Coronavirus după ureche: ministrul Sănătății nu știe că virusul îl dau mai ales cei infectați, dar care nu prezintă încă simptome

”Vă amintesc că faza de maximă transmitere contagioasă este de la pacienții simptomatici”, a spus azi la conferința de presă Victor Costache, explicând jurnaliștilor de ce nici el și nici premierul Ludovic Orban, care și-au anunțat izolarea, nu sunt un pericol real pentru cei din jur. De fapt, o analiză realizată de cercetători din Belgia și Olanda spune că între 66% și 75% dintre cei infectați iau virusul de la oameni cu coronavirus în momentul în care n-au simptome

vineri, 13 martie 2020, 12:30

de Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

După ce senatorul Vergil Chițac, 57 de ani, a fost confirmat cu coronavirus, Guvernul și Parlamentul au anunțat că se izolează, pentru că senatorul independent, dar afiliat la grupul PNL, a participat luni la ședințele de plen și a fost și în biroul de conducere al partidului, unde a fost prezent și Ludovic Orban.

Ca să explice publicului măsurile, Ludovic Orban și Victor Costache au făcut o conferință de presă. Pe parcursul ei, jurnaliștii l-au întrebat pe premier dacă este riscant să vorbească acum în public, pentru cei din jur, inclusiv pentru ministrul Sănătății care era foarte aproape de el.

”Oricum stați la distanța normală”, a zâmbit Orban, care a adăugat: ”Iar dacă eram infectat, știți că am vorbit și mai aproape unii de alții”.

Umăr la umăr cu el, ministrul Sănătății a intervenit, cu un ton liniștit și a schițat un zâmbet, ca să explice științific cum stau lucrurile

”Vă amintesc că faza de maximă transmitere contagioasă este de la pacienții simptomatici”, a spus Victor Costache.

În realitate însă, un studiu proaspăt publicat arată că mai mult de două treimi din infecții sunt transmise de pacienții infectați înainte ca aceștia să manifeste simptomatologia specifică.

O analiză a infecțiilor din Singapore și Tianjin (China) arată că între două treimi și trei sferturi din oameni par să fi luat infecția de la oameni la care virusul era în perioada de incubație, dar nu manifestau simptome încă.

Descoperirea a luat prin surprindere specialiștii în boli infecțioase deoarece înseamnă că izolarea oamenilor odată ce încep să se simtă rău din cauza bolii va fi mult mai puțin eficientă la încetinirea epidemiei decât se spera.

În clusterul din Singapore, între 45% și 84% din infecții par să vină de la oameni la care virusul era în perioada de incubație, pe când în China procentul variază între 65% și chiar 87%.

Practic, această descoperire, pe care ministrul Sănătății din România nu o cunoaște, schimbă modelul de prevenție.

Nu e suficient să stea în case cei care dau semne de tuse, febră sau slăbiciune.  E nevoie să stea în case și oamenii aparent sănătoși, pentru că nu doar că ei pot fi contagioși, asta se știa, dar cele mai multe infectări se produc prin intermediul lor, când nu prezintă simptome!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Horace  •  13 martie 2020, 20:24

Or fi sarit microparticule pe microfoane iar ziaristii se pot contamina apoi cand strang aparatura :)

Ervin  •  13 martie 2020, 22:03

In sfârșit politicienii noștri dragi intra cot la cot cu noi așa patriotic, în spitalele noastre aflate pe primul loc în Europa. La infecțiile intraspitalicesti. Pline de stafilococ auriu, providencia stuarti, acinetobacter, klebsiella și toată gașca..... Numai au unde dracu sa fuga pe planeta asta în alte spitale cu toate grămezile de bani furate și din sistemul de sănătate românesc. Medicii și asistentele din spitale fără măști și fără costume de protecție și fără medicamente, ii așteaptă cu drag la triere în spital pe iubiții noștri parlamentari, secretari, subsecretari și suprasecretari de stat , pe toți președinții de partid și pe toată gașca asta care ne păstoresc ca pe cornute de 30 de ani. Un călduros bine a-ți venit dragii noștri politicieni!!!!!!! Deci va dați seama ce ne așteaptă dacă ministrul sănătății din România habar nu are cum se transmite boala asta. Modelul matematic calculat de chinezi ne spune ca pe data de 28-29 martie în România vom avea în jur de 2214 cazuri declarate. Spitalele care trebuie sa tina și pe ceilalți bolnavi cu bolile "normale", cu dialize, cu chirurgie in toate specializările samd vor trebui sa tina și bolnavi de coronavirus Sa vedem atunci protocoale de lucru în spitalele noastre cu zone verzi cu zone roșii și cu trasee sterile ptr personal medical

bg  •  14 martie 2020, 5:51

Acum am inteles de ce Inst. Cantacuzino a fost transferat la Min. Apararii! Pentru ca acele laboratoare specializate sa-i serveasca exclusiv pe politicieni {in caz de ceva} si pe acolitii lor, prieteni, familie, nicidecum sa prepare vaccinuri pentru populatie, vulg. O iluzie spulberata la prima epidemie! Inca o dovada zdrobitoare ca la noi, democratia este numai pentru "dulai" si nu pentru "catei" . NU toti suntem EGALI in fata LEGII si iata, nici macar in fata mortii. Vor fi multi care vor spune ca asa este normal , politicienii sunt CINEVA, nu oameni obisnuiti. Nu domnilor! Inst. Cantacuzino era pentru toata lumea, existau laboratoare de referinta cu specialisti pentu fiecare microb in parte care ar fi putut provoca o epidemie { holera, rujeola, gripa, dizenterie, ciuma, difterie, variola, etc.} Nu trebuia decat sa fie regandit {spatii, circuite}, dotat cu aparatura si completat cu personal. I s-a aplicat aceeasi tactica, subfinantarea, depopularea, falimentul si acum directionarea activ. spre o "elita" a societatii. Multumim din inima PARTIDELOR! Noi am ramas pe dinafara si ai nimanui. Suntem buni pentru statistici si pentru VOT. Pentru noi sunt bune bisericile si rugaciunile, care nu stiu cat ajuta, acum in sec. XXI. Tot ce vedeti in politica este minciuna si manipulare grosolana! DESTEAPTA-TE ROMANE!

Bogdan  •  14 martie 2020, 7:06

Daca studiul e adevarat, probabil numarul de cazuri e de cel putin 30 de ori mai mare deja si creste la o rata aproape imposibil de "indoit" in jos daca nu stam toti izolati la domiciliu.

Comentează