Costache îl contrazice pe Arafat: ”Nu văd de ce am înghesui românii în nişte stadioane sau mall-uri, pe nişte brancarde”. Între timp, se pregătește și Cluj Arena

În două interviuri, unul pentru Adevărul și celălalt pentru Digi 24, ministrul demisionar al sănătății îl ironizează pe Raed Arafat: ”E important ca cei care se pricep la spitale să se ocupe de spitale şi cei care se pricep la transport şi situaţii de urgenţă să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine”.

vineri, 27 martie 2020, 6:44

Silit ieri de premierul Orban să demisioneze, ministrul Victor Costache a recunoscut azi, indirect, că nu a fost demisie, ci demitere.

El a fost intervievat de Adevărul și de Digi 24.

Întrebat de ziar dacă e adevărat că a avut un dezacord cu Raed Arfat pe tema amenajării unor centre, printre care și Romexpo, Costache a recunoscut, indirect. Mai mult, el a făcut o trimitere la Raed Arafat.

”E important ca cei care se pricep la spitale să se ocupe de spitale şi cei care se pricep la transport şi situaţii de urgenţă să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine. Avem acest plan structurat pe spitale, unde avem deocamdată mii de locuri disponibile pentru pacienţii cu COVID-19. Nu văd de ce am înghesui românii în nişte stadioane sau mall-uri, pe nişte brancarde când nu este nevoie”, a spus fostul ministru pentru Adevărul.

Între timp însă, informațiile au devenit oficiale. Ziarul Transilvania reporter a scris că pentru Cluj s-au pregătit Sala Polivalentă, Cluj Arena și Tetrarom. Asta în cazul în care scenariul va fi unul al îmbolnăvirii masive. Primarul Emil Boc a confirmat planul.

La Digi 24, Victor Costache a spus că, în momentul în care a făcut afirmația legată de testarea tuturor bucureștenilor nu avea datele că vor fi testați doar 10.000 de locuitori.

În privința echipamentelor lipsă, el a spus că ”pentru prima oară am avut discuții despre coronavirus cu domnul Streinu-Cercel pe 30 decembrie”. Dar, a adăugat fostul ministru, ”din păcate achizițiile centralizate se fac greu”.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

bg  •  28 martie 2020, 6:03

Cand vom invata sa COLABORAM onest si sa respectam parerea celui de alta specialitate, atunci vom fi cu adevarat UNITI si ne vom respecta pe noi insine! Tarile civilizate au invatat acest lucru si il aplica de f. mult timp. La noi, este f. raspandit un anumit tip de COMPORTAMENT in dezbaterile pe teme medicale si nu numai. Sa zicem ca intr-o dezbatere pe teme medicale, participa "O SOMITATE" in domeniu resp. si alti invitati, cu alte specialitati, reprez. de organizatii. Cand unul dintre acestia ridica o problema extrem de incomoda ptr. "somitate", aceasta nu raspunde, devine iritata si pune intrebari tip mitraliera, ghilotina, de genul:" Si dvs. ce pregatire aveti? Sunteti medic? Ce specialitate aveti?" pentru a reteza firul discutiei. Ba mai sare si moderatorul sa devieze discutia ca nu cumva sa se supere "somitatea" pe postul resp. Asta este problema la noi! Si mai este una mare de tot pe care am obsevat-o si la fostul ministru Costache inca de la inceput. Chiar daca au studii in afara, au lucrat in spitale occidentale unde relatiile dintre specialitati sunt de colaborare, suport, consultare, schimb de idei pe abordari diferite pe anumite cazuri, cand acestia vin aici si lucreaza in sist. sanitar de la noi isi schimba comport. la 180 de grade, revin la naravurile {lipsa de comunicare, orgolii, unicitati de lucru, premiere medicale exclusive} si tarele sistemului {feude, tabuuri, clientela economico-politica}. Sau poate ca au revenit pentru ca nu s-au adaptat acolo! Ministrul Costache si-a format o echipa de secretari de stat numai din chirurgi: Nelu Tataru, Moldovan, Andrei Baciu, etc..., parca ROMANIA se confrunta cu 20000 de OPERATII PE INIMA si nu cu o PANDEMIE... La noi si in opinia multora, CHIRURGIA { este f. banoasa la noi} este cotata drept REGINA MEDICINEI, iar celelalte specialitati sunt cumva RESTUL...care trebuie sa presteze serv. medicale ptr. ea. Din cauza acestei optici complet gresite si daunatoare din sist. medical {la care adera cu frenezie majoritatea comunitatii medicale} avem spitale neigienizate si pline de inf. nosocomiale, nu avem infectionisti, epidemiologi in spitale si DSP-uri, medici de laborator, microbiologi, etc...si multe specialitati din care nu iese NIMIC in plus, numai salariul. Despre asta este vorba...si este f. important ce optica, abordare a problemelor, are cel care conduce si va conduce Min. Sanatatii! Parerea mea...

toto  •  28 martie 2020, 8:20

Catalin, ni s-a transmis sa nu purtam masti. Putem fi asimptomatici. Cum transmitem virusul in societate, daca ne spalam pe maini cand iesim din casa? Masca ii protejeaza pe ceilalti (sa nu imprastiem microbii), dar ne proteajeaza si pe noi, sa nu ducem mana la nas, la gura etc. SA PURTAM MASTI!!!

pseudolevantin  •  28 martie 2020, 8:38

Cum se numeste statul care refuza sa testeze pacientii care intra in spitale, avand simptome de coronavirus, ii trimite inapoi in comunitate, infectind astfel alte persoane, ii lasa sa moara de pneumonie, chipurile, iar apoi elibereaza rezultatul pozitiv al testelor de coronavirus postum? Intreb si eu pentru un prieten!

toto  •  28 martie 2020, 9:39

Masca ar trebui sa fie obligatorie la iesirea din casa. Treceti prin filtrul ratiunii si schimbati optica in societate, Catalin!!!

Alex One  •  28 martie 2020, 10:52

Stiam la ce se pricepe Arafat ,nume de cod Rafael, nu am aflat la ce se pricepe Costache,la ministeriat in niciun caz. Ma rog acum are posibilitatea sa treaca de la activitatea pro bono pe 20.000 roni pe luna la o salarizare serioasa ! Si totusi ideea lui Arafat a prins la Cluj.

Sic semper tyrannis  •  28 martie 2020, 11:14

masca si manusile nu te protejeaza doar te imbolnavesc. dar speranta moare ultima! oamenii refuza sa vada adevarul: toti vom contacta acest "virus". de ce atata nebunie? de ce oprirea economiei? de ce arest la domiciliu si dictatura militara si previziunea unei dictaturi mengele? de ce falimetarea companiilor? se pare ca multinationalele si bancile prospera #staiacasa ca-ti luam tara si resursele! imi doresc sa apuc ziua in care mastile ipocriziei va vor usca fetele!

Ilie  •  28 martie 2020, 15:41

A fost forțat să demisioneze.. .

G  •  31 martie 2020, 20:08

Tolo, atatea relatii, alea alea, echipamente de p-afara poti aduce? fa-te util ca pa farma ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

65-ist  •  2 aprilie 2020, 14:39

Sunt un 65-ist si sunt uimit ca nimeni nu a realizat ca in categoria "peste 65 ani" intra toti pensionarii tarii, care au mai mult decat altii boli de care sufera. Prin Ordonantanr.4 li s-a permis sa mearga la medic pentru a trata suferintele si in afara intervalului orar 11-13. Dar medicamentele prescrise nu vor putea fi cumparate decat a doua zi in intervalul orar 11-13! Credeti ca MOARTEA va respecta prevederile Ordonantei si va veni si ea dupa ora 13 ???

Comentează