Colectiv, ”o explorare în intestinele caracatiței”

Filmul Colectiv are astăzi premiera, în București. Documentarul lui Alexander Nanau vine în orașul evenimentului care a dus la moartea a 65 de tineri și la dispariția iluziei că ”dacă nu ne schimbăm noi, putem schimba statul”, așa cum mărturisea un spectator din Timișoara la finalul filmului

luni, 24 februarie 2020, 7:44

de Cătălin Tolontan

Timp de o săptămână documentarul a fost prezentat în avanpremieră în Transilvania și Oltenia. Printre ultimele vizionări au fost cele de la Sf. Gheorghe și de la Sinaia, două orașe mici în care contactul uman ”unu la unu” e inevitabil, necesar și te răsplătește.

„Pentru că vrem să învețe”

La ”Sfântu”, într-o sală frumoasă ca o cutie de bomboane, 40 de oameni au rămas înfipți în scaune. Toți au repetat un ritual neplanificat: finalul le-a sorbit aerul și au stau reflexivi pe întreg timpul în care a curs genericul. Apoi au început întrebările. Unul dintre cupluri a venit cu băiețelul de 5-6 ani. ”Pentru că vrem să învețe”, a explicat mama. Băiatul era calm, deloc timorat, filmul are o singură scenă mai dură.

Ultima întâlnire cu publicul înainte de București a fost Sinaia, orașul lui Alexandru Hogea. La cererea comunității, filmul a rulat în două săli simultan, ca să încapă cele câteva zeci de oameni care au dorit să-l vadă.

Studentul sinăian îndrăgostit de muzică rock, fotbal și de dorința de a-și îmbărbăta prietenii ”că mereu există speranță”, a murit la 19 ani, ”din cauza unei erori de comunicare, așa am fost anunțați”, după cum rostește în film tatăl său.

Mama care salută memoria copilului său

Există undeva în Colectiv o imagine în care Mihaela Hogea îi face cu mâna băiatului său. Sau, mai exact, îi face cu mâna amintirii lui Alexandru, când familia pleacă de la cimitir.

Oamenii din Sinaia au rămas și ei în scaunele înalte, cu ochii împăienjeniți și privirile ferme.

Indiferent de traseul filmului, că va fi modest sau special, asta decide doar publicul, pentru mine, ca ziarist, această săptămână de contacte neintermediate cu mii de oameni mi-a arătat că starea de spirit e una ireconciliabilă cu vechea noastră vorbă ”lasă că merge și așa”

Femei și bărbați din generații, profesii și tradiții diferite sunt în fața unui prag al implicării sau al abandonului pentru multă vreme de acum înainte. Ei își apără ceva nenumit, dreptul de a vedea cum arată ”o explorare în intestinele caracatiței” corupției, cum a spus o spectatoare din Sinaia, și speranța că au un viitor.

„La câteva săptămâni după ce l-am înmormântat pe Alex, într-o dimineață am găsit mormântul răscolit până la scândurile de deasupra sicriului. La noi vin urșii ca să mănânce ceara lumânărilor. Noroc că au rezistat scândurile”, povestește Narcis Hogea, tatăl studentului mort după Colectiv din cauza infecțiilor nosocomiale
Narcis Hogea
Narcis Hogea

Au început cercetările, a venit Primăria, s-au uitat pe camerele de luat vederi. ”Am văzut o ursoaică cu doi pui, care bântuise pe acolo toată noaptea”.

Ieri, unul dintre spectatorii din Sinaia a fost Teodora Hogea, sora lui Alex. Cred că nu există introducere mai bună pentru premiera festivă de azi și pentru dezbaterile care vor urma în această săptămână în București și Moldova decât figura calmă a Teodorei și încordarea celor din jur.

Românii au mai mulți copii, dar țara arată tensionată ca o ursoaică rămasă cu un singur pui.

Programul proiecțiilor unde echipa filmului și protagoniștii vor fi prezenți:

• luni, 24 februarie, București, Cinema Elvire Popesco, ora 18:30 (sold out)
• marți, 25 februarie, Iași, Cinema Victoria, sala Unirii, ora 19.00 (sold out)
• miercuri, 26 februarie, București, Cinemax Veranda, ora 19.00
• miercuri, 26 februarie, București, Grand Entertainment Băneasa, ora 20:30
• joi, 27 februarie, Cinema Union, ora 20:00
• vineri, 28 februarie, Galați, cinema Profesor Ioan Manole, ora 20.00
• duminică, 1 martie, București – cinema Muzeul Țăranului, ora 19.45
• luni 2 martie, Piatra Neamț – Cinema Dacia Mon Amour, ora 19.00
• marți, 3 martie, Bacău – Happy Cinema, ora 19.40

Vezi programul complet AICI.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Vladone  •  25 februarie 2020, 0:09

Tolo!!! Care a fost bugetul filmului si din ce surse a fost acoperit?

Gabriella  •  26 februarie 2020, 18:18

Intr-un oras relativ mic din Transilvania,public in sala destul de putin,la final o tacere totala,absoluta, de poate doua minute. As fi preferat sa nu va ofere viata asa un subiect pentru film....

PACIENTUEDEVINĂ  •  27 februarie 2020, 15:17

Să vedeţi bugetele şi sursele de finanţare a campaniei contra FENOMENULUI "COLECTIV"...

Comentează