”Mă voi gândi cu recunoștință la aceste doamne curajoase”, a spus alpinistul Horia Colibășanu, după vizionarea Colectiv de la Timișoara. Azi, filmul va fi proiectat la Craiova

La cele două proiecții de ieri de la Timișoara, jurnaliștii de investigație care apar în filmul Colectiv i-au rugat pe spectatori să le spună ce simt și cu ce cred că pleacă după ce au văzut documentarul lui Alexander Nanau.

vineri, 21 februarie 2020, 6:49

“Sunt absolvent al Academiei de Marină, am lucrat în mediul militar. După ce am văzut filmul, gândul meu e că trebuie să mă schimb. Nu pot aștepta de la stat sau de la ceilalți ceea ce depinde de mine”, spune tânărul înalt și alert.

Câte 400 de oameni au umplut aula Universității de Vest din Timișoara, la proiecțiile de ieri ale filmului Colectiv. Tineri, dar nu numai. Votanți ai tuturor partidelor, după aplauzele alternate pe care Alexander Nanau le-a primit atunci când a amintit că ”nu mai considerați că o logică de genul «PSD e rău» rezolvă lucrurile, să ne amintim că ministrul lui Dacian Cioloș a demisionat în urma dezvăluirilor de la Colectiv” și că ”președintele Klaus Iohannis a ajuns în politica mare drept speranța unei alianțe din care făcea parte PSD”.

„Indiferent cine vine la putere, treaba noastră ca cetățeni e să nu-i mai credem pe cuvânt. În ultimele luni se simte deja un narativ pe care l-am mai auzit: Noi facem altceva, gata, stați liniștiț. Dacă ne interesează ce viață vrem să ducem avem nevoie să fim atenți la cei de la putere, indiferent de partid” Alexander Nanau, regizor

Jurnaliștii de pe scenă, protagoniști, au schimbat topica unei discuții obișnuite scenă-sală și au invitat publicul să spună ce sentimente și ce idei le-a adus filmul.

Jurnaliștii GSP&Libertatea, alături de Mihai Grecea și Alexander Nanau
Jurnaliștii GSP&Libertatea, alături de Mihai Grecea și Alexander Nanau

Camelia Roiu, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu

Primul care a fost rugat să vorbească a fost Horia Colibășanu, unul dintre cei mai titrați alpiniști români și medic stomatolog de profesie.

”M-au impresionat oamenii foarte curajoși pe care i-ați adus în film”, a spus alpinistul. El a întrebat dacă au mai fost și alți oameni care au vorbit cu presa, ”cred că mai sunt și alții care și-au riscat joburile și au reușit să devoaleze un sistem criminal”.

Ziariștii au răspuns că există ”multe alte surse, oameni care au riscat și pe care n-o să-i putem elogia niciodată cu nume și prenume, dar care știu că au contribuit”. În film, apar Camelia Roiu, medic ATI la Spitalul de Arși, precum și Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu, din serviciul de contabilitate al Spitalului Malaxa.

În următoarea mea expediție, dacă voi avea probleme, mă voi gândi cu recunoștință la aceste doamne curajoase
Horia Colibășanu, alpinist

”După ce am văzut filmul, mă simt vinovată pentru felul în care am reacționat la alegerile din 2016. Nu eram conectată, nu eram aici, parcă. Nu am deschis ochii. Într-adevăr cu ce plec eu de aici e să luăm o oglindă și să ne uităm ce putem schimba la noi”, a spus o femeie din primele rânduri.

Momentul cu Mircea Badea

Un tânăr i-a întrebat pe ziariștii Gazetei Sporturilor cum s-au simțit cînd Mircea Badea a spus că investigația lor a provocat sinuciderea lui Dan Condrea, unul dintre momentele tensionate ale filmului.

”E dreptul lui să creadă acest lucru, opiniile sunt libere. De altfel, acea discuție în studioul Antenei 3 a avut un singur câștigător: publicul”, au răspuns reporterii. Ei au adăugat că ”în film vedeți cum extrem de mulți jurnaliști, din redacții diferite, își fac treaba în mod onest și se raportează la autorități critic, însă civilizat. Noi nu împărțim oamenii după cum votează sau după ce posturi TV urmăresc, îi tratăm pe toți cu același respect”.

Spectator: ”Voi ne aduceți adevărul, noi ce trebuie, ce putem face?”

”Chiar dacă Colectiv a fost o tragedie, pentru mine a fost și o speranță”, a spus Adrian Nanulescu, fost director comercial la Orange și CEO Antena 1, prezent și el în sală, ca spectator. ”Ceea ce ați făcut voi, ziariștii, mi-a adus această speranță”.

Ați adus la suprafață niște adevăruri pe care noi, populația, le știm, dar alegem uneori să trăim în neadevăr
Adrian Nanulescu, fost director Orange

”Voi ne oferiți adevăruri, noi ce trebuie, ce putem să facem?”, a adăugat spectatorul. ”Nu suntem aici să indicăm și nici măcar să sugerăm ceva. Dar există o groază de lucruri pe care un cetățean care vrea să participe le poate face. Vă puteți alătura ONG-urilor care vă conving, puteți dona bani sau faceți abonamente pentru presa în care aveți încredere, puteți trimite un email despre acest film parlamentarului vostru sau aveți încredere să faceți voluntariate, dacă asta simțiți”, au răspuns ziariștii.

