Rapoartele CIA recent desecretizate arată cum visul lui Ion Iliescu s-a împlinit: el nu dorea mai multe partide. De 30 de ani, politicienii stau în aceeași ciorbă și-l confirmă!

Exact acum trei decenii, la câteva zile după Revoluție, spionii și analiștii Guvernului american înțeleseseră care erau intențiile lui Ion Iliescu pentru România. Planurile de atunci au devenit istoria celor 30 de ani care au urmat și pe care azi o aniversăm

sâmbătă, 28 decembrie 2019, 2:52

Pe 28 decembrie 1989, CIA semnala că în guvernul român s-au grupat oameni ai fostei puteri sau cu aceeași ideologie a dominării societății. Americanii sesizau că oamenii din stradă erau nemulțumiți de încercarea comuniștilor de rang înalt de a-și perpetua regimul, chiar și rebotezat.

Rapoartele CIA au fost date publicității la 30 de ani de la căderea comunismului și arată că intuițiile mulțimii au fost corecte: Ion Iliescu dorea pluralism, dar nu multipartitism. El visa la un FSN ”mai larg, în care să se exprime toți”.

Pe 2 ianuarie 1990, apar primele evidențe ale minciunii celor de la Putere, un obicei care a însoțit la vedere democrația românească, vreme de 30 de ani. Un oficial FSN spunea că ”în guvernul provizoriu comuniștii ar fi minoritatea”. Poate că numărând exclusiv pe cei din Cabinet, afirmația era corectă, dar ea era o minciună prin omisiune: sistemul din spate rămăsese ultramajoritar la dispoziția vechilor oameni. Și asta avea să se perpetueze.

Ion Iliescu a fost surprins de reacția vehementă a societății, însă a încercat să o păcălească. Așa cum, în economie, nu se gândea la trecerea la capitalism, ci ”la a treia cale”, la fel în construcția politică, o reamintesc rapoartele CIA, noul șef al statului își dorea nu mai multe partide, ci mai multe linii politice într-un singur partid. O democrație originală.

În bună măsură, planul său a reușit și s-a îmbinat chiar cu efectele înfrângerii sale. Aderarea la NATO și la UE, mișcări obținute printr-un consens politic național, îmbrățișate inclusiv de partidul fondat de Ion Iliescu, au conviețuit cu ideologia originală lansată de elita reșapată chiar în zilele de acum 30 de ani, primele ale libertății.

Așa se explică nu doar traseismul politic, ci și faptul că partidele care au dominat aceste trei decenii, PSD, PD-L, PNL și UDMR, par compuse din aceleași reflexe dominatoare, dornice doar să câștige alegerile, fără să se gândească la politicile publice care urmează. Vechile partide sunt, într-un fel subteran, însă puternic confirmat de fiecare dată, schijele visului original al lui Ion Iliescu.

Un alt factor care a contribuit atât la evoluția, cât și la subdezvoltarea societății românești a fost, o spun rapoartele CIA încă de acum 30 de ani, ”revenirea Securității”.

Americanii fac o observație esențială încă din primele zile ale lui 1990: de teama societății, Ion Iliescu recheamă Securitatea ca să poată controla Opoziția și mulțimea. Dar asta înseamnă revenirea la putere a secretelor.

Această cedare a șefilor de stat în fața tentației nedemocratice de a conduce alături de o ”elită” bine strunită prin serviciile secrete s-a perpetuat la președinții României, de la Traian Băsescu la Klaus Iohannis. Iar revenirea la putere a secretelor a însemnat o guvernare netransparentă și ineficientă, căci, pretutindeni în lume, iar CIA e și ea un exemplu, când serviciile secrete se bagă în afaceri, în presă sau în selecția politică ele își părăsesc misiunea legitimă și își consacră incompetența.

