În criză de dezinfectanți, autoritățile au încercat să ia stocurile de materii prime ale Hexi Pharma, nu produsele diluate aruncate deja, ”dar au expirat din decembrie 2017”

 Când produceau biocidele diluate, șefii Hexi Pharma, condamnați deja în primă instanță, aduceau materii prime bune, dar pe care le foloseau prost. În plină pandemie a coronavirusului autoritățile s-au gândit să vadă ce e cu stocurile de alcool și de clor ale fabricii

marți, 17 martie 2020, 6:31

”Nici nu vrem să ne gândim cum ar fi fost să folosim acum în spitale produse Hexi Pharma, fără să știm că erau ineficiente”, a spus un oficial al Ministerului Sănătății. ”Gândindu-ne la dezatrul pe care l-am evitat cu toții, ne-a venit însă o idee”, a povestit el redacției.

În aprilie 2016, când procurorii au blocat activitatea Hexi Pharma, în depozite au rămas produse neconforme, dar și materii prime.

Ineficiența dezinfectanților diluați ai Hexi Pharma este dincolo de orice dubiu și a fost dovedită de analizele a patru laboratoare, dintre care unele acreditate internațional. Toate analizele care arată neconformitățile sunt la dosarul penal, în urma căruia doi șefi ai fabricii au și fost condamnați la închisoare cu excutare în primă instanță.

Dar materiile prime, în principal alcool izopropilic și clor sau unii precursori, erau bune. Și ele au rămas în stocuri. ”Așa că am vrut să vedem ce s-a întâmplat cu ele, în condițiile în care sunt spitale care au deja probleme cu dezinfectanții”, a povestit un specialist din sistemul sanitar.

”Din păcate, am constatat că materiile prime au expirat în decembrie 2017. Acum mai e o idee. Clorul, de pildă, poate fi bun, chiar dacă producătorii îi dau termen de garanție. Studiem în continuare problema”, a spus același om.

Nevoia cea mai mare e de dezinfectanți pentru mâini. Și primele loturi care vor veni din Germania vor sosi la începutul lui aprilie” Specialist din sistemul sanitar

În acest moment, în România, cea mai mare capacitate de producție de dezinfectanți este la fabrica Romchim, din Târgu Mureș. ”Fără să fie formal rechiziționată, Romchim produce în acest moment exlusiv pentru stat, de când a început criza, printr-un contract exclusiv”, au explicat surse din piață.

V-ați pus problema redeschiderii fabricii Hexi Pharma și folosirii ei ca lumea, i-am întrebat pe responsabili? ”Da, însă erau probleme juridice, acum însă, odată cu starea de urgență, poate se vor schimba lucrurile”, a sunat răspunsul specialistului.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

bg  •  18 martie 2020, 9:24

Repornirea productiei de biocide la fabrica Hexi Pharma mi se pare o idee EXCELENTA! Mai putin inspirata, hazardata si chiar riscanta mi se pare ideea de a refolosi materii prime {subst. active} expirate din 2017, tinute in conditii necontrolate. Chiar daca se invoca criza de biocide, urgenta, restictii financiare, nu trebuie sa ne lansam intr-o aventura ptr. a da bine, a iesi in fata ca facem economii, a raporta ca am rezolvat problema. Ca orice produs, aceste subst. active sunt insotite in mod obligatoriu de un certificat de calitate de la producator { cu 17 puncte la care corespunde} si unul de garantie prin care el dovedeste clientului ca produsul este SIGUR, DE INCREDERE. Nu cred ca ne mai putem permite un FIASCO total asa cum s-a intamplat la repornirea prod. de vaccinuri la IC in vremea premierului Ponta. Nimeni nu a platit, nimeni nu a fost gasit vinovat si o linie de prod. de milione de euro a fost infectata, compromisa, de nefolosit si acum este un morman de fiare vechi care zace la IC. MARE GRIJA, este parerea mea...dupa consultarea documentelor ECHA privind biocidele!

Comentează