Ce se întâmplă în America din punctul de vedere al cuiva care la Revoluția Română a fost arestat și bătut la Jilava

Horia Roman Patapievici a scris azi pentru ziare.com un articol de opinie în care susține că un curent copleșitor ajunge să afirme că toți cei care nu sunt progresiști sunt reacționari și, prin urmare, să ceară ca ”acestora sa li se suprime complet posibilitatea de a se exprima”

joi, 18 iunie 2020, 6:46

De Cătălin Tolontan

Nu sunt progresist sau conservator. Sunt mai degrabă suporter al libertății de exprimare, în sensul în care a spus-o cândva Radu Cosașu, fără pretenția de a fi citat în vreun studiu: ”să fii suporter înseamnă să suporți”.

A suporta nu e nici un eroism.

Suport să văd că The New York Times, pentru care aș merge la chioșc cu o oră înainte, ca la ”Sportul” pe vremuri, s-a dezis de publicarea unui articol de opinie după ce aceasta nu a convenit publicului său și unui număr însemnat de oameni din redacție.

Suport să văd că judecățile de valoare au devenit prea periculoase, chiar și când ele aparțin unui om ales prin vot și ale cărui decizii pot schimba viața semenilor.

Dacă s-ar fi ajuns la vot în privința armatei, oare NYT nu i-ar fi cerut senatorului Tom Cotton să-și explice opțiunea? Și dacă e legitim să-i cer opinia, care e diferența față a-i afla părerea senatorului republican dinainte, într-o dezbatere publică, câtă vreme tema există și e presantă?

Dar suport ideea că nu pot înțelege tot.

Wendy Kaminer spunea undeva că dacă am permite să se audă într-o societate doar punctele de vedere rezonabile, în jur s-ar lăsa o liniște de ne-ar țiui urechile. Ce facem, eliminăm opiniile legale, pentru că le apreciem drept iraționale?

În acest climat, Horia Roman Patapievici riscă atunci când apare cu articolul de azi, din ziare.com.

”Controlul exercitat asupra conștiințelor de corectitudinea politică”

Patapievici susține că asistăm la ”triumful unei agende ideologice radicale, impuse unei însemnate părți din opinia publică ca fiind moralmente lipsită de alternativă și fiind practic făcută să fie fără alternativă prin controlul exercitat asupra conștiințelor de corectitudinea politică”.

Sunt de acord cu Horia Roman Patapievici? Mai degrabă nu. Înainte de a deveni țapul ispășitor, ”corectitudinea politică” a fost unul dintre fermenții schimbărilor uluitoare pe teritoriul drepturilor omului.

Să ne ascultăm unii pe alții mai ales atunci când nu suntem de acord

Lucruri esențiale și necesare, de la dreptul la vot și până la participarea civică, s-au câștigat într-un interval de timp accelerat. Sute de ani, precum la noi romii, populații întregi au fost înrobite.

Apoi, în câteva generații, lucrurile s-au schimbat, printre altele pentru că oamenii au început să se gândească la semenii lor cu empatie, punând nevoile și durerile altora în matricea din care se nasc propriile comportamente și decizii.

Dar, pentru că mi se pare esențial să ne ascultăm unii pe alții mai ales când nu suntem de acord, recomand articolul lui Horia Roman Patapievici. Așa cum l-am recomandat și pe cel al lui Corneliu Ban, aflat pe celălalt versant al lumii ideilor.

Dimineața zilei de 22 decembrie 1989 l-a găsit pe Horia Roman Patapievici plin de sânge la Jilava, de unde nu ar mai fi ieșit probabil niciodată dacă Revoluția Română nu devenea o știre pe care mapamondul a aflat-o, cu tulburare.

Au trecut 30 de ani și suport orice, mai puțin ideea că jurnalismul a devenit despre ce credem noi, nu despre ce aflăm.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Stelian  •  18 iunie 2020, 20:24

Toate marile curente ideologice au avut la bază frustrări ale populației. Cu cat Nr de nemulțumiți a fost mai mare cu atât curentul politic sa impus mai repede. In cazurile in care represiunea puterii a câștigat se poate spune că intervenția statului este justificată și a stopat anarhia.