Unde ele sunt pricepute e la informații și a le pune cap la cap. Ceea ce CIA a făcut acum 30 de ani în privința României e opera unui maestru, încununată în penumbra unei întregi lumi care credea că se rupe de trecut, însă totul avea să fie mult mai greu decât ne-am imaginat.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Lestie  •  28 decembrie 2019, 17:05

Calea aleasa de Iliescu a fost corecta. Nu puteai trece, brusc, la capitalism, cu comunisti. Ideea lui nu a prins insa, pentru ca toti cei care s-au perindat la putere au urmarit doar propriul interes. N-am avut, in cei 30 de ani de dupa lovitura de stat din '89, decat un singur politician de meserie: Ion Iliescu, care a sfarsit prin a fi calcat in picioare de proprii discipoli. Ce vedem acum e jale. Avem un neamt la Cotroceni, un ungur sub acopeprire la Palatul Victoriei, iar romanii cersesc pe la curtile din vestul Europei. Vai de tine, Romanie! La trecutu-ti mare, niciun viitor!

Adrian  •  28 decembrie 2019, 18:14

Nu cred ca ai trait in Romania. La televizor erau Zmei iar in spatele usilor nu miscau in fata Seniorului. Daca nu sti cine a fost Seniorul nu cauta in cartea de istorie ca n-o sa-l gasesti langa Anreea Esca ci la cei care s-au opus comunistilor inainte si dupa 23 August 1944. Respect d-le Corneliu Copusu.

tindala  •  28 decembrie 2019, 18:39

CIA s-o fi limitat numai sa culeaga informatii?In primul mandat de presedinte-cand Iliescu era"ajutat"de ambasadorul american-evreu de origine-poate ca da!Dar dupa 2004-cand a terminat al doilea mandat-undeva, poate ca s-a luat hotararea ca Iliescu nu mai este potrivit pentru faza urmatoare si ca trebuie inlocuit,iar partidul lui Iliescu trebuia sa devina unul"modern,european"!Oricum o fi fost, mai intai a avansat..."Grupul de la Cluj"!Nimic nu justifica"vizibilitatea"si"audienta"lor lor,tinand cont de rezultatele foarte slabe pe care PSD Cluj, le obtinea la alegeri!Si-spre surprinderea generala-la Congres, "Papasa" a fost schimbat-practic peste noapte!Mai tarziu,un fost senator PSD caracteriza Grupul de la Cluj ca"transpartinic si...ANTINATIONAL!De asemenea si Petre Roman a fost considerat "depasit"pentru aceasta "etapa",guralivul Basescu ...dandu-l la o parte!Partidele se schimba,politicienii se schimba,dar Tzara?Tzara?Ce se va intampla cu ea?

zzz  •  28 decembrie 2019, 18:40

@Lestie in Ungaria, Cehia si Polonia de ce s-a mers direct catre capitalism?

zorrozabal  •  28 decembrie 2019, 18:59

Totusi cred ca atunci era o democratie mai adevarata!Cetatenii inca nu erau "monitorizati",fabricile inca mai functionau,romanii nu erau primiti afara fara viza-in afara de "creiere"bineinteles!Iar alegerile prezidentiale ofereau adevarate spectacole,mai ales la confruntarile televizate intre principalii candidati!Era un candidat-profesor la Agronomia Cluj-dar originar din Timis-Gheorghe Funar-ridiculizat cu orice ocazie de"presa libera"cum se numea pe atunci si cea mai anonima fitzuica si numit ba extremist-daca il combatea pe Laszlo Tokes-ba nebun-cand l-a intrebat pe Iliescu-sa spuna "ce angajamente a semnat la Revolutie",cu privire la soarta tarii!Ehei,copilaria democratiei!Acum nu mai sunt"prostii"d-astea cu confruntari televizate, cu toate ca candidatii sunt atent verificati!Inainte sa ajunga candidati!

