Directorul spitalului din Suceava confirmă că sunt mult mai mulți morți cu COVID-19. De ce românii primesc zilnic cifre mai mici?

Ieri, Libertatea a descoperit cazul pastorului Viorel Candrianu din Suceava, mort și îngropat pe 26 martie, infectat cu COVID-19, dar care nu a ajuns să fie raportat nici azi.

luni, 30 martie 2020, 4:06

Astăzi, managerul Spitalului din Suceava vorbește despre o diferență de peste 15 decese neraportate, numai din instituția pe care el o conduce.

“Doctorul Florin Filip, managerul interimar al Spitalului Județean Suceava, a declarat că în ultima săptămână au murit 20 de persoane infectate cu COVID-19”, scrie astăzi ziardesuceava.

Numai că, pe lista oficială emisă de Grupul de Comunicare Strategică, condus de Raed Arafat, nu există în ultima săptămână decât 5 persoane din Spitalul Județean Suceava.

Neraportările au diverse explicații, potrivit autorităților. În cazul pastorului Candrianu, de pildă, conform DSP Suceava, ei nu fuseseră anunțați ieri de spital că omul a murit, deși fusese îngropat încă de acum trei zile.

Probleme legate de statistica COVID-19 există în toată lumea. Când se calculează rata de deces se precizează că este “rata relativă”, tocmai pentru că morții infectați sunt, în general, cunoscuți, dar numărul îmbolnăvirilor este cunoscut doar prin cei testați.

Specificul României este acela că, până la focarul Suceava, când presa a descoperit neconcordanțele, nici o autoritate nu a recunoscut că lista raportată de stat are o inerție sau inexactități.

Dacă numărul de decese precizat azi de Florin Filip, directorul Spitalului din Suceava este real, înseamnă că numai cu diferența de acolo România are spre 60 de morți, nu 44, cum s-a comunicat azi, luni 30 martie 2020, la prânz.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Andrei F  •  30 martie 2020, 16:43

Cine conduce Grupul de Comunicare Strategică????Hai ca poti mai mult...Se vad tusele din cazul Colectiv cu ce faceti acum voi ,,jurnalistii independenti,,...Sunt sigur ca ,,folosirea,,lui Arafat a fost cerinta impusa...Aveti curaj sa dati o erata???

adi_stelistul  •  30 martie 2020, 16:47

Bun , dar raportarea zilnica a Grupului de Comunicare Strategica se bazeaza pe cifrele trimise din teritoriu, inclusiv cele de la Spitalul din Suceava. Practic domnul director ne spune ca nu au transmis toate datele. Ca nu se intelege de nicaieri ca le-ar fi transmis si nu i-ar fi fost luate in considerare. Cel putin in cazul mortilor se stie exact unde apare fiecare caz, ce varsta are, daca a mai avut patologii preexistente, deci nu se poate spune ca cei de la Suceava nu ar fi avut cum sa observe ca nu apar in comunicarile Grupului eventuale cazuri raportate de ei.

utistul  •  30 martie 2020, 17:26

Daca ne jucam si cu aceste date atunci chiar suntem de rasul lumii! Bine ar fi ca toti sa intelegem situatia si sa incercam sa respectam cu strictete toate regulile impuse in acesta situtie foarte dificila ptr toate omenirea! Dumnezeu sa ne ajute si sa ne apere!

Aurel Craciun  •  30 martie 2020, 17:37

Cătălin, eu nu știu de ce te miră aceste practici. Nu uita ce face acel grup de comunicare strategică și anume dă spre transmitere publică doar ce cred ei că e necesar. Acest lucru în forma în care grupul o practică are un nume: cenzură. Mai mult nu are rost să spun (știi și tu de ce)

Guzman  •  30 martie 2020, 17:46

Acum ,sa nu fim ipocriti trebuie sa recunoastem meritele chyu mei rosh cate pendelisto-useriste, macar la numaratul mortilor de covid se pricep si ei . Fac pariu ca nenea ghinion de la cotrocica deja scrie o carte in care face referire si la numarul celor .......

marius  •  30 martie 2020, 17:54

Care ar fi interesul ca numarul de decese sa fie mai mic? Panica? Pe dracu. Eu as baga mai multe, poate se sperie poporul sa stea in case. Si nici atunci nu e sigur. Deci, care e scopul?

pacific ionel  •  30 martie 2020, 18:58

Domnule @Andrei. F, pare foarte interesant ceea ce vreți să insinuați. Vreți să fiți mai explicit? Am incercat eu să dau o explicație legală a ceea ce cred eu că este GCS, eu nu sunt de loc fan Tolontan și GSP și aș fi curios să văd lucrurile și din altă perspectivă, dacă aceasta este credibilă și este fundamentată pe elemente argumentative și de gândire critică serioase. "Grupul de Comunicare Strategică este compus din experţi în comunicare ai următoarelor instituţii: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică poate fi suplimentat cu specialişti de la alte instituţii, în funcţie de necesitate. Grupul de Comunicare Strategică a fost constituit în baza Hotărârii nr. 2 din 24.02.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), document care instituie o serie de măsuri pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combaterea infecţiilor cu coronavirus.

Un oarecare  •  30 martie 2020, 19:05

Ma intreb de cateva saptamani daca s-a schimbat geografia Romaniei.Judetul Vaslui mai e pe harta?

Ene  •  30 martie 2020, 19:17

la Iasi nu sunt bani pt cadrele sanitare !! asta-i culmea. Reduceti secretarele din parlament , sau 100 de parlamentari , si apar fondurile .

toto  •  30 martie 2020, 19:20

@marius Masurile au fost eficiente. Guvernantii s-au descurcat admirabil, sistemul de sanatate nu este cum credem toti, lucrurile nu trebuiesc schimbate.

Simeone  •  30 martie 2020, 19:34

Oricum nu sunt speriati oamenii, cel putin la Cluj politia e de forma, mai verifica cateo masina, dar sunt foarte putine puncte fixe. Adica daca vrei sa circuli stii pe unde se afla acele puncte fixe din oras si o iei pe strazi laturalnice. Oameni si masini la greu, ca intr-o zi obisnuita. Probabil ca la Cluj s-au dat avertismente, nu amenzi, de aceea oamenii isi permit sa isa normal din casa. Probabil fiindca stau in zona centrala, probabil in cartiere e mai linistita treaba, dar ma indoiesc.

Horia  •  30 martie 2020, 20:31

Salutare! In Germania am inteles ca multe decesuri cauzate de COVID-19 nu sunt introduse in statistica oficiala cat timp persoana decedata a suferit de boli cronice. Spre exemplu, un bolnav de cancer in faza terminala care contracteaza virusul si moare ulterior va fi trecut in statisticile oficiale ca "deces cancer" si nu "deces COVID-19". Pe de alta parte, rata de mortalitate a virusului este mai mare de 10% (sau cat apare prin media) pentru ca rata de mortalitate se calculeaza la numarul de cazuri care au avut o finalitate. Conform statisticilor oficiale 25% din cei care au contractat virusul au decedat. Desigur, e posibil sa ma insel.

original53  •  30 martie 2020, 20:44

mai rasfirati baieti,mai rasfirati

Andrei F  •  30 martie 2020, 20:50

@ Pacific Ionel Ați dat un citat atât de mare și totuși nu ați avut curiozitatea să aflați cine conduce Grupul de Comunicare Strategică- ce am contestat eu???Eu știu tot din presa că sef nu este Arafat...Asta nu tine de a fi sau nu fanul cuiva...

Dani  •  30 martie 2020, 21:00

Bineinteles ca rata de deces este cit se poate de relativa...Toti cei decedati prezentau "conditii preexistente", adica boli deosebit de grave, in stadii avansate, care le puteau provoca decesul in orice clipa. In termeni medicali, respectivele persoane ar fi decedat din cauza acelor boli; in termeni politici, ei au disparut din cauza "pandemiei" CoVid. Oricum, autoritatile s-au implicat corespunzator, personalul medical a excelat , iar politistii (cu mici exceptii), jandarmii si pompierii s-au ridicat la inaltimea asteptarilor...ba chiar le-au depasit. Si asta in ciuda lipsei de experienta in asemenea cazuri si a lipsurilor de tot felul, de la echipament pina la logistica. Presa...ca de obicei; penibila prin obsesia sa in intretinerea isteriei populatiei. Cu toate acestea, cifrele (cel putin deocamdata) arata bine, statistica demonstrind fara putinta de tagada ca Romania a gestionat bine fenomenul, mult mai bine decit state "cu pretentii" din vestul continentului. Iar daca sobolanii emigrati nu s-ar fi intors in tara (dupa ce o improscasera cu dejectii verbale de cite ori avusesera ocazia), noi n-am fi avut parte de epidemie. Sa-i mai aud pe nesimtitii aia dezradacinati ca "vor o tara ca afara"!

pacific ionel  •  30 martie 2020, 22:44

Nu domnule @Andrei F, am vrut doar să vă provoc la o discuție mai amplă, aruncați o ''pastilă'' așa în mod misterios, băgați bățul prin gard cum fac foarte mulți ''înțelepți''în perioada aceasta, dar fără să spuneți nimic concret. Restul a fost o ironie, chiar nu contează cine conduce GCS. Am vrut doar să scot în evidență că se caută spectacol și acolo unde nu există, este valabil, deopotrivă, și pentru cei care scriu articolele'' pentru a agita apele'', cât și pentru comentatorii enigmatici, așa ca dvs, care își postează gândurile fără conținut. O seară bună!

georgian  •  30 martie 2020, 22:52

Sa se dea cifrele reale si de la celelalte spitale si o sa se vada magnitudinea dezastrului din sistemul medical din Romania! Cred ca am avea cea mai ridicata mortalitate din UE si trebuie tinut cont si de varsta medie a celor decedati care va fi mult mai scazuta decat in tari ca Italia sau Spania. In general starea de sanatate a romanilor e una proasta, suntem codasi in UE la capitolul speranta de viata, mancam toate porcariile pentru ca sunt ieftine si atat ne permitem iar la medic ne e frica sa mergem ca ni se cer spagi si trebuie sa asteptam luni de zile pentru a beneficia de asigurarea de sanatate! Polonia la numar similar de cazuri confirmate are de 3 ori mai putine decese! Sper ca dupa ce se termina toata isteria asta provocata de virusul chinezesc sa se analizeze fiecare deces in parte si cei responsabili sa plateasca! Stati fratilor acasa ca daca aveti ghinionul sa luati virusul e mai probabil sa iesiti cu picioarele inainte din spital!

georgian  •  30 martie 2020, 23:01

@Dani Nimic mai fals, asta cu "conditiile pre-existente" e o alta dezinformare la care vad ca populatia pune botul. E drept, au fost cativa care aveau cancer sau faceau dializa si acestia au cedat primii, dar in ultimele zile "bolile grave" de care sufereau cei decedati au fost hipertensiune arteriala sau obezitate astea in niciun caz nu-s afectiuni de care "ar fi murit oricum"! Si chiar au fost si cazuri la care nu au stiut ce boli grave sa pretinda ca aveau, ghinionul acestor oameni e ca au fost internati in Romania in orice alta tara UE ar fi supravietuit fara probleme! Pai americanii sunt 80% din ei obezi si la ei procentul de decese e mult mai mic!

di livio  •  30 martie 2020, 23:02

da chiar, da di ce primesc românii cifre mai mici?...dacă alții au mii, românii de ce să aibă numa zeci?...săracii români, și la morți îs pe ultimele locuri la Eropa...da mă Arafate, bagă-i pă tăți morții la covid, fă-i pă tăți covizi, să nu mai moară nime dă cancer, de par egzamplu...s-a eradicat canceru la România, nu mai moare nime de cancer, uraaa...ultimii doi ani, 2018, 2019, numa io dacă făceam o statistică cu morții pă care-i știu io, rude, prieteni, colegi...cancer, cancer, cancer, mulți, prea mulți...s-a închis România?...nu, că nu-i contagios canceru ca covidu...oare nu-i?...nu știu, da vezi cîți au murit anu trecut de cancer la noi...și fă un BREEEEKING URIAȘ, COLOSAL cu știrea...ce ziseși?...aaa, n-o să ai audiență, am înțeles...atunci bagă-i la covizi pă tăți și îți triplezi audiența ca dobitocii siniștri numiți Digi24...cît despre blocarea spitalelor cu covizi și cum erau (ne)tratați bătrînii în spitale înainte de covid, altădată...HAI SUEDIA, chiar dacă ne eliminași, că dă Belarus nu știu ce să zic

Pacientuedevina  •  30 martie 2020, 23:51

1. Vă mirați degeaba sau vă prefaceți prost că v-ați mira. Este MINCIUNA ȘI MANIPULAREA INSTITUȚIONALIZATĂ a statului în stat mafiot medical. La Colectiv, cum s-a mințit, nu exact la fel? Alt exemplu concret: 2016, pacient infectat nosocomial în spital, constatare înscrisă expres în Foia de observație, și pacientul decedează din cauza PNEUMONIEI nosocomiale, aspect reținut și în Certificatul constatator al decesului pacientului întocmit ca urmare a necropsiei (cu scandal, deoarece medicii s-au opus din răsputeri necropsiei, făcând presiuni asupra aparținătorilor); atunci medicul curant, șeful de secție și medicul responsabil din Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale MUȘAMALIZEAZĂ de comun acord CAZUL DE INFECTARE, NERAPORTÂNDU-L în această categorie la DSP, MS și INSP; aparținătorii reclamă la MS, DSP și Inspecția Sanitară de Stat neraportarea; DSP și ISS nu fac absolut nimic, nici măcar nu controlează și nu aplică nicio amenda; Corpul de control al MS constată ilegalitatea neraportării, obligă spitalul să raporteze CAZUL DE INFECTARE și DSP să ia măsuri de executare și amendare. Au trecut 4 ani, spitalul și DSP refuză în continuare raportarea cazului și râde și batjocorește pe aparținători! Chiar vă așteptați ca medicii și spitalele să raporteze corect, când nu fac asta de decenii?! 2. Cât privește CAUZA REALĂ a decesului pacienților cu Covid-19, vă rog să nu mai aberați, nu mai manipulați cu melodia „condiții preexistente”, că nu suntem proști să vă credem. Orice Certificat constatator al decesului pacientului (act oficial obligatoriu) are următoarele rubrici: „I. Boala sau afecţiunea care a provocat decesul: a) Cauza directă (imediată): .......... b) Cauze antecedente: ................. c) Starea morbidă iniţială: ..................... II. Alte stări morbide importante care au contribuit la deces ...............”. De exemplu, în cazul pacientului cu cancer în stare terminală, decedat din cauza Covid-19, DACĂ se face necropsia pacientului de către Serviciului de anatomie patologică al spitalului (ceea ce este OBLIGATORIU, cu excepția cazului când medicii spitalului prostesc/fac presiuni asupra aparținătorilor să ceară în scris scutirea. În caz de pandemie, e oricum obligatoriu, fiind cazul legal de „multiple decese repetate în serie sau concomitent” sau „moartea este pusă în legătură cu o deficiență în acordarea asistenței medicale sau în aplicarea măsurilor de profilaxie”), atunci cauza reală este trecută astfel: „I. Boala sau afecţiunea care a provocat decesul: a) Cauza directă (imediată): INSUFICIENȚĂ RESPIRATORIE acută b) Cauze antecedente: BRONHOPNEUMONIE virală SARS-Cov-2 (complicată cu pneumonie bacteriană nosocomială în urma ventilării mecanice în ATI) c) Starea morbidă iniţială: inflamația țesutului pulmonar II. Alte stări morbide importante care au contribuit la deces: metastaze pulmonare”. 3. În concluzie, indiferent de MANIPULAREA cu „condiții preexistente”, „alte comorbidități”, „stări terminale”, „boli grave” și MINCIUNA prin neraportarea tuturor cazurilor sub pretextul ilegal al celorlalte boli preexiatente, în realitate, pacienții care decedează din cauza Covid-19 au această CAUZĂ REALĂ! Că sistemul și establishmentul medical din Rou mușamalizează și cifre, este exact CUM AU PROCEDAT ȘI PÂNĂ ACUM CU CAZURILE DE INFECȚII NOSOCOMIALE! Și doar vreo 3 medici din toată Rou, timp de 3 decenii, au denunțat această practică ilegală a colegilor...Iar corpul medical abia acum se revoltă, când vede pe propria piele efectele devastatoare ale netestării și neraportării reale a infectărilor cu Covid...Dar timp de 3 decenii, pacienții au suportat aceleași efecte devastatoare ale netestării și neraportării reale a infectărilor nosocomiale de către medicii responsabili în domeniu

Pacientuedevina  •  30 martie 2020, 23:57

Ca să priceapă și influencerii care maschează mafia medicală din Rou: pacientul cu cancer a murit de Covid 19, nu de cancer!

marx  •  31 martie 2020, 0:49

asta seara *** a corectat o greseala care putea sa duca la alte spitale inchise;respectiv nu a mai fost asa de ferm ca pacientul cu sau fara covid trebuie obligatoriu spitalizat si tratat chiar daca nu e urgenta medico-chirurgicala,amestecindu-se astfel bolnavi cu si fara covid (cam ce a facut directorul de la suceava cu medicii convocati) si nici nu a mai amenintat doctorii cu puscaria (ca rau au mai ajuns sub cizma ***)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Victor  •  31 martie 2020, 2:37

Generatie Cernobil, rapoarte Cernobil. Obiceiurile vechi mor greu. Tine de fiecare sa isi apere familia si comunitatea. Numarul imbolnavirilor e mult mai mare, feriti-va.

bg  •  31 martie 2020, 5:43

Testati, testati, testati! Prin acest indemn al OMS, statele trebuie sa inteleaga ca EXTINDEREA capacitatii de testare, creste sansele depistarii persoanelor infectate cu Covid19, izolarea lor si implicit izolarea virusului. Despre asta este vorba! Personalului medical, care cere imperios testarea sa, i se explica ca prioritate au pacientii care se prezinta la spital, persoanele din carantina si izolare. Dar vedem ca se testeaza cu prioritate parlamentarii, pres. cons. judetene, primarii! Personalului medical i se recomanda sa poarte ECHIP. de PROT., sa respecte circuitele, procedurile ca oricum el lucreaza zilnic in mediu posibil inf. cu Covid19. Vedem ca nu apare niciun comunicator de la INSP. La noi, epidemiologii-stategi sunt oamani INVIZIBILI, stau pititi in birouri, aliniati cuminti in spatele MS! Eu inteleg ca INSP este in subord. MS, dar nici chiar asa. Ce incredere sa aiba pers. medical in instructiunile acestora care dau si schimba definitia de caz, modul de actiune, stabileste modul de raportare? La noi ca la nimeni, sunt numai ciudatenii. Unii apar prea mult, altii deloc. Suspect! La noi, capacitatea de testare este inca f. scazuta. In 3 sapt. s-au facut 23.000 de teste {adica 1.300 teste/zi}, din care au rezultat 2.000 de confirmati. Comparativ cu Germania suntem f. departe. Acum, Germania are 60.000 de testati ca pozitivi, 7.000 sunt spitalizati, 1100 sunt ventilati. Germania si-a crescut nr. de ventilatoare de la 20.000 la 30.000. Despre ce vorbim? Toti si-au batut joc de sist. sanitar si l-au perceput ca o "vaca de muls"; de 30 de ani este o golaneala generalizata pe bani publici. Acum, aflat in plin plan, sist. sanitar "da sama" si o data cu el noi toti! Nu are cine, ce sa ne salveze...La noi, epidemia este o ruleta ruseasca!

bg  •  31 martie 2020, 7:16

Cat trebuie sa-l mai suportam pe Raed Arafat, maestrul musamalizarilor neregulilor din sist. medical, DSU, groparul adevarului si omul care se face UTIL in orice situatie de criza si ptr. orice partid, guvern? Ca si ceilalti " indispensabili" ai nostri, Arafat aplica principiul: fa-te util, serveste-i pe toti, fii popular si vei deveni peren si de neinlocuit. Vin ai nostri, pleaca ai nostri...noi nu facem ca toti...!

Andrei F  •  31 martie 2020, 9:02

@ Pacific Ionel Deci doreați o discuție dar nu vă interesează că în articol se dă o știre falsa voit despre cine ar fi șeful Grupului de Comunicare...???Daca în articol apărea că Pacific Ionel conducea Grupul de Comunicare va deranja??? Este de ajuns sa privești în urma articolele cu tenta critica ca să vedem că Arafat este o țintă....Daca Pacific ar pune pumnul în gura presei- subiectul unui alt articol...???Dar Pacific în opoziție cu ministrul- tot articol...???Nu vi se pare că alții sigur de la conducere sunt ocoliți???

Tanta lui Costel  •  31 martie 2020, 9:19

Deci ma scuzati (scuz mi) ca va intrerup din aceste detalii cu DSP, MS, INSP si ISS, eu insa revin cu o intrebare simpla. Cine e Mamutu care a redus bugetul Sanatatii ca sa mareasca bugetul SRI? Ca am un lapsus momental.

Marcel  •  31 martie 2020, 9:50

Trăim în "raiul media" - cetățenii planetei stau acasă și contabilizează morți. Dar știi dragă Tolo, se apropie momentul când nu va mai fi "cool" treaba asta, când banii și implicit mâncarea Tanței și ai lui Costel se vor termina... Oare câți dintre noi vor privi atunci înapoi cu regret?

Natafletz  •  31 martie 2020, 10:36

Vai ce mă bucur Tolontane când mă uit pe comentarii... A început să se prindă lumea! Tic-tac! Îți amintești fazele alea iohanniste cu ''au trebuit să moară oameni ca să...''... să'l aducă pe Vlăduț la minister... și Vlăduț ce mai face azi? Ți'am spus că după criza asta nu vei avea zi liberă să nu fii interpelat cu privire la *** voastră de film. Până ai să răspunzi privind în cameră la tot poporul CINE A ORCHESTRAT MELODIA... să răspunzi și cu Vlăduț de mână... Cum te simți acuma, când ăia nici nu mai știu pe cine au testat și la televizor vine mufaristul să ne spună că ''situația e sub control și ce bine e cu guvernul ăsta că avem morți mai puțini''? Nu simți că tăcerea ta e contribuție morală la 'să mori ca fraierul în țara șmecherilor'????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelian  •  31 martie 2020, 11:36

e o meteahna veche a sistemului sanitar. ne aducem aminte de cazul hexipharma. se raporteaza mai putine cazuri ca sa se mai cosmetizeze putin situatia. politica managerului de spital, sefului de etaj/sectie etc.

Comentează