EXCLUSIV CAZUL CARACAL. Omul care a văzut în mașina cui s-a urcat Alexandra Măceșanu și a zis: “Nu e treaba mea!”

Un episod necunoscut până azi arată cum mor copiii când dezinteresul pentru viața comunității domină relațiile umane.

marți, 14 iulie 2020, 7:30

Pe 24 iulie 2019, când Dincă a luat-o pe Alexandra cu mașina la ocazie, un alt taximetrist a văzut cu claritate momentul și i-a recunoscut pe amândoi, șofer și pasageră. Atunci nu era nimic suspect. Dar, a doua zi dimineață, tatăl și mama Alexandrei, îngrijorați că fata de 15 ani dispăruse, s-au urcat exact în mașina acestui taximetrist. Șoferul i-a dus la poliția din Caracal ca să dea de urma fetei, dar nu le-a spus părinților că văzuse scena de cu o zi înainte, deși el îi cunoștea și pe Dincă și pe Alexandra!

Bărbatul tânăr, cu mașină Logan, unul dintre zecile de taximetriști neoficiali, conducea miercuri, 24 iulie 2019, la ieșirea din Dobrosloveni. O vede pe Alexandra, ”o fată pe care o știam”. Vede și că o mașină Renault gris, cu geamuri fumurii în spate, ”am recunoscut mașina lui Gheorghe Dincă, îl știam și pe el”, face o buclă peste axul șoselei și o ia pe Alexandra. Dincă ajunge exact pe partea drumului unde rula tânărul, cu Loganul.

Mașina Renault are un mic avans și Loganul îl urmează, ”pentru că aveam o treabă în Caracal”. Nu e nimic suspect, doar o scenă obișnuită în orașul unde taximetriștii sunt ”rechini”.

Gheorghe Dincă. Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu Gheorghe Dincă. Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Tânărul îl știa pe Dincă că amândoi făceau taximetrie la mica înțelegere cu autoritățile și cu oamenii care aveau nevoie de transport. Iar pe Alexandra a identificat-o după figură și după nume, știa și pe unde stă, pentru că fata de 16 ani ieșea des ”la ocazie”. Taximetriști neoficiali din Caracal își cunosc colegii și clienții.

Cele două mașini merg una în spatele celeilalte o bucată bună de drum. La intersecție, Dincă o ia în dreapta, spre stadion, dig și școală, iar tânărul face stânga, ”spre oraș, acolo aveam treabă”. Întâmplarea și declarațiile sunt la dosarul încheiat și au fost documentate de ziar din dialogurile cu mai mulți oameni care îi cunosc conținutul.

Trimiși acasă de către poliție

În seara aceleiași zile, părinții Alexandrei intră în alertă. Fata n-a venit acasă și are telefonul închis.

La ora 20:30, Ion Măceșanu merge la secția de poliție din Dobrosloveni, comuna unde locuiesc.

Oamenii legii nu sunt prea interesați. Îl sfătuiesc pe tată să nu facă încă reclamație. ”Dacă nu se întoarce, vino mâine dimineață din nou”, îi spune polițistul lui Ion, conform unui raport al Ministerului de Interne.

MAI consemnează că omul legii ar fi trebuit, fiind vorba de dispariția unui minor, ”să verifice dispariția și să informeze, de urgență, ofițerul de serviciu de la poliția municipală sau orășenească”.

Telefonul care a vrut să-i liniștească

Cum Alexandra nu apare nici a doua zi, joi, 25 iulie, Tudorița și Ion Măceșanu se sperie. Dis de dimineață, la 8, ei merg, din nou, la postul de poliție.

Alexandra Măceșanu Alexandra Măceșanu

De data asta, poliția se duce acasă la familie. La 10:30, când oamenii în uniformă erau acolo, pe numărul mamei sună un bărbat. Necunoscutul se adresează cu ”mamă soacră”, spune că fata va pleca în Anglia și că e bine. Era Dincă, cel care mersese la Craiova, lăsând-o singură în casă pe Alexandra.

La discuție a asistat și un polițist din Dobrosloveni. Sfătuiți să încerce mai sus, familia Măceșanu pleacă spre poliția din Caracal. Și aici intervine destinul.

”Am zis că de ce să mă bag? Nu e treaba mea!”

În drumul spre Caracal, Tudorița și Ion Măceșanu se urcă, întâmplător, exact în mașina tânărului care văzuse, cu o zi înainte, cum Dincă o luase pe Alexandra de la ocazie.

Șoferul aude discuția dintre părinții îngrijorați, care nu știau ce s-a întâmplat cu Alexandra. În timpul cursei spre poliție, deși înțelege că a văzut ceva care se poate lega și poate ajuta la căutarea fetei, bărbatul de la volan nu scoate o vorbă către părinții disperați.

Declarațiile lui apar abia mai târziu la dosar, după ce crima a ieșit la iveală și a răscolit comunitatea.

Oamenii care l-au audiat l-au întrebat pe taximetrist: ”De ce nu le-ați spus părinților că le-ați văzut fata?”. ”Am zis că de ce să mă bag? Nu e treaba mea”!

Avocatul Tonel Pop a fost și el șocat când a auzit ce s-a întâmplat. Descrierea întâmplării și declarațiile martorului sunt probe la dosarul încheiat și care va ajunge în curând în instanță.

Pe imagini, mașina lui se vede în spatele mașinii lui Dincă

Cei de la DIICOT au încercat să afle dacă nu cumva taximetristul minte. Dacă el nu rescrie trecutul, ca să devină important într-un caz care a cuprins o întreagă națiune.

Investigatorii au vizionat filmările din 24 iulie și au văzut că mașina tânărului apare, într-adevăr, în spatele mașinii lui Dincă, după ce Alexandra urcase în Renault.

Mașina lui Gheorghe Dincă Mașina lui Gheorghe Dincă

„Pentru toți cei care cunosc cazul, episodul cu taximetristul a fost, pur și simplu, devastator! Pentru că, în acea dimineață, când el află și tace în mașină, Alexandra era în viață, iar Dincă nu era acasă! Dacă el vorbea, poliția ar fi ajuns în câteva minute în casa unde fata era ținută prizonieră”
Sursă judiciară a Libertății

Unii dintre avocați nu înțeleg nici acum de ce tânărul taximetrist nu a fost inculpat și el. Alții, spun că înțeleg decizia procurorilor DIICOT care l-au lăsat doar martor pe șoferul care i-a transportat pe părinți, după ce au verificat că nu avea nici o legătură cu Dincă.

„Ce să pui sub acuzare? Ce punct din Codul Penal incriminează dezinteresul sau lipsa de umanitate?”
Avocat din dosarul Alexandrei

Pentru unii dintre cei cu care Libertatea a discutat despre acest episod, el poate trăda și altceva: că taximetristul a tăcut pentru că fetele din zonă mai lipseau de acasă, fiind abuzate în cadrul unor rețele. Procurorii DIICOT au mers însă pe varianta martorului: a știut, dar nu a vrut să se implice.

”O lume obișnuită cu răul”

Cazul Caracal ascunde încă fapte necunoscute. Acest episod nu este singurul care vorbește despre felul în care comunitatea a întors privirea în cazul dispariției Luizei și Alexandrei.

De la poliție la vecini și de la procurori la simpli cetățeni, colectivitatea s-a comportat mai degrabă precum ”o lume obișnuită cu răul, cu abuzul, fără respect pentru autoritate și pentru viața celorlalți”, după cum a spus ziarului unul dintre cei care cunosc dosarul.

Nedreptatea sistematică duce la lipsa de implicare

Cum de ajung societățile așa?

”Sunt lumi care au fost bătute de nedreptatea sistematică”, așa cum explică publicația olandeză Indebioscoop în cazul ”Colectiv”, documentarul care tratează o altă dramă care a zguduit România.

Când zeci de ani nu există sentimentul justiției, care să penalizeze reaua conduită, oamenii încetează să mai spere, să se mai implice. ”De ce să mă bag? Nu e treaba mea”!

În aceste lumi, victimele și cei cărora le place să arate adevărul ”sunt prea des șterși de furtună”, explică ziariștii olandezi.

Dar Alexandra Măceșanu nu a murit degeaba în furtuna de foc. Mâine, Libertatea publică încă un episod dramatic și necunoscut, care vorbește despre nepăsare și dezinteres criminal în cazul Caracal. De data asta va fi vorba de autorități.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Adi  •  15 iulie 2020, 14:04

Tolo, voi aveti pretentii mari la un biet taximetrist, cu o educatie precara si care traieste , asa cum ai spus la mica intelegere cu autoritatile. Tolo , de ce nu te iei de peocurorii DIICOT?De ce nu ceri public "capul " sefului DIICOT? Daca acest caz este atat de greu de rezolvat de catre niste simpli procurori, ok, sa vina seful DIICOT si sa anunte public ca preia el cazul. Sa vina doamna Hosu si sa ne demonstreze public valoarea , ptr ca eu cred ca a fost aleasa ca sef al DIICOT ptr ca este cel mai " the best of the best " in branșa ei. Tolo, faptul ca nu-l interesa ca Alexandra a fost rapita si a spus ca nu-i treaba lui, tine de educatie. Si din pacate multi romani sunt educati asa din cauza acelui " brain wash " din perioada comunismului. Pe final sa -ti dau un ex.la o" casa mai mare", cu pretentii, Victor V Ponta. Cand era PM, a trecut cu coloana oficiala pe langa masina rasturnata al lui Orban ( culmea actual premier) . Omul avusese accident chiar inainte sa apara coloana oficiala.Care a fost reactia lui Victor Viorel Ponta? S-a oprit , a ras de Orban , apoi a plecat direct la TV unde a inceput sa faca misto de Orban ca era beat. Halal exemplu dat de catre un Premier si mai ales de catre un om ce se pretinde educat.Nici macar nu a sunat la 112.Sa nu mai punem la socoteala reactia de argati a anturajului de atunci, care nici ei nu au miscat nimic. Asa ca ce pretentii sa ai la amarasteanul ala. Prostia si lipsa celor 7 ani de acasa nu sunt pedepsite de catre codul penal. PS. Presedintele, Min.Justitiei si CSM ul sunt direct raspunzatori ptr numirea in functie a doamnei Hosu. Ei au girat ptr profesionalismul , doamnei Hosu.Vb lui Iohannis ," moralmente sunt raspunzatori"

D  •  16 iulie 2020, 20:36

In funcție de confirmarea informațiilor fapta ar putea fi luata în considerare drept complicitate la privare de libertate.

Comentează