Ministrul Tătaru: „Nu am luat o decizie legată de școli, suntem atenți, am discutat cu autoritățile din Franța și primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare”

Ministrul sănătății răspunde pentru cititorii Libertatea la câteva dintre cele mai frecvente întrebări ale momentului: ce se întâmplă cu pacienții COVID-19 care stau de o lună în spital, care sunt șansele să se redeschidă școlile și de ce nu testăm mai mult.

duminică, 26 aprilie 2020, 10:25

-Domnule ministru, mulți pacienți sunt de 30 de zile în spital, unii nu mai au simptome, dar testele rămân pozitive.
-Da, e un lucru care se întîmplă pe plan mondial și ține de sistemul imunitar al fiecărui om. O mai veche vorbă din medicină, că nu există boli, ci bolnavi, își probează valabilitatea și acum, în cazul COVID-19.

-OMS a atras atenția că nu se știe în ce măsură se generează imunitate și cât durează aceasta. Nu vă îngrijorează această particularitate a COVID?
-Urmărim și noi toate descoperirile, studiile și încercăm să ne adaptăm. În acest moment, pare că în cazul bolnavilor COVID-19 care rămân cu virusul la un nivel detectabil în teste e aceea că organismul nu poate elimina virusul. Una dintre variantele folosite este plasma, tocmai pentru a ajuta organismul.

-Cei aflați în această situație au contactat Libertatea, înțelegem că au trimis și la minister mesaje. Sunt și medici printre ei. Nu mai au simptome, dar continuă să iasă pozitivi. După o lună de spital, e vreo șansă să meargă acasă și să se trateze acolo?
-Sistemul nu e ocupat, deci locuri sunt. Dar înțelegem că ei se gândesc la starea lor psihică. Și pe noi ne interesează cum se simt acești oameni, avem o responsabilitate. Numai că, până la un prim test negativ, nu se pune problema, în acest moment, să meargă acasă. România are puțină răspândire comunitară în acest moment și suntem concentrați să nu revenim la o situație periculoasă. Pentru că, reveniți acasă, ei pot lua contact cu alți oameni, membri de familie și nu numai.

Îi înțelegem pe cei care stau de 30 de zile în spital, însă nu pot merge acasă, lucrul la care ne gândim și vom vedea ce decizie luăm e să-i ducem, eventual, în centrele-tampon, care se amenajează acum.Nelu Tătaru

-Centrul-tampon din București?
-Da, cel inaugurat la Ocean, în nord. Dar mai e unul la Arad și vor mai fi. Acolo pot ajunge, vom vedea săptămâna viitoare, nu am luat încă o decizie.

-Referitor la școli, care e opinia dumneavoastră?
-Știți cum se spune: am mai puține opinii și mă uit mai mult pe cifre și la situație. România a evitat extinderea transmiterii comunitare. Un sfert din toți cei bolnavi de COVID-19 sunt în Suceava și avem datoria să evităm nașterea unor noi focare. De aceea nu ne grăbim cu o decizie legată de școli.

-Însă…
-Am vorbit chiar sâmbătă în Franța, care a redeschis parțial școlile, și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea. Toată Europa gândește acum pe termene de două săptămâni. Haideți să vedem ce se întâmplă.

-Cum simțiți răbdarea oamenilor și ce informații aveți?
-E clar că nu mai puteam da încă o prelungire de o lună, în aceleași condiții. Toate datele și percepția noastră spun asta. Merg mereu prin țară și, zilele trecute, la ieșirea din București era o înghesuială mare, ca în vremurile bune. Oamenii nu mai au răbdare. Dar nici nu e normal să rispim ce am câștigat cu atâta răbdare și suferință.

-După toate criteriile nu facem suficiente teste. De ce?
-Am urcat capacitatea la 9.000 de teste pe zi, sunt peste 60 de centre, dar multe sunt centre noi și pregătirea oamenilor durează. Acesta este nivelul din acest moment, am progresat repede de la câteva sute de teste la peste 5.000 pe zi, însă durează. Sistemul românesc de sănătate trebuie schimbat profund după ce trecem de această pandemie.

-În câteva cuvinte, care-i problema lui principală?
-Politizarea.

M-a întrebat cineva ce-mi doresc de 1 Mai. Și i-am răspuns: îmi doresc să plouă.Nelu Tătaru

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Andrei F  •  26 aprilie 2020, 11:25

Daca articolul era pe vremea cand mai era Scanteia nu soca pe nimeni!Chiar sa nu gaseasca ziaristul nici o intrebare mai incomoda pentru acest ministru?De ex. daca considera ca a gresit mai grav decat Strainu Cercel-asta se lega de politizarea din sfarsitul articolului...Sau de ce la problemele grave de la Arad nu a luat masuri ca la Suceava,Deva sau Vaslui...?Au sa fie destule masti din 15 mai cand purtatul mastilor o sa fie obligatorie?Cat mai este pretul mastilor la Husi?Tot 15 lei...?

Gica Paunescu  •  26 aprilie 2020, 11:39

Chiar asa, dle Tataru. O ploaie care sa spele nu doar cele omenesti, ci care sa si dea ceva vigoare campului iesit din iarna. Ca nu-i tocmai semn de belsug ceea ce se vede...

vecinul lui Ocean  •  26 aprilie 2020, 11:44

Auchan, man, nu Ocean... :))

Ilie  •  26 aprilie 2020, 12:50

Interviu coordonat de Adrian Păunescu. Mândră corabia, Meșter Cârmaciul!

Georgescu George  •  26 aprilie 2020, 15:57

Trebuie să faceții ceva cu economia , faceți infuzie masivă de capital în agricultură,, oferiți locuri de munca la țărani ei nu au unde să muncească ,, Oferiți măștii gratis ,Oferiți suplimente cu vitamine pentru populație,,, oferiți substanțe pentru dezinfectat ,, Dezinfectați străzile ,, Amânați școlile nu vă grăbiți să le deschideți,,

MZM  •  26 aprilie 2020, 15:58

Cred ca autoritatile (si nu numai cele din Romania) problematizeaza prea mult lucrurile. Adica, incearca sa impace si capra, si varza, respectiv sa combatem si pandemia, dar sa mearga si economia, si scolile, si... fotbalul!? Nu se poate! In anumite privinte actuala pandemie seamana cu un razboi mondial, numai ca acum nu ne luptam noi intre noi, ci toata omenirea contra Covid-19! A sustine ca trebuie sa inceapa scolile pentru ca elevii sunt stresati, fiindca stau prea mult in casa, este o ideie-dezastru, pe care o poate sustine o educatoare de gradinita, dar nu sefii de state si de guverne. In Franta, imediat ce s-au deschis (partial!) scolile, au aparut imediat cazuri de infectare cu noul coronavirus in randul copiilor. Si, atunci, ce facem, ne asezam linistiti pe linia ferata, vazand ca vine acceleratul, cu gandul ca daca avem noroc scăpăm??!! Nu scăpăm, asta e clar! Viata copiilor (ca si viata noastra, a tuturor) este mult mai importanta decat eliminarea... plictisului copiilor. In timpul ultimelor 2 razboaie mondiale omenirea (inclusiv copiii de toate varstele) au indurat chinuri ingrozitoare (gripa spaniola, tifosul exantematic, foametea - prin lipsa cronica a alimentelor de baza, bombardamente infricosatoare, traiul indelungat in adaposturi subterane etc.) si nimeni nu se gandea la deschiderea scolilor, ci la salvarea vietii!! Si, pe atunci, copiii nu aveau nici televiziune cu sute de canale, nici telefon mobil cu WhatsApp si celelalte, nici internet unde poti sa te documentezi si sa inveti lucruri extrem de utile (cu conditia sa nu faci jocuri de dimineata pana seara!). Nu fotbalul si scolile trebuie sa reinceapa, ci economia, treptat, cu mare grija si cu mare atentie la evolutia lui Covid-19! Cei din linia intâi (medici, asistente, celalalt personal din spitale, Smurd, armata, jandarmeria etc.), duc o lupta chiar pe viata si pe moarte, iar altii se gandesc la distractiile pe care nu le mai au: concedii, grătare, restaurante, mall-uri, pescuit(!) etc. Sa fim seriosi, traim vremuri extrem de grele si trebuie sa le tratam ca atare!

Rational Idealist  •  26 aprilie 2020, 18:36

Cu cine o fi vorbit ministrul Tataru in Franta, de l-a mintit ca s-ar fi deschis scolile acolo? Nici vorba, sunt planuri de deschidere treptata, in mai multe etape, incepand cu 11 mai. Poate omul vede in viitor?

Marian Boeangiu  •  26 aprilie 2020, 19:03

Nu aparitia focarelor de covid in scoli e problema ,fiindca e firesc sa apara, ci simptomatologia !!! Stim ca tinerii sunt asimptomatici sau au forme foarte usoare de viroza. Se creeaza imunitate naturala. Imunitatea poate fi naturala sau obtinuta prin vaccinare. Trebuie sa optam pentru una din variante pentru ca protejarea NU E O SOLUTIE!!! Carantina nu produce anticorpi . Producerea unui vaccin e o problema in studiu . Atat! Sa nu uitam ca savantii nu au reusit producerea unui vaccin pentru rudele SARS si MERS ! Nu s-au reusit nici pentru hepatita B si C . Asa ca imunizarea de turma e o optiune ce trebuie serios discutata . Si de luat in calcul. Cand 90% dintre cei infectati, sub 65 de ani ,sunt asimptomatici iar 10 % fac forme usoare urmarea logica e revenirea completa la viata de dinainte. Cand copiii stii ca NU SUNT AFECTATI ,pentru ce si de ce ii protejam? Cheltuieli uriase de resurse pentru... ? ?? Alocati resursele si scenariile pentru protejarea celor cu adevarat in pericol adica pentru cei cu boli care impreuna cu covid duc la forme severe de boala si pentru cei peste 70 de ani . Si atentie ! NUMAI DACA VOR ! De exemplu eu am 60 -70 de ani si o sanatate buna . PREFER SA FAC BOALA ACUM pentru ca in conformitate cu statisticile am o buna sansa sa trec relativ usor peste ea. La anul ? Nu stiu, imbatranesc cu un an , fac HTA, fac un diabet sau altceva si atunci intru in categoria de mare ,mare risc ,cu supravietuirea de 20% . E logic sa ma feresc acum ? Am dreptul sa decid eu, pentru viata mea ?

Gabi  •  27 aprilie 2020, 10:20

Nici acum nu s-a pus in aplicare tratamentul cu plasma, probabil va fi operational dupa ce trece pandemia. Industria phama are tentacule lungi, profitul e superior vietii. Ministrul se poate uita in oglinda? Cate vieti s-ar fi putut salva cu acest tratament? https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/plasmafereza-situatie-de-neinteles-aparatul-ce-poate-salva-vieti-zace-tot-sub-cheie-la-iasi--250873.html

Comentează