DIICOT l-a găsit în Brazilia pe cel care a umplut Delta cu cocaină! Final cu o mare surpriză și în dosarul Black Cube: nu oamenii de afaceri au comandat filajul la Kovesi!

Trei dosare mari, așteptate de opinia publică, vor fi anunțate săptămâna viitoare de către procurorii de la crimă organizată. Cocaina și Black Cube vor merge în instanță, iar dosarul manifestației de la 10 august va fi clasat

duminică, 12 iulie 2020, 2:25

de Cătălin Tolontan

DIICOT a terminat cercetările în trei cazuri de amploare. Conform unor surse judiciare, soluțiile și primele detalii sunt:

1. Cazul Cocaina: au descoperit furnizorul și creierul din Brazilia

Drogurile au fost găsite într-o șalupă abandonată în Delta Dunării și aduse apoi la sediul DIICOT | Foto: Hepta
Drogurile au fost găsite într-o șalupă abandonată în Delta Dunării și aduse apoi la sediul DIICOT | Foto: Hepta

La finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%, presa scriind atunci despre strania defecțiune a sistemului de supraveghere la graniță.

Ipoteza primară a forțelor de ordine a fost aceea că vremea rea de pe Marea Neagră a făcut cel puțin o șalupă să eșueze. Cazul a fost preluat de către DIICOT.

Filiera America de Sud – Turcia – România era una cunoscută de procurori.

De data aceasta însă, s-a mers până la omul care a coordonat afacerea Cocaina și care a fost reținut în Brazilia, în urma investigațiilor făcute de DIICOT și de autoritățile braziliene, alertate de partea românăSursă judiciară

Procurorii au finalizat rechizitoriul și mai multe persoane implicate în ruta drogurilor vor fi trimise în judecată. Potrivit acelorași surse, este prima oară când magistrații români reușesc să ajungă, pentru o astfel de cantitate, la beneficiarul final al banilor din droguri.

2. Dosarul Black Cube: îl trimit în judecată pe Dragomir, dar nu și pe cel care au comandat filajul la Kovesi

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, angajați ai firmei Black Cube, au recunoscut că au încercat să o spioneze pe Laura Codruța Kovesi | Foto: Agerpres
Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, angajați ai firmei Black Cube, au recunoscut că au încercat să o spioneze pe Laura Codruța Kovesi | Foto: Agerpres

În primăvara 2016, doi angajați ai firmei de securitate israeliene Black Cube, fondată de foști înalți ofițeri Mossad, au fost prinși la București în timp ce încercau accesarea emailurilor și spargerea altor comunicații ale șefei DNA Laura Kovesi și ale familiei acesteia.

Doi dintre angajații Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, și-au recunoscut vinovăția si au primit sentințe cu suspendarea executării.

Între timp, Dragomir a fost condamnat la 3 ani și 10 luni în alt dosar și a fugit din țară prin Arad, cu o zi înainte de sentință, conform G4Media.

Daniel Dragomir a fugit din țară la mijlocul lunii iunie, cu o zi înainte să fie condamnat | Foto: Hepta
Daniel Dragomir a fugit din țară la mijlocul lunii iunie, cu o zi înainte să fie condamnat | Foto: Hepta

Între această fugă și cazul Black Cube poate exista o legătură, nu în sensul motivației, căci Dragomir a plecat din țară din cauza verdictului care se pregătea, ci în ceea ce privește anticiparea sentinței și mijloacele logistice și financiare de a se adăposti în străinătate.

Conform unor surse din MAI, nu e  exclus ca Dragomir să fi fost ajutat să plece exact de către cei care i-au finanțat și comandat operațiunea de filare a șefei DNA.

În Black Cube, surse judiciare susțin că Dragomir va fi trimis în instanță în operațiunea pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale.

Potrivit informațiilor Libertatea, DIICOT a descoperit că nu un grup de oameni de afaceri cercetați de DNA l-au angajat pe Dragomir ca, la rându-i, el să-i angajeze pe spionii israelieni.

Procurorii au indicii că toată operațiunea, prin care doi spioni israelieni au încercat să o compromită chiar de la București pe șefa DNA, a fost posibilă prin implicarea unor oameni din statul român. Dar nu au reușit să adune probe împotriva lor.

3. Cazul 10 august va fi clasat: se disjunge un dosar legat de violența unor jandarmi

Protestul din 10 august, soldat cu violențe de stradă | Foto: Inquam Photos
Protestul din 10 august, soldat cu violențe de stradă | Foto: Inquam Photos

Pe 10 august 2018, masive demonstrații antiguvernamentale s-au transformat în violențe fără precedent. Zeci de răniți au apărut atât în tabăra manifestanților, cât și în cea a forțelor de ordine.

DIICOT a anchetat posibilele infracțiuni comise și a decis să claseze cazul. ”Sunt multe clarificări în Ordonanța de clasare, în Piața Victoriei au existat provocări și momente care au rămas în percepția opiniei publice altfel decât s-au întâmplat în realitate, însă infracțiunile pe care DIICOT le-a căutat nu au existat și de aceea ei au închis dosarul”, au spus surse judiciare.

S-au clasat acuzele formulate de ambele părți. Atât cele lansate de guvernanți, legate de o posibilă lovitură de stat, cât și cele dinspre reprezentanți ale manifestanților, care au invocat că Guvernul a pregătit din timp represiunea.

Singurele cercetări care vor continua vor fi cele referitoare la jandarmi ce au acționat cu o violență în afara legii.

Potrivit informațiilor ziarului, soluțiile la toate cele trei dosare vor fi comunicate opiniei publice în săptămâna viitoare.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Andrei F  •  12 iulie 2020, 14:35

Potrivit ziaristilor de carton tot Dragomir conducea elita de la Ploiesti care paradea cetatenii cu alta orientare politica...Ce sa vezi....de asta nu mai spune nimeni nimic!!!Si cenzureaza Tolontane,cenzureaza....Ti se potriveste....

Cristi  •  12 iulie 2020, 15:12

Andrei F, ***, iar tu, ma, oropsitule?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anti  •  12 iulie 2020, 17:12

Tolontan e kovesi-st? nu stiam !daca ma gandesc cum a scris despre clanul Baluta mi s-a parut corect.Dar dupa cum vad, se face ca nu stie despre toate nenorocirile procurorilor pusi de Kovesi sa paradeasca tot ce misca . Fii corect,Tolontane ! macar atit cat iti permite "contractul" in alb...

Adi  •  12 iulie 2020, 18:45

In concluzie, Dragomir , va deveni precum cazul Codrut Marta, nimeni nu stie daca e viu sau e mort. M-am lamurit , SIE ,SRI, , institutii ce ar trebui desființate.O gramada de bani aruncati din bugetul public pe apa Sambetei, ptr niste incompetenți si corupți. Sa nu mai spunem de DIICOT , alti incapabili care n-au fost in stare sa-i salte pe cei care au stat in spatele afacerii Black Cube. Bai tata , bun nu esti in stare sa-ti faci jobul ptr care esti platit regeste din banul public, *** la cules de sparanghel in Germania.Nu esti bun ca procuror, mergi in Spania la cules de capsuni.Nu esti capabil sa-l localizezi pe Dragomir sau pe Marta, *** abatoarele lui Tönnes sa speli pe jos . Ptr ce platim taxe si impozite? Sa sustinem niste incompetenti pe salarii si pensii speciale?Ce au facut asa special ,acesti domni ca sa merite pensii speciale? PS. Ministrul Justitiei trebuia sa vina public si sa le dea un dead line celor de la DIICOT in cazul black cube, ori rezolva cazul ori bilete de autobuz si valea la sparanghel .La privat daca nu-ti faci treaba te da afara, la stat daca esti incompetent esti promovat si recompensat cu pensie specială.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Billy Windows  •  12 iulie 2020, 18:55

Tolontan, mergi in Zabrauti cu doctor docent Codruta sa strangeti gramezile de morti de pe strazi. Hai ca secera Covidu fix ca in basmele voastre marxiste.

Cristi  •  12 iulie 2020, 19:30

De Colectiv nu ati aflat nimic ca Schiopu e in continuare inspector sef la ISU Bucuresti? De cate ori trebuie sa mai vina auditul din MAI si Curtea de Conturi la ISU pentru ca ministrul Vela sa il demita pe Schiopu? Sau de agreatii lu' Arafat nu se atinge nimeni? Intreb si eu pentru un prieten.

Johny Bravo  •  12 iulie 2020, 19:43

Cu dosarul Colectiv ce se mai aude? Cand il demit astia pe Schiopu?

Daniel  •  12 iulie 2020, 20:41

Predoiu si Johanis au numit-o pe Hosu. Sa isi asume succesele ei.

