Aprecieri din New York, de Ziua Libertății Presei: ”Câtă vreme presa independentă spune adevărul puterii, nu e totul pierdut”

Astăzi este Ziua Libertății Presei. Din cauza pandemiei de COVID-19, ea vine într-un moment de curbură a timpului, în care, așa cum scrie The Guardian, guvernele, dar și publicul au început să realizeze că nu e tocmai util să ne căutăm informațiile, sau ceea ce ne-am dori să fie informații, ”nu din social media, ci de-a dreptul din astrologie”. E ziua libertății de exprimare, dar nu e cazul să ne luăm prea în serios noi, jurnaliștii

duminică, 3 mai 2020, 4:30

de Cătălin Tolontan

O mulțime de oameni se bazează încă pe știri din presa tradițională, dar îi plasează în mod constant pe jurnaliști drept ultimii oameni în care și-ar pune credințaAlan Rusbridger, The Guardian

De aproape 60 de ani, revista lunară newyorkeză ARTFORUM scrie despre arta contemporană. Ea publică exclusivități precum scrisoarea celebrei artiste Marina Abramovici la moartea lui Ulay, cronici de carte, film și reportaje din toată lumea.

”Kill or cure”

Amy Taubin, una dintre cele mai longevive cronicare de film din SUA, publică, în cel mai recent număr al ARTFORUM, un text despre filmul documentar Colectiv, regizat de Alexander Nanau. Articolul este intitulat ”Omoară sau vindecă”.

Colectiv ne oferă o imagine de top – managerii-gangsteri de spitale și funcționarii guvernamentali care i-au numit, toți ajutându-se să ia banii contribuabililor în timp ce oferă vindecări care ucid.

Jurnalista face comparația cu ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite, unde presa a prins firul unor legături dintre înalți oficiali de la Casa Albă și firmele care furnizează măști de protecție. ”Mintea lui năstrușnică (n.r autoarea se referă la președintele Donald Trump) a transpus în orașul natal practicile modelelor sale mafiote din fostele republici sovietice”.

”Nu renunță până când povestea nu ajunge la final”

”Corupția endemică și care cuprinde sistemul de sănătate” nu mai e, o arată criza COVID-19, doar o problemă a României sau a țărilor emergente. Dar, scrie Amy Taubin, ”câtă vreme presa independentă spune adevărul puterii, nu e totul pierdut”.

Sau, cum anunță site-ul unui festival online de film din Danemarca, unde Colectiv a fost, de asemenea vizionat,  liderilor corupți li se poate opune doar o presă ”care nu renunță până când povestea nu ajunge la final”.

Toate aceste atribute despre relevanța presei vin într-un moment în care redacțiile sunt goale, ele răspândindu-se pe mii de mese de bucătărie și în dormitoare.

Sondajele de opinie citate de The Guardian susțin că nu există o îmbunătățire a încrederii publicului în breaslă, comparând prezentul cu epoca pre-COVID.

Gradul de citire a crescut însă foarte mult, peste tot în lume, și asta e important. Nu mesagerii contează, ci știrile. Iar planurile lui Boris Johnson prin care, ușor, ușor, BBC urma să fie anturat de emisiuni cu bloggeri au dispărut în aroma amară a salonului de spital

Niciodată știrile nu au fost viața însăși, cum poate ne place nouă, ziariștilor, să ne construim motivația muncii, ci o reflecție a vieții, dar astăzi informațiile sunt și un suport al existenței. ”Câți dintre prieteni și dintre cei dragi mor în această pandemie depinde, în mare măsură, de ceea ce oamenii cred a fi adevărul despre seriozitatea ei”.

 

Sursa foto: Profimedia

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Bornait in Romania  •  3 mai 2020, 18:12

De ziua presei ...Care presa !? Cea catre urmeaza sa fie cumparata de Guvern cu 40.000. 000 de euro ?

Marin  •  3 mai 2020, 18:36

Va felicit pt dezvaluiri si curajul de a le face.Am vazut filmul ,,Colectiv,, (il recomand tuturor pe HBO)si acolo echipa dvs .este mult mai transparenta asupra politicilor medicale romanesti ,a politicienilor si a conditiilor din spitalele romanesti .In media romaneasca va vedem mult mai retinuti .Oare care este motivul?

Andrei F  •  3 mai 2020, 20:02

Mulțumesc,ce glumă bună!!! Probabil sa fi jurnalist independent înseamnă că de 6 luni să nu scrii nimic semnificativ de noua putere și să ,, cinstești,,tot pe vechii guvernanți!!!Probabil că independența jurnalistică se masoara în regretele pentru postul de la TVR...desigur numire posibilă din partea guvernanților actuali uitați în articole!!!În cele 6 luni sa vină cea mai mare criza medicală dar tu jurnalistu'independent sa pui toată greutatea pe oricine altcineva dar nu pe guvernanți !!?? Să fi jurnalist independent care se lauda cu filmul Colectiv și să nu întrebi nici un politician daca a făcut ceva pentru că măcar un pacient infectat de noul virus sa se bucure de îngrijire medicală în strainatate- nu despre asta este drama de la Colectiv??? Sau numai pacienții arși trebuie tratați în străinătate sau numai politicienii de stânga pot fi intrebati??? Ce ar zice americanii cu distincția daca jurnalistul independent nu i-ar păsa dacă Trump ar acuză partidul de opoziție din USA că ar vinde Texasul mexicanilor??? Astazi un articol excelent pe aceasta temă a stat pe Libertatea.ro doar câteva minute- un articol de Valer Simion Cosma...De ,trebuia înlocuit de articolul de față!!! Domnul Valer spune în articolul lui că inacțiunea de acum a majorității jurnaliștilor români în problema Președinte- Ciolacu- unguri-Ardeal...ii desconsidera ca jurnaliști pentru că nu se poate sa fi Leu- paraleu cu PSD și acum să închizi ochii la așa grozavie...Și daca am ajuns aici...nu domnule că jurnalist independent sunteți deși ne spuneați că nu dă bine sa fi jurnalist care este apropiat pesedistilor...???Independent este doar să lovești în PSD!!!Și spre aducere aminte domnule jurnalist....Și Ceaușescu a primit multe distincții din partea lumii bune...La ce a folosit că până la urmă lumea s- a prins...???A fost el în caleașcă cu regina dar nimeni nu-l amintește cu drag...

Ionut  •  3 mai 2020, 20:03

Un articol slab. Un clasic de fake news preluat fara sa fie mestecat din SUA. Dupa ce chiar voi a-ti desconspirat articolele de fake din news din NYT, CNN si altele acum le preluati si promovati. Ca si cum Trump n are altceva mai bun de facut decat sa faca bani din masti. Tipuk e miliardar Nebunilor !!! Cum poti sa crezi asa ceva si sa si promovezi astfel de opinii ?!? Incepand de azi, cu parere de rau l-am trecut si pe Tolo in randul creatorilor de fake news care au mai degraba o agenda politica in spate decat dorinta de a relata adevarul.

Ilie  •  3 mai 2020, 21:28

Liberă înseamnă să publice reclamă la o companie care voia să îi otravească pe români? Atunci ești un jurnalist liber. Dar fără conștiință. Și vrei să faci bani pe seama tragediei de la Colectiv. Nu te-am văzut donând ceva . Doar să iei.

CCC  •  3 mai 2020, 22:08

Ziua Libertatii Presei! Acum vreo 35 de ani, oare o serbau si jurnalistii de la acea vreme din Romania? Oare mai sunt, unii dintre ei, activi si astazi? tot in presa? CTP? O. Ioanitoaia? Si altii, evident. Ne pot povesti cum isi manifestau domniile lor independenta in acele vremuri? Ne pot exemplifica cu articole? AAAA, erau disidenti! AAAA, NU!?!? Sa fim seriosi, presa independenta nu mai exista de vreun deceniu. Indiferent din ce bransa fac parte jurnalistii, de radio/TV/scris/on-line, sunt aserviti unui singur interes, ce in final ii acapareaza si ii copleseste pe toti = sfintia sa, BANUL! Ca trustul in care esti angajat dicteaza politica redactionala, in functie de interesele patronatului, evident nu pe fata, doar trebuie sa mimeze "libertatea" presei, nu mai este un secret. Ca publicatii, televiziuni si radiouri sunt detinute de oameni care au interese in politica, iarasi nu mai este un secret. Deci in final, vorbim despre libertatea presei doar ca sa ne aflam in treaba! Iar exemplul ultimelor doua luni este mai mult decat graitor! O pandemie "creata" de OMS si intretinuta de guverne cu largul concurs al "presei libere", prin minciuni si mistificari! Ca mai sunt pe ici pe colo voci care la un moment dat se ridica in contra curentului, da este adevarat. Uneori, reusesc sa se faca auzite, dar niciodata de toata lumea, de cele mai multe ori de prea putini si de cei mai putin importanti. Ca sa folosesc un termen caracteristic limbii de lemn, mult iubita si uzitata la noi, "factorii de decizie" nu dau doi bani pe ce spune/scrie cate-un jurnalist, odata la cateva luni. Important este curentul general din media, pe care ei au grija sa-l ghideze asa cum doresc. Cat despre distinctii si decoratii, e mai important cine le acorda, decat cine le primeste. Si generalii lui hitler erau decorati cu totii pentru fapte de vitejie pe front! Dupa procesul de la Nurenberg au fost condamnati la moarte! Asa ca mai incet cu pianul pe scari, voi "independentii", ca nu nu cred ca mai exista unul in Romania

Dani  •  3 mai 2020, 23:39

Buna gluma asta cu "presa independenta", trebuia sa apara pe intii aprilie! Daca presa ar fi independenta n-ar mai exista coronavirus.

Andrei F  •  3 mai 2020, 23:52

Cred că nu este coincidență că ziua râsului coincide cu ziua libertății presei...Deci să râdem cu și de jurnaliștii independenți...

Maxentiu  •  4 mai 2020, 0:35

De acord cu @Dani, ziua libertatii presei ar trebui sarbatorita pe 1 aprilie.

Codruț  •  4 mai 2020, 3:35

Să nu vă fie cu supărare, dar pentru fraza pe care ați utilizat-o drept parte a titlului, ați ales o traducere cel puțin nefericită... "presa independentă spune adevărul puterii" se poate interpreta extrem de ușor. Să fie oare că "gura păcătosului adevăr grăiește"? Poate recitiți textul original și reformulați traducerea: "so long as independent journalism can speak truth to power, all is not lost"...

Ilie  •  4 mai 2020, 7:39

Pe toți care se îndoiesc de libertatea presei îi informez că există un jurnalist independent chiar la Libertatea: colega lui tolo, fata de la pagina 5!

di livio  •  4 mai 2020, 10:30

Tolo, felicitări pt articolele din ultimele zile, bune...da cel mai mult îmi plac comentariile cititorilor...Dani...dacă presa ar fi independentă, n-ar mai fi paranoia cu covidu, așa cred și io...și Codruț cu adevăru puterii...și hai să ne rîdem, dom șef...să ne rîdem cu AndreiF...cum ne rîdeam cu nea Livache, zis Liv Jong Unu...nea Livache cel grav persecutat de numitu Soroș și aggenturili soroșiste...și ăia patru asasini cazați la hotel care veniseră să-l elimine pe daddy...văzui la Antena Tri, da nea Livache nu s-a temut, nu, umbla fără badigarzi, numa cu interlopii lu Codrin...ce ne-am mai distratără cu daddy...sigur că ficusu n-are așa umor ca daddy...sas contra oltean...totuși, încerc să-l văd pe Ciolacu cu Ardealu-n spate fugind la unguri...și Institutu Pasteur care a interzis deschiderea școlilor în România...că de par egzamplu îs închise și-n Italia...hai că și ficusu are umor...cam scrîșnit

Alex  •  4 mai 2020, 23:52

Celebra artista Marina Abramovici? Sau mai degraba celebra *** Marina Abramovici? Ai zice ca faci propaganda pt Iluminati

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează