Nu cetățenii, ci blaturile cu televiziunile îi țin pe Gabriela Firea și pe primarii de sectoare în cursa pentru primării!

Zecile de milioane de euro cheltuite pe publicitate TV de către instituțiile Primăriei Capitalei și primăriilor de sectoare au ajuns să deformeze felul în care televiziunile prezintă viața oamenilor. Bucureștenii trăiesc într-o realitate sufocantă, în timp ce, atât în calupurile de publicitate, cât și la știri, ni se arată un oraș plin de realizări.

duminică, 15 decembrie 2019, 2:13

Zecile de milioane de euro cheltuite pe publicitate TV de către instituțiile Primăriei Capitalei și primăriilor de sectoare au ajuns să deformeze felul în care televiziunile prezintă viața oamenilor. Bucureștenii trăiesc într-o realitate sufocantă, în timp ce, atât în calupurile de publicitate, cât și la știri, ni se arată un oraș plin de realizări.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a descoperit că, în cazul licitației pentru cel 100 de tramvaie noi, comisia Primăriei Capitalei a inversat, pur și simplu, clasamentul. În loc să câștige Astra Vagoane cu 7 puncte avans, au câștigat cei de la Durmazlar din Bursa cu un punct.

Cum au manipulat rezultatul angajații Gabrielei Firea? I-au lăsat pe turci să depună acte după data limită stabilită prin caietul de sarcini!

Consiliul a anulat rezultatul licitației. A cerut primăriei să reanalizeze oferta turcilor și să desecretizeze documentele la care nici măcar competitorii Durmazlar n-au avut acces. Nu veți vedea această știre pe televiziuni.

E vorba de o achiziție publică de 180 de milioane de euro și, mai important, de siguranța a sute de mii de cetățeni care călătoresc cu tramvaiele. Dar nu veți vedea știrea.

De peste o lună, de când Primăria a anunțat că Durmazlar a câștigat o licitație ținută la secret, televiziunile (cu notabila excepție a B1 TV) au întors privirile în cealaltă parte. S-a ajuns până acolo încât emisiuni programate, în care jurnaliști care investigau licitația fuseseră invitați, au fost anulate de la o oră la alta.

Dacă patronul de la Astra Vagoane, Valer Blidar, ar povesti ce i-au spus șefii din televiziuni, uneori aceiași care primeau cu două mâini în alte ocazii, opinia publică ar înțelege ce putere formidabilă are Gabriela Firea.

Dar Blidar, el și alți oameni de afaceri, vor tăcea. Au responsabilități, apără locuri de muncă, așa cum pe vremea lui Ceaușescu părinții spuneau că tac pentru a-și proteja copiii. Asta e, meritați presa pe care o cultivați!

La fel a tăcut și Mercedes după ce a pierdut licitația pentru autobuze în București, de asemenea păstrată la secret, tot în fața unei companii din Bursa.

„Nu a fost rândul vostru, data viitoare vă vine și vouă”, era expresia preferată a arbitrilor corupți din fotbalul românesc, când echipa învinsă le reproșa că au favorizat pe față adversarii. Iar echipele acceptau umilința și tăceau, pentru că știau că le va veni rândul ca arbitrii să fure pentru ei.

Așa e și cu firmele în ciclul corupției. Tac, înghit, poate le vine rândul data viitoare la o licitație.

În acest joc, cei care pierd sunt cetățenii. Acum câteva zile, un cititor ne-a trimis la Libertatea un email în care întrebase cât a cheltuit Primăria Capitalei pentru publicitate și dacă e legal, iar Curtea de Conturi i-a răspuns, în bătaie de joc, că PMB nu a cheltuit bani cu publicitatea.

Nu Primăria face publicitate, ci centrele culturale, administrația spitalelor și zecile de companii ale Primăriei Generale și ale sectoarelor.

Condusă de Mihai Busuioc, omul lui Liviu Dragnea, Curtea de Conturi este minată din interior și-și pierde, zi după zi, din capacitatea de a controla instituțiile.

