Patroana firmei favorite a primarului Florea spune că i s-a reziliat contractul de 54 de milioane de euro pentru jucăriile din parcuri! Dacă achiziția era corectă, de ce s-au panicat și au anulat-o?!

de Cătălin Tolontan

joi, 11 iulie 2019, 8:02

de Cătălin Tolontan

Se împlinesc exact 10 ani de când o tânără de perspectivă a politicii românești a îngrozit o sală plină de jurnaliști, când a răspuns  ”Se putea și mai scump!” la întrebarea de ce a cheltuit 600.000 de euro pe un eveniment de nimic, petrecut pe o scenă din două scânduri.

A fost momentul în care destinul ministrul Monica Iacob Ridzi s-a prăbușit cu viteza luminii, fără s-o mai poată prinde la aterizare nici măcar marele antrenor Octavian Belu, secretarul ei de stat care o privea perplex, de la un metru distanță.

Astăzi, tot într-o chestiune de achiziții publice, o altă promisiune a politicii, primarul Daniel Florea, s-a ars cu cafea de dimineață, când a văzut că presa a dezvăluit miercuri contractul de 255 de milioane de lei, echivalentul a 54 de milioane de euro, prin care a plănuit refacerea parcurilor și a locurilor de joacă din Sectorul 5.

Astăzi, jurnaliștii Cristina Radu și Răzvan Luțac arată, în Libertatea, ce înseamnă cele 255 de milioane de lei atribuite firmei Star Pro Center INT, după ce competitorul a fost descalificat.

Practic, Star Pro Center a primit să cheltuiască pe 14 luni în parcuri cît a cheltuit toată Primăria, cu drumuri, spitale, gunoaie, salarii, ajutoare sociale, biserici și școli, în perioada ianuarie – iunie 2019.

În concepția primarului Florea, parcurile valorează de 3 ori mai mult decât toate fondurile de Educație, de la grădiniță, gimnazii și până la școlile cu nevoi speciale! Și de 6 ori mai mult decât cheltuielile pentru Sănătate.

Întrebat dacă aceste proporții și modelul achiziției către Star Center INT i se par normale, George Matei, consilier local PSD, coleg de partid cu Florea, a parafrazat, involuntar, fraza de altădată a Monicăi Ridzi: „255 de milioane de lei este o sumă prea mică, sunt multe de făcut”.

Patroana firmei care a primit suma cât China a declarat ieri, pentru siteul Buletin de București, că i s-a reziliat contractul.

Tot miercuri, la câteva ore după apariția articolului din Libertatea, pe SEAP au răsărit din nou anunțurile pentru licitație, repetate.

O asemenea panică e fără precedent pentru risipitorii în serie ai bugetului Capitalei! Firea, Băluță, Florea și ceilalți treceau suverani peste detaliile unor proceduri de achiziții publice suspecte, dezvăluite de către jurnaliștii de investigație. Ceva s-a întâmplat însă. Dacă licitația era fără cusur, de ce s-au grăbit s-o anuleze?!

Monica Ridzi a intrat la închisoare pentru 600.000 de euro dați pe ochi frumoși celor două firme de apartament.

În cazul parcurilor, o firmă născută din nimic a primit lucrări de 54 de milioane de euro, unele cheltuite pe spații cât un pridvor, în care toboganele se dau cap în cap cu leagănele, toate înghesuite după regula peisagistică ”Cum să spargem banii”.

Însă nu DNA pare că i-a speriat de această dată. Căci Parchetul Anticorupție condus de Daniel Morar, care  a acționat în cazul Ridzi, și a continuat mai apoi de Codruța Kovesi, arată azi ca o instituție intrată în epoca glaciară, în care procurorii și-au criogenat dosarele și curajul. Orice magistrat va lua la mână această achiziție publică de la Sectorul 5 are mari șanse să meargă drept la țintă, fără să aibă nevoie de un Sherlock care să-i sufle intuiții geniale, în pivnițe neaerisite.

Cele mai solide condamnări obținute de DNA au fost dosarele de achiziții publice măsluite, dezmembrate cu răbdarea temeinică a procurorilor cu chef de muncă.

Votul de la europarlamentare a mișcat plăcile tectonice ale societății românești. Aici e frica primarilor, căci ei știu că, odată cunoscute, faptele rămân la vedere și se depozitează în memoria opiniei publice.