LM  •  28 decembrie 2019, 20:14

pentru Lestie - cand moare iliescu moare psd-ul si in sfarsit comunismul in tara! avem un neamt, dar poate ca ai fi vrut un penal ca dragnea sau o semianalfabeta ca veorica, asa cum a fost si ceauseasca

Andrei  •  28 decembrie 2019, 20:26

@Tolontan. Ce s-a intamplat in Romania in Dec. 1989 nu a fost revolutie, ci lovitura de stat din interiorul partidului comunist. S-a eliminat esalonul 1 si a urcat la putere esalonul 2. Lumea a vazut asta chiar de atunci si asa s-au nascut Piata Universitatii si mineriadele si tot asa multi conationali care si-au dat seama de natura situatiei au emigrat in Canada si Statele Unite. Marele castig a fost deschiderea granitelor, ca in interior s-au schimbat prea putine.

Alex  •  28 decembrie 2019, 20:31

Domnule Tolontan PRESA SI TELEVIZIUNEA ce rol au avut in sustinerea FSN ??? Sunteti la fel de vinovati ca si cei care au guvernat aceasta tara in ultimii 30 de ani.

Ibn Issa  •  28 decembrie 2019, 20:40

Toli totusi Romania s-a schimbat ca aspect. Bucurestiul a devenit un oras foarte frumos si are potential de a urca asmeni Romaniei. Suntem sa spunem a 7 tara ca populatie din UE si avem potential de a intra in cel putin primele 7 economii din UE si primele 15 -20 din lume. Aici tine doar de noi si de strategia comuna a tuturor partidelor. In afara luptelor de putere exista o linie rosie de netrecut in toate tarile lumii si aceasta se numeste strategia comuna a tarii. Am intrat in NATO si UE. UK paraseste UE si va lasa oarecum un gol care va aspira catre in sus toate tarile care se aflau in urma ei. Aici Romania are o carte enorma de jucat care ne poate propulsa mai sus, asa cum suntem noi. In strategia de tara sunt implicate toate ministerele, fiecare cu bucatica lui. Lucrurile se vor reaseza in curand sper si la noi. Au fost alegeri. Noi "stapani" intra in posesesie. Strategia urmatoare de tara nu poate fi decat fata de rolul si pozitia noastra in Europa. Sporind economia prin dezvoltarea segmentelor cu potential subdezvoltate precum : infrastructura, turismul si agricultura putem continua foarte usor cresteri chiar cu 2 procente. Cheia este bineinteles infrastructura care va atrage nu numai turism dar va provoca si transport mai rapid, deci economie +. Apoi daca economic zburam, atragem manopera care ne lipseste si de ce nu romanii care au plecat pentru o viata mai buna. Pentru asta bineinteles primii ce vor sosii vor fi (a)romanii din comunitatile istorice (Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Macedonia s.a.) deoarece limba si cultura sunt facilitatoare. In schimb romanii din Vest vor veni mai greu. Nu este corect sa spunem ca daca vrei sa cresti 3 copii in Romania poti. Stim cu totii costurile unei educatii si sanate la nivel occidental (deci se poate). In occident aceste servicii sunt gratuite (platite din taxe si impozite). Asadar, sigur ca oamenii pot sa sustina 3 copii -> sporirea naturala a populatiei. Asadar, o atentie particulara in noua strategie trebuie acordata economiei si oamenilor iar printre acestia cei de cultura identica sau apropiata. Nu cred ca la nivelul nostru ne putem permite fracturi sociale ca cele generate de diferentele culturale din Franta sau Germania. Asta ar arunca Romania inapoi in anii '90. Asadar focus pe reintregire si repatriere. Odata cu sporirea populatiei sporeste si numarul de locuri de la Bruxelles -> putere. Altfel Romania arata bine. Cert, se putea mult mai bine, dar si mult mai rau, avand in vedere pozitia noastra geografica. Strenght and Weaknesses. Astfel acest weaknesses geografic il putem folosi si face un Strenght devenind lideri Balcanici, depasind economic cu mult Grecia si devenind un magnet de atractie regional. Iar pentru asta, avem nevoie de accelerarea schimburilor cu vecinii Balcanici investind in zona lor, pentru ca o intelegem avand acelasi mod de operare, construid axe precum triunghiul de la Visegrad...construind poduri peste Dunare si Prut, linii electrice, pipelinuri de gaze s.a.

„Doua linii se numesc paralele cand …”  •  28 decembrie 2019, 23:25

Nimic nu s-ar fi putut petrece in acesti 30 de ani asa cum s-a petrecut, fara a fi existat COMPLICITATEA OCCIDENTULUI (cu Ilici), si mai ales a C.I.A.! Iar inchisorile secrete ale C.I.A. pe malul Dimbovitei confirma aceasta. Dar ce putem spune despre mentionarea inchisorilor in rapoartele citite in Congresul american, in paralel cu NEGAREA existentei lor de catre Basescu presedinte? ...si in continuare!

Oae  •  29 decembrie 2019, 7:39

Vad aici pareri conform carora am fi pe drumul cel bun, situatia n-ar fi chiar atat de neagra, etc. Va reamintesc ca suntem pe ultimul loc in Europa la nivel economic, de inftastructura si sanatate. Ce sanse sunt ca decreteii, cei care vom iesi la pensie in urmatorii 10-20 de ani, sa poata subzista in Romania? Si atunci de ce ne-am intoarce ?

Andrei F  •  29 decembrie 2019, 10:10

Sa radem cu presarii de dreapta....!Astia agita lumea cu un Iliescu demult la pensie care nu ar fi vrut mai multe partide si nu spun nimic cand noul Iliescu public declara razboi unui partid legal din Romania,acelasi partid fiind asediat in zi de alegeri!!!Probabil ca razboiul contra unui partid legal este pentru presa de dreapta dovada de democratie!!!Mai mult....jurnalistul spune ca Iliescu ar fi vrut un partid unic cu mai multe orientari....!Pai Tolontane dragule,cam asta si avem!!!Iliescu si ai lui au plecat din FSN rezultand astazi PSD...Roman continuatorul -mostenitorul FSN a creat PD acum ajuns PNL!!!!Iti tragi singur un glont in picior spunand enormitatea ca UDMR ar fi partid cand ei sunt un ONG pe criterii etnice...Si PSD dar si PDL si PNL au incorporat parti ale FSN!!!Si a descoperit Tolontan democratia in tara in care nu se vorbeste de tancurile scoase impotriva populatiei asta ca paralela cu noul sport national ca poti bate organele si nu patesti nimic daca este in interesul partidului bun!!!!Daca erai jurnalist ar fi trebuit sa te simti obligat sa scrii despre cum au fost pedepsiti cei care au agresat in vazul lumii jandarmerita!!!Macar acum ar fi trebuit sa te lepezi de spaima adevarata -sau o fi mimata !!!-cu Basescu si sa publici si tu declaratia cameramanului care-l filmase pe Basescu batand copilul la un miting public...Daca in trecut ai parut a regreta perioada de decretel te asigur ca cei ca tine o sa ne faca sa regretam acesti ani pierduti pentru ca nu ai vrut sa vezi...

Vasiled  •  29 decembrie 2019, 11:00

Te faci frate cu dracul pana treci puntea!Multi de atunci nu mai sunt! Teoretic, multi au fost ,putini au ramas! De acum putem trece in liniste la ...capitalism cu fata umana! Nici capitalismul junglei nu e bun! Nu ne mai ridicam! Patru milioane de romani muncesc pentru vest, nu pentru Romania! Astia au numai pretentii! Vor autostrazi cand vin acasa! De ce nu fac si ei o autostrada? Noi am facut ce am putut, cei care am ramas in tara!

