IGSU recunoaște oficial că a anulat licitația de 600 de milioane de euro fără avizul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice

Raed Arafat e cel care s-a implicat personal pentru ca firmei care câștigase achiziția publică să nu i se ofere contractul, potrivit înregistrărilor publicate de Libertatea

joi, 11 iunie 2020, 2:42

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

La aproape o lună după ce Libertatea a scris cum DNA a percheziționat calculatoarele șefilor IGSU pentru licitații de 623 de milioane de euro, în jur de 600 referindu-se la o licitație anulată pentru autospeciale de intervenție a pompierilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență admite că Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) nu a semnat anularea licitației.

Aceasta fusese câștigată, în 2018, de firma poloneză WISS. Și anulată în luna septembrie a aceluiași an, după ce șefii IGSU și secretarul de stat Raed Arafat le-au spus învingătorilor că sumele trecute în documentație erau cu tot cu TVA, deși peste tot apărea că sunt fără TVA.

Libertatea a publicat și o înregistrare în care Raed Arafat îl amenința pe reprezentantul din România al companiei poloneze. “Atunci repet licitația de la zero”, spune el la telefon.

Pentru ca, săptămâna trecută, ziarul să dezvăluie, în exclusivitate, că ANAP nu a validat anularea printr-un act oficial, cum se cere în astfel de situații. Trei angajați ai agenției au refuzat asta.

Marți a venit confirmarea de la IGSU.

“Nici o decizie ANAP referitoare la anulare”

“La dosarul achiziției publice nu se regăsește nici o decizie a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice referitoare la anularea licitației”, spune IGSU într-un răspuns semnat de serviciul Informare și Relații Publice din cadrul inspectoratului.

Cum se scuză instituția aflată în subordinea lui Raed Arafat? “Totodată, concomitent cu adresele de comunicare a deciziei de anulare a procedurii emise de IGSU către ofertanți, autoritatea contractantă a anunțat și ANAP”, spun cei de la IGSU.

Licitația a fost anulată după ce a apărut un referat de necesitate în care se vorbea, pentru prima oară, de sume cu TVA, act ce nu fusese prezentat la dosar.

Acest detaliu li s-a părut suspect, conform surselor Libertatea, și celor de la ANAP, care n-au dorit să semneze și să oficializeze anularea licitației.


Răspunsul IGSU la solicitarea Libertatea

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Urod  •  11 iunie 2020, 16:28

Îmi aduc aminte de articol, foarte bine ca s-a anulat licitația, dar îmi scăpa un lucru și anume, unde este gravitatea faptei...?!!!... Că ANAP încă nu a motivat în scris anularea licitației?!!!... Ma rog, poate nu pot realizez cât de grav este, dar bine ca s-a anulat...Tva-ul aplicat la asemenea sume este imens...!!!!

Napolion  •  11 iunie 2020, 20:46

Este depre natura duala unei personalitati subtile care este incununata ca si un campion al altruismului si competentei profesionale. Personal ma bucur ca a fost favorizata o firma care de de lucru in Romania. Recunosc insa stilul profesional, "dezinteresat", teflonat al personajului nr 1 a problemei. L-am mai vazut si cand a fost in alt minister. Pe de alta parte el este doar un model mai de succes, care stie mai multe limbi straine. Exista versoiunea neaosa a lui in fiecare minister..... cand daca un peronaj cheie nu vrea....(ca are el o smekerie) baga ministerul in ***, nu-l intereseaza ca se pierd finantari, sau ca se vor plati despaguiri. Important este sa iasa cum trebuie procedura (sau sa nu iasa deloc daca "nu-s ai nostrii"). Pana la urma nimeni nu face o ancheta cine a fost "incompetentul" (cu cat sunt mai harsaitzi stiu sa speculeze lacune de procedura) de pe urma caruia se trag ponoasele. Caci ancheta ar trebuii ceruta chiar de sefii interesati ai omului. Pe langa un "modest functionar" din achizitii, veniturile unui privat mediu sunt doar bacsisurile care le da bugetarul nostru in concediile sale. Se poate vedea din concediile pe care le fac.... prin barcutze in tot felul de zone exotice. La intoarcere sunt niste umili "doar functionari". Si-au dezvoltat o capacitate fabuloasa de disimulare... Paseaza banutzu la copii.... ei se plimba cu aceasi Solenza sau Skoda.... Si ce este dezgustator.... ca se mai lupta si pentru diversele sporuri salariale....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Boitan vasile  •  12 iunie 2020, 5:57

Toti din IGSU se tem de eternul beduin nevinovat si se umilesc in fata lui , de teama sa nu aiba soarta DRAGNE MARINUS care si a facut toti colegii de clasa , cel putin inspectori sefi ...De ce oare , un mare sef de la Achizitii IGSU a plecat ? Tot un fost ofiter MAN, ca si sefii cei mari . Personaj cinstit sau fricos ? Se v a musamaliza totul , se v a prelungii ca n dosarul COLECTIV .V a iesii milogul si si v a clama nevinovatia la ANTENA 3 unde eronatii l vor aplauda .Au murit 65 de tineri si n a patit nimic , dar acum cind , ca si atunci ,toti mint in cor , la unison , stiind ca eternul mincinos, v a ramine neschimbat .De ce oare ? Un repetent tupeist , cu scoala la dai o masa , treci o clasa, conduce tara sub toate guvernarile , cu mari si evidente decizii proaste ... COLECTIV, SUTGHIOL, APUSENI, s.a.m.d. DE CE OARE ?!

Andrei F  •  13 iunie 2020, 8:29

,,Slab,,și Arafat asta... Pentru ce trebuia să facă el licitație daca dorea să câștige o firma românească??? Nu putea să facă și el că distinsul Ciolos care a dat un contract pentru fregate că așa a vrut el??? Ce??? Arafat nu putea să dea contractul fara licitație pentru că firma pretins avantajată era românească nu ca cea olandeza? Sau poate la 600 milioane nu se poate dar la un miliard și ceva da?Sau poate Arafat a avut aceleași apucături ca cei din guvernul liberal din care face parte!!!! A anulat Guvernul Orban nenumărate licitații pentru tramvaie sau troleibuze electrice??? A anulat ,și ce? Arafat este Ciolos sau Orban sau...???

Gogu  •  13 iunie 2020, 17:51

Dovada vie a dispretului pentru victimele de la Colectiv, dupa parerea mea, e avansarea col. Schiopu Orlando in functia de inspector sef. Individul asta pe nume Arafat a facut cu bolta pe tragedia de la Colectiv. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod  •  14 iunie 2020, 13:10

Scriu în afara subiectului.... Citesc ca Sorin Oprescu a fost demis...!!!!!... De unde...?!!!!... După toate șpăgile mai are dreptul sa ocupe o funcție...?!!!!... Gata, a terminat cu pușcăria..?!!!... România pentru hoți este muma, și pentru cei ce muncesc, ciumă... Cum este posibil ca un om anchetat pentru furt din bani publici și șpăgi,are dreptul sa mai ocupe funcții...!!!!!... Cătălin, trebuie sa fii foarte optimist ca să crezi că se poate îndrepta hoția din tara asta, cu asemenea legi care favorizează infractorii....

Paul S  •  14 iunie 2020, 19:13

Lasă prostiile, vezi ca a început politia sa dea iama prin *** care terorizează orașul Murgeni. *** "discriminare, discriminare, rasism" și ce alte texte sorosiste mai propagi tu de obicei? Ioan Budai Deleanu o avea vreo statuie pe undeva, sa mergi sa i-o dărâmi? Acum e momentul!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  14 iunie 2020, 19:45

Vad ca nu sunt chemati chiar toti pompierii care au intervenit la Colectiv. De ce? Eu sunt unul dintre ei.

Comentează