O demisie de la The New York Times și bătrânele noastre stadioane

Atacată de colegi și de comentariile online la adresa articolelor sale, considerate în afara liniei ziarului, o jurnalistă atrage atenția asupra efectului partizanatului nu doar în redacții, ci și în viața noastră de zi cu zi.

marți, 14 iulie 2020, 11:32

Bari Weiss, editor și columnist, demisionează de la The New York Times și ne amintește într-o scrisoare de care aveam mare nevoie că ”adevărul e un proces de căutare colectivă”, nu dogma unor iluminați care ne vor lămuri mai apoi pe toți ceilalți cum stă treaba.

Bari Weiss Bari Weiss

Citind câtă nesiguranță și suferință aduce valul de comentarii de ură chiar și în redacții mult mai puternice și inevitabil mai bune decât cele cu care suntem noi obișnuiți, la dimensiunile României, sunt recunoscător profesiei mele de jurnalist sportiv.

Cu mult înainte de Facebook sau de Twitter, tribuna cu gradenele tocite m-a învățat să rezist mulțimii și să scriu întotdeauna ce mă taie capul.

Reproșurile, ironiile și, nu rareori, îmbrâncelile venite din partea suporterilor, ne-au călit. Am intrat în meseria de jurnaliști pregătiți să rezistăm opiniei publicului, fără să vrem să plăcem nimănui, căci vedetele erau Liță, Dudu, Balaci, Hagi, Lavinia Miloșovici sau Laura Badea, nu noi, cronicarii.

E o lecție pe care n-am uitat-o niciodată și pentru care mulțumesc destinului și oamenilor alături de care am crescut profesional, fie ei în redacții, în vestiare sau pe stadioane și în săli.

Ne-am antrenat cu cei mai polemici și hâtri dintre spectatori, cu maeștrii repliciilor și am învățat să prețuim diferența de opinie.

Cine a trăit pe viu, între zeci de mii de oameni cu care împărțeai fizic aerul și scaunul, sentimentul că treaba ta e să relatezi ce vezi, în ciuda partizanatului tribunei, partizanat care hrănește frumusețea sportului, nu se va prăbuși psihic sub ”frica furtunii digitale”. Și va trece peste ”veninul online”, așa cum descrie jurnalista de la The New York Times sentimentul pe care îl are în fața reacțiilor cititorilor sau ale colegilor.

De aceea nu cedăm niciodată comentariilor de pe net, nici acum, când am lărgit aria lucrurilor despre care scriem. Citim comentariile, le respectăm, când putem le răspundem. Deseori ne inspiră, alteori ne displac, dar ne vedem netulburați de treabă.

Căci adevărul e un proces de căutare colectivă.

 

Comentarii (4)Adaugă comentariu

dep mil  •  15 iulie 2020, 21:43

"***". Stiu ca e vulgara, dar asa era si presa anilor '90, atunci cand circula incurajarea(mai circula si azi?). Toata lumea se comporta azi ca si cum vulgaritatea aia a disparut cand, in fapt, ea e tot acolo, imbracata in *** *** sau nu al reporterilor, in *** avansata practicata de redactii adesea muritoare de foame, in imbecilismul *** ***. Sau e impartita cu spectatorii. Adevarul e ca e mai mult spectacol azi si mai putin de citit. Toate astea stralucesc in lumina zorilor unei ere noi, in care aceleasi redactii vor mai agoniza cateva zeci de ani pana cand se vor pierde in algoritmul care va inlocui angajatii, dar care, cu siguranta, va pastra vulgarul. Poate chiar il va rafina. O sa fie bine

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  16 iulie 2020, 11:38

Tolo, fiecare doarme asa cum isi asterne! Doamna columnist stia ptr cine lucreaza, stia care este linia ziarului, ce cauta acolo? Bun , nu i-a convenit, si-a dat demisia , care e problema?Se vaita ca vai Doamne a fost hartuita , sa-si ia avocati, sa dea ziarul in judecata si sa ceara despăgubiri. In SUA , daca ai dovezi ,nu se glumeste cand e vorba de asa ceva, vezi cazul Fox News ( a fost făcut si un film pe tema asta " Bombshell") . Am impresia ca madam , este un jurnalist fara valoare si ca sa iasa in evidenta incepuse sa bata campii. Eu inteleg ca jurnalistul trebuie sa fie independent , dar banii tot de la patron vin. UK & Germania sunt tarile unde relatia presei cu publicul este cea mai corecta.Acolo ziarele isi declara public liniile ideologice si jurnalistice. Acolo stii ca ziarul X , este pro socialist sau Y este pro liberal. PS. Tolo , este ca si cum ai vrea sa antrenezi sau sa joci la FCSB , dar nu- i inghiti nici pe Gigi si nici pe MM - ul. Nu se poate asa ceva , nu-ti convine , pa si la revedere pleci in alta parte.Daca e mare si tare madama sa se angajeze la un alt ziar de prestigiu care are o politica opusa celui de la NYT

io  •  16 iulie 2020, 16:45

cred ca tot la tine am citit ca sub 5-10% din cei ce citesc un articol pun si un comment si ca cei 95% care nu comenteaza sunt cei care apreciaza articolul si li se pare normal ca presa sa caute adevarul, hotiile si abuzurile (asta e menirea ei) iar haterii comenteaza in procent mult mai mare. eu sunt unul din cei 95% care nu a pus niciodata un comment desi te citesc aprobator zilnic. Incepand de azi voi scrie commenturi chiar daca din lipsa de timp vor fi doar 2-3 cuvinte(precum postacii lui firea/baluta pe care tot voi i-ati descoperit). poate mai echilibram balanta. :)

Colectiv Lives Matter  •  16 iulie 2020, 18:46

Mvai tovarase Tolontan, dar de ce esti asa discret? Zi clar de ce si-a dat demisia. Mai bine nu? Pai de ce tovarase Tolontan? Ca sa te victimizezi sa creada fraierii ca tu si colegii tai de gasca sunteti pe aceeasi treapta de curaj cu jurnalista americana? Ai impresia ca toti stam cu ochii ca de melc doar pe ce compuneti tu si amploaiatii de la Adevarul, Hotnews, Europa FM si compania? Ai impresia ca nu vedem si nu intelegem ce se petrece in America? Weiss si-a dat demisia din cauza tinerilor frumosi, liberi si woke, adica exact suporterii tai, revolutionarii marxisti cu cas la gura. Aia e o viteaza, tu esti o biata sluga care se crede jmekera. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează