Miza de 1,3 miliarde de euro! PSD acuză PNL că-i lovește pe pacienți, dar primul care a deschis calea privatizării banilor publici din Sănătate a fost guvernul Dăncilă

În frunte cu președintele Iohannis, actuala putere transferă banii publici către domeniul privat de sănătate. În replică, opoziția social-democrată plânge pe umerii pacienților fără posibilități, însă prima care a lăsat privații să adauge ce coplată vor la serviciile pe care statul le decontează a fost guvernarea pesedistă, în aprilie 2019

marți, 28 ianuarie 2020, 3:20

de Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

”Sistemul de sănătate din România se numește social pentru că el se angajează să ofere asistență medicală gratuită cetățenilor, cu eficiență, adică la costuri rezonabile pentru bugetul constituit din contribuțiile oamenilor. Iar ceea ce se petrece acum este o modificare a acestui principiu fără o dezbatere publică serioasă”, susține un director de spital.

De ce nu ies mai mulți manageri care să argumenteze care este perspectiva lor? ”Pentru că depindem de Ministerul Sănătății și ne e frică”, vine răspunsul.

De aproape un deceniu, furnizorii medicali privaţi primeau o parte din banii alocați pentru investigaţii sau tratamente, decontați de CNAS. Sumele contractate se decideau în avans, în limita unor plafoane.

În cazul programelor de sănătate coordonate de CNAS, regula era ca privaților să li se aloce banii, ”printr-un calcul oricum arbitrar, făcut de Casele Județene”, descrie un om care a lucrat în CNAS, doar pentru tratamente pe care statul nu le putea asigura, din cauza depășirii infrastucturii spitalelor publice.

În plus, lucru mai puțin cunoscut public, spitalele private nu puteau cere coplată pentru serviciile medicale decontate de stat.

Ca să compenseze diferenţa dintre preţul serviciului decontat, în general subevaluat, şi costul real al acestui serviciu, clinicile private adăugau taxa hotelieră (cazarea) şi uneori investigaţii suplimentare.

Ce a decis guvernul Dăncilă

În aprilie 2019, regula s-a schimbat. O ordonanţă de urgenţă a introdus coplata sau “contribuţia personală a pacienţilor” pentru bolnavii trataţi în mediul privat. Practic, furnizorii privaţi pot acum să ceară bani pentru serviciile medicale şi de la CNAS şi de la pacient, iar în plus pot cere ca şi înainte taxa pentru condiţiile hoteliere.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în cabinetul Dăncilă

Odată cu acest OUG, spitalele private pot adăuga ce sumă doresc peste banii publici plătiți de Casă. Libertatea a expus în 2019 aceste schimbări operate de guvernul Dăncilă.

Și s-a mai întâmplat ceva. Ordonanţa de guvern a introdus această “contribuţie personală” a pacienţilor nu doar pentru tratamentele din spital, ci şi pentru analizele medicale şi îngrijirile în ambulatoriu, două dintre cele mai profitabile domenii ale mediului privat.

Practic, privații puteau deconta analizele făcute pacienților de la Casă și aveau dreptul să pună ce margine de profit doreau.

Singura limitare rămasă în picioare a fost aceea că, în cazul programelor naţionale de sănătate, privaţii nu puteau să ia bani din buget decât dacă spitalele publice erau depășite.

Guvernul Orban se pregătește acum să elimine și această regulă.

Ce a început PSD continuă PNL

”Practic, PSD a renunțat la restricții, iar acum PNL vine și adaugă domenii de unde pot fi luați bani, fără restricțiile de preț eliminate deja”, explică un specialist din sistemul sanitar.

Victor Costache, actualul ministru al Sănătății

În nota de fundamentare a ordonanţei, guvernul aminteşte că, potrivit unui raport al Comisiei Europene, “România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE. (..) Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană – în timp ce media UE este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de 75,3 ani”.

“În acest context, sunt necesare eforturi care să presupună asigurarea accesului imediat al pacienților la tratament în cadrul programelor naționale de sănătate curative”, continuă nota de fundamentare a ordonanţei, fără explicaţii suplimentare privind felul în care direcţionarea mai multor bani spre privat va spori accesul la tratament al pacienţilor.

Programele naţionale de sănătate au ca obiectiv declarat prevenirea şi tratarea unor boli cu consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei.

Rolul lor practic este acela de a pune deoparte bani pentru pacienţii cu boli foarte grave, care să permită tratarea acestora, chiar şi atunci când spitalele ar fi în colaps financiar.

Programele naţionale de sănătate acţionează aşadar ca plase de siguranţă în boli care fie te omoară, fie duc la îmbolnăvirea rapidă a unui număr mare de oameni (vezi programele pentru tuberculoză sau HIV-SIDA).