Risipa și hoțiile vor fi penalizate imediat prin dispreț, pe termen mediu prin vot și, pe termen mai lung, cine știe, poate de către lege. Dacă se topesc ghețarii Groenlandei, s-o topi și reținerea DNA să se reapuce de treabă.

53 de milioane de euro pentru locuri de joacă au fost acordați unei firme fără nici o experiență, dar gata să umple tot Sectorul  5 de călușei și leagăne. Vorba studenților protestatari din Piața Universității de pe vremuri, când Marian Munteanu îl cita pe Avram Iancu: ”Nu ne-am luptat pentru jucării!”.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

D. Vucea  •  11 iulie 2019, 8:32

Patroana firmei "favorita"? Asta e limba romana de Libertatea?

Justia  •  11 iulie 2019, 10:09

Pe bune Tolo, lasi pe toti sa comenteze. Libertatea de exprimare e grozava, dar pe manipulare presei isi face Putin treaba. Ciudat ca am prins asta mai devreme si nu e Andrei F cu programul postacului de la ora 5. Cand jumatate din comments sunt ca esti o sluga a cuiva, altii se leaga de faptul ca vezi ca sunt greseli gramaticale in articol si surprise se bat campii. Ideea e simpla. Oamenii astia - includ si postacii - ar trebuii inchisi sau trimisi sa curete strazile. Dar ritmul in care se petrece asta e asa lent ca pleaca din tara anual 200.000 de oameni. Se inchid sute de firme. Patura medie e praf si disparuta. Postacul de deasupra si urmatorii care vin stiu doar atat. Sunt inapt sa fac altceva decat sa sug o gura de buget. BACul l-am luat in cazul fericit cu 6 iar aptitudinea mea de efort se situaza in a da unlock la mobil. Iar tara e in cel mai accelerat ritm de prabusire. Bine ca s-a intors Udrea cu mai mult tupeu, ca asta lipsea. Nu e nici o tara perfect. Italienii au mafie, Rusii sunt un pericol pt ei si restul din jur, dar am o vaga banuiala ca noi luam calea unei tari ca venezuela. Si pt cei platiti, va rog sa notati ca am scris venezuela cu V mic. Va fi mai greu sa prindeti restul. P.S. Chinezul ala a mai pus mana pe tot cupru? Mai e reteaua de prostituate in capitala? Tipu ala cu farmaciile din Iasi tot bate toate lanturile in venituri de pe pacienti muribunzi? Reteaua aia de trafic vie mai este? Dar politistii aia care au tonete? Hexifarma e in faliment, nu - sau ajunge sa zici ca omul parcat in copac e de vina? Am o vaga senzatie ca am scris mult, dar nimic. Un update general, asa un end of the year round up daca faci sa citim, mi-ar face placere. Ca oricum esti platit si sluga cuiva - asa cred ca se numeste cand iei salar si muncesti.

D. Vucea  •  11 iulie 2019, 13:27

@Justia Madame/monser Justia (ca nu stiu ce fel de gender fluid posezi), regret enormissim ca trebuieste sa te dezamagesc dar nici matale, nici Tolontan, nici angajatorii lui Tolontan nu ma puteti nici inchide, nici trimite la curatat strazile ptr simplul motiv ca realitatea e ceva mai complicata decat in basmele politic corecte cu care te *** propaganda. Trecand peste greselile de ortografie firesti pentru generatia ta frumoasa si libera de cultura, indraznesc sa te sochez informandu-te ca am luat BAC-ul cu peste 6 intr-o vreme cand 6 de acuma era -10, de asemenea te informez ca nu sunt bugetar precum Basescu, Iohanis sau Kovesi, ci ma aflu in Diaspora, pot sa confirme si securistii IT ai acestui blog de mare stralucire. E drept ca nu ma aflu membru in Diaspora aia care se inghesuie ca oile sa voteze borfasii care l-au obligat sa plece, eu prefer sa votez zilnic acasa, la urna mea personala de portelan cu capac de pvc. Vaga ta senzatie ca ai scris mult e total nejustificata, mai erau inca multe de enumerat, de pilda collossalla coruptiune de Teleorman, care a socat pana si cuplul Benalla-Macron. Dar nu e timpul pierdut, baga! Hai succesuri si felicitari idolului Tolontan ptr marele succes al investigatiei Gala Bute care, iata, se apropie de festivitatea de premiere unde Tolontan va imparti cu doamna Codruta podiumul de sus.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xyz  •  11 iulie 2019, 14:24

