Tismăneanu, Cărtărescu și ”ciorile de la Țăndărei”. Toate zborurile și toate responsabilitățile sunt anulate

După o izbucnire rasistă, suntem invitați de doi distinși intelectuali să trăim într-o lume pe care o cunoaștem de la politicieni: mulți o dăm în bară, dar nimeni nu e de vină

sâmbătă, 11 aprilie 2020, 6:36

Toți greșim. Vladimir Tismăneanu a greșit când, vineri seară la București, la prânz pe Coasta de Est a Statelor Unite, a publicat pe contul său de Facebook, un ”meme” care ironiza ”ciorile de la Țăndărei”. Conform postării lui, ”ciorilor”, li s-ar fi închis ”aeroportul” de pe uluci.

Postarea lui Tismăneanu
Postarea lui Tismăneanu

Localitate în carantină, cu o semnificativă comunitate romă, Țăndărei a devenit în ultima săptămână ținta atacurilor mediatice rasiste din România.

Profesor de științe politice la Universitate din Maryland, Vladimir Tismăneanu s-a adăugat acestor atacuri.

Toți greșim.

”Precizarea” în loc de scuze

Imediat, sociologul Gelu Duminică, dar și alți oameni din România, au reacționat critic la postul profesorului. La scurt timp, Tismăneanu a șters postul.

A revenit nu cu o scuză, nu cu regrete, ci cu ”o precizare”.

Profesorul Tismăneanu a explicat de ce a făcut gestul. Inițial, argumentația a fost mai lungă și a conținut inclusiv ideea că el nu e familiarizat cu situația românească. Apoi, a șters această remarcă legată de contextul românesc

Și a rămas următoarea explicație:

”O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de câteva minute, o poză primită pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Am şters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranţă, excluziune. Învăţătură de minte pentru mine. Poate şi pentru alţii”.

Apoi, profesorul Tismăneanu a șters și precizarea. Cu totul.

Fiecare dintre noi greșește. Și, de multe ori, nu știm dacă ceea ce facem e bine sau rău. Dar sunt momente în care știm că am făcut ceva rău.

Vladimir Tismăneanu știe că a făcut ceva rău. Și a avut ocazia să o recunoască. Nu doar în orele de după, cu siguranță tensionate pentru el. Dar a avut ocazia să o recunoască în toată ziua americană și noaptea românească ce au urmat

În schimb, profesorul a ales ”să precizeze” și să se plaseze într-o superioritate morală în care ne comunică faptul că o avea el ceva de învățat, dar cu siguranță și alții au de învățat din ceea ce i s-a întîmplat.

Numai că lui Vladimir Tismăneanu nu i s-a întâmplat nimic, el nu e diateza pasivă a voinței altora. Nu e nicio victimă a hazardului. Pur și simplu, a dat-o în bară

Noi, aici, în contextul românesc, știm cum se petrec lucrurile acestea și mai știm că politicienii, managerii  de spital, șefii de țară și de Guvern nu recunosc niciodată că au greșit.

E ca și cum multă lume e de vină, dar nimeni nu poartă responsabilitatea

După ”precizarea” ștearsă de Tismăneanu, astăzi Mircea Cărtărescu a sărit în apărarea ”dragului meu prieten Vladimir”.

Într-o postare pe Facebook, marele scriitor, cu adevărat mare, îi ceartă pe ”fariseii” care au reacționat la fotografia rasistă postată de profesorul Tismăneanu.

Același Mircea Cărtărescu oferea acum câteva săptămâni un interviu pentru Radio România Cultural în care spunea, foarte frumos, că pandemia COVID-19 ne arată că ”suntem una, suntem în aceeași oală cu toții, din Africa, din Australia”.

Numai că, destul de repede, ”prietenii” ies din oala comună a umanității.

Prelungire spirituală a ”precizării” lui Tismăneanu, postarea lui Cărtărescu ne invită să acceptăm că, de vreme ce ei, prietenii, au ocupat poziția morală, nu pot fi de vină. Dimpotrivă, culpabili sunt ”oameni care nu au avut nimic de spus pe lume, dar care cred că le sunt superiori”. Aceștia sunt ”fariseii”

Numai că nici Gelu Duminică, nici Ciprian Necula, nici Institutul Elie Wiesel, nici alți oameni sau instituții care s-au exprimat public, nu au invocat vreo superioritate. Ei, pur și simplu, au remarcat postarea rasistă a profesorului de la Maryland.

Apoi, Mircea Cărtărescu a șters și el apărarea prietenului și atacul la ”oamenii care nu au avut nimic de spus pe lume”.

Cu atâtea ”cancelări” nu e de mirare că și la Maryland Airport toate responsabilitățile sunt anulate.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Valentin  •  11 aprilie 2020, 19:48

Facebook, locul socializării fără context și fără feedback real, lovește din nou. Aceasta este epoca în care fiecare dintre noi are o voce globală și aproape niciun pic de timp să cumpănească înainte de a deschide gura.