Zeci de milioane de euro cheltuiți pe publicitate îi țin în picioare pe primari la nivelul imaginii. Pe acești bani mizează Gabriela Firea și clonele ei de la sectoare pentru alegerile din iunie 2020. Ei reprezintă nu știm dacă cea mai dezastruoasă garnitură de edili pe care i-a avut orașul, dar cu siguranță cea mai risipitoare și insolentă față de bucureșteni.

La TV se inaugurează spitale, se face curățenie, se aude muzică și copii aleargă liniștiți în parcuri. În realitate, e jale.

În ciuda propagandei, nemulțumirea bucureștenilor crește pentru că viața reală are prostul obicei de a se impune în fața ficțiunilor.

Acum 10 ani, când și-a cumpărat știri pozitive la televiziuni măsluind o licitație de 600.000 de euro, Monica Iacob Ridzi a mers la închisoare. Între timp, sumele au crescut de zeci de ori, la fel ca și tupeul celor aleși de cetățeni. E ușor să disperăm. Și suntem îndemnați să credem că nimic nu se schimbă, că orice efort e în van, că țara e pierdută, că progresul nu e posibil pentru că suntem divizați.

Firea și Florea și Tudorache și Băluță par invincibili, imuabili și inevitabili. E ușor ca cetățenii să dispere.

Dacă ne uităm însă un pic înapoi, recunoaștem atât de mulți politicieni invulnerabili care au căzut și televiziuni care s-au făcut de râs. Posturile care luau banii de la Ridzi sunt aceleași care iau banii de la Firea. E, pur și simplu, prea mare trădarea interesului public ca să țină la nesfârșit.

Așa cum spunea scriitoarea Susan Griffin, o luptătoare pentru drepturile femeilor încă din anii 70, când puțini credeau că se va schimba ceva: „Am văzut atâtea schimbări în viața mea ca să știu că disperarea nu e doar o autosabotare, ci e și nerealistă”.

Nu renunțarea, ci speranța că România se poate face bine e realistă.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Andrei F  •  15 decembrie 2019, 14:37

Sa radem cu Tolontan!!!Vedeti domnule mare jurnalist ca licitatia pentru tramvaie la Craiova a picat a doua oara tot pentru ca nimeni nu s-a inscris in competitie!!!!Asta desi termenul de livrare al tramvaielor a fost marit-la prima licitatie firmele nu au putut sa respecte termenul de livrare pentru primul tramvai la 15 luni...!!!Va asigur ca orasul Craiova face parte din Romania!!!Crede cineva dintre cititori ca marele jurnalist o sa faca o ancheta sa vada de ce Astra nu a dorit sa livreze tramvaie Craiovei???Citi dintre cititori cunosc faptul ca Astra nu are puterea sa construiasca intr-un timp rezonabil tramvaiele pentru un nou contract pentru 100 de bucati?Pai Astra Arad nu a putut pentru Craiova care cerea 17 tramvaie!!!Putea Firea sau alt primar in functie sa semneze un contract pentru ca nepotii nostrii sa calatoreasca cu noile tramvaie?Parca as fi vazut anul viitor cum Firea se lauda ca lasa un contract care se onoreaza in alt mandat de primar!!!-----Si ce credeti domnule mare jurnalist ...Timisoara este inca in Romania?Sau acolo primarul Robu are presa care o merita?Sa detaliez...?Rusinica...Ati trecut de la presa care nu vrea sa lase impresia ca este apropiata de PSD la un alt nivel...Va mai numiti independent?

flasc  •  15 decembrie 2019, 15:53

Astra nu e compania aia care a intarziat livrarea tramvaielor la Cluj si la Oradea? Si s-a amanat pana anul viitor. Si nu vorbim de 100 de bucati, ci de vreo 20 de bucati la Cluj. Daca au probleme sa livreze 20 de bucati, ce naiba faceau cand trebuia sa livreze 100? Le livrau prin 2134, probabil.

Ionescu N.  •  15 decembrie 2019, 15:54

Catalin. Se poate estima cati bani se indreapta de la primariile din tara catre presa? Si cat inseamna din total incasari ale societatilor de presa, pe judete? Pentru ca, in Valcea, judetul in care locuiesc, probabil incasarile din sectorul privat in presa reprezinta maxim 20% (si asta datorita anunturilor obligatorii si a publicitatii electorale mascate, in care firmele patronate de politicieni isi fac reclama). In rest, ziarele, audio-vizualul si presa on-line traieste din bani de la primarrii si de la societatile apartinand "statului". Societatea de distributie a apei potabile plateste bani grei presei pentru a anunta ce "lucrari" a mai facut in judet.

Niculae Moromete  •  15 decembrie 2019, 15:54

Cea mai siderantă reclamă care mi-a fost dat să văd la TV este reclama primăriei sectorului 3 având drept țintă proprietarii de terenuri greu valorificabile : donează terenurile primăriei , cum afăcut Nea Titi ! Stă soarele în loc! Numai clipul cred că a costat 100.000 EUR !

ioan  •  15 decembrie 2019, 16:27

asa tov Tolontan, demasca tot cu manie proletara. norocul nostru ca existi ca sa porti stindardul luptei anticoruptie. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC  •  15 decembrie 2019, 17:20

Tolontane, in principiu, cam ai dreptate ... . Primariile au cheltuit banii cetatenilor pentru orice altceva decat in interesul cetatenilor. Si asta in special in Bucuresti. Duamna Firea, ca deh, e o duamna!, a dat bani la biserici, monumente, catedrala si nu mai vorbib de campanie electorala, dar a uitat sa se ingijeasca de apa calda si caldura cetatenilor. Cand i s-a atras atentia, prin august-septembrie, a sarit ca arsa si a zis ca nu vor fi probleme! Acum cetatenii sufera iar ea ameninta cu justita guvernul care nu vrea sa-i mai dea vreo 700 de milioane RON, cica pentru incalzire! Sa ne reamintim care este bugetul anual al primariei: ceva mai mult de un miliard de euro! Din pacate, tragand la caruta PSD-ului, mai pe fata sau mascat, v-ati cam pierdut crdibilitatea, iar articolul de fata este plin de comentarii potrivnice ale postacilor PSD. Oare doar ei va mai citesc. Cam trist, dar la fel ca directorul de la ASTRA, ati preferat sa va aparati jobul si "copii" in momentele in care ar fi trebuit sa fiti onest cu cititorii.

Vali  •  15 decembrie 2019, 17:27

Apropo de Primaria sector 3, in liceul Mihai Bravu din sectorul 3 practic nu mai este spatiu pentru liceu, curtea si cladirile adiacente au fost luate de primarie , liceul este sufocat de autoturismele din curte care apartin salariatilor acesteia. Mai mult, dl Negoita a micsorat curtea din fata liceului, creind un spatiu pietonal pietruit si locuri de parcare in fata liceului pentru locuitorii din blocurile de vis-a-vis.

codin  •  15 decembrie 2019, 18:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un roman  •  15 decembrie 2019, 18:32

Nu inteleg de ce nu l-ati introdus printre exemplele negative si pe Mutu , primarul sec 6 . Si-a batut joc de acest sector si tot timpul apare servil alaturi de Firea !!!! Un individ care intra in topul primarilor care au cheltuit aiurea zeci de milioane de euro !!!!

loko  •  15 decembrie 2019, 19:59

Hoțul cunoște hoții,*** ,zgârcitul zgârciții !Cu ziarul și televizorul s-a furat revoluția.De 30 de ani prețurile la produse,se măresc a doua zi după ce se face anunțul, în ziare și la tv.Pe tine oare cine te plătește,sau ai spirit patriotic.De ce nu faci cercetări,în domeniul tăierii pădurilor,si expotului de lemn neprelucrat,dacă ești patriot adevărat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

satan existã  •  15 decembrie 2019, 22:08

Domnul Tolontan vrea sã se dea ce nu este;din fericire romånii numai apleacã ochii ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

petre  •  15 decembrie 2019, 22:33

Intr-adevar, televiziunile, si ziarele, nu scot un cuvant despre ce se intampla cu aceasta licitatie. Sa le fie rusine! Romanii altceva asteapta de la oamenii de presa. Rolul lor este sa dea in vileag toate magariile, nu sa le acopere!

razvan magureanu  •  15 decembrie 2019, 22:42

Catalin Tolontan, gresesti profund in ceea ce priveste Mercedes-Benz. Au facut chiar contestatie si au avut numeroase luari de pozitie pe tema acelei licitatii cu cantec. Din pacate, nu putea Mercedes-Benz să o bage la pușscărie pe Firea ca asta e treaba justitiei.

