Medicii de la Suceava, indignați că ”suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”. Ce spune generalul

Metodele cazone ale generalului în rezervă Ionel Oprea au determinat personalul sanitar al Spitalului Județean Suceava să riposteze. ”Dacă voiam să mărșăluim în șir, ne făceam soldați, nu medici”, i-au spus ei ministrului Nelu Tătaru.

miercuri, 8 aprilie 2020, 4:26

 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Medicii, asistentele și infirmierii sunt obligați să facă duș nu doar acasă, ci chiar înainte de a intra în clădirea Spitalul Județean Suceava. Regula a fost impusă de noua conducere militară a spitalului.

”Numai că aceste dușuri de grup nu sunt în spital, ci vor fi amenajate în curte. Între dușuri și vestiar e un spațiu. Suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”, au povestit mai mulți medici, pentru ziar.

Aceste plângeri au ajuns și la ministrul Nelu Tătaru. Chiar marți, în vizita făcută la Brașov, el a fost întrebat de presă cum mai merge relația între conducerea militară și personalul Spitalului Județean Suceava.

Ministrul a recunoscut că ”medicii reclamă, într-adevăr, că sunt alte metode, îi înțeleg și pe ei, dar e nevoie de disciplină”.

Tătaru, surprins de forma categorică a ordinului lui Arafat

Apoi, Nelu Tătaru a adăugat o frază care a trecut nebăgată în seamă, pentru că nu era cunoscut contextul: ”Mi-au zis că dacă voiau asta, se făceau militari”. Este exact ceea ce i-au transmis medicii demnitarului în legătură cu ritualul cazon al dușului de la intrarea în tură. ”Dacă voiam să mărșăluim în șir, ne făceam soldați, nu medici”, i-au spus oamenii de Suceava, recent, ministrului sănătății.

Ministrul Tătaru este, deseori, prins între stilul milităros al celor din MApN și MAI, implicați în starea de urgență, și nevoile corpului medical și ale pacienților. De multe ori, e surprins și el de ce decid militarii – Un angajat din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea

”De pildă, Ordinul nr. 74553, emis marți și care suspendă toate intervențiile chirurgicale și tratamentele neurgente, în afara celor COVID-19, de la toate spitalele, publice și private, avea o altă formă când l-a discutat, dar Tătaru s-a trezit că Arafat l-a dat într-o formă categorică, fără nici o precizare clară cu ce înseamnă tratamente sau operații ”neurgente” și asta a atras imediat observațiile specialiștilor, de la medici la cei din asociațiile pacienților”, a spus aceeași sursă din minister.

Arafat a revenit asupra stricteței Ordinului Militar

”Dar Tătaru de ce a avizat ordinul?”, a sunat întrebarea Libertății pentru omul din minister. ”Da, l-a avizat însă nu a citit fiecare cuvânt din el”.

Ministrul sănătății a reacționat imediat și a vorbit despre refacerea ordinului pentru a fi clar că se păstrează dreptul pacientului și nu este restricționată prin ordine militare competența medicului de a analiza situația.

Între timp, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a retractat asprimea inițială care decurgea din Ordinul Militar și a spus că pacienții cu alte suferințe decât COVID vor fi în continuare tratați, după un consult decis de medic.

Revenind la conflictul militari-civili de la Suceava, comandantul spitalului a oferit explicații cititorilor Libertatea.

Generalul Ionel Oprea: ”Le-am adus o instalație profesională de decontaminare pe care probabil nu o vor folosi”

– Domnule Oprea, o parte dintre cadrele medicale reclamă faptul că vor trebui să facă duș în curte și să meargă apoi dezbrăcați până în vestiar!
– Am adus aici o instalație militară profesională de decontaminare biologică și chimică. Este o mașină pusă la dispoziție de Regimentul de la Huși și pe care o folosește armata. Pot intra la duș 14 persoane o dată și asigură o spălare rapidă și eficientă.

– Și se află în curte, mai departe de vestiare?
– Este adevărat că le afectează un pic intimitatea, este pusă pe circuitul COVID, le asigură o decontaminare sigură, dar din câte cred eu nu o vor folosi foarte mulți. Cadrele medicale au ca alternativă și dușurile din interior, de la cabinete, dar acolo vor trebui să stea la coadă, să se aștepte fiecare pe fiecare. Le-am spus că pot să procedeze cum vor dori, cu condiția să respecte regulile de dezbrăcare, de decontaminare, de îmbrăcare și să respecte circuitele.

Numai așa vor putea intra și ieși din spital… Să nu uit, trebuie să sosească de la Arad și tunurile de dezinfectare, prin care vor trebui să treacă.Generalul Ionel Oprea

– Care este atmosfera acum în spital?
– Vreau să vă spun că tocmai am redeschis noile circuite. Dacă vor fi respectate aceste circuite și dacă toată lumea va purta echipamentul de protecție în funcție de zona în care lucrează, riscul de contaminare al cadrelor medicale va fi eliminat. Cred că după 14 zile, când vor ieși din izolare sau tratament cei suspecți sau infectați, spitalul va avea o echipă medicală sănătoasă.

Fără disciplină orice luptă cu acest virus este pierdută din start. Eu îmi doresc doar să-mi termin cu bine această misiune și să mă întorc acasă, la pensia mea. Nu am venit aici după nici o medalie.Generalul Ionel Oprea

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Andrei F  •  8 aprilie 2020, 16:41

Efectul Tolontan...Zilele trecute apreciam activitatea si mai ales genul de actiune al noului ministru al sanatatii care merge peste tot in tara unde este mai rau in problema coronavirusului...Astazi piatra aruncata de Tolontan-a cata?-cu dedicatia preferata Arafat a nimerit din pacate in ministrul sanatatii...Tolontane nene,cand iti faci curaj sa te ocupi si de corenspondentii PSD-ului...?Sau toate-s bune din punctul tau de vedere?Nimic de raportat pe la spitalele pedeliste,nici o gafa pe la guvernanti...????***...mai ales dupa cum ai jucat in ,,Colectiv,,...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

yonkers  •  8 aprilie 2020, 17:23

Tolo, lasa-l in pace pe Arafat. Fara el ministrul sanatatii si in general tot guvernul, nu stiu ce sa faca. Se pricepe mai bine un pediatru sa gestioneze urgenta generata de pandemie comparativ cu un om care a creat un sistem pentru gestionarea acestor situatii? Esti galben pana in maduva oaselor.

Ilie  •  8 aprilie 2020, 17:27

Sunt medicii care au reușit să închidă un județ. E criză, nu vacanță. Iar tolo , care nu se pricepe la nimic, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  8 aprilie 2020, 17:34

Ce gluma bună!!! Cică GSP are reguli!!!Mai este ceva ce nu ați încălcat singurei,neobligati...?!?!

Daminuta  •  8 aprilie 2020, 17:39

Suntem o ''glumă'' de țară.

bg  •  8 aprilie 2020, 17:45

Asistam neputinciosi la ETERNA GALCEAVA NATIONALA! Asa nu rezolvam absolut nimic. Trebuie sa incetam odata cu iesitul asta {pe rand} in presa si la TV si cu aruncat vina pe celalalt, pe DSP, pe laborator, pe managerul medic-militar, pe dusuri, pe conditiile de cazare, pe program. Este un fel de reality-show de prost-gust, cu 2 soti care se cearta neincetat, vin la o emisiune TV ca sa-si rezolve problemele din familie si pleaca asa cum au venit. In afara de sanatatea voastra si a pacientilor, ce mai conteaza acum? NIMIC! Mai oameni buni, problemele unui spital se rezolva in interior, prin discutii, prin buna intelegere ca doar sunteti toti medici si vorbiti aceeasi limba. Ce interese atat de mari si importante va despart? La noi e Babilonul! O sa ne ia pe toti coronavirusul inainte sa apucati voi sa va organizati!

Sorin  •  8 aprilie 2020, 18:37

Am si eu o intrebare: Arafat nu trebuie sa faca puscarie pt dosarul Colectiv?! Pun intrebarea altfel: unde s-a ajuns cu cercetarile in dosarul Colectiv?! Sunt niste parinti care si-au ingripat copiii si nici oama acum nu s-a facut dreptate Pama la capat!

Robert  •  8 aprilie 2020, 19:03

Rusine sa va fie ca va bateti joc de munca militarilor!! Ati dat vina pe manager..dar cu noul manager v-ati purtat ca niste sefi aroganti, timpul vostru a trecut..acum, daca nu ati inteles, a fost trimisa aramata sa va puna la respect sa va faca sa stiti de frica. Nu va e rusine sa comentati despre intimitate cand omul ala v-a adus o instalatie de decontaminare pe care multi si-ar dori-o? sa vad dati demisia sau sa mergeti inconcediu? drepturi..avocat..sdindicate..vai.. cred ca voi nu intelegeti inca nimic! deocamdata inca militarii au de unde aduce personal dar cand criza va cuprinde toata tara voi.. aia care dezertati din posturi desi ati luat spor de risc ani de zile veti ajunge pe mana tribunalelor pentru zadarnicirea combaterii bolilor! stiu..e o alegere grea..riscati sau stati acasa si faceti inchisoare si va pierdeti averile facute din spagi..dar totul in viata e o alegere..inclusiv cea de a lucra pe bani buni la stat si de a lua sporul de risc..

Archibald  •  8 aprilie 2020, 20:53

Acesti medici alintati, plini de ifose si nepregatiti ar trebui sa taca! Daca ar fi luat masurile corecte nu era nevoie de altii care sa i invete ce sa faca! Daca nu au stiut sa conduca acum trebuie sa invete sa execute!

CCC  •  8 aprilie 2020, 21:54

Da, Domnul Dumnezeul Nostru ***, a decis inmarinimia lui ca pacientii obisnuiti sa nu mai fie tratati-operati, decat daca devin urgente. Ceva de genulȘ ai apendicita dar nu este urgenta, asteptam s-o daiin peritornita si te operam. Asta conduce tara si mie doar imi aminteste de Colectiv! Sa moara cat mai multi romani, dinindiferent ce cauze, ca noi propovaduim covidul, ca sa aratam tarii ce eroi suntem! Adica el, Vela si celalalt militian, conducatorii actuali ai tarii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali_vali  •  9 aprilie 2020, 14:49

Wffffff....in 89 am îndreptat degetul către o persoană vinovata.acum.,... Nu avem degete destule pentru vinovați.

Comentează