DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro. Șeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata, preț de mașină

După ce presa a relatat despre zeci de contracte supraevaluate, procurorii anticorupție au cerut documente despre afacerile Unifarm, atât de la companie, cât și de la Ministerul Sănătății

joi, 21 mai 2020, 5:19

Adrian Ionel, după ce și-a făcut cumpărături la Viggo, firma prietenului lui Botezatu, despre care Libertatea a scris că a făcut milioane de euro profit din afacerile cu viziere, derulate însă nu prin UNIFARM, ci prin ONAC, celălalt pol unde s-au cheltuit zeci de milioane de euro în criza COVID

Luni, 18 mai, în Consiliul de Administrație al Unifarm, s-a petrecut un episod neașteptat.

După ce de câteva luni insistase să-i fie prelungit fără concurs contractul, care durează din 2012, directorul Adrian Ionel a votat și el în favoarea propunerii trimise în scris de ministrul Tătaru ca noul director să fie numit nu direct, ci prin concurs.

“Încă din decembrie 2019, de la numirea ministrului Costache, Adrian Ionel încercase să primească de la MS aprobarea ca mandatul lui, care expiră în iulie 2020, să fie prelungit direct, fără concurs, de către Consiliul de Administrație al Unifarm”, a spus un om din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea.

De unde această schimbare de atitudine?

Afacerile la prețuri duble și triple ale Unifarm

Odată cu începutul pandemiei COVID-19, Unifarm a devenit una dintre principalele surse de cheltuire a banului public din Sănătate.

În primă instanță, Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a dat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumătate din suma garantată de către stat.

Profitând de starea de urgență, aceste achiziții au fost făcute fără licitații, prin înțelegeri din care investigațiile jurnalistice au extras exemple de achiziții la suprapreț, precum:

„Izoletele pentru Republica Moldova au fost cumpărate de la altă firmă, la preț de 20.000 de lei, de 4 ori mai puțin decât cel cu care le-a luat Unifarm”Specialist din Ministerul Sănătății

Pe acest fond, DNA a deschis mai multe dosare. Și, de câteva zile, procurorii anticorupție au solicitat documente atât la Unifarm, cât și la Ministerul Sănătății. “Așa se explică teama lui Adrian Ionel de a forța ca să-și reînnoiască mandatul, lucru care îi reușise atât în 2012, cât și în 2016”, a explicat pentru Libertatea o sursă din MS.

Mai mulți angajați din Unifarm au dat deja declarații la DNA, printre ei numărându-se, potrivit informațiilor ziarului, inclusiv directorul financiar al companiei Ministerului Sănătății.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Daniel  •  21 mai 2020, 22:49

Ce fata de lautar are! Da' bravo, ma, cum sa nu dea omul 17000 de euro pe o izoleta? Doar nu da de la el. DNA-ule ai mult de dat cu sapa incepand din vara asta. E balegarul cat casa. Pute de mori.

Izoleta  •  21 mai 2020, 22:56

17000 de euro o izoleta? Era cu masaj si boxe stereo, nu? Ba, sunteti *** Cum dracu sa dai pe o izoleta atatia bani? Dumnezeule, nici nu vreau sa stiu care e jaful national. Sper ca fie-mea sa nu fie nevoita sa plateasca si ea, prin taxe si impozite, furaciunile astora. Incredibil

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian, dar nu Ionel  •  21 mai 2020, 23:03

Nenea Adrian Ionel, nu crezi ca ar fi cazul sa o iei matale asa usor si sa te racoresti cativa ani? In drum, treci si pe la caseria statului si deconteaza tot. Revino in functie cand o sa te chemam noi! Adica niciodata.

Gorge  •  25 mai 2020, 17:14

Cred ca se repeta istoria cu Unifarm care vinde acum catre ministerul invatamantului: https://www.g4media.ro/ultima-ora-unifarm-firma-de-stat-care-nu-a-putut-sa-livreze-mastile-pentru-elevi-si-profesori-acuza-ministerul-educatiei.html

Javrax Scârba  •  6 iulie 2020, 5:25

Mai bine-i punea direct în “ciolofan”, se scoteau mai ieften. Da’ dacă-i un popor de ***... laaasă, bre, să trăim și noi pă lângă ei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  23 mai 2021, 10:22

Articolul e din 21 mai 2020. Astăzi este 23 mai 2021. A trecut fix UN AN de când DNA a ”început” investigațiile!!! REZULTATUL = ZERO BARAT!!! Chiar credeați că oamenii ”de casă” ai partidului vor păți ceva??? A fost o FUMIGENĂ de prostit proștii!!! Aveți vreo informație pe care eu nu o știu??? L-au condamnat pe IONEL și a ajuns la Rahova??? Sau i-au dat 3 zile cu suspendare???

Comentează