Alexandru Oprea, șeful CJ Dâmbovița: „Dacă există filmările descoperirii statuetei, vom fi transparenți și le vom face publice”

După ce Ministerul Culturii a numit ”grav, neobișnuit și lipsit de profesionalism” faptul că descoperirea ”statuetei de 17.000 de ani” a fost regizată de către arheologi, Venus fiind, de fapt, găsită de către amatori, Consiliul Județean Dâmbovița a promis că publicul va primi filmul.

sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 9:46

De Mirela Petre, Adriana Oprea, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Complexul Muzeal Târgoviște, sub egida căruia a fost prezentată descoperirea statuetei paleolitice ”Venus de la Piatra Neamț”, este în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

Alexandru Oprea, șeful CJ și membru PSD, a vorbit la prezentarea descoperirii, pe 18 decembrie. Pe informațiile de atunci, el a lăudat echipa de arheologi, care se prezentase ca descoperitoare a statuetei.

Între timp, la insistențele presei, profesorul Marin Cârciumaru a recunoscut că versiunea descoperirii statuetei paleolitice, prezentată la conferința de presă, unde fusese invitat și Alexandru Oprea, nu a fost cea reală.

Nici unul dintre colegii săi arheologi nu era de față în sit în orele când statueta a fost găsită de cei doi amatori care au săpat acolo: elevul Andrei Smeu și inginerul silvic Daniel Popa.

Șeful CJ Dâmbovița a spus, pentru Libertatea, că nu cunoaște detaliile și că rămâne la ideea că e normal ca banii CJ să fie îndreptați către asemenea cercetări, dar că ”dacă există filmările descoperirii statuetei, vom fi transparenți și le vom face publice”.

Oprea a mai spus: ”Cred că cineva vrea să-i plătească polițe profesorului”.

Filmul există, câteva secvențe din el au fost prezentate la Târgoviște jurnaliștilor Libertatea de către profesorul Marin Cârciumaru, care a refuzat însă până în acest moment să-l ofere publicului.

Declarația președintelui CJ Dâmbovița vine după ce alte două autorități au reacționat. Președintele Comisiei Naționale pentru Arheologie, Ioan Carol Opriș, a spus: ”Vom face propria anchetă. Dacă au săpat fără arheologi, este malpraxis”.

Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii a declarat în emisiunea Adrianei Nedelea că a regiza descoperirea și a o prezenta drept momentul real al descoperirii reprezintă o modificare a contextului și „Este grav, neobișnuit și lipsit de profesionalism”. El a adăugat că face un apel la opinia publică, în calitate de istoric, nu de demnitar, ca să nu confunde munca grea a arheologilor cu ce s-a întâmplat în acest caz.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Daniel  •  8 ianuarie 2020, 14:42

Vodă - pseudo-doctor în sublimul „Management al crizelor” - ce putea să afirme cu privire la Complexul Național Muzeal „Pila Domnească”?

Comentează