Pe SEAP erau singurii inscrisi? Pt ca in mod normal castiga cel mai mic pret... Daca erau doar ei, au fost doar ei de la inceput? Cu aceste licitatii pe SEAP o sa culegem "roadele" in scurt timp. Lucrari importante ( scoli, gradinite, spitale) cu bugete de ***...unde tot cel mai mic pret castiga...Asta in masura in care firma castigatoare trebuie sa puna si pt ea un procent. Sunt firme ( corecte de data asta) care se duc pentru 2%. Sunt licitatii castigate unde nu poti pricepe cum naiba reusesc sa cumpere materiale...ce sa mai vorbim de manopere si castig... Sunt pe SEAP licitatii ( acuma ca PSD nu mai pot fura bani de la UE) cu niste supraevaluari de te doare mintea...bucatarii de gradinite la tara de sute de mii de euro...de exemplu. Adica avem lucruri extrem de importante care se fac cu bani foarte putini si altele supraevaluate × 10!! Sunt situatii unde desi exista un castigator clar ( cu pretul cel mai mic) primarul da contractul urmatoarei firme, chiar daca pretul este evident mai mare...Sunt firme extrem de pregatite care ar face lucrari perfecte dar nu pot participa la licitatii ba din cauza unei garantii pe care nu si-o permit, ba pentru ca li se cere sa cumpere ei tot si banii...candva, ba ca nu pot sa se duca sa lucreze cu un procent de 2%...In schimb avem firme care se ocupa de ceva dar fac lucrari de cu totul altceva...subcontracteaza cu tot felul de firme dubioase, fara experienta dar care fac drumuri, acoperisuri, izolatii sau te miri ce de care in realitate nu se ocupa. Asa se fac lucrari acum...Va dati seama ca astea se fac, se platesc dar apoi trebuie sa le repare altii, tot cu bani?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  12 iulie 2019, 8:13

Votul de la europarlamentare doar arată că se vor schimba ***. Vezi cazurile Rareș Bogdan și Dragoș Pâslaru. Chiar si Barna. Așa că nu Șică va face autostrăzi. Pentru că nu a făcut nici când a fost ministrul transporturilor de vreo 3 ori. Nici Vlad Voiculescu nu va face spitale. Pentru că a vrut să le distrugă pe astea de acum când a fost ministrul sănătății. Deci, schimbăm doar numele, nu și obiceiurile. Dar unul că tine nu vrea să vadă asta. Ești un fel de Turcescu, dar mai perfid.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  12 iulie 2019, 16:24

Regret ca blogul lui Tolo s-a compromis in halul asta... A ajuns la un nivel de cenzura inimaginabil pentru mine la inceputurile lui, potrivit pretentiilor pe care si le aroga si principiilor pe care le declama. E un "fas" ca toata societatea romaneasca actuala, adica, nimic. Cand ajungi sa incalci constitutia si sa cenzurezi parerile publicului, alea care respecta pe deplin politica site-ului, inseamna ca noi , romanii, trebuie sa intelegem ca suntem singuri... si sa renuntam la a mai cauta sperante aiurea.... Asta e; ne ducem zilele si crucea asa cum ne-am obisnuit de zeci de ani, suntem obisnuiti si vaccinati la asa ceva! PS: Ma astept ca daca alde Tolontan si echipa ar ajunge vreodata sa conduca cu puteri depline aceasta tara, as fi primul pe lista de deportati in Siberia, pentru delict de opinie!:) Nu e o gluma si nici o exagerare; astfel de cazuri s-au intamplat frecvent prin istoria Romaniei, pornind exact de la ceea ce semnalez eu acum si aici; ci doar o constatare amara a unuia care a trait deja pe pielea lui asemenea derapaje de la definitia de democratie si de libertate a cuvantului... In fine, va doresc succes, ala pe care vi-l imaginati dvs in conditiile astea!

gabriel valeriu  •  12 iulie 2019, 17:34

Pai daca "...procurorii și-au criogenat dosarele și curajul", sa le "criogenam" si salariile corespunzator prestatiei, nu asa ar fi corect? Avem cu ei o intelegere simpla: contribuabilii le platesc salarii mari, decontari de chirii, pensionari ultra-anticipate, venituri speciale pe viata, iar ei fac totul ca sa curete societatea de infractori, fara deosebire de culoare politica, presiuni, influente de orice fel. Iar acum sunt speriati? Tematori? Nu asa ne-a fost vorba, dar foarte bine: treceti pe salariul minim pe economie, dragilor, pana vi se dezgheata curajul!

