Ministrul Sănătății i-o retează lui Firea: „Nu voi semna testarea celor 10.000 de bucureșteni. S-ar folosi aceeași aparatură de analiză de la Balș”

Nelu Tătaru a anunțat că azi va pune capăt conflictului dintre Guvern și Primăria Capitalei în privința testării populației prin refuzul de a semna pentru efectuarea studiului de testare în București.

luni, 30 martie 2020, 10:27

Motivul este faptul că, oricum, România are întârzieri la testare și capacitatea ar fi și mai mult depășită dacă s-ar da în prelucrare cele 10.000 de teste.

Astăzi, România își elaborează ultimele decizii medicale înainte de intrarea în Scenariul 4 al epidemiei COVID-19.

Scenariul 4 prevede planul de a salva cât mai multe vieți în condițiile în care e probabilă infectarea a cât mai multe spitale cu coronavirus și e posibilă copleșirea sistemului medical, prin ocuparea numărului de paturi ATI.

Imediat după ce, aseară, Vela, Dospescu și Arafat au anunțat cum sună Ordonanța Militară 4, ministrul Nelu Tătaru a intrat prin telefon la Europa FM. La emisiunea realizată de Alice Iacobescu și Cătălin Striblea, ministrul Sănătății a confirmat că ”în Scenariul 4, medicii și cadrele medicale infectate de COVID-19 vor rămâne în spitale și, dacă sunt asimptomatici, vor putea lucra cu pacienții”.

Întrebat ce se întîmplă dacă medicii vor refuza, Nelu Tătaru a spus: ”Nu-i putem obliga, sunt în situația oricărui om bolnav, nu poate fi obligat să lucreze, însă eu nu am nici o îndoială că vor dori să lucreze”.

Ministrul Sănătății a mai fost rugat să explice ce se va întâmpla cu cele 10.000 de teste din București, parte a studiului considerat util de Streinu-Cercel și finanțat de primăria condusă de Gabriela Firea. ”Orice studiu e util”, a spus, inițial, demnitarul.

Apoi, însă, el a recunoscut că ”pentru cele 10.000 de teste s-ar folosi aceeași aparatură de analiză de la Balș”, în condițiile în care capacitatea României de testarea COVID-19 a rămas sub 2.000 de teste pe zi, în toată țara.

”Da, avem întârzieri la testare, numai la Iași avem cam 500 de teste de făcut”, a mărturisit Nelu Tătaru, ceea ce ar însemna aproape 5 zile la capacitatea din Capitala Moldovei, dacă nu ar mai veni nici un caz nou.

Testele propuse de Primărie ar urma să folosească o parte a capacității de la Balș, aparatele de analiză moleculară, a explicat Tătaru.

Întrebat cine are ultimul cuvânt în privința alocării resurselor pentru testare, el a spus: ”Ministerul Sănătății”.

În acel moment, el a spus clar că ”voi avea luni o discuție cu domnul Streinu-Cercel. Eu, ca ministru al sănătății nu am semnat și nu voi semna efectuarea celor 10.000 de teste COVID-19 în București”.

În final Nelu Tătaru a lăsat să se înțeleagă faptul că ar dori să fie o înțelegere de comun acord ca testele să fie altfel folosite dar, dacă nu se va ajunge la ea, va pune capăt disputei din ultimele zile, neaprobând testarea din București.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Alex One  •  31 martie 2020, 11:37

Motivul e clar unul politic. Cum sa acceptam, noi supercompetentii, ideile lui Firea ? Noi ,care tanjim la Primaria Capitalei la mustele la.....miere.Nu pot fi prelucrate 10.000 de teste ? Dar unde erai d-l Tataru, parca tot in minister, cand Costache ex sefu lu' matale zicea ca testeaza toti bucurestenii ? Pai daca a zis sefu, asta e "sa traiti asa vom proceda" (Secretarul Ion Coman catre Ceausescu ) !

bg  •  1 aprilie 2020, 13:58

Este de-a dreptul revoltator, ceva ce intrece orice imaginatie bolnava, ceea ce se intampla in sist sanitar de la noi. Acesti ALESI, votati de noi, presedinti de cons. judetene, primari, au impresia ca daca ei administreaza banii nostri din taxe si impozite, isi pot permite orice? Daca platesc salariile medicilor, mai finanteaza o spoiala si cumpara un pat ieftin in spitale {cu facturi umflate} pot dicta cum sa se faca medicina, pe principiul cine da BANUL, acela da ora exacta? Doamna primar Gabriela Firea, prin aceasta structura incropita si deprofesinalizata numita ASSMB, administreaza in mod defectuos cele 19 spitale in Bucuresti, unele mari. Acum, are tupeul si nesabuinta sa lanseze acest studiu epidemiologic de mare anvergura impreuna prof. univ. dr. A.S.Cercel. In conceptia dansei, medicii si asistentele din spitale sunt angajatii dumneaei {precum gandea si actiona L. Dragnea} si poate dispune cum doreste de ei, poate sa-i scoata de la locul de munca, de la patul pacientilor in plina pandemie si sa-i trimita aiurea pe strazile capitalei sa recolteze probe de Covid19. Cum vi se pare?

Comentează