Când aranjau licitația la metrou, șefii firmei basce CAF îl citau pe ambasadorul Spaniei: „Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”

Firma spaniolă CAF este una dintre favoritele unei licitații în derulare, pentru trenurile de metrou care vor deservi Drumul Taberei. Mai mulți conducători ai CAF au fost interceptați în 2014 de DNA când primeau informații din Metrorex, trucau licitația pentru cele 51 de garnituri și îl citau pe ambasadorul Spaniei, care îi asigura că, indiferent ce guvern vine, va face plățile către firma CAF.

marți, 3 decembrie 2019, 9:37

Firma spaniolă CAF este una dintre favoritele unei licitații în derulare, pentru trenurile de metrou care vor deservi Drumul Taberei. Mai mulți conducători ai CAF au fost interceptați în 2014 de DNA când primeau informații din Metrorex, trucau licitația pentru cele 51 de garnituri și îl citau pe ambasadorul Spaniei, care îi asigura că, indiferent ce guvern vine, va face plățile către firma CAF.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Pe 3 decembrie 2014, după alegerile prezidențiale și în plin proces de licitație pentru trenurile de metrou, angajatul CAF Jon Huete discută cu colegul său din România, Ovidiu Băncescu. Ei sunt supărați pentru că decizia asupra câștigătorului, care trebuia să aibă loc în decembrie 2014, fusese mutată de Metrorex în martie 2015.

Băncescu Ovidiu: M-a sunat un prieten de la Metrorex și m-a întrebat dacă mă pot întâlni mâine cu el, la ora opt. Să vedem ce-mi spune. Pe de altă parte, nu știu dacă ai văzut că au amânat data-limită.
Jon Huete: Da. Mi-a atras atenția, pentru că e vorba de o întârziere foarte mare. Așteptam să aibă loc în decembrie și asta e o întârziere de…
Băncescu Ovidiu: După cum ți-am scris, la început, Radu (n.r. – Aurel Radu, directorul general al Metrorex) întreba: ce putem să facem pentru a anula această licitație? Pentru că se face multă vâlvă, mie nu îmi place zarva, eu sunt liniștit. Și Sburlan (n.r. – fostul director general al Metrorex, apoi director de Exploatare) a spus: nu se poate anula. Cine poate semna? Cine își poate asuma responsabilitatea de a anula licitația.

foto: Aurel Radu, fostul director general al Metrorex

„Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”

Jon Huete: De ce voia să o anuleze? Acum două luni nu avuseseră loc alegeri.
Băncescu Ovidiu: Pentru că directorului Radu nu îi place vâlva. Că indiferent cine câștigă, vine altul și face reclamație și tot așa, nu îi place. Că vin toți la el, “domnule Radu”, nu îi place. Și de aceea cred că face asta, amână tot pentru a avea timp să analizeze ofertele. Și amână tot pentru luna martie, pentru că e clar că în luna februarie guvernul va cădea și se schimbă puțin.
Jon Huete: Poate că schimbarea guvernului (n.r. – Guvernul Ponta) nu se va produce așa de repede.
Băncescu Ovidiu: Se poate. Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis.
Jon Huete: În orice caz, ei vor trebui să ofere o explicație, de ce s-a amânat cu trei luni.
Băncescu Ovidiu: Da. Toată lumea întreabă. Toată presa vrea să știe de ce. Au spus 45 de zile și acum de ce s-a amânat.
Jon Huete: N-au răspuns, dar presupun că o vor face. Nu-i așa?
Băncescu Ovidiu: Sper că da. Când presa și televiziunile vor face puțină vâlvă, vor trebui să dea un răspuns.

Comisia de licitație îi ajuta pe spanioli

Spaniolii de la CAF erau siguri că vor câștiga, pentru că procurorii au găsit în calculatoarele lor ofertele celorlalte firme și alte e-mailuri dinspre oameni din comisia de licitație.

foto: garnitura CAF

Băncescu îi dăduse unui om din comisie, Valeriu Picu, felul în care CAF răspunsese la întrebările comisiei, pentru ca omul din comisie să corecteze răspunsurile firmei, să le adapteze și să le facă imbatabile!

Răspunsurile către comisie erau, de fapt, făcute de cei din comisie!

Pentru asta aveau nevoie de confidențialitate și încercau să folosească e-mailuri private.

Într-o discuție din 21 noiembrie 2014, Jon Huete discută Ovidiu Băncescu.

Jon Huete: Ai un cont de e-mail? E mai bine să nu folosim conturi comune, Bancescu Ovidiu, pentru orice eventualitate. Ai un cont personal de e-mail, sau așa ceva?
Băncescu Ovidiu: Ba da. Îți trimit adresa mea personală. Jon Huete: Da, e mai bine. Și eu am una, jon.huete
Băncescu Ovidiu: Ce e, Yahoo sau ce?
Jon Huete: gmail.com. JON se scrie J-O-N în bască. J-O-N.

Multe dintre fișierele care au circulat între cei care trucau combinația au intrat în posesia DNA, după ce au fost confiscate stenogramele.

foto: garnitura CAF

În ciuda tuturor acestor probe, DNA a clasat acuzele de abuz în serviciu și luare sau dare de mită pentru toți cei cercetați!

De fapt, mita pe care s-au concentrat procurorii a fost legată doar de două lucruri:

  1. O excursie în Țara Bascilor. Pe banii CAF au fost plimbați următorii oameni din Metrorex: Aurel Radu, Sorin Cristea, Gabriel Sburlan, Liviu Daniel Dinu, Mihai Marian Andronescu, Mihai Zaharescu și Valeriu Picu.
  2. O sumă de 53.000 de lei pe care spaniolii o dăduseră printr-un contract de traducere de documente lui Valeriu Picu, fiul lui Costin Picu, “băiatul cuiva de la Metrorex care ne ajută foarte tare”, așa cum a spus într-o convorbire înregistrată unul dintre angajații CAF.

„Pe ta-su, l-am sprijinit cu alte lucruri mai serioase”

La un contract aranjat de 300 de milioane de euro, este puțin probabil ca aceasta să fi fost mita. Dar la asta au redus procurorii cercetările.

Deși ei aveau în stenograme și alte elemente care arătau că recompensa a fost mult mai mare.

Pe 6 martie 2015, Băncescu Ovidiu îi spune unei colege de la CAF, Corina, referitor la contractul de traducere oferit lui Costin Picu: “S-a decis să-l sprijinim pe el, pe ta-su, l-am sprijinit cu alte lucruri mai serioase”.
Nimeni n-a cercetat “lucrurile mai serioase” cu care compania CAF l-a sprijinit pe Valeriu Picu, membru în comisia care a atribuit contractul de 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro) către trustul spaniol.

1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trucarea unei licitații de 1,5 miliarde de lei

Pe 9 februarie 2017, Tribunalul București îl condamnă pe Valeriu Picu (reprezentant Metrorex) la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și pe Ovidiu Băncescu (reprezentant CAF) la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Pe 17 noiembrie 2017, Curtea de Apel îi păstrează pedeapsa lui Valeriu Picu la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și îi scade pedeapsa angajatului CAF Ovidiu Băncescu la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Condusă pe parcursul acestui dosar de Laura Codruța Kovesi, DNA a trecut aceste două condamnări în statistica succeselor sale pe anul 2017.

Directorul Metrorex Aurel Radu și-a dat imediat demisia și s-a retras pe Coasta de Azur, el fiind unul dintre cei mai bogați bugetari, cunoscut pentru participarea lui la grupul Truică, Pescariu și Bejinariu.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Stefan  •  3 decembrie 2019, 15:39

Sunt socat de-a dreptul. Nu ma asteptam sa existe asa ceva in Romania.

Napolion  •  3 decembrie 2019, 19:28

Si eu la fel don Stefan..... cum adica oare sa fie corupti din afara tarii? Nu se poate asa ceva.... doar Romanii sunt corupti, ei trebuie sa nu acumuleze capital, si sa fie si s aramana niste *** (scuze onorata redactie dar m-am cenzurat singur ca sa va ajut in puritanismul **** caracteristic preventiei in exprimare exercitata pe acest site..... ). Mergeti diminetile la Otopeni sa vedeti cati Romani zboara.... cu multe companii (printre care si blocata Blueair la o dimensiune modica). Oare cate tractoare puteau fi vandute de Tender cu Niculae la pachet.... daca primeau in loc de parnaie pedeapsa sa isi aduca banul aici si sa ia o fabrica doua sa le puna la treaba si sa fie" albiti" asa cum fac altii in tarile lor.... Dar ce sa faci intr-o tara de corupti..... cand in Ungaria nu sunt corupti, In Bulgaria nu sunt corupti.... nici in Cehia nu sunt corupti..... Doamne..... tare imi doresc sa vad si eu cum arata o inteligenta din cele care au ghidonat din umbra ce ni s-a intamplat..... Speram ca era un plan deshtept..... Oare au crapaturi in care sa intre de rusine ? Nu cred ca incap... ca trebuie sa intre si cu limuzinele lor.... Si oricum nu mai e nevoie ca in curand ies la pensie ca deh... au avut un job stresant....

Comentează