sb  •  12 iulie 2020, 20:46

Adica nu au rezolvat NIMIC. Tipic pentru DIICOT. Aratati-mi un dosar, macar unul, in care diicot sa fi avut un succes remarcabil. Nada. Daca se vrea ingroparea unui dosar, DIICOT este calea de urmat. Dosare care sunt prost instrumentate, treneaza minim zece ani prin instante pana se prescriu faptele. Vedeti marele succes cu traficantii din Tandarei, parca: i-a scapat diicotul pe toti. Cred ca in 90% din dosarele instrumentate de diicot infractorii scapa sau daca sunt condamnati iau mai putin decat unul care a furat o bicicleta. Si vorbim de crima organizata! Vedeti competenta lor si in cazul Caracal. Punem pariu ca Dinca in 5 ani este acasa? Nu stiu sa coordoneze nici macar o cercetare la fata locului. Si acum intreb: de ce salarii de 12-15000 de lei lunar? De ce pensii speciale? De ce statut special? De ce platesc eu taxe si impozite ca sa le sustin prostia si incompetenta? De ce o structura speciala in Parchet pentru oameni care nu se remarca decat prin incompetenta? Ei nu sint evaluati pe dosarele finalizate? In perioada starii de urgenta angajatii la privat au stat in somaj tehnic pe maxum 2300 de lei pe luna, bugetarii au stat acasa si au luat salariile intregi, in cazul diicot 12-15000 de lei pe luna, fara sa faca nimic. Judecatorii la fel. Profesorii la fel. Toti functionarii statului, idem. Salarii cu toate sporurile luate INTREGI, FARA SA FSCA NIMIC. Si acum vin si zic ca la 10 august jandarmii au batut oameni asa, ca li s-a incins tarata in cap, ca i-a luat damblaua, nu au fost pusi de nimeni. Pe LCK a urmarit-o guitatorul ala de Dragomir (fereasca Dumnezeu asta era COLONEL IN SRI - in ce hal a ajuns si sri-ul!!!) nu au reusit sa probeze implicarea altora (normal, cercetare facuta de diicot). L-au prins pe ala din Brazilia ca ala a aruncat drogurile pe plaja sa faca donatie. O tona gasite, cate or fi fost... Dar politistii de frontiera carora li se strica sistemul exact cand trec traficantii de orice fel? Nici acolo nu s-a putut proba? Dar beneficiarii din Romania? Nu DIICOT l-a scos pe fi-su lui Tiriac basma curata? Deci, ca o concluzie: in Romania, daca esti infractor, roaga-te sa te cerceteze diicotul ca ai 90% sanse scapi si, daca ai ghinion, iei vreo 2-3 ani din care faci un sfert si iesi pentru buna purtare. Eu sunt pentru desfiintarea acestei structuri ineficiente si de-a dreptul ridicole prin rezultatele pe care le are. Cum zicea un alt comentator aici: la cules de sparanghel cu procurorii diicot!

bg  •  13 iulie 2020, 8:00

Institutii precum SRI, DIICOT, DNA exista in toata lumea civilizata! Solutia nu este desfiintarea lor pe motiv de ineficienta, ci gasirea si aplicarea mecanismelor prin care ele sa devina active si eficiente pentru societate in general. Intr-un fel, ele este sunt "eficiente" pentru cei de la putere si acolitii lor ce trebuie protejati, scapati. Pentru asta este nevoie de vointa politica reala [nu una exclusiv declarativa} si de inca ceva, mult mai greu de realizat de catre romani: renuntarea la naravul interventionist in angajarea si promovarea pe criteriul relatiilor de rudenie, prieteniilor, nasiilor in astfel de structuri si in general, in joburi de stat.

Obiectiv  •  13 iulie 2020, 15:12

Tolo, in ultimele 3 zile nu mi-a aparut nicio postare pe blogurile a 2 dintre editorialisti; ce se intampla, iarasi este cenzura in floare, desi n-am publicat in viata mea vreo trivialitate? Dimpotriva, am folosit intotdeauna eufemisme, indiferent ca m-am referit la tine sau la stucan! In vreme de pandemie (indusa si intretinuta), nu mi se pare potrivit sa incerci sa distragi atentia de la totalitarismul spre care ne indreptam, provocat de triumviratul politico-sanitaro-mediatic! O.

Ilie  •  13 iulie 2020, 21:23

Mai bine scrie despre cum gsp.ro face reclamă fără să spună asta. Atât la FIFA2020 cât și fabricii de bere a familiei Lucescu. Se numește *** Plus la fetele dezbrăcate care fac bani din Instagram

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  14 iulie 2020, 6:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obiectiv  •  15 iulie 2020, 8:01

Relativ la imaginile "noi" din articolul despre Stadionul Ghencea: cele din interior sunt vechi, cu tribuna principala fara scaune! De ce nu-l puneti pe Stucan (care vede numai matrapazlacuri peste tot) sa scrie despre faptul ca toate stadioanele noi (cu exceptia Cluj Arena) au in proportie de 85-90 % (poate ceva mai putin in cazul Ilie Oana) scaune din anii '90, in loc de unele rabatabile, care se deterioreaza mai lent (inclusiv pentru faptul ca spectatorii nu pot calca pe ele) si sunt mai frumoase! Uitati-va la noile arene din Ungaria si Polonia (nu mai vorbim despre Turcia, care si-a creat o infrastructura fotbalistica exceptionala), care au numai scaune de acest tip, in pas cu perioada in care traim. Sigur, veti aprecia ca ma ocup de detalii, dar acestea fac uneori diferenta! Daca si dvs. va ocupati de probleme juridice din trecut in aceste triste si tulburi vremuri, de ce n-as taxa aceasta scapare a respectivului articol? O.

Ion Dumitru  •  21 iulie 2020, 20:33

Sotului sefei DIICOT i s-au scos probele din dosar dupa ce aceasta a livrat solutiie in dosarele 10 august si Black Cube. Ca sa vezi ce frumos se aranjeaza lucrurile!

Comentează