Lașitatea în fața politicului ne-a adus aici. Cum s-au supus Gabrielei Firea o agenție de publicitate și firmele de outdoor

 Mari companii, care sunt de decenii pe profit și au un business independent, conduse de oameni care au pretenția de la ei că sunt liberi, au renunțat la autonomia propriei gândiri ”ca să nu supere pe Șefa”. Ei au eliminat ieri niște desene de pe panouri, care au deranjat înalții clerici ai Primăriei Capitalei și ai Bisericii Ortodoxe Române

joi, 30 aprilie 2020, 4:50

Acum aproape două luni, când șocul COVID-19 a intrat în sufletele noastre prin noaptea pustnicului de la Vatican, ”dacă Papa apare izolat să se roage pentru lume înseamnă că e groasă”, mulți oameni au spus că vom schimba ceva.

Era mai serios decât promisiunea că de luni mâncăm fără sare.

Mai ales antreprenorii, politicienii și liderii de opinie au lăsat capul în pământ și au început un proces de interiorizare din care a dispărut ginul tonic băut pe acoperișul lumii, în clădirile unde aerul condiționat nu se oprește niciodată.

Cunosc oameni din business care, dacă ar fi existat curse aviatice, s-ar fi refugiat imediat într-o mănăstire din Tibet și n-ar mai fi ieșit în penitență înainte de improbabila iluminare din Q4, cel puțin după cum arată rezultatele EBITDA.

Vremea s-a scurs. Mâine e 1 Mai și 228.000 de oameni din toată lumea au murit de COVID-19. Patru stadioane Arena Națională arhipline, scuzați comparația, dar poate că nu realizăm ce se întâmplă.

Mâine e 1 Mai și, dacă ne uităm la imaginile vechi de pe plaje, avem sentimentul că sunt secvențe de pe o altă planetă, cea unde ni s-a născut specia, între timp risipită printre stele.

Ne simțim ca în filmele SF și trăim din gusturi, nostalgii și povestiri imemoriale, transmise de la străbunii noștri. Undeva există Terra, o planetă albastră și înverzită.

Reflecția socială a durat cât un clipit: Firea, Florea, Băluță sunt tot aici și mai puternici decât au fost vreodată.

Însă lașitatea nu ne-a părăsit. Suntem o specie căreia îi place să supraviețuiască. Acum două luni, ziceam că multe trebuie schimbate în societate. Gata cu mediocritatea, cu impostorii care ne-au condus. Stop societății spectacolului și politicii ieftine.

Ne vom orienta investițiile de bani, de timp și de resurse către expertiză și către oamenii care au dovedit ceva.

În noua lume, cheltuielile indecente ale primăriilor, caravanele lor de cântăreți și de pomeni electorale, autoritarismul lui Firea, Băluță sau Florea păreau atât de mici și de ușor de demontat, cu arma bunului simț. Nu ne-a ținut mult.

Artista Wanda Hutira a realizat desenele prin care a intenționat să le mulțumească oamenilor din spitale.

BOR s-a iritat. Delegată prin votul bucureștenilor să se ocupe de lumini de Crăciun, iconografie și spectacole, Gabriela Firea a spus să fie date numaidecât jos desenele satanice.

McCann, care e ditamai agenția de publicitate, și companiile de outdoor, niște afaceri prospere, cu milioane de euro profit anual, s-au executat. Au apărut și explicații diplomatice.

În schimb, cunoscuții de peste tot, din aceste companii îngenuncheate, mi-au făcut cu ochiul, complice, în mesaje codificate, pe SMS. ”Ce tare că le-ai tras-o lui Firea și la BOR!”. Ne exprimăm temător, ca la teatrul de pe vremea lui Ceaușescu, în forme tacite de protest, pentru cunoscători.

Demnitatea și întoarcerea la lucrurile simple, spuse de-a dreptul, ne-au ținut cam cât o ordonanță militară și jumătate.

Între timp, multe alte companii, și mai mari decât cele despre care vorbim, s-au gândit și ele să nu-și mai bage reclamele în articolele, informațiile științifice sau investigațiile despre sănătate, despre epidemie, despre corupția din spitale, că nu dă bine.

Și-au mutat bugetele către divertisment. Este exact ceea ce deplângeam cu toții când a început epidemia. Dar uităm.

Rareori sunt pesimist. Martore sunt mii de articole și zeci de mii de comentarii pe Facebook.

Mă gândesc acum că, de fapt, va fi mai rău, nu mai bine. Cu economia praf, banii rămân la stat. Iar firmele vor găsi și mai multe alibiuri ca să cedeze.

Poate că nu mai am eu resurse de speranță. Sau e apropierea lui 1 Mai. Ceea ce la alții a fost prilej de recunoștință, la noi s-a transformat în lașitate, mascată în percepte estetice.

Azi e Wanda Hutira, cu desenele ei abuzate. Mâine, putem fi toți.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Dobre Virginia  •  2 mai 2020, 9:49

Nu au ce cauta astfel de mazgalituri pe strazi! Medicii au contributia / meritele lor, dar icoane au doar sfintii si zeitatile ( in alte culturi). Medicii adevărați au spus intotdeauna ca, fara Dumnezeu , ei nu ar avea rezultate. Unii dintre di nu intra in sala de operatii fara sa se inchine. Apoi, nimeni nu devine sfant doar ca il deseneaza un oarecine pe hartie / calculator. Si, sunt mai mult ca sigura, ca medicii nu au cerut asa ceva, iar daca-i intreba cineva, sigur refuzau. Cel ce a facut asta este un anti-crestin si un avid dupa faima si, nu, in ultimul rand, BANI Doar n-au mazgalit gratis!?

mg  •  2 mai 2020, 13:49

..oameni buni, desenele alea nu sunt și nu se vor a fi icoane. E doar un gest de recunoștință exprimat metaforic. Medicii sunt în zilele astea(și nu numai) ca niște sfinți protectori ai vieților noastre. Nu-i canonizăm dacă le aducem un omagiu, nu ne ocupăm noi cu asta, pentru că are cine(busuiocul rămâne la BOR..) Pe de altă parte, mesajul valoros și generos al creștinismului nu stă în dogmă. Deși dogma e partea cea mai puțin importantă, diversele ei interpretări au generat numai conflicte în sânul bisericii. Iconoclasmul de secol VIII-IX care a dus la distrugerea unui număr însemnat de icoane valoroase, marea schismă de la 1504, apariția cultelor protestante în secolul XVI..etc Și toate astea pentru că majoritatea teologilor n-au înțeles să citească Biblia ca pe o metaforă, ca pe o filozofie de viață și de moarte. Ritualurile au farmecul lor și impresionează, dar ele au doar rolul de a acompania mesajul creștin și de-al face să ajungă mai ușor la oameni. Pildele lui Isus și Decalogul sunt piesele de rezistență ale creștinismului, care s-a impus pentru că a propovăduit dragostea, milostenia și toleranța față de semeni. Degeaba mă închin în mod ipocrit până la pământ, dacă fac numai rele. Nu arzând cărți considerate eretice, nu arzând oameni pe rug, nu blestemând alte culte și nu rupând niște panouri omagiale care seamănă cu icoanele, devenim mai buni creștini. Și până la urmă, e cineva atât de intim cu Dumnezeu, încât știe precis ce-i place și ce nu ?

Bot  •  2 mai 2020, 18:03

Frumos spus @mg!

Maxentiu  •  3 mai 2020, 9:48

@mg - boss, cind vrei sa faci un gest de recunostinta dar nu te duce capu', zici un simplu "multumesc" si gata, nu o dai in "metafore" din domenii pe care nu le stapinesti. Sau, avind in vedere ca e vorba de medici, bagi o suta de euro in plic. Mai departe, gogomania asta cu medicii - "sfinti protectori ai vietilor noastre" ilustreaza perfect gradul de fetisizare a stiintei la care s-a ajuns in zilele noastre in zona pseudo-intelectualitatii atee. Oameni care-l resping pe Dumnezeu, carora le repugna Biserica si care nu inteleg cultul religios in complexitatea sa, au ajuns sa se inchine la medici, la spitale si la predicatorii de la TED talks. Si se vor inchina la ei neabatut, chit ca ieri le spuneau ca masca e zero iar azi le spun ca masca salveaza vieti.

Eugenia  •  4 mai 2020, 19:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eugenia  •  4 mai 2020, 19:53

@mg, Tolontane... Ia afla tu cine a fost bunicul autoarei, Iosif Hutira. Un pic bolsevic al anilor 50-60, cu functii mari prin Cluj

Xyz  •  9 mai 2020, 0:45

Ca de obicei BOR si bigotii manati de Madam Firea se fac de ras. Au terminat toate cele si ce s-au gandit? Sa dea jos niste desene frumoase. BOR are in varf niste incuiati. Am vorbit cu 3 preoti care au spus ca ei nu vad nimic rau in afise. Si BTW...pt cei care tot lauda BOR. Pe strada bunicii mele s-a inchis biserica. Dar nu inainte de a pune preotul pe poarta un afis in care scria ca biserica va avea nevoie de bani si contul aferent. Saracii de ei...le plang de mila. Si o zic eu: botezata ortodox, stranepoata si nepoata de preoti, cu preoti in familie BOR acum este la un nivel f jos. Nu e de mirare ca in lume oamenii nu mai au nevoie sa le dea popa sau Dumnezeu raspunsul. Avem creier.

Comentează