Dragos  •  11 aprilie 2020, 20:39

Daca am putea lasa ipocrizia la o parte macar acum..... Ce tot incercati atata sa-i transformati in victime? Hai sa spunem lucrurilor pe nume sa nu ne mai ascundem dupa atitudinea asta de “salon”. Sunt in general niste neadaltabili, sigur cu exceptii demne de admirat. Si clasa politica e compusa in general din hoti semidocti. Spuneti oameni buni ce ganditi in pijamale ca altfel nu o scoat la capat nici cu *** nici cu pungasii care ne conduc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  11 aprilie 2020, 20:56

"marele scriitor" cartarescu (care nu e CHIAR asa de mare in traduceri) atinge culmi de prostie monotona in textele sale politice. chiar asa este, zau, recititi-i toate articolele alea care...parca sunt scrise de un ucenic beat. cat priveste gastile 'telectuale din romania...nu. reformulez: ORICE gasca din romania. nu merge asa, companeros. era un filosof american, john rawls, care vorbea de "valul ignorantei". adica, dezvoltand, sa faci abstractie radicala de sexul, rasa, varsta, culoarea, educatia, infatisarea in relatia pe care o ai cu ceilalti. evident ca e o aiureala sa ceri asta in zorii omenirii, a.d. 2020, dar hai macar sa ne prefacem si sa respectam niste reguli viitoare.

florin  •  12 aprilie 2020, 0:35

De fapt toata lumea a ris in particular dar in public are opinia politically correct.

nypd  •  12 aprilie 2020, 1:39

D-le Tolontan, "de doua mii de ani poporul asta rade, cu sau fara voia cuiva" (Actorul si Salbaticii) Un exercitiu de memorie: in anii '90, Iliescu&Co. au nascocit un"rege" si un "imparat international" ai *** cu scopul defaimarii Casei Regale a Romaniei ce castiga teren impotriva fostilor comunisti sau simpatizanti ; cam tot pe atunci si fara zgomot mediatic, titulatura de "***" a fost inlocuita cu noua terminologie de "rrom' adoptata pe loc si fara discernamant de catre noile autoritati, cu scopul vadit de a crea confuzia rom=roman in societatile Europei vestice ce facea fata cu greu "invaziei de est europeni. Poporul asta a supravietuit si prin ras deceniilor de comunism feroce, inventand chiar un personaj antologic, pe "Bula" (cum frumos zicea N.Stanescu: scotienii au avut castele si au inventat fantomele cu care au populat acele castele, noi, l-am inventat pe Bula, cu alte cuvinte, Bula e fantoma lipsei noastre de castele). Acum, lumea jurnalistica romaneasca cade prada ipocriziei mediatice numita "corectitudine politica"; pai, sa analizam ce avem aici, o gluma veche cu analogia ***-***(***) si ***(aeroport) si definitia etniei pe care se presupune ca o ironizeaza rasial, iar conform corectitudinii politice , aceea etnie e "***", "***" fiind doar definitia unei categorii sociale (***,) *** fiind, deci, orice individ apartinand oricarei rase sau etnii ce se incadreaza in definitia de mai sus. Precizati , va rog, cine e tinta "atacului rasist", categoria sociala a *** sau etnia "***".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  12 aprilie 2020, 7:55

Francezii , in anii 90 , ne certau , cereau sanctiuni , sanchi , prigonim romii , nu ne ocupam de educatia lor .Cand dragalasii au ajuns la ei *** .Na ma ,nu vreti sa-i educati voi ?Tolontane , esti un prost , sa aduci azi un asa subiect . ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Natfletz  •  12 aprilie 2020, 9:01

Uite, când ești de lăudat, ai de la mine o pălărie... dată jos... In continuare remarc oarece nuanțe, nu ești și nu pare că ai să fii vreodată la fel de dur cu toți, egal, dar trecem peste, că oameni suntem... și tot In continuare aștept și eu (nu eu arogantul persoana, ci eu cetățeanul umil fără nume) scuzele/ precizările (măcar) legate de #Colectiv...

emil  •  12 aprilie 2020, 9:02

Oricata cultura ai avea, oricata intelegere, toleranta, bunatate, generozitate, empatie, comportamentul unor indivizi scoate la iveala fara sa vrei niste informatii transmise genetic care se tot confirma. Si ce atata analiza, c-a pus poza, c-a retras-o, da, dar nu si-a cerut scuze, altul i-a luat apararea...ne-am si gasit cui sa luam apararea, *** din Tandarei pentru care "munca" inseamna sa pui copiii la cersit si furat si femeila la prostitutie. Societatea e vinovata fiindca nu asigura lucruri de baza, hrana, acces la utilitati si educatie, dar nu e vina societatii ca esti un nenorocit care talhareste, face trafic de persoane, etc

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  12 aprilie 2020, 9:51

Catalin , o intrebare .Esti multumit cum s-a terminat treaba cu HEXI FARMA ?

