?

SmileBam  •  24 iunie 2019, 17:24

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

same  •  24 iunie 2019, 19:32

Dar Cataline ce zici despre faptul ca inainte ca Valcov sa dea in vileag protocoalele secrete, ele in primul rand strict legal n-ar fi trebuit intr-o tara normala sa existe!!. Deci el e condamnat pt ca a dat in vileag ceea ce era ilegal si nu ar fi trebuit "de drept" sa fie secrete, iar cei care tocmai au semnat acele protocoale ilegale si secrete sunt liberi bine-merci si nu dau socoteala de nimic. Asta da lovitura de esenta data oricarei democratii si oricarui stat de drept, la temelie! Iar presa este absolut inexistenta si complice la crima irecuperabila. intelegi Cataline la ce s-a ajuns. Adica un criminal savarseste o crima, "in secret" si impotriva legii, iar o persoana care a avut privilegiul sa vada asta da in vileag toata treaba, printr-o metoda neconventionala, riscandu-si pielea spund: e ilegal, e ne-secret!! Iata dovada. Deznodamantul? Cel care si-a riscat pielea pt invederarea "crimei" total ilicite si neputand ontologic vorbind avea un caracter secret e inculpat! Iar "criminalii" care au pus la cale "crima" marsava ilicita si "secreta" sunt liberi ca pasarea cerului. Iti dai seama in ce fundatura irecuperabila a cazut presa si odata cu ea toata societatea?? Cataline, tu faci parte din presa? Din presa asta nu, din Presa aia da. Mai are vreun sens sa "traim" Cataline? Caci nu facem decat sa vegetam..

Valeriu  •  24 iunie 2019, 22:10

@Mircea din defect personal ar trebuie sa definim niste termeni : Ce intelegeti dumneavoastra prin "dogma" ? E un termen interesant pe care l-ati folosit dar acesta in intelesul sau negativ cu greu se aplica in domeniul stiintelor exacte cum ar fi si informatica sau programarea matematica computerizata...as putea chiar spune ca din contra convingerile elementare ale acestor informaticieni care au la baza multituidinea teoriilor cunoscute din trecut pana in acel moment constiutuie miezul in programul lor de cercetare ce a dus la inventia internetului, le-a oferit baza de pornire catre realizarile lor fantastice oricum daca stau mai bine sa ma gandesc cuvantul "dogma" nu e corect sa-l folosim in stiintele exacte datorita principiului falsicabilitatii, ma rog, sunt extrem de multe de spus pe acest subiect dar asta doar asa ca sa disecam un pic subiectul inventiei internetului si aspectul de a fi "mai aerisit dogmatic". Insa eu cred ca d.p.d.v. cultural si social ati vrut sa puneti mai mult accentul prin afirmatia "a fi mai aerisit dogmatic" si sper sa nu va interpretez gresit cuvintele...totusi daca ar fi sa merg pe acest fir pot sa inteleg ca a fi "mai aerisit dogmatic" este o conditie necesara, nu si suficienta sper, pentru ca o societate sa poata imbratisa mai rapid acel tip de progres ce sporeste libertatea si cunoasterea atat individuala cat si colectiva ...Insa va dau un exemplu ca la carte de personalitate anti-dogmatica : Karl Marx, dansul a depasit granitele de incredere si acceptare a oricaror forme de ierarhizare politico-sociale, economice si cultural-religioase, el era un ins foarte purificat in raport cu dogmele secolului sau si acum intreb : Unde sta acesta pe scara Progresului ca fenomen inerent al civilizatiei umane ? Se poate ca o miscare gen LGBTQ sa devina ea insasi dogmatica in incercarea ei de a patrunde in sfera cultural-valorica a societatilor din afara lumii occidentale (printre care ne numaram si noi)? De ce a trebuit ca din cauza opiniilor personale cu privire la acest subiect un Brendan Eich (creatorul Java Script si Mozilla Firefox) sa fie strans cu usa sa se retraga de la compania pe care el insusi a fondat-o ? Acesta nu este un simptom de tip dogmatic ? Cat despre Socrate - e bine sa avem pareri dar vorba poetului : "...e usor a scrie versuri cand nu ai nimic a spune..." adica e usor sa reactionezi emotional in loc sa cerni ceea ce este supus simturilor si totusi Socrate credea ca o parere te poate apropia sau indeparta de Adevar, de poate indeparta sau apropia de ceea ce numea el Daemon.

Comentează