”Filmul aduce la cunoștință lucruri care, pentru multă lume, nu sunt chiar clare. Ceea ce e foarte important”, a spus o altă tânără din sală și a continuat cu ideea că fiecare om la care ajunge informația este schimbat, fie și într-o mică măsură.

Cred că fiecare din noi cei de aici, se duce acasă cu un pic de speranță. Și asta contează. Poate unul dintre noi de aici, dintre sutele de oameni va face ceva.
Spectatoare al avanpremierei filmului Colectiv, la Timișoara

Vezi AICI programul proiecțiilor Colectiv.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Andrei F  •  22 februarie 2020, 10:15

Universitatea de Vest... Iarăși aceasta Universitate este tribuna activismului de o anumită culoare politică...Parca în unitățile de învățământ nu se făcea politica??? De curând am fost nevoit să particip la o activitate legata de învățământ la aceasta locație...Nu mi-a a venit să cred când rectorul bătea toba pentru președintele care urma să vina și el...*** ,,Indiferent cine vine la putere treaba noastră ca cetățeni este sa nu-i credem pe cuvânt.,,...Pe cuvânt??? Voi trei luni nu ați spus un cuvânt despre ce a făcut rău noul guvern!!! Poate toți cetățenii construiesc fără autorizație,poate pacienții din spitale se gândesc că ei sunt sigur jumătatea care nu mor in spitale degeaba,poate cu totii putem lucra pentru privați de la Ministerul public,poate cele 25 de ordonanțe de urgență trebuiau date în orice condiții pentru binele public,poate numirile din justiție au fost hotărâte de Cel de Sus...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Napolion  •  22 februarie 2020, 11:46

In primul rand noi "acestia" de cetim si scriem aceste randuri trebuie sa ne schimbam. Pe noi si pe cei din familie, pe cei din jur si societatea.... Am ramas surpris sa vad ca articolul cu interventia mascatilor de la Brasov nu are nici o postare la doua zile de la apartitie... una macar..... Nu a avut nimeni nici o opinie ? Suntem mai naivi sau mai perversi ca unele teme sa nu ne intereseze sau altele sa avem nevoie sa ne punem gandurile cu fortza? Va roog haideti sa muncim mai mult, sa fim mai pragmatici si sa o mai lasam pe asta cu # huo coruptia si #baga la puscareie. Nu ca nu avem niste cazuri demne de asa ceva dar care din pacate ... # statul paralel (aici chiar a avut dreptate Dragnea) nu "le vede.." Haieti sa crestem capitalul local sa investim noi in noi..... si asa ceva nu va mai fi atat de frecvent.... Uite mai jos un model de moralitate la o # tzara civilizata # vreau o tzara ca afara... # va vedem... Ma ineaca neputinta si turbarea ca ori ne mintim cu candoare ori o "ardem cu hashtagu" Înalta Curte de la Londra a decretat că British Museum protejează colecţiile pentru posteritate, ceea ce este mult mai mult decât “obligaţia morală” de a înapoia operele de artă respective. https://adevarul.ro/international/europa/cazul-elgin-devalizarea-partenonului-umilirea-greciei-Si-neputinta-totala-europei-principiu-unite-1_5e50eab25163ec4271546977/index.html

Obiectiv  •  22 februarie 2020, 12:05

Domnule Tolontan, deveniti stresant cu acest film al unui eveniment tragic; totusi, sunt atatea si atatea evenimente triste si neabordate in media, incat insistenta cu care promovati acest documentar devine ... obsesiva! Bunaoara, justitia ("independenta", desi cu salarii si pensii exorbitante, de parca ar fi salvat tara de la o catastrofa economica!) si serviciile nu beneficiaza de o atentie suficienta, ca sa ma exprim eufemistic! O intrebare: de ce nu-mi sunt postate reactiile pe unele bloguri? Mesajele mele pot fi critice, dar nu folosesc niciodata un limbaj vulgar sau jignitor! In sfarsit, nu pot sa nu remarc modul in care achizitia dvs. (ati platit si o clauza de reziliere pentru un "hater" cu vocatie) de la Pro Sport ar fi de acord sa iasa in Piata Universitatii echipat in tricoul lui Ianis: doar daca Rangers castiga Europa League, competitie in care are sanse destul de mici sa se califice chiar si in faza urmatoare! N-ar fi fost mai bine si mai ... usor sa respecte promisiunea in cazul in care "nationala" s-ar califica la Euro 2020? O.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vladone  •  22 februarie 2020, 12:39

Reiau intrebarea si o voi adresa pana cand imi vei raspunde (stiu ca raspunzi, doar ca probabil nu ai vazut-o). Care a fost bugetul acestui film si din ce surse a fost acoperit!?

xstel  •  23 februarie 2020, 3:20

Andrei F iar ai aparut mah oropsitule pesedeu? Mereu? Chiar nu te lasi deloc ma capie? Ma nila, ca orice pesedeu si fecesebist esti de toata mila, de toata jena. Du te ma in pustiu si lasa oamenii in pace. Lasa i sa lucreze. Timpul vostru, al comunistilor si pesedeilor a trecut. Asa ca, dispari!!!!

Napolion  •  23 februarie 2020, 8:36

@Vladone .... da interesanta intrebare si interesanta tacere. Daca mai dureaza mult tacerea domnii stiu ca "tacerea va incep sa graiasca". Hai sa vedem

vasco  •  23 februarie 2020, 22:44

@xstel,esti penibil,dar te vei trezi!Asta daca nu cumva esti acel ȚSteluȚ basist...se stie care...Atunci nu te vei trezi,n-ai cum.

Comentează