tindala  •  29 decembrie 2019, 11:41

Situatia din Romania trebuie ca i-a derutat pana si pe profesionistii CIA!Pentru ca ce s-a intamplat in Romania, in decembrie 1989-cu campania mediatica asurzitoare impotriva Romaniei si cu Tokes Laszlo la Timisoara-a fost un pericol comparabil cu ruperea frontului in martie 1944 si innaintarea armatelor sovietice pana la Iasi!Iar "revolutia de la Bucuresti"-regizata de...regizorul Sergiu Nicolaescu-cel care turna filme prin Germania- si executata de seful statului major general Victor Atanasie Stanculescu-la randul ei a semanat foarte mult cu"revolutia"de la 23 August 1944-ambele fiind doar niste incercari disperate de a salva macar integritatea teritoriala a tarii!Obiectiv realizat,dar cu preturi catastrofal de mari!Si ceeace s-a intamplat in primii ani de dupa revolutia de la 22 decembrie 1989, seamana izbitor cu ce s-a intamplat in primii ani de dupa ocuparea tarii de catre trupele sovietice!Dupa 1944 la scoala se preda despre eroii luptei comuniste Olga Bancic sau Donca Simo-care fusesera pur si simplu niste iredentiste maghiare, care luptasera pentru...desprinderea Transilvaniei de Romania si alipirea la Ungaria!Iar la conducerea tarii erau Vass Ghizela,Pauker Anna si Vasile Luca(adica secuiul Luka Laszlo)!La fel si dupa decembrie 1989,cand toata presa propunea ca presedintele Romaniei sa fie...Tokes Laszlo!Propunere respinsa,el alegand sa continue lupta impotriva "ocupatiei Transilvaniei"!Iar pe Doina Cornea-alias Juhasz Maria-cea care umpluse mass media occidentala cu "proteste"privind "atrocitatile"comise impotriva...maghiarilor,era propusa la...sanctificare!Multe umilinte au indurat romanii si mult au mai platit-si platesc in continuare-pentru luxul de a avea propriul lor stat!La sovietici am platit multe miliarde despagubiri de razboi,iar acum-dupa "revolutie"Romania a ajuns la o datorie externa de...130 miliarde de dolari!Mare parte din ea cauzata tot de plata unor despagubiri,catre... fostii cetateni!Multe "umflate"de o "Justitie"corupta"!In conditiile astea avem toate "sansele"...sa ne pastram ultimul loc in Europa- la dezvoltare economica!Pe care l-am avut chiar si in timpul lui Ceausescu-cu toata dezvoltarea accelerata!Darmi-te acum,cand nu mai avem practic nici o fabrica,iar capitalul romanesc reprezinta doar...4% din totalul capitalului din Romania!

doilaunu  •  29 decembrie 2019, 12:09

un alt caz in care un comentariu (Lestie in acest caz) e mai valoros si mai de bun-simt decat articolul.

Ilie  •  29 decembrie 2019, 12:19

Ai uitat să spui despre PLUS, cu rădăcini clare în fosta Securitate, și despre USR, care se comportă mai rău decât PSD: fură de la stat, dar se dau mari capitaliști. Și ai uitat PNȚ-cd, cel care a bătut palma cu Iliescu în 1996 pentru a ne da senzația că e democrație. Se vede unde au ajuns Ciorbea, Radu Vasile, Dudu Ionescu.

drucker  •  29 decembrie 2019, 12:28

Ha ha ha ! Oare chiar nimeni nu intelege ca lumea nu a fost si nu va fi impartita niciodata intre socialism si capitalism ? Crestinism sau islam ? Albi sau oameni de culoare ? Ideologie de stanga sau de dreapta ? Lumea a fost si va fi impartita intotdeauna intre BOGATI si SARACI . De mii de ani e singura "frontiera" in orice societate sau tara .Poate fi America , Franta , Brazilia ,China etc.Lucrurile stau peste tot la fel .

drucker  •  29 decembrie 2019, 12:42

Poate d-ul Tolo crede ca Americii si CIA-ului i-a pasat ca in RO nu exista democratie sau libertate si atunci si-au spus :hai sa o instauram noi. Ca doar am mai facut-o si in America Centrala , America de Sud ,Siria , Irak ,Libia, Somalia etc. Totul dezinteresat , bineinteles . Doar asa , in numele democratiei si al libertatii . Ha ha ha .

octav  •  29 decembrie 2019, 16:46

Ibn Issa chiar crezi ca vom deveni vreodata a-20-a economie a lumii ?!!! Dumnezeule, cred ca nu iti dai seama ce zici. Statistic vorbind, in ritmul in care mergem, vom fi la nivelul Greciei peste 75 de ani. Iar Grecia are cea mai mica economie din UE... nu mai zic pe ce loc e in lume....

MZM  •  29 decembrie 2019, 16:46

Adica, d-le Tolontan, trebuie sa ne spuna CIA (si inca prin rapoarte desecretizate dupa 30 de ani) ca Ion Ilici Iliescu nu dorea multipartitism? Păi acest „sacret” l-a stiut si ultimul adolescent care a participat la revolutie. Iliescu a fost un oportunist , nu un comunist convins. Pentru a lua si a pastra puterea (dupa caderea lui Ceausescu) era in stare de orice, inclusiv de inventarea teroristilor „care trag din orice pozitie”, idee care a dus la moartea a proape 2000 de oameni nevinovati. Nu degeaba este invinuit de crime impotriva umanitatii. Oportunistul Iliescu a fost si cu CAER si cu Uniunea Europeana, si cu Pactul de la Varsovia si cu NATO, si cu comunismul si cu capitalismul! Ca tot romanul impatrtial, nu-i asa? Spre deosebire de el, un alt comunist (veritabil), Alexandru Barladeanu, a declarat dupa revolutie: „Eu si Corneliu Coposu am intrat in politica aproximativ in aceeasi perioada, eu am ales stanga, el dreapta. Timpul a aratat ca drumul ales de el a fost calea corecta!”.

grigs  •  29 decembrie 2019, 21:14

Interesant articol,domnule Tolontan...Din pacate,in scenariul prezentat,in parte real,domnia ta ai avut un rol important,pentru ca ti-ai pus talentul in slujba acelor securisti,intai Dragomir,apoi "dom`profesor",carora le-ai creat alibi si credibilitate in fata celor care admira talentul...chiar si cand rasare printre buruieni...Din pacate,oricate lucruri bune ai face,nu vei compesa ca ai atras atatia tineri de partea intunecata a Fortei...

nic  •  29 decembrie 2019, 23:02

Pentru LM • 28 decembrie 2019, 20:14 Acum nu avem in fruntea statului un "penal" ca Dragnea sau o agramata (asta este cuvantul, nu analfabeta) ca Viorica, ci un neamt penal si agramat. Si asta spune totul despre modul in care poporul roman intelege democratia.

Dózsa György († 1514)  •  30 decembrie 2019, 1:16

Mai "tindala, 29 decembrie 2019, 11:41", oltene, tu parca esti iesit acum din primii ani '90... "Re-nascut"! ...ceausist anti-Ceausescu, iliescist contra lui Iliescu, vadimist retinut verbal in public, dar convins 100%... Cu astfel de "cetateni" ca tine, nici nu e de mirare ca sunteti pe ultimul loc in Europa, cum spui. Vezi de ce spun testele "Pisa" ca e atat de mare procentul de *** functional?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendo  •  30 decembrie 2019, 4:49

@nic - explica-mi, te rog, logica ta. Nu de alta, dar nu stiu ca Iohannis sa fi schimbat legi si impus diverse marionete ca sa scape de puscarie. O fi el penibil, dar nu a dat OUG-uri in miez de noapte. Cat despre comparatia cu Veorica, esti hilar... Aia nu stie pe ce lume e si nu poate citi nici cu hartia in fata. Sper ca poporul roman va intelege democratia tot mai bine si ii va trimite cat mai curand pe PSD, PNL, ALDE, UDMR si alti din astia la buda istoriei.

vasco  •  30 decembrie 2019, 5:45

D-le Tolontan,in afara de final ,care mai drege busuiocul,articolul este intrecut ca " valoare si bun simt" de comentarii ca ale @lestie,@andrei F,@tandala.@drucker,si alti cativa...@nic,de exemplu.Din pacate nu ne mai foloseste la nimic nici articole de gen si nici comentariile....Purceaua-i moarta-n cotet.

titilica  •  30 decembrie 2019, 8:14

exercitiu de imaginatie: kwi in locul lui iliescu in '90. eventual secondat de orban si turcan. pe mine ma bufneste rasul instant. sa nu uit, nu degeaba esti jurnalist la libertatea...

vasco  •  30 decembrie 2019, 10:01

@Dozsa Gyuri,tu chiar gandesti ca la 1514.Pe atunci inca mai exista tara aia ...Ungaria,mai era putin pana la Mohacs,1526....Ce test v-au dat atunci turcii?Nu cred ca testul Pisa.Trianon v-a dat si voua tara,in sfarsit....

cristian007  •  30 decembrie 2019, 11:03

D-l Tolo e mai nostalgic la sfarsit de ani si o da cu un articol tip click bite. Sper ca dupa revelion sa ne apucam de munca D-l Tolo. Acest articol e cam patetic, cand o sa invatam sa ne asumam istoria, noi l-am votat pe Ilisescu si restul companiei....sa incepem sa fim barbati, sa nu ne mai plangem ca niste pierzatori.

tindala  •  30 decembrie 2019, 14:46

@dozsa gyorgy Eu m-am adresat doar celor care au invatat la scoala istoria romanilor!Si am vrut sa relev asemanarea izbitoare dintre cele doua situatii de cumpana, din istoria moderna a Romaniei!Intre 23 august 1944 -dupa intelegerea intervenita la Yalta intre Puterile aliate(cand s-au trasat sferele de influenta) si 22 decembrie 1989-dupa intelegerea intervenita la...Malta intre cele doua SUPERPUTERI(cand s-au redesenat sferele de influenta)!In ambele situatii-timpul a dovedit- soarta Romaniei nu a fost buna!Dupa 23 august 1944, tara a fost ocupata de trupele sovietice, iar la putere a fost instalat un regim extrem de dur cu romanii-format din cominternisti de origine etnica neromaneasca!Dupa 22 decembrie 1989, in primii ani de asemenea era la moda...antiromanismul!Si aceasta moda s-a agravat,din moment ce s-a ajuns la situatia ca atat presedintele,cat si primul ministru sa fie de origine etnica neromaneasca!In concluzie,timpul a dovedit ca in politica internationala-in "marea politica"- statul Romania a fost doar"obiect"de drept international si nu"subiect"de drept international!Cu -exceptia unei scurte perioade,cuprinse intre anul 1968 si anul 1986!Posibila doar in contextul divergentelor dintre marile puteri!Mai exact, intre protestul lui Ceausescu impotriva invadarii Cehoslovaciei de catre trupele Tratatului de la Varsovia si accederea la putere in Uniunea Sovietica a lui Gorbaciov!Cel care fusese racolat de M6 prin intermediul sotiei sale Raisa,inca de cand era un obscur sefulet, prin regiunea Kuban!Iar dupa accederea lui la putere au disparut si divergentele dintre Marile Puteri,iar Ceausescu... a devenit inutil!In fine,a fost perioada de independenta a Romaniei!Scump platita si aia!In timp ce Ungaria si Polonia primeau petrol din Uniunea Sovietica cu...21 de...ruble/tona,Romania era nevoita sa importe din tarile arabe petrol cu...120 de dolari/tona!Iar din 1979-dupa prabusirea regimului sahului Iranului-cand preturile la petrol au explodat-cu...240 de dolari/tona!Situatie care era sa o aduca in incetare de plati-fiind nevoita apoi sa accepte conditiile extrem de dure impuse de Fondul Monetar International!Cum se poate vedea,Romania din punct de vedere al politicii internationale a avut , o situatie fragila!Remediat-in anumite privinte-prin includerea in NATO!Dar din punct de vedere economic?Ei bine,acolo chiar ca nu exista nici o speranta!Cu economia distrusa,cu o datorie externa de 130 de miliarde de dolari-pe care chiar ca nu stie nimeni cum va fi platita in lipsa unor capacitati proprii de productie!Adica fabrici si uzine!Ca petrol nu s-a descoperit!S-ar putea zice ca,ei lasa ca asa a fost mereu,dar uite ca am rezistat!Asa e!Dar nu va mai fi asa!Pentru ca in contextul acestei"globalizari"este in pericol insesi existenta CA POPOR a romanilor-cu 5 milioane de emigranti si cu o populatie imbatranita!Care deja a ajuns la stadiul de populatie,fara speranta in viitor!Pana si limba romana, este zilnic agresata,mass media si internetul impunand o limba parca tradusa din engleza,cu o topica si o sintaxa,cu accent si cu vocabular din ce in ce mai strain!Ai mila Doamne,de romani!

Matei  •  30 decembrie 2019, 15:17

Cum sa conduci o tara cu puzderia de partidulete ce aparusera dupa Revolutie? Cu cine sa negociezi si cat timp ti-ar fi luat? Toti doreau la guvernare, nimeni in opozitie. Americani se descurca cu doua partide mari si late. Britanicii sunt tot pe acolo. Si astea sunt democratii consacrate. Nu numarul partidelor este esential pentru progres, ci momentele de consens national. Asa cum a fost cu intrarea in NATO si UE.

Andu  •  31 decembrie 2019, 11:11

Tolontane, esti comunistul perfect, dar dormi pe partea dreaptă ca asa e la modă! Si mai e la modă să fii ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obiectiv  •  31 decembrie 2019, 12:21

Domnule Tolontan, ar fi bine sa nu mai scrieti despre politica (un domeniu in care suntem in mod sigur pe ultimul loc in UE, ca si la justitie!) pe acest blog; ati plecat la o alta publicatie, unde va puteti ... desfasura in voie! Ati urmat calea strabatuta in trecut de Cartianu si de Chiotea, desi aveti un potential superior lor (ma refer doar la sport)! In al doilea rand, reprosez GSP-ului faptul ca pe aceeasi pagina vedem unele langa altele personaje din diferite domenii, dar intre care exista o discrepanta fantastica de notorietate si de valoare; ce cauta complet neinteresantul Otil langa Ronaldo? Primul este o vedeta mondiala, in timp ce al doilea nu face unanimitate nici macar in orasul lui de origine! La fel si pentru multi altii (mai ales altele) care-s la ani lumina pana si fata de Budescu, Alibec, Coman, Man sau Tanase, care reprezinta ceva in domeniul lor! In fine, nu inteleg de ce unii cititori nu mai pot posta comentarii (decente, fara imprecatii si jigniri) pe unele bloguri; sunt in aceasta situatie, dar nu sunt nici pe departe singurul, bineinteles! Un An Nou cat mai bun pe plan sportiv si cu cat mai putine evenimente de ... infierat! O.

vasco  •  1 ianuarie 2020, 1:17

@tindala,nu te aștepta sa-ți mai răspundă @gheorghe Doha 1514,încă se mai gândește la Mohács 1526,cum au ajuns ei supuși turci pentru aproape doua sute de ani ,apoi supuși austrieci,pentru încă doua sute.😊

tindala  •  1 ianuarie 2020, 11:35

@vasco La multi ani!Tu chiar crezi ca "Dozsa Gyorgy"era secui?Nu!Eu cred ca era ala din Timisoara,care la articolul referitor la Melescanu si la"mortii de la Timisoara" a comentat sub nicknamen-ul"...sa renuntam la Mitologie",plin de resentimente fata de"olteni"uitand ca jumatate din populatia Timisoarei are origini in... Mehedinti si Gorj!Chiar crezi ca vreun ungur din aceasta tara acceseaza site-uri in limba romana, sau se uita la tv in limba romana?!Atunci dupa "revoultie",prima lor "cerinta" a lor a fost instalarea unui releu DUNA TV chiar in inima Romaniei,in secuime!Astia care se dau drept unguri,sau nemti-orice,numai romani nu-au o nationalitate incerta!Sunt doar niste imitatii- de unguri,sau de nemti-pe care ungurii,sau nemtii- ii dispretuiesc mai tare chiar ca noi!Inca odata iti urez La multi ani,cu sanatate!

Comentează