De ce nu merge președintele Iohannis la românii din Italia?

Coronavirusul e un test de competență, de curaj și de solidaritate pentru noi ca țară, dar și pentru președintele tuturor românilor, care tace de câteva zile.

luni, 9 martie 2020, 1:07

„Stăm mult mai bine decât acum 6-7 ani, avem sute de aparate de ventilație pregătite, alte sute știu că sunt comandate, însă trebuie luate măsuri rapide, noi am propus deja Ministerului Sănătății și ei par deschiși, căci e nevoie să acționăm”
Dorel Săndesc, medic ATI

Cursele aeriene de Italia s-au închis de luni la prânz, dar nu e decât o măsură prin care România câștigă câteva zile, pentru că oricum mii de compatrioți continuă să vină acasă pe cale terestră.

Nu poți bloca accesul propriilor cetățeni în țara lor, decât prin măsuri extreme, așa cum corect a punctat Raed Arafat.

Dar poți să le vorbești omenește, de la cel mai înalt nivel. Așa cum alți președinți ai lumii, printre care și Donald Trump, au continuat vizitele externe, de ce nu ar face Klaus Iohannis o vizită simbolică la românii din Italia?!

.
”Pentru că e bine ca voi să nu veniți acum acasă, a venit «acasă» la voi”, acesta ar fi mesajul sufletesc și uman al unei deplasări a președintelui în Peninsula greu încercată, unde trăiesc și muncesc peste 1 milion de români.

Ar fi semnul că ”nu vă uităm, dar acum avem nevoie de sprijinul vostru să nu veniți în țară”. Cu toate problemele lui, sistemul de sănătate din Italia e net superior celui din România și dacă noi am ajunge la peste 7.000 de infectări, cu mare probabilitate spitalele ar face față mult mai greu. 5%, cât au italienii, e o rată de mortalitate care ne arată ce se poate întâmpla cu un sistem sanitar supraglomerat, așa cum a subliniat Vlad Mixich, un expert analitic, care nu dă semnale severe decât atunci când lucrurile sunt cu adevărat periculoase!

Klaus Iohannis e președintele tuturor românilor. Și a celor speriați, dezorientați, care-și păstrează cumpătul, dar și a celor care cred că virusul va trece după primul soare mai puternic, în ciuda tuturor dovezilor științifice deja adunate pe glob.

.
Mesajul deplasării președintelui în mijlocul compatrioților noștri din Italia ar fi unul extrem de puternic și pentru românii din țară că lucrurile sunt grave și că trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău sperând că nu va fi atât de grav.

Iar Italia însăși, care are sentimentul că e tratată nedrept de lume, ar primi din partea României, cu o astfel de vizită, un semn pe care nu-l va uita niciodată. În plus, românii din Spania, Franța și din restul Europei ar simți și ei căldura și interesul țării lor natale în fața ideii grele a separării într-un astfel de moment.

Cum cazuistica internațională arată că 10% dintre cazurile de infectare cu coronavirus tind să devină grave și au nevoie de susținerea vieții în secții ATI, supraaglomerarea este una dintre marile probleme pentru toate sistemele de sănătate în această epidemie.

.
O rată de infecție mare stimulată de venirile românilor din Italia înseamnă, automat, un număr mare de bolnavi gravi în secțiile de terapie intensivă, dintre cei care vin din Italia sau dintre cei din țară, care vor lua boala.

Cum stăm la secțiile ATI? Conform cifrelor mari, relatate luni dimineață pentru Libertatea de Dorel Săndesc, Preşedintele Asociației pentru Anestezie și Terapie Intensivă, ”România are cam 4.000 de paturi ATI, nu stă atât de rău, însă e nevoie de cîteva decizii”.

Săndesc susține că ”deja avem câteva sute bune de aparate de ventilație, luate prin diverse programe în ultimii 6-7 ani, inclusiv prin cel cu Banca Mondială”. MS ar fi comandat alte câteva sute de aparate, spune Săndesc. Aparatele de ventilație sunt absolut necesare, pentru că mulți dintre pacienții critici cu coronavirus dezvoltă probleme pulmonare.

Și personalul? ”După mărirea salariilor, în ultimii doi ani, rata de plecare a medicilor în general și a celor de terapie intensivă, a scăzut, așa că am recuperat numeric la medicii ATI”, a mai spus el.

Conform și lui Săndesc, cheia e acum controlul extinderii epidemiei.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Ilie  •  9 martie 2020, 13:13

Mixich e expert la fel ca mine. Ce a făcut ca să fie etichetat ca expert? A scris niște lucruri care s-au uitat peste 5 zile. În rest, un articol ok.

thomas mann  •  9 martie 2020, 13:30

Tolo ! esti un mare *** !!!!! crezi ca venirea presedintelui in Italia ajuta la ceva . O FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN . Mai bine scrie de carantina la domiciliu , CARE NU EXISTA , decat pe hartie . Scrie de balbele lui ARAFAT, MINISTRU SANATATII; COMISIILE JUDETENE DE SANATATE , DE LAS CA MERGE SI ASA !!!!! FAPTUL CA DE 30 ANI ,nu se face nimic - NIMIC - decat HOTIE

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zzz  •  9 martie 2020, 14:13

si cum "se duce la ei"? ii strange intr-o piata vreo 100.000 si le tinem un speech? sau face 100 de adunari de cate 999 de oameni (ca mai mult nu ai voie)? un articol inutil care vrea sa arata "echidistanta" "daca am dat atata in aia sa mai dam si in astia putin, chiar daca nu avem motive"

gabriel  •  9 martie 2020, 14:22

Aveam o parere mai buna despre tine, Tolo, dar recunosc ca m-am inselat. Spui numai bazaconii, arunci cu vorbele fara sa gandesti. E chiar asa de greu, intai sa gandesti, si apoi sa muti, ca la sah?

Mircea  •  9 martie 2020, 14:28

Sînt de acord cu punctul dvs de vedere

andrei  •  9 martie 2020, 14:42

faceti o echipa in redactie si mergeti voi,ca sa puteti da informatii de la fata locului..ar fi o chestie interesanta cu Neag si ceilalti

gilos  •  9 martie 2020, 14:50

Daca e sa luam acest virus in serios, in afara scolilor pe care dna Firea le inchide cand crede ea ca mai poate stoarce niste voturi, pe cand se vor inchide bisericile ? Slujbele alea unde lumea lumea se buluceste,sta inghesuita in spatii inchise, plus pupatul de icoane si moaste, .....aaaa.....acolo nu se pune ca sunt de-ai nostri si le stricam socotelile preafericitilor..... Sa pricepem si noi...ori e virus si luam masuri categorice pt toti ori este o vrajeala pe care o speculeaza fiecare dupa interes....

Maxentiu  •  9 martie 2020, 14:59

Nu-mi dau seama, e trolling de inalt nivel sau e o noua faza in alienarea unui ex-jurnalist care de cind e vedeta de film s-a contaminat de mesianism? In conditiile in care toti specialistii recomanda limitarea calatoriilor si anularea adunarilor publice, sa propui ca presedintele sa mearga tocmai in miezul epidemiei ca sa se intilneasca cu oamenii e pur si simplu halucinant.

iosif  •  9 martie 2020, 15:09

Tolo draga,mergi urgent sa-ti faca o doza tripla de vitamina C !! Tu ai febra mare draga ! Asa rau ai ajuns mai ? Nu mai ai subiecte si produci asemenea excremente ?? Sa fii sanatos ,chiar ai nevoie !!

