”Vom face propria anchetă. Dacă au săpat fără arheologi, este malpraxis”, spune președintele Comisiei Naționale de Arheologie, după dezvăluirile despre descoperirea statuii de 17.000 de ani

Ioan Carol Opriș, președintele Comisiei Naționale de Arheologie, a avut azi prima reacție după ce profesorul Cârciumaru, care a revendicat cea mai importantă descoperire paleolitică din istoria României, o statuetă de 17.000 de ani, a recunoscut, confruntat de Libertatea, că ”nimeni din echipa de arheologi nu a fost de față la descoperire”, deși inițial anunțase cu totul altceva.

joi, 2 ianuarie 2020, 4:00

de Mirela Petre, Adriana Oprea, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac

Ioan Carol Opriș, președintele Comisiei Naționale de Arheologie, a declarat pentru Libertatea că „într-un sit arheologic, lucrările pot fi efectuate numai sub coordonarea specialiștilor”.

Ioan Carol Opriș, președintele Comisiei Naționale de Arheologie
Ioan Carol Opriș, președintele Comisiei Naționale de Arheologie

”Sunt în vacanță, nu am parcurs tot ce s-a scris”, a spus el, însă, din primele semnale pe care le are și din reacțiile colegilor care l-au anunțat, Opriș a precizat că „toate lucrurile acestea vor ajunge la Comisia Națională de Arheologie și va trebui să ne facem propria noastră anchetă și să vedem despre ce este vorba. Vom face propria anchetă”.

-Domnule Ioan Opriș, ce se întâmpla dacă amatorii sapă și găsesc ceva într-un sit, fără coordonarea unui arheolog?
– Dacă au săpat fără arheologi, este malpraxis. Pentru că nu se poate să lași pe cineva să sape, fără să aibe coordonarea arheologului de specialitate, care a primit autorizație pentru situl respectiv.

-Dar dacă acel loc nu a fost încă înregistrat, nu apare în registrul Arheologic Național, pot săpa și alții?
-Arheologia este o meserie care se face de către oameni autorizați. Dar și eu îmi duc studenții pe șantier și ei nu au niciun fel de autorizare. Dar nu pot să sape studenții de capul lor.

”Nu pot să am niște lucrători angajați din sat și eu să plec nu știu unde și să-i las p-ăia să sape de capul lor. Nu există așa ceva! Trebuie să fie acolo arheologul specialist sau expert”

-Indiferent dacă locul este înregistrat în Repertoriul Arheologic Național sau nu?
– Dacă locul nu este înregistrat în Repertoriul Arheologic Național, este ca orice alt loc fără vestigii cunoscute din țara asta.

-Deci dacă nu e sit, poate săpa oricine?
– În teorie, sigur că poate să sape oricine. Doar că în momentul în care cineva a săpat și a descoperit ceva, este obligație legală să anunțe autoritățile competente: Direcția Județeană, muzeul județean. Este prevăzută această obligație prin articole din lege.

”Următoarea ședință a Comisiei Naționale de Arheologie va fi pe 17 ianuarie. Vom anunța opinia publică ce hotărâre vom lua în legătură cu acest subiect”

Momentul în care Marin Cârciumaru susține că, deși au escavat singuri, fără niciun arheolog, de la adâncimea de 2,50 metri până la 2,90 metri, acolo unde au descoperit statuia, elevul Andrei Smeu și inginerul silvic Daniel Popa ”nu au săpat”.

Foto: Agerpres 

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Ilie  •  2 ianuarie 2020, 21:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aurel  •  2 ianuarie 2020, 22:33

Din punctul meu de vedere e o porcărie această regulă (de care sunt sigur că e luată la nivel internațional). Ca să mă explic acest fel de decizii sunt luate pentru cazul în care o descoperire arheologică ar schimba istoria. Astfel orice descoperire pot fi controlate pentru a nu se întâmpla asta (posibilitatea de a schimba istoria)

Laur  •  3 ianuarie 2020, 2:41

Băi, nu sunteți sănătoși la căpățâni! Ce contează cine a descoperit-o? De sute de ani încoace, amatorii sunt cei care descoperă comorile istorice, profesioniștii sunt cei care fac expertiza. Voi contestați descoperirea propriu zisă pentru că sunt doi care se bat pe lopățică?

Luca  •  3 ianuarie 2020, 5:58

In loc sa ii premieze pe cei care au facut descoperirea (atentie : si au anuntat-o !!!) - ii ancheteaza ??? Uau , asta da invidie ! Si asta in tara in care zeci de monumente sunt lasate in paragina sau distruse intentionat ... Ce sa inteleaga cetatenii din asta ?! Daca gasesc o piesa arheologica , sa o ascunda , sa o arunce , sa o distruga ?!

Aurel  •  3 ianuarie 2020, 6:22

Scuze pentru dezacordurile gramaticale dar când utilizezi telefonul se întâmplă să îți corecteze el cum vrea și dacă nu ești atent....

Unt Acel  •  3 ianuarie 2020, 7:00

Asa si care e ideea? Ca ne iei cam pe departe...

Andrei F  •  3 ianuarie 2020, 8:33

Interesant!!! Deci sub radarul deontologului pot apărea și statui de acum 15000 ani dar nimic despre Timișoara sau ultimele anchete DNA!!!Asta sigur se numește independența jurnalistică!!!Ha,Ha....Ha...

tindala  •  3 ianuarie 2020, 10:27

@laur Daca statueta aia ar fi fost de aur?Ce s-ar fi intamplat cu ea?Intr-un documentar BBC- despre siturile arheologice de pe teritoriul Marii Britanii- erau condamnati pana si arheologii autorizati,dar care efectuau sapaturi ca...cautatorii de comori!

zorrozabal  •  3 ianuarie 2020, 11:39

Am citit si eu articolul din Libertatea despre aceasta statueta!Statuete de femei cu torsul si cu sanii mari-denumite de specialisti, idoli ai fecunditatii-au fost descoperite in multe locuri din Europa de sud est!Dar vechimea lor a fost apreciata ca fiind dintr-o perioada mai recenta- si anume din neolitic-adica de dupa mileniul VIII i.e.n.!Specialistii considera ca ele constituie primele reprezentari ale Zeitei Mama a Pamantului!La noi in tara, s-au descoperit astfel de idoli in situl de la Gumelnita-langa Oltenita-si la Hamangia-in Moldova,datand din mileniul IV i.e.n.!Era in perioada de inceput a cultivarii plantelor-de fapt mai mult un gradinarit,pe langa colibe- si se practica de femei!Odata pentru ca ele stateau la colibe cu copii, iar alt motiv pentru ca ele erau...fertile,iar idoli ai fecunditatii-erau pusi in cadrul unui ritual de implorare a Zeitei Mama- langa colibe, pentru ca gradina sa rodeasca!In ce priveste statueta din articol-ca si cea "recunoscuta"de la Wilendorf-e greu de stabilit vechimea ei reala,pentru ca materialele organice- in care au fost gasite- puteau fi aduse si de viituri,ori de alunecari de teren, dintr-o epoca ulterioara!Oricum ar fi-vorba unui tanar istoric-"Istoria ramane cea mai frumoasa poveste"!

Horace  •  3 ianuarie 2020, 14:01

Situatia e extrem de grava!!! Domnul Carciumaru a dus-o pe doamna Venus in acea noapte de pomina la hotel!!! Si credeti ca au dormit??? Va spun eu ca nu!!!

Comentează