Mihaela Ciobanu  •  18 iunie 2020, 21:33

Ce sa intelegem din faptul ca nu esti “progresit sau conservator”?. Adica esti ca fata isteata a saracului din poveste: ”nici calare nici pe jos, nici imbracata nici dezbracata, nici pe drum nici pe langa drum”?. Inteleg sa nu fii cu PNL sau cu PSD, cu Trump sau cu Pelosi etc dar esti de acord ca oamenii din societatile cele mai avansate, democratice, dar care nu sunt perfecte, sa fie protejati de cea mai mica ofensa, in spiritul corectitudinii politice? Este in desfasurare o revolutie culturala in America; Europa si democratiile din Asia sunt sub umbrela de securitate a Statelor Unite, ce se intampla in America ne afecteaza direct. As fi totusi interesata sa stiu care ester opinia ta in legatura cu vremurile foarte interesante pe care le traim. Multumesc.

Mariana  •  18 iunie 2020, 23:42

Interesant. Tara arde si baba se piaptana. Noua ne pasa ne can-can-uri.Noua ne pasa de ceea ce se intampla in America. Corect! Pentru ca noi nu traim in Romania, traim in America, nu?!? De ce ne-ar pasa de ceea ce ni se intampla? Ca exista laboratoare "underground" COVID , unde dracu' stie ce nivel de securitate biologica este, nu-i pasa nimanui. Ca la Institutul National de Sanatate Publica, exista laborator, unde se prelucreaza probe COVID, si unde usile de la asa zisul laborator modular, dau direct in holurile pe care circula publicul, si probele se aduc prin parcarea comuna, iar nu-i pasa nimanui. Ca acolo unde "nava amiral" a epidemiologiei din Romania, afiseaza liste de zone afectate, metodologii de testare, recomandari de sanatate publica, si unde angajatii, incepand cu liderii, nu respecta cele mai elementare norme de protectie/preventie COVID, recomandate pentru "sclavii" din Romania, este OK (by the way, astea sunt pentru fraieri, alora de fac normele nu le trebuie gogomanii din astea, pentru ca "ceea ce nu se vede, nu exista"). De ce nu trec jurnalistii in vizita si pe acolo, locul de unde pleaca ideile ministerianzilor? Nu ar fi interesant expunerea dublului standard?!? Sau rating-ul e prea mic? Sau le este teama ca nu pot intra in institutie din cauza masurilor de preventie?...ups, scuze, nu sunt masuri decat pe hartie, poate intra orice lejer, ...chiar si in laboratorul COVID, a carui cale de acces este la indemana oricarui "intreprinzator". Usile sunt inchise doar de forma, pe baza unui afis.....asa ca, de ce nu?!? Cred ca ar fi un reportaj pe cinste! Si, daca as fi in locul jurnalistilor, m-as uita si pe achizitiile directe facute in perioada starii de urgenta( ca doar stau la indemana pe site-urile institutiilor). Poate as gasi ca s-au achizitionat aparate PCR pentru o locatie, dar care stau de fapt in alta....

OZ  •  19 iunie 2020, 6:17

Locuiesc in State de un an si nu mi se pare deloc ca aici exista in prezent cultura dialogului. Multa propaganda extremista si de o parte si de alta. Iar cei care indraznesc sa indemne la moderatie risca sa fie pedepsiti exemplar. Ma intreb daca nu cumva a fost tot timpul asa... Resurse: https://nymag.com/intelligencer/2020/06/case-for-liberalism-tom-cotton-new-york-times-james-bennet.html https://youtu.be/J_P4IEr-yd8

Valentin Iliu  •  19 iunie 2020, 13:29

Poate ar fi mai bine ca New York Times și voi toți, presa, să mai răriți articolele de opinie și să publicați mai mult ce aflați. Dacă vrem să aflăm opinia lui Tom Cotton, o putem citi de pe facebookul lui personal. Poate că și asta v-a adus unde sunteți, ca presă. La un minim de credibilitate.

pawn  •  19 iunie 2020, 16:11

negrii sunt 13% in america. *** in romania sunt 3%. de evrei, nici n-are sens sa vorbim. faceti un exercitiu: mergeti la paris, stati o luna acolo (da sa mergeti cu rer-ul si cu metroul la greu, din nord pana-n antony) si pe urma sa va intoarceti in bucuresti. in bucuresti-centrul vechi sau promenada, adica locuri unde uluitoarea omogenitate rasiala nu e CHIAR atat de omogena ca...in craiova, oradea sau iasi, de pilda. si o sa ramaneti cruciti de cat de la fel sunt oamenii. bai, suntem prosti!? despre ce vorbiti? amenintarile rasiale despre care *** *** sunt amenintari SOCIALE, asta-l roade pe el. *** i-a prostit cu discursul lui vadim. iar acum, hei, saracanii incep sa auda de un rogozanu, de un corneliu ban, mai sunt si pe la psd unii, incep sa auda ca sunt oameni. cu drepturi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  20 iunie 2020, 8:37

Statler & Waldorf, adica H.Patapievici&C.Ban ,iar celebrul balcon din Muppets a fost inlocuit de tabloidul Libertatea. Tolo, din momentul in care eu o sa merg intr-o librarie si o sa gasesc Jurnalul Annei Frank alaturi de Mein Kampf , sau Capitalul lui Marx langa scrierile lui C.Zelea Codreanu ptr legionari atunci voi spune , da nene, traim intr-o perfecta democrație. Culmea este ca noi in marea noastra democratie mioritica , interzicem prin lege simbolurile si propaganda de extremă dreapta de tip fascist , dar toleram cu succes extrema stanga , comunismul de pe urma căruia tara a suferit timp de 45 de ani.Sa mai spunem ca parlamentul este plin de fosti colaboratori ai fostei Securitati? Apropo Tolo , nu ti se pare nostim ca dl Patapievici care acum 30 de ani era umplut de sange de securisti, in 2005 un fost securist , sursa Petrov sa-l puna sef la ICR? Inante fusese si pe la CNSAS unde a taiat frunza la caini pe banul public. Cat despre dl.Ban , sa ma scuteasca cu ideea ca ramanem in urma cu inovatia si cultura.Cultura si stiinta rusa s- au nascut si au evoluat in regimuri autoritare, tarist si comunist. R.Diesel si N.Otto au trait pe timpul Imp.German unde nimeni nu misca in front in fata lui Bismark.Wernner von Braun cel care i-a dus pe americani in spatiu n-a studiat la Standford sau Harvard ci in Germania care era autocratica. Sa mai pomenim ca "miracolul economic spaniol " a fost pe timpul lui Franco , sau ca AGIP a fost creat de catre Mussolini? Cu inovatia si cultura ramai in urma cand esti puturos. Saracia vine din puturosenie si prostie.( vezi cazul asistatiilor sociali de la noi)

Ilie  •  20 iunie 2020, 13:47

@adi felicitări. Despre Patapievici, care se lăuda în revista altui revoluționar ***, nu cred că a fost bătut la Jilava. Sau a fost bătut exact cum Dinescu a fost chinuit de Securitate. Patapievici face exact ce a fost învățat să facă. Propagandă antinațională. Nu el voia să îl scoată pe Eminescu din Literatura română? Nu el promova dreptul la vot abia după ce dai un examen? ( C***. Așa că ar fi fost de mirare dacă ar fi avut altă orientare. Faptul că Tolontan se face că nu știe asta arată duplicitatea acestui ins care promova o firmă care urmărea să otrăvească România. Și continuă să nu recunoască că avea banner cu Roșia Montană Gold Corporation pe site.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  20 iunie 2020, 14:50

Dacă citeai Plai cu boi, revista lui Dinescu, vedeai că Patapievici chiar se lăuda ***. Nu mai mă cenzurai. Altfel publici în publicații care au poze cu femei bătrâne dezbrăcate ( vezi orice articol despre Ana Maria Prodan din gsp.ro). Iar faptul că *** Eu nu cred. Dar dacă asta e politica ta, asta e. Mai bine cenzurați femeile dezbrăcate de pe site.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează