Corupția din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu știu nimic de banii aduși de Udrea la partid

Cei 3,8 milioane de euro pe care Radu Budeanu spune că i-a adus la sediul PD-L în ianuarie 2012 și punerea pe tavă a „Evenimentului zilei” nu au trecut neobservați în partid, dar șefii politici le-au spus procurorilor că ei nu au știut nimic. Excepția a făcut-o o femeie, Sulfina Barbu, care a recunoscut la DNA că “EvZ a fost împărțit la câteva acțiuni ca ziar de partid”

miercuri, 12 august 2020, 11:45

de Mirela Neag, Cătălin Tolontan

Zilele trecute,  o avarie extinsă de curent din București a atins și Palatul Victoria.

Împreună cu mai multe cartiere, Guvernul României a rămas în beznă și fără calculatoare pentru ore bune. Traficul din mai multe zone a fost bulversat.

Explicația oficială: probleme apărute “în cadrul lucrărilor de retehnologizare”. Analistul Sorin Ioniță a amintit însă că avaria din Capitală e doar ultima dintr-o serie de defecțiuni tot mai frecvente, simptome ale momentului când “crapă sistemul energetic”.

După ani de lipsă de investiții, sistemul național energetic a ajuns la propriu în pană. Dar unde sunt banii? Dosarul Hidroelectrica oferă o parte a răspunsului.

Cum arată plățile lui Buzăianu, cum finanța el publicațiile în care alții erau șantajați!

Bogdan Buzăianu
Bogdan Buzăianu

În peste un deceniu de contract subevaluat, susține DNA, firmele lui Bogdan Buzăianu au păgubit cu sute de milioane de euro Hidroelectrica, teoretic cea mai rentabilă companie națională din energie.

Procurorii au reconstituit circuitul banilor, din documente bancare. Consultate de Libertatea la Tribunalul București, acolo unde a ajuns dosarul, documentele arată plățile făcute de Bogdan Buzăianu.

În afară de faptul că scotea zilnic câte 9.500 de euro cash din bancă, Buzăianu își vărsa milioane de lei prin conturi personale. Dar nu plătea doar pentru el.

Radu Budeanu, cel care a încheiat recent cu procurorii o înțelegere de recunoaștere a vinovăției în acest dosar de corupție, povestește procurorilor cum a intermediat mita, pentru că el, personal, depindea de Buzăianu, care îi finanța publicațiile pe care le-a avut de-a lungul timpului: Averea, Cancan, Ciao.

Radu Budeanu, patronul Cancan și Gândul, a încheiat un acord cu DNA
Radu Budeanu, patronul Cancan și Gândul, a încheiat un acord cu DNA

Mulți oameni politici sau de afaceri din România s-au plâns că, prin metoda paparazzi, unele publicații de scandal îi șantajau. Deși existau informații că unele îi aparțineau, prin finanțare, lui Bogdan Buzăianu, abia acum apare, într-un dosar penal, confirmarea.

Statul român, ultimul pe lista plăților

Alte plăți dinspre Buzăianu, de sute de mii de euro, mergeau către avocați din Elveția sau în offshore-uri. Există și un ordin de plată către Trezoreria Statului, de numai câteva zeci de mii de euro.

Între vărsăminte de milioane și de sute de mii de euro către sine și către alții, impozitele către stat ajungeau la coada banilor achitați de Energy Holding.

Firmele lui Buzăianu era vestite pentru faptul că vehiculau enorm de mulți bani, cumpărau energie ieftină și o vindeau la prețul pieței, totul cu doar câțiva oameni angajați și cu impozite infime!

Cum îl presau politicienii pe Buzăianu

Sistemul funcționa însă doar dacă Buzăianu cotiza, susțin procurorii. Magistrații scriu în dosarul penal că politicienii puneau presiune pe patron prin declarații. În același timp, omul de afaceri era șantajat prin mesaje trimise apropiaților. Una dintre verigile de transmitere a cererilor era Radu Budeanu, iar el apărea la Buzăianu după ce politicienii amenințau în public.

DNA îl citează, la un moment dat, pe unul dintre șefii Hidroelectrica, care spune că i s-a zis de la partid că “domeniul energiei e strategic și domnul președinte trebuie să cunoască ce se întâmplă”. Dar procurorii nu nominalizează despre ce președinte e vorba.

De asemenea, procurorii folosesc expresia “băieții deștepți din energie”, introdusă în spațiul public de președintele Traian Băsescu, care l-a atacat direct pe Bogdan Buzăianu.

Abia după ce, la începutul lui 2012, Buzăianu a trimis banii la PD-L, atacurile politice și media împotriva lui Buzăianu au încetat, arată procurorii.

Șantajat la rându-i, ca să dea bani

Mecanismul invocat de DNA este unul de șantaj la adresa lui Buzăianu.

De data asta, spre deosebire de situația publicațiilor pe care le finanța din umbră, Buzăianu ajunsese el ținta șantajului.

Elena Udrea a recunoscut în fața procurorilor că știe despre banii dați de Buzăianu “ca sponsorizare pentru partid”. Și neagă orice legătură cu acești bani și orice folos personal.

Elena Udrea
Elena Udrea

Ea neagă și faptul că a deținut Evenimentul zilei și că l-a folosit politic, dar procurorii au atașat e-mailuri în care Dan Andronic îi raportează ministrului turismului micșorarea salariilor unor oameni de la ziar, ca să asigure un rezultat economic mai bun.

Flutur zice că Udrea vrea să scape de probleme

Gheorghe Flutur
Gheorghe Flutur

Revenind la bani și la ziar, ambele oferite de Buzăianu prin Udrea, niciunul dintre șefii PD-L întrebați nu recunoaște finanțarea. Asta chiar dacă ea este confirmată de unul dintre martorii-cheie ai acuzării, Ana Maria Topoliceanu, fosta prietenă apropiată a Elenei Udrea și cea la care Radu Budeanu a venit cu sacoșa de 3,8 milioane de euro.

Cu o parte din banii dați către PD-L s-au plătit campanii, postaci, articole, bannere, susțin procurorii. Când sunt întrebați, șefii partidului neagă însă.

Invitat să spună de ce ar fi pretins Udrea că au venit bani de la Buzăianu, dacă de fapt n-au venit, Gheorghe Flutur răspunde că Udrea a făcut probabil aceste declarații pentru că are probleme cu justiția și că el nu știe de bani sosiți de la patronul Energy Holding.

Mirat se declară și Vasile Blaga, actualul europarlamentar PNL. Și el neagă orice informație pe care ar fi avut-o.

Vasile Blaga. Foto: Inquam Photos
Vasile Blaga. Foto: Inquam Photos

Om forte al partidului, Blaga apare însă în declarația unui martor, care își amintește că Udrea discuta despre achiziția Evenimentului zilei, care să ajute și partidul, de față cu Blaga, care se afla în aceeași încăpere.

Prudent, martorul le zice procurorilor anticorupție că nu și-a dat seama dacă Vasile Blaga a auzit dialogul despre ziar.

Boc neagă și el, dar șefii Hidroelectrica susțin că au fost obligați de partid

Cea care iese din rândul lui “Nu știu, nu-mi amintesc” este Sulfina Barbu. Când e întrebată despre ziar, ea recunoaște procurorilor: “Îmi amintesc că EvZ a fost împărțit la câteva acțiuni ca ziar de partid”.

Invitat și el la DNA, Emil Boc neagă, de asemenea, orice legătură cu înțelegerile din energie contra bani pentru partid.

Emil Boc
Emil Boc

În schimb, declarațiile șefilor Hidroelectrica arată că atât numirea lor, cât și prelungirea contractelor lui Buzăianu au fost procese impuse politic de șefii PD-L.

Numai unul dintre ei o pomenește pe Udrea, povestind o întâlnire la București despre energie, majoritatea vorbesc despre Videanu, Blaga și alți lideri.

“Roșia Montană, bulgărele de zăpadă al economiei românești”

Semnarea și, mai apoi, resemnarea contractelor dintre Buzăianu și Hidroelectrica a schimbat, arată conturile aflate la dosarul de la Tribunalul București, stilul de viață al mai multor oameni.

Unul dintre martori povestește cum a fost invitat pe banii lui Buzăianu la o zi de naștere pe care acesta și-a serbat-o în Dubai. Omul de afaceri plătea și întâlnirile pe care le avea cu Radu Budeanu la Monaco. Hoteluri de mii de euro apar în dreptul mai multor personaje, inclusiv ale șefului Evenimentului zilei, Dan Andronic.

Dar odată conectați la “grupul de la Monaco” și la politicieni, banii nu veneau doar de la Buzăianu. O firmă de consultanță a lui Dan Andronic apare cu încasări importante de la Roșia Montană pentru “consultanță” care a constat în elaborarea unor rapoarte, dintre care unul se numește “Roșia Montană, bulgărele de zăpadă al economiei românești”, elementul de care era nevoie ca economia să repornească.

Udrea: se spune că Budeanu a oprit din bani

În dosarul Hidroelectrica, au fost trimiși în instanță doar Elena Udrea și Dan Andronic. Bogdan Buzăianu nu are nicio calitate în dosar, iar Radu Budeanu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA și așteaptă decizia instanței.

Într-un recent mesaj public, Elena Udrea își susține nevinovăția, afirmă că nu a luat nici un ban și atrage atenția asupra diferențelor dintre cât spune Buzăianu că a trimis și cât a ajuns la PD-L, “nu la mine”.

Ea îl atacă pe Radu Budeanu, numind “mincinos” acordul încheiat de acesta cu procurorii, și spune că în mediile “de pe Coasta de Azur” circulă informația că Radu Budeanu și-a oprit o parte din bani pentru el.

 

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Basica Mondial  •  18 august 2020, 10:06

Toate aceste evenimente zilnice nu pot fi decat incredibile. Peste poate sa fi existat coruptiune in Regimul Udrea-Basescu-Kovesi. Poate confirma si procurorul ueropean, doamna doctor Lascu.

Dan  •  31 august 2020, 13:45

@"Basica Mondial" - pe vremea doamnei doctor Lascu in justitia din romania se mai intampla cate ceva, de cand am fost condusi de ciuma rosie in frunte cu clanurile interlope (vezi cazul Dragnea condus la ICCJ de interlopi) parca totul a fost redus la tacere. Toti sunt curati si netezi ca-n palma. Halal postac platit.

Comentează