Sector 3  •  13 iulie 2019, 12:50

Verifica si cum primarul *** de la sectorul 3 a colorat tot sectorul in rozaliu-cacaniu, punand pavele sub locurile unde stau masini si gardulete gata ruginite in momentul amplasarii. E mult mai mare hotia decat la asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  13 iulie 2019, 18:51

Cum ați comenta domnule Tolontan despre faptul că Butean, după ce GSP anunțat că a depus memoriu pentru a deveni liber de contract la Astra, apare ca mutat la Clinceni ca urmare a expirării împrumutului, ? Contractul lui Butean era cu Astra sau cu Clinceni, cel pentru care a făcut memoriu la comisiile federale, ? Remarcați și faptul că că Butean este unul dintre jucătorii selecționabili în loturile reprezentative, tanzacționat de niște indivizi care nu prea arată că ar avea habar de fotbal ci că mai mult cu faptul de a fi băgați în seamă de spectatorii de fotbal, ?

??????  •  13 iulie 2019, 18:53

Butean putea solicita să fie eliberat de un contract prin care fusese împrumutat , fiind jucător legitimat la altă echipă decât cea de la care solicita să fie eliberat de contract, ?

??????  •  13 iulie 2019, 19:19

Deci, cum ați comenta deci despre fapul că jucători selecționabili în reprezentativele naționale ajung să fie tranzacționați de niște indivizi ce își spun finanțatori ,ale căror echipe funcționează din împrumuturi, acei indivizi având și pretenții să li se zică patroni de echipe de fotbal, jucători selecționabili ce ajung să fie plimbați între cluburile unor astfel de indivizi, fără nici o reacție din partea comisiilor din fotbalul condus de Burleanu și Stoichiță, îndreptată înspre astfel de "finanțatori",?

??????  •  13 iulie 2019, 19:38

Considerați că indivizi ca Gheorgeh Becalii și Ioan Nicolae , niște diletanți ai fotbalului ce au pretenții de "patroni finan'atori" să decidă despre carierele unor sportivi valoroși , iar conducători la fel de ,,novici", probabil, precum Burleanu și Mihai Stoichiță, de la FRF și de la Comisia Tehnică să nu manifeste niciun fel de atitudine, când astfel de indivizi ce își zic "patroni-finanțatori" ai fotbalului iau decizii și fac chestiuni care scad valoarea jucătorilor selecționabili, așa cum remarca și Gheorghe Hagi despre cei care făceau oferte subdimensionate pentru jucătorii de la reprezentativa U21, ?

??????  •  13 iulie 2019, 20:12

Ioan Nicolae l-a înconjurat pe Alibec cu debutanți în Liga întâi și cere 2.000.000 de euro pentru transfer, ? Păi ăsta e patron-finanțator care are habar de fotbal, ?

??????  •  13 iulie 2019, 23:17

Se pare totuși că ,pe la Clinceni , Butean ar fi fost până prin 2016, împrumutat de Astra, ?

??????  •  13 iulie 2019, 23:19

Ați aflat totuși dacă responsabilii din comisiile de pe la FRF au soluționat memoriile jucătorilor neplătiți de "patronii-finanțatori", ?

K9 democracy  •  14 iulie 2019, 17:17

Așa "erou" (Marian Munteanu), așa "vot" popular... Știm bine toți că rezultatele votului au fost falsificate, ca să nu treacă pragul ALDE, și să-l treacă partidulețe de buzunar de care nu știe nici azi nimeni pe stradă: USR, "Împreună la ordinul secret al Instituției Protocolare", "Ceapa Roșie de Pericei asezonată vulpește", etc. Ca, azi, să poată scrie postacii Instituției, pe net, cetățenilor adepți ai Normalității, că "nici n-ați trecut pragul electoral"... Iar primarii cu găștile lor fură într-o veselie, le pasă de cetățeni cât îmi pasă mie de cîinii vagabonzi dați spre adopție...

Max  •  14 iulie 2019, 21:20

Si voi pe siajul asaltului psd ati pus umărul la intarea dna in epoca glaciara. Ati apăsat pedala cat ati putut.

Comentează