În 2019, bugetul total al programelor naţionale de sănătate a fost de 6,34 miliarde de lei, adică 1,3 miliarde de euro. El crește sensibil de la an la an, căci în 2018 bugetul total fusese de 4,9 miliarde de lei, puţin peste 1 miliard de euro.

Cele mai mari sume pe programe au mers în 2019 către trei zone:

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Andrei F  •  28 ianuarie 2020, 20:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  28 ianuarie 2020, 20:28

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  28 ianuarie 2020, 20:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PACIENTUEDEVINA  •  28 ianuarie 2020, 21:14

Deci, in sfarsit ati reusit sa va dati seama ca e vorba de Ministerul Afacerilor din Sanatate, iar CNAS e cea mai mare banca investitoare din Rou in afacerile din aceasta tara. Si acum medicii din cele doua unitati publice isi vor pompa reciproc profituri uriase, clientela, mita, trafic, decontari fictive etc pe fata, fara nicio jena. Deoarece toata operatiunea asta de mufare la bani NU e insotita de reglementari legale privind incompatibilitatile, concurenta loiala, declaratie de interese si avere, protectia drepturilor pacientilor, publicitatea mincinoasa a serviciilor medicale, deturnarea de clientela, lipsa controlului independent al noii "scheme financiare" etc. Va fi raiul mafiei medicale, care si pana acum a fost stat in stat, dar de acum se va AUTOFINANTA! Pt ca, din nou, sunt legi facute de medici pt medici, nu de asociatiile de pacienti

PACIENTUEDEVINA  •  28 ianuarie 2020, 21:26

Chiar credeti ca pacientul e lasat sa aleaga in cunostinta de cauza si liber, neviciat serviciile medicale cele mai bune calitativ? Vor fi ca mieii la taiere, iar actorii publici si privati vor face intelegeri intre ei sa imparta clientela (pacientura cum cinic spun ei mereu) echitabil. Pt ca statul rou nu a reglementat interdictii si garantii transparente si verificabile public, pt ca e sub ocupatia mafiei medicale. Deci totul va fi o sarada, o actorie, nici vorba de incurajarea calitatii efective si cuantificabile. E cea mai mare cacialma. Asociatiile pacientilor au fost calcate in picioare, nu a fost acceptata nicio propunere de protejare a pacientului in fata GOANEI PT PROFIT a medicilor

bg  •  29 ianuarie 2020, 10:32

Formal, Romania este un stat care ocroteste sanatatea cetatenilor sai, dar in realitate totul este conceput in asa fel incat, oriunde s-ar duce (la stat sau la privat), intreaga povara financiara sa cada pe pacient. Imediat dupa ordonanta din aprilie 2019 cu coplata, unele clinici medicale private (nu dau nume) au perceput taxe suplimentare la investigatiile din pachetul de serv. med. de baza decontate prin CNAS ( taxa de recoltare probe biologice - 30 lei, ecografie de organ - 50 lei). Chiar daca am sesizat organele competente (MS, Patronatul Furnizorilor de Serv. Medicale - PALMED, CNAS, Asoc. de Prot. a Pacientilor) nu s-a luat nicio masura, iar CNAS mi-a cerut sa aduc eu dovezi ca asa este, desi am indicat ca aceste taxe existau pe site-ul clinicii respective. Am vrut sa fac o copie dupa bonul de casa, dar tusul disparuse, parca fusese cerneala simpatica. Ulterior, sumele reprezentand coplata au fost sterse si de pe site, probabil ca au fost atentionati. Culmea este ca taxele s-au pastrat afisate la receptia clinicii si probabil au fost incasate (este interzis sa fotografiezi in interiorul clinicii private). Am cerut o lista cu sumele reprezantand coplata si am fost refuzata. Mai mult decat atat, buletinul de analize care poate fi descarcat on line nu este conform acreditarii, nu are semnaturi, parafa, contine nume de medici fara a se indica specialitatea, gradul. Daca vrei semnaturi si parafa, trebuie sa te deplasezi la sediul clinicii unde este laboratorul. Cand am vrut sa sesizez RENARUL (organismul de acreditare pentru laboratoare) am vazut ca in regulamant scrie ca mai intai sa ma adresez clinicii si apoi sa vin cu raspunsul la ei. Pai, cum vine asta? Acest haos generalizat este intretinut, perpetuat la nesfarsit prin legislatie, autoritati, prestatori de servicii medicale pentru ca este benefic din punct de vedere financiar pentru toti. Statul cheltuie mai putin, privatul castiga mai mult. Pacientul este cel care pierde! Concluzia: statul "se face " ca are grija de cetatenii sai. Ceea ce era de demonstrat!

bg  •  29 ianuarie 2020, 10:54

Si inca ceva "dragut" ! Vi-l mai amintiti pe tanarul medic care defila pe podiumurile de moda cu o caciula de blana in cap si era propus de PNL ca minstru al sanatatii in guvernul Ciolos? Ei bine, el se numeste Andrei Baciu, este secretar de stat in MS si sta de-a dreapta ministrului Costache care are 9 consilieri personali, 12 consilieri onorifici, 5 secretari de stat si 2 subsecretari. Daca cititi CV-ul lui Andrei Baciu, nici nu va mai vine sa mai treceti pe la medic. Sanatatea romanilor este pe maini bune! Dormiti linistiti!

