„Mă voi înscrie și eu în politică”

Speranța este o putere pe care o putem sesiza atunci când ni se spune: ”Nu acționați, nu aveți nici o șansă”. Asta le-ar conveni cel mai mult

joi, 28 noiembrie 2019, 6:59

Mulțumim spectatorilor din Amsterdam, cu o reverență specială pentru românii din Olanda, care au venit să vadă ”Colectiv”!

Filmul lui Alexander Nanau a fost primit de către publicul IDFA, unul dintre festivalurile esențiale ale documentarului, cu un respect pe care îl puteți vedea în imaginile postate din sală de către românii care lucrează în Olanda.

Oamenii au fost generoși până și cu emoțiile noastre școlărești de jurnaliști neobișnuiți cu scena.

Marți seara, la câteva ore după a doua proiecție, am primit un mesaj, de la un român care văzuse filmul la Amsterdam.

„Întâlnirea cu voi și documentarul nu a fost fără efect. Mă voi înscrie și eu în politică. Până acum mă limitasem la proiectele sociale”

Nu voi da numele omului din Olanda care a spus asta.

În același timp, alți români care vizionaseră „Colectiv” tot la un festival din afară, căci acesta este ritualul cinematografic, frustrant pentru public, ca filmele să meargă întâi la festivaluri, au mărturisit că se gândesc serios să-și anuleze planurile de a emigra, căci unii erau avansați în proiectul a părăsi țara.

Ce se întâmplă, pe un plan mult mai larg, desigur, decât cel al unor alegeri, al unui film sau al unei implicări sociale?

„Memoria produce speranță în același fel în care amnezia produce disperare”, spunea teologul Walter Brueggeman.

Când ne amintim, când ne punem întrebări despre noi înșine, ca persoane și ca societate, continuăm, de fapt, să sperăm. Vă mulțumim!

„Colectiv” mai are patru proiecții la Amsterdam, două sâmbătă, alături de filmele cele mai căutate ale festivalului, și câte una vineri și duminică. Vineri la ora 21:00 și duminică, chiar de ziua României, pe 1 Decembrie, la 10:45, există bilete disponibile.

România va fi prima țară în care filmul va fi văzut în cinematografe, în afara festivalurilor. Lansarea va avea loc în februarie 2020.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

xavi  •  28 noiembrie 2019, 8:23

nu am vazut filmul dar sper ca au pastrat adevarul altfel e apa de ploaie,sunt curios sa vad in film scandarile si gesturile care s-au facut in seara dezastrului de catre victime,cum a pornit incendiul etc.

Mircea  •  28 noiembrie 2019, 8:31

Tolo, am bilete impreuna cu un grup de prieteni pt duminica. Ce spune nrc despre documentar: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/19/gedurfde-documentaire-over-corruptie-roemenie-a3980846

vali mocanu  •  28 noiembrie 2019, 8:56

copiii astia destepti si frumosi care au invatzat si s-au dezvoltat in afara tarii ar trebui sa se revolte impotriva acestui sistem nenorocit care ne-a creat si, inca, ne suporta!

Luca  •  28 noiembrie 2019, 10:05

Dezamagirea poate sa fie mare , din pacate ... Scutul din jurul partidelor politice este foarte rezistent pentru cei dornici sa se implice . Ar fi interesant un reportaj "sub acoperire" despre cum poti sa devii membru de partid implicat (nu doar platitor de cotizatie) .

Ilie  •  28 noiembrie 2019, 10:17

Intri în politică cum? Sistemul este făcut de "ei" pentru " ei"! Se vede cum este USR. Mai comuniști decât FSN-ul lui Iliescu. Barna a furat cot la cot cu PSD și PNL, apoi a pierdut alegerile. Demisia? Nu! Măcar Dăncilă a demisionat. Deci, repet, unde în politică?

Andrei F  •  28 noiembrie 2019, 11:08

Ce poti spune despre un film pe care inca nu l-ai vazut???Poate doar sa speri ca realizatorul filmului nu intra in categoria oamenilor care sunt interesati si ca nu au frica prostanga sau prodreapta de care jurnalistul Tolontan ne vorbea in articolul trecut...sa speri ca filmul reda fidel realitatea...Dar poate sa fie asa cand probe legate de Colectiv apar acum dupa atatia ani?Cum sa speri ca filmul nu reda doar cele legate de partea buna a societatii aflata in razboi cu partea desigur rea din societate?O aparea in film si vorbele jurnalistului Curea care a spus public ca Institutul de pa Petrosani-INSEMEX-nu a putut reproduce incendiul conform celor stiute in cazul Colecti sau,si mai grav ,a legat noile probe aparute la Colectiv la 4 ani de despagubirile care au sa fie facute si e musai sa implice si banutii statului...?Astept sa vad filmul...

viorel  •  28 noiembrie 2019, 15:21

1. nu inteleg de ce e implicat statul si politicul cand mergi intr-un club privat,mai bine zis o bomba ,vezi ca e superglomerat dar decizi sa ramai,arzi sau esti injunghiat de un ***,cine e de vina ?.2.daca mergi la o pensiune si arzi acolo tot statul si politicul e de vina,nu patronul ? 3. mergi prin padure si te mananca ursul tot statul si politicul e de vina ?in america mor impuscati zilnic oameni, tot statul si politicul e de vina ca e lege sa cumpere cine vrea arme ?toate astea sunt categorisite ca accidente nefericite,plateste faptasul . .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

copilus dumitru  •  28 noiembrie 2019, 16:14

Ilie da-te mai la stanga . esti psdist .

NR  •  28 noiembrie 2019, 17:33

Vă salut. Ați reușit dle ,,klokkenluider " Tolontan, un documentar excepțional și un public impresionat al primei săli ( Teatrul Tuschinski ) . Felicitări tuturor celor implicați. Urmează factorul politic. Să sperăm că și el se va ridica la înălțimea așteptărilor.

Obiectiv  •  28 noiembrie 2019, 19:48

Daca ati reprodus spusele acelui domn din Olanda, n-ar fi trebuit sa-i corectati un dezacord? Corect ar fi fost "Întâlnirea cu voi și documentarul nu AU fost fără efect." In rest, politica romaneasca este cu mult in urma altor domenii! O.

xstelu  •  28 noiembrie 2019, 20:18

Andrei f,iar ai aparut si aici ma oropsitule ,bolsevic?ma pesedeule tu nu te lasi deloc?

Lila  •  28 noiembrie 2019, 21:29

Mister, cine sunt calaii? or fi cei ce au castigat la vot sau ceilalti?! Romanii isi adora si venereaza calaii, oare de ce? Si atunci cine a dat comanda producerii ”emotiei„? In speranta unui raspuns elaborat, ma opresc pentru rugaciune!

Virusul  •  28 noiembrie 2019, 22:26

Ai slujit pe neica nimeni la FRF acum cand cine stie ce se afla ca a facut ,spunea cinema ca miroase a parnaie pe acolo,vrei sa mergi sluga la al neica nimeni politician?/Bv ,eu prostul in urma cu ceva ani am crezut in Tolontan si Vochin ,doi tineri la acea vreme ,seriosi si destepti .din pacate dorinta de castigindiferent de mijloace vpa atras si pe voi.

??????  •  29 noiembrie 2019, 12:42

@Dacă ați acționat în instanță FRF și pe președintele FRF ,domnul Burleanu, pentru refuzul accesului GSP la conferințele de presă ale FRF și refuzul de a răspunde întrebărilor GSP , conform legii accesului la informațile de interes public, ?

Lucian  •  29 noiembrie 2019, 14:06

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ninel Rezist Festivalier  •  29 noiembrie 2019, 14:14

Mvai deci sunt asa de impresionist ca-mi vine sa plang ca Tanta lui Costel csand ii povestea cum sacrifica taurinele. Domne propagandiste Tolontane, domne regizore Nanaue, dar despre bebelusii arsi in incubatoare pe vremea stralucitorului Regim Anticorupt Udrea-Basescu nu faceti domne un documentar sa va uitati el cu degetul la tampla in Olanda? Nu? Nu ar fi politic corect? *** Aha. Ochei, bine ma retrag la buda sa plang cu lacrimii aurii pe umarul *** arsi in Colectivul SRI.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  29 noiembrie 2019, 14:46

Daca e sa-l crezi pe Tolontan, filmul asta e precum moastele evului mediu - produce miracole peste tot pe unde e plimbat: pe unul il vindeca de lingoare, pe altul il convinge sa intre in politica, pe ologi ii face sa umble, iara pe orbi sa vada. Gloatele se inghesuie la el mai ceva ca la fintina Betesdei cea din vechime, doar-doar si-o flutura Alexander Nanau aripile si asupra lor.

Sandu Niznau  •  29 noiembrie 2019, 23:59

Despre atacurile stradale ale musulmanilor cutitari nu faceti domne vreun documentar simandicos? https://www.welt.de/politik/ausland/article203937834/Den-Haag-Mehrere-Verletzte-bei-Stichwaffenangriff.html

Comentează