FV  •  15 decembrie 2019, 23:13

Tolo, ai furat startul in campania electorala! Metoda demonizarii adversarilor a mers perfect la europarlamentare ca era noua si impactul emotional a fost mare. La prezidentiale nu mai era cine stie ce nevoie desi palaria (sau sapca, ma rog) era la fel de mare pentru amandoi candidatii dar pentru locale cred ca trebuie sa gasiti ceva nou, se cam intinde o stare de lehamite... PS. N-am priceput ce rol a avut Firea in licitatie. Iar daca stii ca a comis vreo ilegalitate, da-o pe goarna la DNA! Daca nu, risti sa te afunzi in ridicol si ar fi pacat.

ticbis  •  15 decembrie 2019, 23:45

@CCC: Domnule, sunteti in eroare! Va informez ca bugetul real al Primariei Generale a Municipiului Bucuresti este de aproape 2 (DOUA) MILIARDE de euro pe AN. La randul lor, fiecare dintre cele 6 (SASE) primarii de SECTOARE au bugete anuale intre 200 si 400 de MILIOANE de euro de caciula! Prin urmare, bugetul local total al capitalei BUCURESTI este de peste 4 (PATRU) MILIARDE de euro pe AN!!! Acesti bani sunt risipiti aiurea, sau deturnati in buzunarele edililor si ai primarilor, ale firmelor lor de partid, de casa sau de casta. La banii astia, NU s-a putut construi nici macar o sala polivalenta cat de cat moderna si decenta pentru o capitala a unei tari europene a secolului XXI... Ca despre o sosea de centura, despre un metrou care sa lege aeroportul international de centrul orasului, nici nu se poate pune problema. Altfel, avem panselute, borduri si publicitate stradala sau televizata cat cuprinde; n-avem insa caldura in case iarna, nici curatenie pe strazi, nici parcari si nici un transport in comun civilizat. Ca sa nu mai vorbesc de mizerie, de haos in trafic, de...

dan  •  16 decembrie 2019, 0:38

e de -ajuns titlul ca să fiu întru totul de acord

Ilie  •  16 decembrie 2019, 7:21

Ai dreptate. Pentru că nu a fost rândul tău. Vezi Roșia Montană Gold Corporation!

GUVARNUL MAU  •  16 decembrie 2019, 9:38

Cand vorbim de hoti ,cum scriem , hotz industries sau HOLTZ INDUSTRIES !!!! Interlopul GHINION stie cum se scrie .

Urod  •  16 decembrie 2019, 11:26

Ai dreptate, speranța este cel mai bun lucru....Dar cand oare ne putem vindeca , sau ce putem face sa nu mai fim așa de corupți?!!!!...Au trecut anii , 30 de ani de când am împușcat pe cineva care n-a furat nimic ...ok, a făcut greșeli Ceausescu, nu a reformat sistemul , ne-a forțat să plătim datoriile cu mari eforturi si lipsuri...DAR NU A FURAT BANIII ?!!!...Cât oare sa mai așteptăm, sa mai vina cineva care să nu fure banii iar in structurile politice, ministere...etc.. sa nu mai intre indivizi puși pe furat ?!!!

gilos  •  16 decembrie 2019, 11:32

Firea este o rusine pentru Bucuresti. Scandalagioaica, tupeista si pe interes, aceasta impostoare a reusit sa iaba cel mai prost mandat de primar de dupa revolutie. Autobuze turcesti, tramvaie turcesti, faliment la RADET si STB, bani aruncati aiurea pe targuri, luminite si iepurasi spanzurati, a tocat banii pe aberatii inutile. Plus sifonarea de bani prin companiile municipale ilegale. Acum arunca banii in reclame si publicitate mascata, parca-ar fi banii ei si ai lui Pandele...

mordi  •  16 decembrie 2019, 12:11

Domnule Tolontan, ati uitat sa specificati faptul ca banii din primariile lui Firea & CO se duc si pe postaci. Ia uitati-va mai sus, e corect sau nu?

Max  •  16 decembrie 2019, 13:22

E cel mai dur si mai bine diagnosticat articol. Nu cred ca e mana lui Tolo.

Chis Alexandru  •  16 decembrie 2019, 14:15

In sfarsit, cineva din Presa, pune "degetul pe rana" in aceasta acerba goana de a acapara o primarie, mai ales daca este vorba de o Primarie de Sector sau chiar Primaria Capitalei. Dar, vai, chiar dvs dle Tolontan, ati dat dovada de foarte mare inconsecventa in ceera ce privesc acele "urmari" - luari de pozitie - ulterioare unor dezvaluiri de presa. Va mai amintiti de ceea ce ati precizat dupa ce ati permis prezentarea acelor imagini "ratacite" de la Colectiv? Ei bine, ati precizat, chiar ritos, ca dvs o sa-l aparati pe Raed Arafat (!?). Pe ce considerent? Probabil pe acelasi considerent pentru care veti trece sub tacere acea furibunda emisiune de la A3 de a-l "spala" pe Arafat, ca si incercarea disperata de a o "baga" imediat pe post, la aceeasi A3, a Gabrielei Firea, de indata ce a avut acel "dialog de la distanta" cu premierul Orban. Veti avea curajul de a devoala aceste actiuni de "reparare de imagine" pentru anumite personalitati "iubite pana la lacrimi" de acest post tv. Astept!

piticu enigmatic  •  16 decembrie 2019, 15:26

Total aiurea articolul dar nu conteaza e scris ca sa arunce vina pe Firea. Ok. E libertate fiecare are dreptu sa scrie ce vrea. Dar Firea nu e singura acolo primaria nu e SRL are un CGMB unde sunt o gramada de penelisti de pmpisti si altii din opozitie care se pare ca nu zic nimic. Aia ce pazesc? Apoi sunt tot felul de juristi de directii de specialitate daca sunt bani europeni deja complexitatea creste exponential deci cat e vina lui Firea? E ca Mugurel la BNR care face si desface. Nu bre e mai multi iar opozitia ar trebui sa fie vigilenta nu sa vina Tolontan sau oricine sa ne spuna ce bazaconii se intampla la primarie sau oriunde. Iar ca sa spui ca a ajuns Firea cel mai puternic om care manipuleaza si are tv la picioare...haidi bre...mai subtire ca furi curent. Nu sunt fan Firea dar s-a generalizat aruncarea cu noroi aiurea si sunt incercari periodice de a da in cineva si de a crea o stare de spirit cu privire la ceva. Niste baeti fac niste jocuri in niste birouri. Pentru ei un singur mesaj: VA VEDEM :))

Harinvest  •  16 decembrie 2019, 15:52

In noiembrie 2013 a avut loc cel mai mare furt din istoria pietei de capital din Romania, au fost furati aproape 25 de milioane de ron, banii investitorilor de la casa de borkeraj Harinvest S.A. Rm. Valcea. Cei de la Harinvest S.A. au fost in cardasie BCR Romania divizia pieta de capital, Broker Cluj. ASF a facut mai multe controale la Harinvest de-a lungul timpului si i-a gasit de mai multe ori in nregula pe cei de la Harinvest ca foloseasu fara stirea investitorilor banii si actiunile lor in scopul propriu al angajatilor si actionarilor Harinvest S.A. iar ASF nu a facut nimic in a propteja clientii Harinvest, s-a multumit cu niste amenzi dar au lasat sa se invarta roata deoarece ei mancau comisioane la foc automat. Nimeni nu a scris un rand despre vinovatia si cardasia ASF in batjocorirea si deposedarea a sute de investitori de banii si proprietatile lor. Nimeni din presa mainstream nu vrea sa scrie despre acest caz deoarece implica BCR care cumpara publicitate cu bani multi in toata presa mainstream corupta care scrie numai la comanda.

vasco  •  16 decembrie 2019, 17:46

@Harinvest,corect! Cazuri ca si cel relatat de tine sunt multe...dar nu intereseaza pe nimeni,nici pe marii jurnalisti(la comanda) de investigatii.... Eu zic sa gaseasca pnl niste crini halaicu,lis,sau mareleeee...basescu,pentru candidatura la primaria generala.Unul si unul.

tindala  •  16 decembrie 2019, 20:01

Sa zicem ca Firea e vinovata!Sa zicem -cu toate ca ultimul cuvant trebuie sa il aiba Justitia!Daca a fost gestionat fraudulos banul public si daca s-au adus prejudicii cetatenilor!Dar ea este singura vinovata?Cine e Gabriela Firea OMUL?Pai este o...ziarista!Care a fost pusa pe lista de Partid!Ca si contracandidatii ei,care la randul lor au fost pusi pe lista de cate un partid!Pe ce criteriu au fost acesti candidati supusi votului alegatorilor?Raspuns-oficial:Pentru NOTORIETATE!Niciunul,dar niciunul nu a fost pus pe lista pentru COMPETENTA!Dar noi,ALEGATORII?De ce votam-ca oile- dupa notorietate si nu cerem candidati competenti?Si daca se poate,CINSTITI?De ce?

camus  •  16 decembrie 2019, 21:09

subscriu...putin off topic..uneori aud la digi24 spotul (electoral?) despre investitiile 'primariei capitalei' in servicii medicale gratuite pentru elevii 'bucuresteni', compensari pentru tratamente pentru infertilitate, screening pt detectarea cancerului etc... ca acum cateva zile frau firea sa ceara putin cash la guvern pentru plati... este mai mult decat obscen fata de 90% din amarastenii acestei tari care nu au aceste privilegii... cat de etic e ca digi sa promoveze aceste spoturi???

??????  •  17 decembrie 2019, 17:22

@Opinați domnule Tolontan că suporterii plătitori de bilete la meciurile de fotbal, care se simt înșelați de prestațiile din teren ale echipelor și ale arbitrilor, ca ar putea avea ca motivații interese mai puțin vizibile ale cluburilor sau ale unor indivizi din conducerile cluburilor, ale arbitrilor , ale conducerii arbitrilor, chiar și ale unor indivizi implicați în activități de pariere sau ale agențiilor de pariuri ce au în oferta de pariere fotbalul, s-ar putea adresa instituțiilor ce au atribuții de anchetare, chiar și ANPC, pentru stabilirea legalitățiii, unor fapte practici ce în mod vizibil viciază fair play-ul competiției, încălcând chiar și regulamentele FRF, așa cum și doamna Pippidi oferă îndrumări pe pagina de internat a publicației România Curată pentru sesizarea ilegalităților de către cetățeni, ?

pp  •  17 decembrie 2019, 17:54

nea tolo, suna-l bre pe catu, zi-i sa taie 50% de la sanatate. sau mai mult. 25% e cam putin. omoram *** bacteriile alea rezistente si agresive din spitale prin infometare. ps: a inceput voiculescu ala tanar incalzirea pentru primarie si *** mibse pare mie? ***... bine, ca fapt divers, tanti pandele e de departe cel mai slab primar al capitalei, nimic de discutat aici.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco  •  18 decembrie 2019, 5:31

Si daca,totusi,draga Tolo,cetatenii o vor "tine" pe Firea la primarie?Antipropaganda asta cu orice pret anti pesede tine cat tine..dar se mai si termina.Mai ales ca oferta din partea cealalta nu e ceva care sa te convinga ,cel puti deocamdata.Poate revine basescu,el a fost bun,nu ?

Marian Constantinescu  •  18 decembrie 2019, 9:26

Citesc articolul vostru pe telefon, nu are un buton, un click sa-l pot posta pe pagina de facebook, link pe whatapp sau similar. Cum altfel sa ajunga cunoscut, citit daca nu-l poti distribui ?

Comentează