În timp ce guvernele se succed în plină criză de coronavirus, directorii de spital nu știu de unde vor achita salariile: „Nu se mai poate continua așa!”

Mai mulți manageri de spital, din toate zonele țării, își spun unul altuia că au ajuns la fundul sacului cu banii și că Guvernul nu le finanțează ”cheltuielile enorme cu epidemia”, conform mai multor mesaje de pe un grup de WhatsApp al managerilor, intrate în posesia Libertății

vineri, 13 martie 2020, 7:00

de Cătălin Tolontan

”Mă gândesc cu ce achit achizițiile generate de epidemia de COVID 19”.
”La fel”
”La fel și la noi!”
”La fel și la noi!”

Așa arată mesajele pe care și le-au trimis ieri după amiază mai mulți manageri de spital. La două ore distanță, premierul desemnat Florin Cîțu își depunea mandatul.

Șefii spitalelor se află în fața a trei factori care le-au destabilizat bugetele. Primii doi se referă la costuri:

  1. De la 1 ianuarie salariile personalului TESA au fost mărite cu 20%.
  2. Cheltuielile legate de materialele pentru coronavirus sunt mari.
Trebuie să facem ceva. Nu se mai poate așa. Cheltuieli enorme cu epidemia, influențe NUManager de spital

Al treilea factor ține de venituri mai mici, care vin din faptul că ei au fost obligați de MS, logic din perspectiva medicală a ceea ce urmează, să stopeze internările non-critice. Strategia e să se pregătească spitalele fie pentru pacienții de coronavirus, fie pentru cei dislocați de la urgențe sau de la boli infecțioase, unde vor fi tratați cei infectați de epidemie. Dar asta le dă dreptul la mai puțini pacienți în această perioadă, ceea ce se traduce în puțini bani decontați de la Casa de Sănătate.

„Și colac peste pupăză suntem nevoiți să reducem numărul de internări și o să ne aflăm în situația să nu ne realizăm contractele”, scrie într-un alt mesaj de WhatsApp circulat între responsabilii spitalelor

Primul efect, spun directorii, e că riscă să nu mai aibă bani de salarii. Mai exact, din cauza a ceea ce ei numesc ”influențe”, adică subvenția pentru salariile mărite care vine direct de la CNAS din momentul în care s-au mărit veniturile personalului medical. Pentru că, și până la epidemie, Casele de Sănătate nu reușeau să acopere cheltuielile spitalelor.

”Se repetă situația de luna trecută cu influențele. Nu ne-a decontat CAS nici luna asta influențele pe legea 5/2020”, își încheie mesajele unul dintre directorii unui spital din Transilvania.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

bg  •  14 martie 2020, 7:14

De unde BANI? Acum cateva zile, Catu a lansat pe piata interbancara o noua serie de titluri de stat si a fost un FIASCO total. Bancile au spus PAS, nu mai au incredere...

Comentează