Sentința din dosarul Colectiv. Vi-l mai amintiți pe primarul Piedone cum a venit noaptea cu dosărelul să ne spună că ”actele sunt în regulă”?!

Sentința din dosarul Colectiv nu este definitivă. Definitivă este doar senzația că, până la urmă, adevărul iese la iveală.

luni, 16 decembrie 2019, 2:53

De fiecare dată când ni se spune că nimic nu se schimbă, că tot efortul este inutil, că România nu are nici o șansă, să luăm act de cum stau, de fapt, lucrurile.

Poate vă amintiți cum a apărut primarul Popescu ”Piedone” cu dosărelul în acele ore întunecate, la scurt timp după dezastru. ”Actele sunt în regulă”, a recitat el în fața televiziunilor, fluturând hârtiile care picau dintre coperți. În aer era încă miros de carne arsă. Dar nimic nu e degeaba.

.
Iată că vine o zi în care judecătorii arată ca actele erau în regulă preț de 8 ani de închisoare.

Piedone era de neatins, plătea presa și televiziunile, finanța propria echipă de paparazzi, mai toată lumea depindea sau se temea de el. Te cumpăra, te timora, te strivea cu zâmbetul pe buze dacă nu-i erai pe plac. Diverse grupuri de interese inflaseră statura lui publică și se vorbea deja că va fi candidat la Primăria Generală.

Din fericire, nu toată lumea s-a temut de invincibilul Piedone și faptele au început să iasă la lumină. Nici un efort nu e inutil.

Sau mai țineți minte cum ISU pretindea că ei nu știau de clubul Colectiv? Că nimeni dintre pompieri nu a intrat acolo înainte. A fost nevoie de o luptă crâncenă a jurnaliștilor pentru ca lucrurile să iasă încet, încet la iveală.

.
Astăzi, doi angajați ai ISU, de la serviciul de prevenire, au primit 9 ani de închisoare. Patronii clubului, ei înșiși pedepsiți cu 11 ani, au adus în instanță dovezi că pompierii întocmiseră cu mâna lor planuri de siguranță la incendiu.

Sentința nu e definitivă, vom vedea ce se va întâmpla la apel.

Dar ceva s-a mișcat, cu forța celor 115 ani de închisoare primiți de inculpații din dosar. România se transformă. Iar dacă nu vedem schimbările, acesta este cel mai bun motiv pentru a nu crede că schimbările sunt posibile.

Sigur, oamenii pot spune: la ce folos pedepse aspre într-un singur caz? Gândiți-vă un pic! Ori de câte ori ne tentează ideea că nu merită să ne implicăm, neglijăm ce facem în situațiile concrete.

Dacă, după o furtună, o inundație, un cutremur, putem ajuta un om, atunci acționăm și nu spunem ”de vreme ce nu putem ajuta pe toată lumea, mai bine nu ajutăm deloc”. Societatea se schimbă și o facem împreună.

Antonimul la Colectiv nu este individual, ci singur.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Ilie  •  18 decembrie 2019, 20:13

Sper sa se mentina si la Apel, sentinta. Numai asa isi vor face treaba administratorii cluburilor, ISU, primariile si toti cei care sunt implicati in elaborarea autorizatiilor pt siguranta oamenilor. Felicitari presei.

numesiprenumecusubiectsipredicat  •  19 decembrie 2019, 6:46

isi mai aduce cineva aminte de un personaj infim, ipotetic aproape, de dragul povestii sa-l numim banicioiu? cum a iesit el si a zis ca avem tot ce ne trebuie si ca nu cerem ajutorul nimanui? si cu toate astea, idiotii aia de pe care curgea carnea siroaie s-au incapatanat sa moara! cu zecile chiar! chiar asa sa ignori pe fata mesajele de bine? de ce sa tge joci cu omul ala care are o situatie, o cariera, o familie? si pe urma a venit un gigel de la situatii de urgenta din ue si a zis ca nicio tara europeana n-ar fi facut fata la proportiile dezastrului. ca trebuia cerut ajutorul din prima clipa. sigur declaratia avea motivatii politice. interese imense, ca-n tedtalk-urile de geopolitica ale taximetristilor. in final, mortii au fost cuviinciosi. infimul isi pastreaza toate incompetentele, netulburat. pentru ca nu s-a schimbat mai nimic. in aer persista mirosul de carne arsa ptr ca tesutul se dizolva continuu si caldura lui usuca orice urma ed lacrima. ma rog, nu-i parfum prea scump care sa nu acopere tot asa ca "sa ne mai vedem si de ale noastre". nu e ciudat cum nimic nu se cauterizeaza in proces? cum e mai degraba o disolutie, o febra care impute locul? bucurestiul ramane orasul(capitala chiar) in care salvarea vine dupa 6 ore. la 5 ore cand revii cu apel operatoarea iti cere din nou datele. "sunt multe de tinut minte, nu poti sa memorezi chiar tot! terminati cu absurditatile!" (cu creionul pe hartie un excel am desenat! in timp ce cu celelalte maini palmez contracte cu statul. e bine sa fii corupt cand iei un an, doi cu suspendare chiar!) asta in conditiile in care bucurestiul cheltuie niste milioane bune pe luminite, targuri si concerte mai mult sau mai putin electorale. sa nu uitam (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Causes_of_death_statistics/ro) ca in romania persista cea mai mare rata a mortalitatii din cauze tratabile. NU S-A SCHIMBAT SI NU SE VA SCHIMBA VREODATA CEVA. poate doar glumele mercantile. romania, dezastrul si 20 mil de corupti intra intr-un bar. cine da de-o vodca?

Comentează