Documentul propus prin care se vor limita deplasările: ai voie să pleci din casă doar la muncă, la cumpărături ori la consult medical. Autoritățile recunosc autenticitatea actului: „E un document în lucru”

Prin hotărârea nr. 14 din 20.03.2020, elaborată de grupul condus de Raed Arafat, toate deplasările trebuie justificate printr-o anexă ce va fi completată pe model francez.

vineri, 20 martie 2020, 11:10

Printr-un comunicat recent, Grupul de comunicare strategică admite că documentul e original: ”Este un document de lucru (DRAFT)” și că el poate fi modificat și apoi, eventual, aprobat, exact ceea ce a scris Libertatea. Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică, integral la finalul articolului.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Forma nu este finală, rămâne de văzut dacă Guvernul o va modifica și când va decide să intre în vigoare.

Guvernul pregătește un act legal prin care românii să nu mai aibă voie să părăsească locuințele, cu anumite excepții, unele profesionale, altele de ordin medical sau de aprovizionare și ajutor.

Conform documentului intrat în posesia Libertatea, singura excepție care e nonurgentă, propusă de Grupul de Suport Tehnico Științific, condus de Raed Arafat, ține de oamenii care vor să facă sport, individual.

Documentul, care va fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele:

  1. Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
  2. Consult medical care nu poate fi amânat.
  3. Cumpărături lângă domiciliu.
  4. Ajutorarea bătrânilor.
  5. Alte urgențe cu detalierea traseului.
  6. Sport lângă domiciliu.
  7. Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

Forma nu e definitivă, Guvernul Orban poate interveni pe ea și va decide dacă și de când intră în vigoare.

Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică:

PRECIZARE: Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020” Facem următoarele precizări:

  1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
  2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
  3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
  4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
  5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
  6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
  7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Grupul de Comunicare Strategică

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Nicu  •  21 martie 2020, 10:53

Salut Catalin, doresc pe aceasta cale sa-ti transmit reapectul meu. Sunt un simplu cetatean al acestei tari fara sansa...am vizionat aseara filmul Colectiv...fara comentarii. Vorba unui amic “dupa ce vezi filmul, iti vine sa-ti faci bagajul si sa pleci din tara asta de *****” Felicitari pentru ceea ce faci si faptul ca daca te-as intalni undeva as veni sa-ti strang mana, asta spune tot despre respectul mentionat mai sus pentru tot ceea ce ai facut cu aceste investigatii. Toate cele bune si spor la treaba in continuare. Bravo!

Comentează