Napolion  •  29 ianuarie 2020, 13:02

Ei cum asa..... cartile de munca s-au pierdut.... huo coruptia, jos Dragnea,.... eu rezist, ai mei mai buni, ai tai mai rai..... vreau o lege mai tare... sa fie toti arestati de data asta ai tai ca ai mei sunt buni, dar..... doamne asa e la noi in Romania,.... eu "va vad" ca am timp de tastatura (ca daca as fi la depozit, pe santier, la ghiseu sau in alta parte nu as avea timp) dar nu bag eu la lopata.... imi dau cu parerea cum sa bagi tu la lopata in mod legal, eficient, moral,.... imi doresc sa se faca fi-miu doctor ca o trai mai usor .... dar uite ca imi mai trebuie niste bani ..... si mai iau si eu ceva de aici de colo ...... dar eu nu sunt hotz ca doar aia care iau pe contracte cu statul sunt hotzi..... insa stiu eu cum trebuie facut mai bine.... huo hotzilor... aoleu ce greu mi-e in Romania... vreau o tzara ca afara.... apropos bagatzii la puscarie pe controloriii aia de tren care m-au furat 3 lei dar sincer ca da spaga Mercedesul ca sa vanda autobuze nu ma agit..... oricum nu pot sa dovedesc ca .... ca... ca ..... nu avem legi, nu avem resurse , e vai de mama noastra...... citesc presa competenta care nu face o sinteza sau informare corecte si mai ales COMPETENTA dar povesteste de Abi Talent.... "halucinant", " ce a facut X in timp ce se spala pe dinti", "citeste articolul in care vei afla senzationala....". Dragilor Garbage IN, Garbage OUT... este o lege a sistemelor.

Napolion  •  29 ianuarie 2020, 13:17

A si am uitat.... am pus 5 de i, nu am acordat verbul cu predicatul.... inteleg sa ma duc sa invat ca nu pot sa vorbesc... si numai "cei competenti" stiu sa vorbeste si au moralitate si creier..... dar ma bucur ca sunt bun sa conduc autobuzul, sa stau la cazan sa bag gazele pa tzeava, sunt bun sa platesc taxe.... si atunci ma umplu de nemaipomeneala, de intelepciune cand vad pe cineva "destept", cu experienta de viata din ONG-eala, din citeala si din cafeneala si din networking-eala.... Cei care in loc sa combata idea incepe cu "pusul punctului pe i literar" si trimit diverse opinii in derizoriu pornind de la faptul ca iti arata ca ai iesit pe strada cu pantalonii rupti in..... spate.... Si exclud aici ONG-le oneste (sunt muultime care fac o treaba extraordinara). Ma refer la bidoanele de strans finantzarile care stau pe taste. Traiasca TURBO-nimikul...mi-a placut asta (parca din Adevarul)

pacientuedevina  •  29 ianuarie 2020, 17:30

Atentie mare, e numai inceputul! Au facut si proiectul de lege conf caruia medicii nu mai raspund penal pentru vatamarile si decesele pacientilor!!! Si te obliga sa ii dai in judrcata pe civil, adica in conditiile in cate nu poti avea dovezi (ca actele medicale nu ti le comunica spitalul, fiind secretizate), iar expertizele exorbitant de scumpe trebuie sa le platesti tot tu...Musamalizare prin lege...Nerusinarea, cinismul si hotia mafiei medicale a ajuns la apogeu in Rou. Medicii au facut Vestul salbatic din imensul fond de asigirari de sanatate care este PROPRIETATEA PACIENTILOR!

pacientuedevina  •  29 ianuarie 2020, 17:36

bg te rog fa plangere scrisa la Cabinetul mimistrului sanatatii pt a trimite Corpul de control la acel spital dar SI la CNAS pt ca a musamalizat reclamatia ta. Da apoi rezutatul comunicat de MS (anonimizat) d-lui Tolontan ca sa dovedesti cum insusi MS acopera ilegalitstile. Daca vrei sa schimbi ceva, presa e singura sansa, dar trebuie sa ii furnizezi dovezile, sub protectia confid sursei...daca nu, devii complice

Elena  •  13 martie 2020, 11:40

Sunt de acord cu cele 3 directii principale inspre care se realizeaza distributia banilor, avand in vedere ca acestea sunt si cele mai costisitoare. Totusi, sistemul medical din Romania este... haideti sa zic doar trist.

Comentează