Silviu  •  9 martie 2020, 15:21

***.Presedintele nu poate fi expus din motive de siguranta nationala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adrian jebelean  •  9 martie 2020, 15:25

Mai, TOLO,EU APRECIEZ ACTIVITATEA TA JURNALISTICA dar te rog sa nu devii penibil.Pai ai vazut tu in SUA ce masuri de protectie se iau pentru presedinte indiferent de motivele crizelor,trimite mai bine pĂCĂLICII ăștia de parlamentari sa mearga in centrul crizei ca si asa nu sunt buni de nimic,macar scapa tara sa mai dea pensii speciale

rodion  •  9 martie 2020, 15:37

Presedintele mieu tocmai a primit saptamana trecuta Premiul Kalergi pentru merite deosebite.E pe bune , nu glumesc , iar ei sunt pe fata , nu se mai feresc de nimic.De ce s-ar duce in Italia, ca sunt inchise toate cele, nu poate sa-si mai faca omul o vacanta acolo.

rodion  •  9 martie 2020, 15:39

Cine nu stie cine este contele Kalergi si cu ce se ocupa e rugat sa dea o mica cautare pe internet.Va veti prinde repede si pentru ce a primit "El Predidente" premiul.

adi_stelistul  •  9 martie 2020, 15:41

Cand agenda publica e dictata de cotcodaceli isterice de pe FB si jurnalisti inteligenti si cerebrali pot sa o ia razna in goana dupa rating. Pai un motiv pentru care nu s-ar duce ar fi tocmai cel ca zonele de risc au fost inchise, nu? Ziaristul ne vorbeste de Trump dar circula inca de ieri stirea cu masurile care se iau impotriva coronavirusului la Casa Alba, toti cei care apar la manifestari la care apare Putin sunt verificati pentru a nu avea febra, iar presedintele Portugaliei tocmai a intrat in carantina de 14 zile. Chiar nu imi dau seama ce-ar putea face Iohannis acolo. Mesajul de care vorbeati poate fi transmis si prin alte canale. In plus, Romania are nu mai putin de 4 consulate in nordul Italiei (Milano, Torino, Trieste, Bologna), care pot tine legatura cu romanii de acolo, oferindu-le informatii, sprijin logistic, sfaturi, etc. Ce ar putea face Iohannis in plus?

sterican  •  9 martie 2020, 15:52

Domnule, iată o idee strălucită! Să meargă presedintele la Pompei cu doamna Carmen, să viziteze Domul din Milano, Piața San Marco, că sunt pustii și paparazzi în carantină. În plus, nu este nici-o întâlnire la Consiliul Europei de la care să lipsească! Poate să-l ia și pe Câțu, să vadă italienii ce înseamnă un virus mortal davvero.

Citizen cc  •  9 martie 2020, 15:56

Nu vad de ce ar merge Președintele în Italia , gazetarul s-a străduit să explice de ce dar fara succes , pare doar o temă în lipsa de subiecte...

Vladone  •  9 martie 2020, 16:06

De unde ai scos-o cu 10% au nevoie de intubare? Dar aia cu caldura care nu-l distruge? Parerea mea este ca prezinti stiri trunchiate - nu e cazul sa alarmezi lumea.

zap  •  9 martie 2020, 16:16

Sa se ducă, sa se ducă mai ales in Lombardia iar la înapoiere direct in carantina si cum are deja o vârsta sunt ... speranțe !

Romanciuc Mihai  •  9 martie 2020, 16:31

Este complet aiurea pusa problema. D-le Tolontan stiu ca sunteti capabil de mult mai mult.

Luca  •  9 martie 2020, 16:50

Tolo , ai asteptari prea mari . PS . Se pare ca postacii pesedisti au schimbat tabara ;-) .

pawn  •  9 martie 2020, 16:58

daca n-ar fi de ras, ar fi de plans. de plansul turmelor de oi, conduse planetar prin televizor, convinse ca o sa le cada drobul....err, noua ciuma bubonica peste plictiseala si lipsa de sperante zilnice. dar, desigur, glaxo, bayer, pfizer vor salva omenirea, producand vaccinul-miracol, ce va trebui cumparat de toate guvernele. nu prea repede insa, ca trebuie sa mai dispara cativa bunici omorati de gripa...de orice gripa, intrucat corona a ajuns ca ucigasii aia, carora politistii le pun in spate toate cazurile nerezolvate.

polymer  •  9 martie 2020, 19:42

Hai sa zicem asa, accepta italienii sa-l primeasca in zona de carantina, ba chiar accepta sa-i mai si dea drumul inapoi dupa ce-si tine discursurile acolo... bun... pai cum le tine? Cu spectatori sau fara, cu masca sau fara masca , cu garzi de corp, insotitori, masini etc ... cine intra acolo, cum ii controleaza, cumpara scanere de temperatura si-i scaneaza pe toti ? Dezinfecteaza tot ce viziteaza etc etc Ce face pe urma?, se intoarce in Romania si ignora carantina, incalca legea si da un exemplu negativ populatiei? SI chiar romanilor din Italia care vad ca pentru el se poate ignora carantina. Sau dimpotriva se autoizoleaza si respecta legea ca doar de aia e lege? Presedintele tarii??? In carantina fiindca a facut o ....ce... ca altfel decat tampenie nu-i poti zice pe urma. Cum poti sa propui in mod serios asa ceva?

Traian  •  10 martie 2020, 5:32

E cel mai *** articol care pare conceput de o ***, ai ajuns jos de tot Tolontan

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xdf  •  10 martie 2020, 6:20

Mizerabil articol,adica,ma rog,in nota ta obisnuita,de slujbas credincios al Varanului.De ce nu merge presedintele PSD Ciolanu in Ital;ia? De ce nu mergi Tolontane,tu si Gadea si Ursu si madam Zamfir si Ciuvica? Mergeti voi de la Intact si aratati cat de solidari sunteti....

PAPAGAL VOPSIT  •  10 martie 2020, 7:21

Ce baga *** pres presarii e ca badea CARTZAN ,a iesit din groapa si cu opinca noua e gaga gata sa ajunga la ROMA si sa scobeasca oarece la columna.Pai dar !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GAMAN  •  10 martie 2020, 7:25

bazaconia are dreptate, deja haite intregi de presidinti, de tari sint in zonilii afiectatii sa rezolve sutuatia. ***. *** da cu huo!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefanica  •  10 martie 2020, 7:57

"În plus, românii din Spania, Franța și din restul Europei ar simți și ei căldura și interesul țării lor natale în fața ideii grele a separării într-un astfel de moment" CALDURA de la Iohannis??!?!? HA-HA-HA. Interes sigur, pt voturile lor...

dorin valeriu  •  10 martie 2020, 8:18

Ce prostie; un demers demagogic perfect si penibil ! De ce sa nu plece tot guvernul in Italia ?

mee  •  10 martie 2020, 8:50

"De ce nu merge președintele Iohannis la românii din Italia?" asta e intrebare? 1 - pentru ca sunt inchise granitele 2 - pentru ca un astfel de comportament poate ajuta virusul sa se raspandeasca! credeam ca esti mai impartial si nu ***.. greseala mea!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian Pavel  •  10 martie 2020, 9:52

Lasă-te, Tolo, de meserie, du-te voluntar cu izoleta să ajuți românii infectați. Pe ăia pe care nu i-a atins prostia ta, la fel de contagioasă precum virusul!

ilie  •  10 martie 2020, 12:05

Tolontan nu se poate abtine sa nu bata campii din cand in cand si o face cam des. Ce sa caute presedintele in Italia?

Sorin  •  10 martie 2020, 12:21

Cum zicea Moromete, "ca sa se mire prostii Tolontane". Sa se lase Iohannis infectat cu coronavirus sa vedem daca supravietuieste, nu ar fi mai interesant Tolontane, asta ar da curaj romanilor. Presa de doua parale, peste tot numia *** cu intrebari tampite, duceti-va voi "jurnalistii" poate scapam de voi ce ziceti?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin  •  10 martie 2020, 15:38

Probabil cel mai prost articol scris de Tolo vreodata... Pur si simplu jenant

Comentează