Ilie  •  12 aprilie 2020, 10:59

De când e "Cărtărăscu" mare scriitor? Dacă urmărești evoluția "culturii" din perioada comunistă vei vedea că generația lui este o invenție a Securității. Tismăneanu, fiu de comunist venit cu tancurile din URSS, Liiceanu și Pleșu, puși să îl supravegheze pe Noica, Manolescu, Dinescu, care a devenit disident când nu a mai putut lua carne și salam de la Casa Scriitorilor, etc., sunt o făcătură securistă. Dacă l-ai fi citit pe răposatul Paul Goma în loc de neomarxiștii tăi, aflai lucrurile astea.

vasco  •  12 aprilie 2020, 15:06

Aceștia sunt acei”intelectuali” rupți de ceeace se numește “cetate”, adică prea narcisiști,complexați față de cultura “adevărată”, cea unuversală,occidentală , cei cărora le este jenă cu apartenența la cultura și societatea autohtonă,unii dintre ei chiar fără origini clar românești,(Tisminețki ), și care nu se jenează deloc atunci când disprețuiesc public tradiții,obiceiuri,istorie, în general cam ce este românesc. Nici un intelectual adevarat nu poate fi rasist,cu atât mai puțin unu l evreu . Dar se pare că asistam la o nouă era a intolerantei,a manifestărilor rasiste,xenofobe. Promovate ,din pacate și de unii intelectuali. Trist! Felicitări pentru articol.

gigelos  •  12 aprilie 2020, 15:53

In logica politicii corecte, promovata de tine si nu doar , ce m-ar face sa nu cred ca *** atunci cu Hexi Farma ?A fost inchisa , a venit pandemia , spitalele nu ca au dezinfectanti diluati , NU AU , fabrica inchisa , azi un tubuletz de gel de 100ml probabil e 18 l , suedezii Micula vand MONA cu pret de aur , isi fac si reclama radio , TE UITI in oglinda ? Esti multummit de ce vezi ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

klaus  •  12 aprilie 2020, 16:06

Ieteee, s-au trezit cavalerii dreptatii de la CNCD si de la Libertatea. Barnele din ochii lor nu le mai vad. Uitati-va in oglinda, ipocritilor! poate veti gasi niste fapte de care sa va fie rusine.

Suporteru’  •  12 aprilie 2020, 16:21

Facaturile astea sunt fabricate pentru a mai pune un lemn pe foc. Comanescu i-o paseaza lui Tismăneanu care stie el ce stie si apreciaza pasa, apoi inscrie. Stie c-a bagat-o in propria poarta, da' pentu ca blatul sa se incheie cu bine pune si dansul latul unde trebe apoi, baga capu-n nisip (sterge postarea). Sigur c-au fost anuntati reactionistii astfel incat sa poata riposta ,,doar in cateva minute dupa postarea buclucasa'' (ca doar n-au stat cu ochii *** pe contul ,,distinsului'' asteptand s-o zica). Tragic e ca sfofarii manuiesc cu foarte mare succes pe aceste meleaguri marionetele de tot felul si le ieste cam tot ce-si propun. Chiar nu mai are nici o relevanta ca dupa tristul si stersul meci s-a mai implicat si ,,cu adevarat marele'' Cărtărescu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio  •  12 aprilie 2020, 17:34

da gluma-i bună, cu sau fără duminică, wiesel, asztalos, etc...poză cu *** pe un gard...și ce s-a inflamat lumea bună, ce mai freamăt, ce mai zbucium...amu tră să mai și rîdem că-i covid, nu putem fi tăți acri ca Geambașu...io nu mă tem de rasismu lu ăia care mai știu să rîdă...amu mă tem dă ăia care dau ordonanțe militare și trimit milițieni să bată oamenii pe străzi...mă tem dă ăia care mă amendează că n-am declarație de mers la budă...poza de pe Știri Suceava îi mult mai bună decît asta cu ***...Rîmbu și Flutur, înclinați pînă la pămînt în fața unicului ficus...poza aia n-o dăduși, imparțialule antirasist

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Serban  •  13 aprilie 2020, 2:10

Ai râs si tu ma tolontane, *** ce esti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea Popescu  •  13 aprilie 2020, 8:12

Bine bai trompetel. Macar iei cacaturile astea obosite direct din affiliate bundle de la paysite sau tre' sa le faci de mina ?

trombonistul vesel  •  13 aprilie 2020, 17:27

Apoi tovarăși așa ne-a fost vorba. Adică a avut cineva curaj să zică ceva despre țăndăriști. Ce se întâmpla păcatele mele dacă zicea ceva despre minunați. Era un scandal galactic cu ambasade comisii institute ți ambasadori care cu mânie proletară ar fi înfierat derapajele bla bla .bla .. Dacă însă este vorba despre români totul este posibil și nimeni nu are vreo strabatere. Despre Eminescu zicea un june că este ați ghicit sche...... puiul de com in ter ... a emis așa ceva și absolut nimeni nu a reacționat firește în virtutea dreptului la exprimare. Care exprimare liberă nu este și pentru autohtoni valabilă că nșa Tov liberar a vot atlegea care condamnă bla bla bla.

gigi  •  13 aprilie 2020, 19:19

atunci cand in romania se va aplica aceeasi lege pentru toti romanii, va inceta si rasismul fata de ***, evrei sau ***...pana atunci avem dreptul sa-i *** pe *** fara mila...sau nu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează